Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Příloha

Okurkový salát s rajčaty

Okurkový salát s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g salátové okurky, 200 g rajčat, 150 ml vody, 3 lžíce octa, 1 lžička cukru krystal, sůl, pepř

Oloupeme okurky a nakrouháme na tenké plátky nebo nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Okurky a rajčata dáme do mísy a opepříme. Zálivku vytvoříme z vody, octu, soli a cukru a polijeme okurky a rajčata. Vše lehce promícháme.

Pečené brambory s máslem

Pečené brambory s máslem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 brambor, 100 g másla, špetka soli, 2 stroužky česneku, troška tymiánu, troška rozmarýnu

Brambory dobře omyjeme, neloupeme je. Nakrájíme je na tenká kolečka, která rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme tak dlouho, až se začnou nafukovat a tvořit hnědé puchýřky. Do měkkého másla vmícháme trochu so...

Bramborové šišky

Bramborové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 2 vejce, 150 g krupice, 100 g hrubé mouky, 1 hrneček strouhanky, sůl

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Osolíme je, přidáme krupici, 1 vejce a vše spojíme v tužší těsto. Vyválíme z něj váleček a nakrájíme asi 5 cm dlouhé šišky. Uvaříme je asi 10 minut ve vroucí osolené vodě. Podáváme s opraženou strouhankou a...

Česnekový dresing

Česnekový dresing

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení zakysané smetany, 1 lžíce tatarské omáčky, 3 stroužky česneku, špetka soli, špetka barevného pepře, špetka Vegety

Zakysanou smetanu smícháme s tatarskou omáčkou, prolisovaným česnekem a ochutíme solí, pepřem a Vegetou. Podáváme ke grilovanému masu nebo s obědovým listovým salátem s kuřecím masem.

Vejmrda

Vejmrda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce strouhaného křenu, 1/2 šálku vepřového vývaru, 1 kostka cukru, 1 lžíce octa, 1 strouhaná karotka, 1 strouhané jablko

Všechny ingredience se dobře smíchají a je dobré ji nechat vychladit před podáváním.

Brambory s mrkví

Brambory s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor (malých), 500 g mrkve, špetka soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 cibule (středně velká), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l polotučného mléka, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 200 g anglické slaniny (bez kůže), 2 lžíce kaparů (nakládaných), 1 lžíce čerstvé nasekané šalvěje

Brambory a mrkev omyjeme, oloupeme a v celku vaříme v osolené vodě s kmínem asi 25 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. V hrnci rozpálíme máslo a na středním plameni na něm podusíme cibuli. Poprášíme moukou a hrnec sej...

Zavařený křen

Zavařený křen

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g křenu, 20 ml vody, 10 ml rostlinného oleje, 10 ml octa, 1 lžička soli

Křen oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vodu převaříme a potom v ní křen rozmixujeme. Přidáme olej, ocet, cukr a sůl a vše dobře promícháme. Nalijeme do předem připravených vypařených zavařovacích skleniček a dobře zavíčkujeme. Podáváme všude tam, ...

Indické brambory s pečeným kořením

Indické brambory s pečeným kořením

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 2 lžičky černého hořčičného semínka, 4 lžičky koření garam masala, 2 lžičky kurkumy, 1,5 lžičky soli, 3 stroužky česneku, 1 lžička chilli koření

Brambory dobře omyjeme a nakrájíme na osminky. Předehřejeme si troubu na 150°C. Na pekáček dáme máslo a necháme ho rozpustit. Vsypeme do něj koření a vložíme do vyhřáté trouby. Pražíme asi 3 minuty. Poté pekáček vyndáme, přidáme nakrájené bramb...

Hlávkové zelí s křenem

Hlávkové zelí s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg zelí, 200 g křenu, 1 cibule, 300 g cukru krystal, 3 dcl octa, 1 dcl oleje, 3/4 balení Deka

Zelí omyjeme a pokrájíme nadrobno. Potom si nakrájíme nadrobno cibuli. Dáme do větší mísy, aby se to dobře promíchalo. Jemně nastrouháme křen a přidáme do mísy. Potom přidáme olej, ocet, cukr a Deko (konzervační prostředek). Důkladně všechno promí...

Mrkvový křen

Mrkvový křen

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g mrkve, 1 křen, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 šálku vody, 2 kostky cukru, špetka soli, 1 lžička octu

Mrkev a křen jemně nastrouháme, přidáme ve vodě rozpuštěnou sůl, cukr a ocet, nakonec olej.

Bylinková omáčka

Bylinková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g tvarohu, 2-3 lžíce mléka, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, lžička medu, sůl, 4 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, řeřicha, oregano), červená paprika

Bylinky opláchneme, jemně nasekáme a pokapeme lžící olivového oleje. Necháme chvíli odpočinout. Tvaroh vyšleháme s olejem a mlékem, dochutíme medem, solí a citrónovou šťávou. Ke směsi přidáme bylinky v oleji a na kostičky pokrájenou papriku.

Zelný salát s vínem

Zelný salát s vínem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce cukru krupice, 5 lžic kečupu, špetka kmínu, špetka oregana, 1 dcl červeného vína, špetka pepře, špetka soli

Zelí nakrájíme na jemno, přidáme olej, kečup, drcený kmín, sůl a podle chuti pepř. Nakonec vmícháme svařené červené víno se špetkou oregana. Salát podáváme jako přílohu.

Německé brambory

Německé brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vařených brambor, 100 g majonézy, 2 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 2 stroužky česneku, 2 nakládáné okurky, troška pepře

Vychladlé vařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, nakládané okurky nastrouháme na jemném struhadle, přidáme lisovaný česnek, 100 g majonézy, 2 lžíce šlehačky, dochutíme solí a pepřem.

Céčkový salát

Céčkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jablek, 1/2 sáčku kyselého zelí, 1 řepa

Jablko a řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubo. V misce smícháme obě suroviny se zelím a podáváme.

Salát s mangem a granátovým jablkem

Salát s mangem a granátovým jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks manga, 60 g granátového jablka, 50 g rukoly, 40 g polníčku, 2 lžíce pomerančové šťávy, 3 lžíce citronové šťávy, hrst arašídů nesolených, 3 lžíce makového oleje Bohemia olej, špetka soli, špetka mletého pepře

Mango oddělíme od pecky, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rukolu s polníčkem opláchneme a necháme okapat. Arašídy nakrájíme na menší kousky. Pomerančovou a citónovou šťávu smícháme s makovým olejem, osolíme a opepříme. Salát smícháme se zálivk...

Smažené škubánky

Smažené škubánky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 1/2 lžičky soli, 8 lžíc sádla, 50 g polohrubé mouky

Brambory oloupeme a nakrájíme. Uvaříme je v osolené vodě doměkka. Poté část vody slijeme a brambory zaprášíme moukou. Necháme je tak přiklopené stát asi 10 minut. Poté je rozšťoucháme. Lžící tvarujeme škubánky, které opékáme na sádle dozla...

Labneh

Labneh

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Řeckého jogurtu, 4 ks jarní cibulky, 1 lžíce kopru, 1 lžíce máty peprné, 2 lžíce olivový olej

Kopr, mátu i cibulky nasekáme najemno. Smícháme s řeckým jogurtem a nahoře zakápneme olivovým olejem.

Kukuřičná salsa s paprikou

Kukuřičná salsa s paprikou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 140 g kukuřice, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička kmínu, 1 stroužek česneku, 1 ks limety

Zeleninu nakrájíme na jemno, kukuřici rozmrazíme. Na dresink smícháme olej, med, utřený česnek, kmín a šťávu z limetky. Osolíme a opepříme podle chuti. Necháme stát v pokojové teplotě aspoň 20 minut, aby se chutě propojily.

Piadina romagnola

Piadina romagnola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce droždí (kvasnice), 150 g sádla, 1 špetka soli, 500 g hladké mouky, 1 lžička sody bikarbóny

Sádlo rozpustíme, aby bylo tekuté, ale ne horké. Smícháme ho s 200 ml vlažné vody a s droždím. Přidáme i sůl. Mouku smícháme se sodou a postupně ji zapracováváme do sádlové směsi. Vznikne nám tuhé těsto. To necháme 30 minut na teplém místě kyno...

Pesto z černých oliv

Pesto z černých oliv

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g oliv, 50 g bazalky, 100 ml olivového oleje, 40 g mandlí, 40 g parmezánu, 7 g pepře, 7 g soli, 2 stroužky česneku

Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme najemno. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s těstovinami.

Naložená křupavá zelenina

Naložená křupavá zelenina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks ředkviček, 1/2 ks kedlubnu, 150 g mrkve, 1 ks brokolice, 2 ks bobkového listu, 4 lžíce petrželové natě, 10 ks barevného pepře, 2 lžičky soli, 2 lžíce cukru krupice, 100 ml vinného octu

Zeleninu nakrájíme na námi zvolenou velikost a připravíme ji v páře – musí však zůstat křupavá. Olej svaříme s cukrem a 100 ml vody. Do uzavíratelné sklenice vrstvíme zeleninu, bobkové listy, pepř a petrželku. Nakonec zalijeme připraveným lákem...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka červeného zelí, 0,5 l červeného vína, 1 jablko, sůl, mletý nebo drcený kmín, 10 dkg na kostičky nakrájené anglické slaniny

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijeme vínem a trošičkou vody. Osolíme a okmínujeme a necháme vařit. Až je zelí měkké, opět zkusíme dochutit kmínem nebo solí a pro lepší chuť př...

Ciabattovo-rajčatový salát

Ciabattovo-rajčatový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks bílé ciabatty, 500 g rajčat, 1 stroužek česneku, 1/4 svazek bazalky, 1/2 svazku petrželováé natě, 1 lžíce kapary, 3 lžíce citronové šťávy, troška soli, troška pepře, 7 lžic olivového oleje

Rajské nakrájíme na kostičky, přidáme posekanou bazalku, petrželovou nať, kapary, olivový olej a citronovou šťávu. Promícháme dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit. Ciabattu nakrájíme na 2 cm kostky a opečeme na lžíci olivového oleje na závě...

Smažené bramborové knedlíčky do polévky

Smažené bramborové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 2 vejce, 100 g brambor, sůl, pažitka, 40 g strouhanky

Brambory oloupeme, omyjeme, uvaříme a nastrouháme na jemném struhadle. 30 g másla utřeme se žloutkem, přidáme nastrouhané brambory, sůl, na drobno nasekanou pažitku a strouhanku. Vše zamícháme a vypracujeme těsto. Vytvoříme malé knedlíčky. Knedlíč...

Noky z petrželky

Noky z petrželky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hrubé mouky, hrst petrželky, 500 ml mléka, 2 l vody, 2 lžíce másla, špetka soli

Mléko uvedeme do varu, přidáme máslo, osolíme a za stálého míchání přisypáváme postupně hrubou mouku, až se nám vytvoří těsto. Když je těsto husté, přisypeme nadrobno nasekanou petrželku, odstavíme a necháme vychladnout. Poté z těsta tvoříme lžičk...

stránka: