Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty

Čokoládovo - smetanové stříkané "růžičky"

Čokoládovo - smetanové stříkané "růžičky"

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hořké čokolády 70%, 150 g mléčné čokolády 70%, 400 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 2 1/2 lžíce mleté kávy, 1 sáček vanilkového cukru

Čokolády nasekáme na jemno. Šlehačku s mletou kávou a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Čokoládu jemně vmícháme. Hotovou pěnu dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Do připravených mističek stříkáme "růžičky". Podáváme vychlazené s ovocem.

Nepravá šlehačka

Nepravá šlehačka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 bílky, 80 g cukru krupice, 50 g másla

Bílky ušleháme na tuhý sníh, přidáváme postupně cukr a zašleháváme, nakonec přidáme po kapkách rozpuštěné prochladlé máslo a zašleháváme. Upravíme hned na moučník, jinak sníh zřídne.

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 200 g slaniny, 5 pórků, 125 g tvrdého sýra, 3 lžíce zakysané smetany, špetka pepře, špetka soli

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, utřený česnek a na tenká kolečka nakrájené pórky. Restujeme dohromady asi 10 minut. Poté osolíme,opepříme a přimícháme strouhaný tvrdý sýr a zakysanou smetanu. Ideální jak o náplň pr...

Bazalková majonéza

Bazalková majonéza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce bílého vinného octa, 100 ml olivového oleje, 200 ml slunečnicového oleje, 2 žloutky, 1 lžička Dijonské hořčice, sůl, 2 stroužky česneku, 2 hrst bazalkových lístků

Limetkovou šťávu smícháme s octem. V jiné misce promícháme oba oleje. Prošleháme žloutky a hořčici a mírně osolíme. Po malých dávkách do šlehače přidáváme smíchané oleje, pak postupně vmícháme limetku s octem, utřený česnek a nakonec jemně nasekan...

Cuketa v sýrové omáčce

Cuketa v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší cuketa , 1 lžíce másla, tavený sýr Apettito, 4 plátky sýru Gouda, 2 smetánky do kávy (2 x 10 g), 200 ml plnotučného mléka, špetka soli, pepř, steakové koření

Cuketu omyjeme, zbavíme části dužiny a nakrájíme na větší kostky. Blanšírujeme na másle 5 minut. Přidáme sýry spolu se mlékem a dusíme do měkka. Dochutíme steakovým kořením, pepřem a solí. Na konec zjemníme smetánkou. Podáváme jako zeleninovou pří...

Šunkové knedlíčky

Šunkové knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g brambor, 30 g másla, 30 g hrubé mouky, 20 g strouhanky, 30 g šunky, 1 vejce, špetka soli

Uvařené a oloupané brambory prolisujeme. Máslo utřeme do pěny, přidáme vejce, sůl, nakrájenou šunku, prolisované brambory, strouhanku a vše promícháme. Z těsta utvoříme knedlíčky a povaříme ve slané vodě asi 5 minut.

Medová grilovací směs

Medová grilovací směs

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malou sklenku jahodového džemu, 3 lžíce včelího medu, 1 lžíci rostlinného oleje, 1 lžíci vinného octa, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky mleté skořice

Vše důkladně promícháme. Připravujeme za studena.

Těsto na pizzu

Těsto na pizzu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

260 g hladké mouky, 1/8 l polotučného mléka, 50 g tuku, 1 slepičí vejce, špetka soli, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva

Smícháme hladkou mouku, mléko, změklý tuk, celé vejce, špetku soli a 1/2 prášku do pečiva. Ručně vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme ho 15-20 minut odpočinout. Poté z těsta vyválíme 4 malé placky, potřeme je olivovým olejem, drcenými r...

Malinový krém

Malinový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g bramborového škrobu, 100 g cukru krupice, 1,5 l malinové šťávy , 250 ml smetany, 2 žloutky

V malinové šťávě rozkvedláme bramborový škrob, žloutky i cukr a ve vodní lázni uvaříme krém. Do prochladlého krému zamícháme smetanu. Krém je vhodný k jemným moučníkům.

Kroužky do polévky

Kroužky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brambor, 1 cibule, špetka soli

Brambory nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka. Osolíme a v horkém oleji smažíme dozlatova. Vkládáme do polévky.

Chilli grilovací směs

Chilli grilovací směs

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzervu rajčatového protlaku, 2 rozdrcené čili papričky, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžičku soli, 1 lžičku Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 3 stroužky česneku

Česnek propasírujeme a přidáme ostatní suroviny. Vše důkladně zamícháme. Připravujeme za studena.

Domácí majonéza s vařeným vejcem

Domácí majonéza s vařeným vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepičí vejce, 100 ml řepkového oleje, 100 ml kravského mléka

Vejce uvaříme natvrdo. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme nakrájené vařené vejce a mixujeme dohladka. Když je směs rozmixovaná, mixujeme dále a pozvolna přiléváme olej, dokud není směs hustá.

Borůvkový sníh

Borůvkový sníh

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 bílků, 400 g cukru krupice, 200 g cukru moučka, 4 lžíce borůvkového džemu

Bílky vyšleháme na vodní lázni nejdříve do pěny, pak postupně přidáváme krupicový cukr a šleháme dále dalších 10 minut. Vyjmeme z lázně a šleháme dále, až krém zhoustne a vychladne. Nakonec zlehka vmícháme moučkový cukr a džem. Ozdobně stříkáme cu...

Domácí (nejen bazalkové) pesto

Domácí (nejen bazalkové) pesto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stroužek česneku, špetka soli, 1 lžíce pinií, 1 lžíce parmazánu, hrst čerstvě nasekané bazalky, 1 dcl olivového oleje, 5 kapek citronové šťávy

V třecí misce utřeme česnek se solí a poté přidáme pinie, parmazán, bazalku a zalijeme olivovým olejem. Nakonec přidáme pár kapek citronové šťávy.

Houbový výtěžek

Houbový výtěžek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g žampionů, 60 g másla, 1 ks citrónu (šťávy)

Houby omyjeme a rozsekáme hodně na drobno (můžeme použít i jiné houby než žampiony), přikryjeme a dusíme s máslem a se šťávou z citronu do měkka. Poté vymačkáme přes jemné síto. Získaná šťáva z hub se používá do omáček jako ochucovadlo. Uchovává s...

Povidlová omáčka k vařenému uzenému

Povidlová omáčka k vařenému uzenému

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g švestkových povidel, 150 g másla, 100 g hladké mouky, 5 lžic cukru krystal, 1 lžička skořice, 3 lžíce rumu

Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky. Švestková povidla rozmícháme v 1 l studené vody, povaříme je a zahustíme jíškou a vaříme asi tak 15 minut. Přidáme mletou skořici a cukr podle chuti, ještě chvíli povaříme a přidáme trochu rumu podle chu...

Sedlina

Sedlina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, petrželka, máslo

Vejce s mlékem dobře rozšleháme, osolíme, přidáme nasekanou petrželku a nalijeme do porcelánového hrnku vymazaného tukem, příklopíme pokličkou nebo kouskem alobalu a vaříme ve vodní lázni asi 20 minut. Uvařenou sedlinu vyklopíme a nakrájíme na dro...

Náplň z Bešamelu

Náplň z Bešamelu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g másla, 250 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 hrnek moučkového cukru, 100 g kakaa

100 g másla necháme rozpustit v hrnci, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Když je jíška hotová, přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Tuto kaši poté sejmeme z ohně a necháme vychladnout. 200 g másla ušleháme s moučkovým cukrem, poté přišlehám...

Čokoládovo-smetanová pěna

Čokoládovo-smetanová pěna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

65 g másla, 250 g kvalitní hořké čokolády, 5 ks vejce, 75 g cukru moučka, 250 ml smetany ke šlehání (33 až 40 %)

V míse v horké vodní lázni rozehřejte máslo s čokoládou a vymíchanou hmotu zašlehejte do pěny vypracované šlehačem v kotlíku nad párou z oddělených žloutků a cukru (pěnu pouze prohřejte!). Než zchladne, vyšlehejte z bílků pevný sníh, ze smetany vy...

Vanilkový olej

Vanilkový olej

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l slunečnicového oleje, 4 vanilkové lusky

Vanilkové lusky vložíme do kastrůlku, zalijeme olejem. Pozvolna zahříváme cca 10 minut. Pozor lusky nesmažíme. Necháme chladnout. Olej přecedíme a můžeme přelít do hezkých lahviček, lusk můžeme ponechat uvnitř. Skladujeme v chladnu.

Pikantní omáčka z vajec

Pikantní omáčka z vajec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg másla, 4 žloutky, 3 dcl hovězího vývaru, 5 lžic citronové šťávy, troška mletého pepře, špetka soli, 2 lžíce petrželové natě

Máslo a žloutky dáme do hrnce a šleháme ve vodní lázni asi 5 minut. Po troškách přidáváme vývar a nakonec přidáme citronovou šťávu. Na závěr přidáme koření (pepř a sůl) a nasekanou petrželku. Podáváme čerstvé.

Sýrové nočky

Sýrové nočky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce prášku do pečiva, 1 vejce, 120 g hrubé mouky, 50 g Eidamu, 1 lžička soli, špetka muškátového květu

Eidam nastrouháme a smícháme s dalšími ingrediencemi. Důkladně promícháme. Lžící vykrajujeme malé nočky a vaříme v polévce nebo vývaru doměkka.

Bůčková nádivka

Bůčková nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg bůčku, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 stroužky česneku, 8 vajec, troška petrželky nebo pažitky

Vepřový bůček nakrájíme namalé kostičky a dáme do misky. Přisypeme mouku, žloutky a utřený česnek. Vše pořádně promícháme. Osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou petrželku nebo pažitku a nakonec tuhý sníh z bílků. Dobře promícháme. Pekáč vymažeme s...

Bazalkový ocet

Bazalkový ocet

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vinného octa, 2-3 stroužky česneku, 4-5 listů bazalky

Do vinného octa vložíme česnek i bazalku a necháme vyluhovat 14 dní v chladu. Poté ocet scedíme a můžeme jej použít k dochucení zeleninových a luštěninových salátů.

Marináda z nivy

Marináda z nivy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g Nivy, 1 selský jogurt, 4 stroužky česneku, 100 g tatarské omáčky, 1 červená cibulka, 1 lžička cukru krupice

Do mísy nastrouháme nivu najemno,přidáme tatarskou omáčku,jogurt,najemno nakrájenou cibulku,prolisovaný česnek a lžičku cukru.Pořádně promícháme ,můžeme přisolit.Marináda by měla být tužší,aby držela na zelenině-pokud není,přidáme bílý tavený sýr ...

stránka: