Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pro alergiky

Marinovaný cuketový salát

Marinovaný cuketový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks cukety, 1 citrón, 4 lžíce olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře

Cukety pomocí loupací škrabky nastrouháme na dlouhé plátky. Zastříkneme olivovým olejem a citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Necháme stát 15 minut před podáváním.

Superzdravý coleslaw

Superzdravý coleslaw

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky bílého zelí, 1 ks jablka, 2 ks mrkve, 1/2 ks červené cibule, 1/2 ks citrónu, 100 g řeckého jogurtu, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžičky vinného octu, 2 lžičky dijonské hořčice

Zelí nakrouháme na proužky. Jablko nastrouháme nahrubo. Mrkev nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme zelí, jablka, mrkev a cibuli. Připravíme si zálivku: smícháme jogurt, citrónovou šťávu, ocet a hořčici. Osolíme a op...

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 1/4 lžičky kopru, 1 lžička dijonské hořčice, 200 g řeřichy, 300 g ředkviček, 6 lžíc bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce vinného octu

Ředkvičky podle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Kopr nasekáme, česnek utřeme. Obojí smícháme s hořčicí, jogurtem a vinným octem. Získáme tak dresink. Okurky oloupeme a zbavíme je semenatého vnitřku. Nakrájíme je na kostičky, smícháme s ř...

Salát z máty, limetky a okurky

Salát z máty, limetky a okurky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 2 ks limety, 1 lžíce vinného octu, 1/2 lžíce třtinového cukru, 1 hrst máty peprné, 1 ks chilli papričky

Okurku nakrájíme na kousky a dáme do misky. Přidáme limetkovou šťávu, ocet a cukr. Pořádně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice. Těsně před podáváním přidáme mátu a chilli papričky. Podáváme s vinným octem na dochucení.

Raw čokoládové muffiny

Raw čokoládové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 hrnku vlašských ořechů, 3 lžíce raw kakaa, 1 hrst kakaových bobů v kokosovém cukru, 1/2 šálek moruše (sušené), 1 hrst datlí, 2 lžíce kakaových bobů, 6 lžíc kokosového tuku, 4 lžíce sirupu z Agáve, 3 lžíce karobu, 3 lžíce kakaa

Pohanku, vlašské ořechy a raw kakao dáme do mixéru a rozmixujeme na prach. Poté přidáme sušené moruše (pár si necháme na ozdobu) a kakaové boby v kokosovém cukru. Datle rozmixujeme bez pecky s trochou vody na kaši a smícháme je s připravenou smě...

Avokádový salát s chilli

Avokádový salát s chilli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Připravíme si dresink – z limetky nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí smícháme s olivovým olejem a nasekanou chilli papričkou. Avokádo nakrájíme na plátky a smícháme se salátovými listy. Rozdělíme na čtyři talíře a zastříkneme dresinkem.

Králík na rajčatech a olivách

Králík na rajčatech a olivách

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g králičího masa, 100 ml olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks cibule, 2 ks mrkve, 3 ks řapíkatého celeru, 1 stroužek česneku, 80 g oliv, 200 ml bílého vína, 500 g rajčat, 1 svazek rozmarýnu

Nejprve si oloupeme rajčata - spaříme je horkou vodou a sloupneme z nich kůži. Nakrájíme na kostičky. Všechen olivový olej nalijeme do hrnce, králičí maso osolíme a opepříme a osmažíme ho ze všech stran. Poté ho vyjmeme. Cibuli, mrkev, česnek a...

Fenyklovo-zelný salát

Fenyklovo-zelný salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks červeného zelí, 2 ks mrkve, 1 ks fenyklu, 2 ks šalotky, 50 g majonézy, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky a smícháme ji v míse. Poté vmícháme majonézu a osolíme, opepříme.

Španělské gazpacho

Španělské gazpacho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 2 ks papriky (kapie), 1/2 ks okurky, 1-2 stroužky česneku, 1/2 ks šalotky, 2-3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce estragonu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Rajčata oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme oloupanou okurku nakrájenou na kousky a stroužek česneku. Papriky zbavíme semen, nakrájíme a spolu s olivovým olejem a vinným octem je přidáme do mixéru. Rozmixujeme dohladka, p...

Karotka s koriandrem

Karotka s koriandrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 1 kořen koriandru, 1/2 ks citrónu

Karotky nakrájíme diagonálně na 2 cm dlouhé kousky. Povaříme je 5 minut, poté osušíme. Smícháme olivový olej, nasekaný koriandr a šťávu z citrónu a zastříkneme tím karotky. Osolíme, opepříme.

Jablka se šunkou a sýrem

Jablka se šunkou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vařené šunky, 4 stejné plátky uzeného sýra, 1 kyselejší jablko, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky mleté papriky , 2 lžíce strouhaného sýra, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml olivového oleje, špetka soli, špetka skořice

Jablko olúpeme, zbavíme jaderníka a pokrájame na tenké kolieska. Každé koliesko položíme na plátok syra a prikryjeme šunkou (plátky šunky a syra by mali mať hrúbku aspoň 10 mm). Z múky, vajec, soli, papriky, strúhaného syra a rajčiakového pretlaku...

Kvalitní domácí jogurt

Kvalitní domácí jogurt

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150-200 g bílého jogurtu, 1000 ml kravského mléka

Mléko ( musí být čerstvé, tzn. z chlaďáku, ne krabicové, polotučné nebo plnotučné) zahřejeme na plotně v kastrůlku na 40 stupňů(správná teplota je velmi důležitá, při vyšší teplotě se jogurtové bakterie usmrtí, při nižší se dostatečně nepomnoží). ...

Brokolice s parmazánem a bylinkovou krustou

Brokolice s parmazánem a bylinkovou krustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 g másla, 50 g strouhanky, 25 g parmazánu, 700 g brokolice, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře

Strouhanku opečeme na směsi z másla a olivového oleje dozlatova. Po vychlazení přidáme tymián a parmazán. Brokolici povaříme 4 minuty, zastříkneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Posypeme bylinkovou strouhankou. Podáváme se skrojky citrónu.

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Švýcarská specialita se sýrem

Švýcarská specialita se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků šunky, 60 g másla, 200 g uzeného sýru, 1/2 balení ananasového kompotu, 2 hlávky hlávkového salátu, 4 lžíce majonézy, špetka kari koření, 1 lžička mleté papriky , 6 plátků toastového chleba

Krajčeky sendviče natrieme maslom, obložíme šunkou, kolieskami ananásu a prikryjeme plátkom syra. Dáme do rúry nakrátko zapiecť, až kým sa syr nezačne topiť. Vyberieme, posypeme paprikou a podávame s hlavkovým šalátom, okoreneným kari a poliatým m...

Šunkové rolky plněné bryndzou

Šunkové rolky plněné bryndzou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, 60 g másla, 4 plátky šunky, 1 kyselá okurka, 4 lžíce smetany

Bryndzu rozmiešame s maslom. Na plátok šunky nanesieme vždy časť bryndze, zvinieme a necháme v chladničke vychladnúť. Podávame ozdobené uhorkou a pokvapkané smotanou.

Makarónový nákyp s parmezánem

Makarónový nákyp s parmezánem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g makaronů, 150 g šunky, 80 g másla, 40 g strouhaného parmezánu, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků, 1 lžíce strouhanky na vysypání, 1 lžička soli

Makaróny varíme vo veľkom množstve posolenej vody asi 25 minút. Potom ich pokrájame na drobné kúsky, zamiešame do nich pokrájanú šunku, maslo, soľ žĺtky a nakoniec sneh z bielkov.Takto pripravenú zmes dáme do maslom vymastenej a strúhankou vysypa...

Chřestové závitky se šunkou

Chřestové závitky se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky šunky, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 300 g chřestu uvařeného v slané vodě, 50 g másla, 2 lžíce strouhanky

Plátky šunky potrieme zmesou rajčiakového pretlaku a struhaného parmazanu a uložímena ne odkvapkanú špargľu. Zvinieme do závitkov, potrieme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou a zapečieme.

Candát a la diplomat

Candát a la diplomat

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

cca 800 g candáta, 200 g žampiónů, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 100 g strouhaného uzeného sýru, 2 žloutky, sůl a pepř podle potřeby, 1 lžíce zelené petrželové nati, 150 ml bílého vína

Rybu očistíme, stiahneme z nej kožu, vypitveme, mäso zbavíme chrbtice a kostí, umyjeme, dáme na maslom vymastený pekáč a zalejeme bielym vínom a vývarom z rybacích kosti(spolu asi 300ml). Na druhej polovici masla podusíme očistené, na plátky pokrá...

Andie's bulgurito

Andie's bulgurito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hrnku bulguru, hrst mungo výhonků, , , , , 1 kousek pomeranče, dle potřeby špetka sůl, dle potřeby kousek petrželová nať,

Bulgur uvaříme v poměru 1:1, tzn. půl hrnku bulguru a 1 hrnek vody. Vodu osolíme dle chuti a přidáme trochu olivového oleje. Až se bulgur uvaří, rozehřejeme si na pánvi trochu oleje, přidáme bulgur, nakrájenou zeleninu, trochu pepře a mungo klíčky...

Kakaové řezy s bramborami

Kakaové řezy s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sádla, 150 g cukru moučky, 150 g krupicové nebo hladké mouky, 130 g vařených brambor, 1 vejce, 20 g kakaa, 4 lžíce rumu, 100 g ovocné marmelády, 50 g vlašských ořechů, 1 lžička Sody bikarbóny

Masť vymiešame s práškovým cukrom a vajcom. Pridáme kakao, sódu bikarbónu, rozpustenú v rume, pretlačené uvarené zemiaky a krupicovú múku. Všetko dobre premiešame a rozotrieme na vymastaný plech vysypaný múkou. Pečieme v stredne teplej rúre cca 40...

Jablkovo - bramborové řezy

Jablkovo - bramborové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 100 g sádla, 100 g cukru moučka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 150 g uvařených pomletých brambor, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru na posypáni, troška citronové kůry, Náplň: 300 g postrouhaných jablek, 50 g cukru krystal, troška skořice, 80 g vlašských ořechů, 1 lžička citronové kůry

Na doske rozdrobime v preosiatej múke masť, cukor, prašok do pečiva a prelisované uvarené zemiaky. Pridáme vajce a citrónovú kôru a vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozvaľkáme. Na pomastený plech dáme polovicu cesta, naň roztrieme jablkovú plnku, p...

Kroupová placerka

Kroupová placerka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g drobných krup, 600 g brambor, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 slepičí vejce, 100 g uzené slaniny, lžička pepře bílého, lžička soli, lžička majoránky, lžíce sádla na vymazaní pekáče

Preplachnuté krúpy dáme variť do osolenej vody. Keď napoly zmäknú, pridáme k nim na kolieska pokrájané zemiaky a všetko spolu rozvaríme na kašu. Údenú slaninu pokrájame na kocky, rozpražíme, pridáme postrúhanú cibuľu a keď zružovie, primiešame roz...

Zapékané jehněčí maso z Makedonie

Zapékané jehněčí maso z Makedonie

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g jehněčí kýty, 500 ml zakysané smetany, 4 vejce, 4 stroužky česneku, troška zelené petržele, 50 ml bylinkového oleje, sůl podle potřeby

Mäso posolíme a upečieme do mäkka. Pokrájame na porcie. V kyslej smotane rozhabarkujeme vajcia, pridáme cesnak rozotretý so soľou, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, všetko rozmiešame a vlejeme na mäso. Zapekáme 30 minút.

Vepřový bůček se sójovo-jablkovou marinádou

Vepřový bůček se sójovo-jablkovou marinádou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g bůčku, 60 ml jablkového džusu, 60 ml sójové omáčky, 30 g třtinového cukru, 1 ks cibule

Vepřový bůček podle chuti buď nakrájíme na plátky nebo necháme vcelku. Smícháme džus, sójovou omáčku a třtinový cukr. Mícháme dokud se cukr nerozpustí. Cibuli nakrájíme na jemno a přidáme ji do marinády. Nakonec přidáme maso (musí být ponořené) a ...

stránka: