Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Řecká

Řecký salát

Řecký salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, 2 různobarevné papriky, 250 g feta, 100 g oliv, 2 lžíce citrónové šťávy, 80 ml olivového oleje, 1 lžíce oregana, sůl, pepř

Rajčata, okurku a papriky omyjeme, okurku oloupeme, papriku zbavíme jádřince a vše nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Všechno dáme do mísy. Přidáme oregano, vsypeme olivy, osolíme a opepříme. Vymačkáme šťávu z poloviny ci...

Řecký salát se sýrem

Řecký salát se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g sýru feta, 4 rajčata, 1 paprika, 1 salátová okurka, lžička oregana, 2 červené cibule, 5 ml olivového oleje, hrst oliv, špetka soli, špetka pepře, lžička citrónové šťávy

Zeleninu nakrájíme na kousky – rajčata na osminky, okurku na kolečka – lépe je okurku rozpůlit, vydlabat dužinu a použít jen pevnou část, papriku na tenké proužky. Cibuli na velmi jemné kolečka. Přidáme olivy bez pecek a na kostičky nakrájenou fet...

Salát tzatziki

Salát tzatziki

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 250 ml bílého jogurtu, sůl

Okurku nastrouháme, dužinu oddělíme od vody, aby nebyl salát tak řídký a posolíme. Necháme odstát a opět odlijeme vodu. Dužinu poté smícháme s jogurtem. Doporučujeme řecké jogurty, které mají hustší konzistenci.

Ovocný předkrm ve víně

Ovocný předkrm ve víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší žlutý meloun, 150 g jahod, 2 banány, 200 ml červeného vína

Meloun rozkrojíme na půl a vydlabeme dužinu, kterou pokrájíme na malé kousky. Banány a jahody také pokrájíme. Vše smícháme dohromady a dáme do vydlabané půlky melounu. Opatrně zalijeme vínem a necháme 3 hodiny odležet v lednici.

Nealkoholický koktejl z kiwi

Nealkoholický koktejl z kiwi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kiwi, sladidlo, 100 ml ananasového džusu, 50 ml citrónové šťávy, 2 kostky ledu

Kiwi nejprve opatrně oloupeme a nahrubo nakrájíme. Citrónovou šťávu přimícháme do ananasového džusu. Přidáme nahrubo nakrájené kiwi a sladidlo dle chuti. Vše vložíme do mixéru a přidáme kostky ledu. Šleháme 15 - 30 sekund až vznikne hustý nápoj. M...

Olivoví tučňáci

Olivoví tučňáci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 velkých vypeckovaných černých oliv, 20 malých vypeckovaných černých oliv, 1 tenčí mrkev, 1/2 pomazánkového másla, 150 ml majonézy, 4 kousky smetanového sýru, sůl, 5 stroužků česneku

Z pomazánkového másla, česneku, majonézy, soli a smetanového sýru připravíme česnekovou pomazánku (viz související recepty). Mrkev očistíme a nakrájíme na 20 tenkých koleček. U každého kolečka vyřízneme úzký trojúhelníček na zobáček. Zároveň se ná...

Mangový sen

Mangový sen

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mango, 1 banán, 2 listy máty peprné na ozdobu, 1/2 kousek limety, 150 ml perlivé vody

Mango oloupeme, odpeckujeme a vhodíme do mixéru. Přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený banán a vše znovu důkladně rozmixujeme. Vlijeme do sklenice, přidáme šťávu z limety, dolijeme vodou a ozdobíme listy máty. Můžeme podávat s ledem.

Exotická whisky

Exotická whisky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 ml whisky, 100 ml 50% ananasového džusu, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky hnědho cukru, 10 kostek ledu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Smícháme whisky, džus, citrónovou šťávu a cukr. Vše důkladně promícháme, aby se cukr rozpustil, nakonec vhodíme kostky ledu.

Lahodná whisky

Lahodná whisky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml whisky, 50 ml sprite, 1 citrón, 10 listů máty peprné, 10 kostek ledu

Do sklenice dáme očištěný a nakrájený citrón, 5 listů máty a led. Přidáme whisky, sprite a dozdobíme zbytkem máty.

Zatažené nebe

Zatažené nebe

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml Becherovky, 30 ml amareta, 30 ml pomerančového džusu, 5 kostek ledu, plátek pomeranče na ozdobu

Amareto, becherovku, pomerančový džus, led dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Vlijeme do sklenice a ozdobíme plátkem pomeranče.

Tekutá Sahara

Tekutá Sahara

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 ml vodky, 40 ml Martini Rosso, 40 ml pomerančového džusu

Všechny ingredience by měly být vychlazené. Do sklenice vlijeme Martini Rosso, vodku, pomerančový džus a lehce promícháme.

Balkánský sýr s rajčetem a cibulkou

Balkánský sýr s rajčetem a cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g balkánského sýra, 3 rajčata, 1 cibule, troška pepře, sůl, ocet, 3 lžičky cukru krupice, voda

Balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Taktéž rajčata a cibuli. Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme ocet podle chuti a trochu pepře. Nálev promícháme s nakrájeným balkánským sýrem, cibulí a rajčaty. Dáme odstát do chladničky.

Řecký selský salát

Řecký selský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 červené cibule, 4 rajčata, 1 salátová okurka, 100 g černých oliv, 6 lžic vinného octa, 1 lžíce oregana, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 100 g ovčího sýra, 1 hlávkový salát, naložené feferonky

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a vyřízneme stopky. Dužinu nakrájíme na dílky. Okurku očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Zeleninu dáme do velké salátové mísy. Přidáme olivy a vše opatrně zvolna promíc...

Plněné žampiony

Plněné žampiony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 žampionů, 4 Hermelíny, 50 g másla, pepř, 5 lžic nasekané petrželové nati

Velké hlavičky žampionů očistíme a položíme na pečicí papír potřený máslem. Do každé hlavičky postavíme trojúhelníček Hermelínu, lehce opepříme a v troubě zapečeme. Podáváme posypané petrželkou

Tzatziki

Tzatziki

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tvaroh, 2 kostky měkkého taveného sýra bez příchuti, 2 lžíce zakysané smetany, 4 stroužky česneku, 1 salátová okurka, sůl, směs koření na tzatziky

Tvaroh a sýry utřeme se zakysanou smetanou, přidáme prolisovaný česnek, sůl, koření a nastrouhanou okurku. Dobře promícháme, necháme vychladit.

Řecký sýr s kořením

Řecký sýr s kořením

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g balkánského sýru, 1 česnek, 300 ml olivového oleje, 1 lžíce Vegety, 3 lžičky celého červeného pepře

Sýr nakrájíme na kousky, přidáme utřený česnek a přilijeme olej. Přidáme vegetu, pepř a promícháme. Sýr vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme olejovou směsí. Necháme asi 2 dny uležet v chladničce. Před podáváním sypeme nasekanou natí cibulky s...

Taramasalata

Taramasalata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků bílého chleba, 1 ks cibule, 1 ks citrónu, 6 lžic olivového oleje, 4 kuličky oliv, 1 hrst petrželky, 60 g tresčích jiker

Z jiker vyškrábeme blány, jikry dáme do mixéru. Chléb ponoříme do vody. Poté z chleba vymačkáme přebytečnou tekutinu a přidáme ho k jikrám. Dále k jikrám přidáme šťávu z citrónu, na kousky nakrájenou cibuli a mixujeme. Poté po kapkách přiléváme ol...

Citrónová omáčka

Citrónová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 šálky masového vývaru, 2 žloutky, 1/2 citrónu, špetka soli, špetka pepře

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Necháme trochu vychladnout a pánvičku přemístíme do vodní lázně. Myslíme proto na to už při tvoření jíšky a volíme malou pánvičku. Jíšku zalijeme vroucím vývarem a dobře rozšleháme. Necháme odstát asi 3 m...

Labneh

Labneh

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Řeckého jogurtu, 4 ks jarní cibulky, 1 lžíce kopru, 1 lžíce máty peprné, 2 lžíce olivový olej

Kopr, mátu i cibulky nasekáme najemno. Smícháme s řeckým jogurtem a nahoře zakápneme olivovým olejem.

Tahini omáčka s citrónem

Tahini omáčka s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stroužky česneku, 2 ks citrónu, 3 lžíce tahini, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 2 špetky mleté papriky

Česnek prolisujeme a smícháme se solí. Přidáme pastu tahini a pořádně zamícháme. Za stálého míchání přidáme šťávu z citrónů – směs by měla zesvětlat a zhoustnout. Ochutnáme a pokud se nám to zdá málo kyselé, přidáme více citrónové šťávy. Nechá...

Medovo-mandlové fíky

Medovo-mandlové fíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks fíků, 2 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžíce včelího medu, 1 lžíce mandlí, 4 špetky skořice

Mandle použijeme nejlépe plátky (můžeme je nasucho opéct v pánvi, chceme-li). Fíky rozpůlíme a naskládáme je na talíř, řezem nahoru. Ozdobíme jogurtem a pokapeme medem. Posypeme skořicí a posypeme mandlemi. Podáváme.

Chřest se slaninou

Chřest se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 150 g chřestu, 12 plátků anglické slaniny, 1 lžíce citrónové šťávy

Plátky anglické slaniny podélně rozřízneme. Odřízneme tuhé konce tenkých chřestových výhonků a zbytek obalíme do plátků anglické slaniny. Rozpustíme máslo, vložíme obalené chřesty a smažíme na mírném plameni 4 minuty. Přitom chřest stále otáčíme, ...

Rajčatový salát s chorizem

Rajčatový salát s chorizem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1/2 červené cibule, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce olivového oleje, 100 g choriza

Rajčata nakrájíme na měsíčky. Cibuli nakrájíme na jemno a chorizo na plátky. Chorizo osmahneme na oleji dokřupava. Rajčata smícháme s cibulí, tymiánem, olejem a octem. Po vychlazení přidáme i chorizo.

Teplý salát z kuřecích jater

Teplý salát z kuřecích jater

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g lískových ořechů, 450 g játry, 120 g ledového salátu, 20 g petrželové natě, 6 lžíc olivového oleje, 2 lžíce mleté papriky, 1 lžičku másla, 1 lžičku vinného octu, 125 ml Sherry, 1/2 citrónu, 2 stroužky česneku

Do mixéru dáme 4 lžíce oleje, česnek, petrželku, tři lžíce oříšků a papriku. Vše rozmixujeme. Získáme omáčku, kterou zakápneme v závěru játra. Zbylé ořechy opečeme nasucho v pánvi. Zbylý olej dáme spolu s máslem na pánev a zahřejeme. Přidáme játra...

Grilované kuřecí maso se salátem z quinoy

Grilované kuřecí maso se salátem z quinoy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g quinoy (Merlík), 25 g másla, 400 g kuřecích prs, 300 g rajčat, 1 ks chilli papričky, 1 stroužek česneku, 1/2 citrónu, 1,5 lžíce olivového oleje, 1/2 hrsti oliv, 1 lžíce máty peprné, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Quinou uvaříme podle návodu na obalu. Smícháme máslo, nasekanou chilli papričku a česnek. Kuřecí maso nakrájíme na proužky, osolíme a opepříme. Potřeme olivovým olejem. Opečeme dozlatova. Na ještě horké maso natřeme ochucené máslo a necháme ...

stránka: