Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Redukční

Andie's bulgurito

Andie's bulgurito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hrnku bulguru, hrst mungo výhonků, , , , , 1 kousek pomeranče, dle potřeby špetka sůl, dle potřeby kousek petrželová nať,

Bulgur uvaříme v poměru 1:1, tzn. půl hrnku bulguru a 1 hrnek vody. Vodu osolíme dle chuti a přidáme trochu olivového oleje. Až se bulgur uvaří, rozehřejeme si na pánvi trochu oleje, přidáme bulgur, nakrájenou zeleninu, trochu pepře a mungo klíčky...

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

195 g tofu, 85 g čínských nudlí, 100 g hrášku, 100 g špenátu, 3 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky sezamového oleje, 2 lžičky řepkového oleje, 1 lžíce koriandru, 2 stroužky česneku, 1 ks jarní cibulky, 1/2 ks chilli papričky, 1 paprika (kapie), 1/2 ks limety

Připravíme si marinádu na tofu: smícháme 2 lžičky sójové omáčky, jednu lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru, utřený jeden stroužek česneku, citrónovou šťávu a lžičku sezamového oleje. Tofu necháme vysušit (15 minut na papírovou utěrku) a poté ...

Avokádový salát s chilli

Avokádový salát s chilli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Připravíme si dresink – z limetky nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí smícháme s olivovým olejem a nasekanou chilli papričkou. Avokádo nakrájíme na plátky a smícháme se salátovými listy. Rozdělíme na čtyři talíře a zastříkneme dresinkem.

Balkánský sýr s rajčetem a cibulkou

Balkánský sýr s rajčetem a cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g balkánského sýra, 3 rajčata, 1 cibule, troška pepře, sůl, ocet, 3 lžičky cukru krupice, voda

Balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Taktéž rajčata a cibuli. Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme ocet podle chuti a trochu pepře. Nálev promícháme s nakrájeným balkánským sýrem, cibulí a rajčaty. Dáme odstát do chladničky.

Banánové muffiny Petra Havlíčka

Banánové muffiny Petra Havlíčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g celozrnné špaldové mouky, 100 g třtinového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 150 ml polotučného mléka, 2 lžíce řepkového oleje, 2 banány, Krém: 250 g Lučiny, 100 g změklého másla, 2 lžíce cukr moučka, 1 hrst cukrářského zdobení

Ve velké míse smícháme žloutky, cukr a olej. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr aspoň trochu nerozpustí a nestane se tak "kaše". Poté přisypeme mouku, kypřící prášek a mléko, zamícháme tak aby byly všechny suroviny mokré. Banány nakrájíme na malé k...

Barevný rýžový salát

Barevný rýžový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uvařené rýže, 100 g sterilované kukuřice, 1 menší pórek, 1-2 natvrdo uveřená vejce, 1 kapie, 2-3 lžíce zakysané smetany light, sůl, cukr krupice, citrónová šťáva, pažitka

Vychladlou sypkou rýži zlehka promícháme s kukuřicí bez nálevu, pórkem pokrájeným na tenká kolečka, plátky vajec a kapií nakrájenou na nudličky. Vše zalijeme dobře ochucenou zálivkou a znovu zlehka promícháme. Salát necháme v chladnu odležet.

Barevný salát z krabích tyčinek

Barevný salát z krabích tyčinek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 250 g krabích tyčinek, 1 pórek, 2 různobarevné papriky, 1 malá majonéza nebo majolka (popř. jogurt), sůl, pepř, citrónová šťáva

Do uvařených těstovin přidáme nakrájené tyčinky a papriky, nasekaný pórek, promícháme s majolkou (část můžeme nahradit jogurtem), ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Je to rychlé za chvíli hotové.

Bleskový salát s rajčaty

Bleskový salát s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké rajčata , 200-250 g lučiny nebo žervé, sůl a pepř dle chuti, 500 g celozrnných něbo semolinových těstovin, hrst nasekané bazalky nadrobno

Rajčata nakrojíme do kříže a spaříme je vroucí vodou. Necháme chvíli ve vodě a poté sloupneme. Nakrájíme na velmi malé kousky a vložíme do mísy. Tam je rozmačkáme vidličkou a přidáme lučinu, sůl a pepř a nakonec bazalku. Vše pořádně promícháme a n...

Bramborový nákyp s lososem a křenem

Bramborový nákyp s lososem a křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 400 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 150 g uzeného lososa, kousek křenu , troška soli, troška Bylinkové soli, 2 lžíce másla, troška pepře, 1 lžička petrželové natě

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Křen očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Smetanu dochutíme bylinkovou i kuchyňskou solí, pepřem, petrželkou a strouhaným křenem. Zapékací mísu vymažeme máslem, naskládáme 1/2 brambor zalijeme...

Brambory  nakyselo

Brambory nakyselo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 1 cibule, 500 ml mléka, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, špetka mletého pepře, špetka majoránky, 2 bobkového listy, 2 lžíce octa, špetka soli

V šupke uvarené zemiaky olúpeme a po vychladnutí pokrájame na kocky. Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme posekanú cibuľu a opražíme. Zalejeme vodou a mliekom, pridáme mleté korenie, majorán, bobkový list, soľ a trochu povaríme. Do o...

Brambory s brokolicovým tvarohem

Brambory s brokolicovým tvarohem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 2 balení odtučněného tvarohu, čtvrtka brokolice, špetka soli, troška pepře, 1 jarní cibulka, trocha mléka

Brambory uvaříme ve slupce s oblíbenou bylinkou(např. majoránka, tymián...). Tvaroh smícháme s nakrájenou cibulkou, troškou mléka, pepřem a solí. Brokolici lehce povaříme v páře a nakrájíme na drobné kousky, které vmícháme do tvarohu.

Brokolice s parmazánem a bylinkovou krustou

Brokolice s parmazánem a bylinkovou krustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 g másla, 50 g strouhanky, 25 g parmazánu, 700 g brokolice, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře

Strouhanku opečeme na směsi z másla a olivového oleje dozlatova. Po vychlazení přidáme tymián a parmazán. Brokolici povaříme 4 minuty, zastříkneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Posypeme bylinkovou strouhankou. Podáváme se skrojky citrónu.

Brokolice se sýrem

Brokolice se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brokolice, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 100 g kečupu, špetka soli, špetka pepře, troška petrželky, 40 g strouhaného sýra

Brokolici předvaříme a rozdělíme na růžičky. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájený česnek a petrželku, přidáme brokolici a osmahneme. Po chvíli přidáme kečup, ochutíme a dusíme, až je brokolice měkká. Na talíři sypeme strouhaným sýrem a podáváme ...

Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brokolice, 40 g Lučiny, 20 g taveného sýra, 1/2 stroužku česneku, troška bílého pepře , špetka soli

Brokolici opláchneme a rozebereme na růžičky, které uvaříme v osolené vroucí vodě doměkka. Po uvaření a vychladnutí ji nakrájíme nadrobno, smícháme v míse s Lučinou a sýrem. Na závěr dle chuti osolíme, opepříme a dochutíme prolisovaným česnekem.

Brokolicový salát s tuňákem

Brokolicový salát s tuňákem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 konzerva tuňák ve vlastní šťávě, 10 lžíc kukuřice, špetka soli, 1 kousek mozarelly

Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme. Po vychladnutí ji pokrájíme na malé kousky a smícháme s tuňákem, nadrobno nakrájenou mozarellou a kukuřicí. Na závěr můžeme trochu osolit.

Broskvové nanuky

Broskvové nanuky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks broskev, 1 balení vanilkový cukr, 150 ml crème fraîche

Broskve oloupeme a rozmixujeme s vanilkovým cukrem. Přidáme créme fraiche. Do formy na nanuk dáme rozmixované broskve. Necháme v mrazničce minimálně na dvě hodiny a podáváme.

Bulgurové karbanátky

Bulgurové karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Bulguru, 1 vejce, 1 paprika (kapie), 1 červená cibule, 100 g řapíkatého celeru, 250 ml zeleninového vývaru, 4 lžíce strouhanky, 1 lžička mleté papriky, 100 ml řepkového oleje

Bulgur nasypeme do mísy, zalijeme vroucím vývarem a necháme nabobtnat alespoň 12-15 minut. Mezitím si nakrájíme celer, papriku a cibuli na kostičky. Zeleninu přidáme do bulguru, vmícháme vejce a strouhanku. Vše promícháme a ochutíme solí a pepřem....

Bulgurový salát s dýní

Bulgurový salát s dýní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g dýně, 40 g Bulguru, 20 g červené cibule, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce bazalky, 25 g polníčku, troška dýňových semínek, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře

Dýně je nakrájena na 2 cm velké kostky. Bulgur a dýni uvaříme doměkka. Pokud nám zbyla nějaká dýně, dáme ji i s horkou vodou do sklenice, zavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme přes noc. Takto si dýni zakonzervujeme pro další použití. M...

Burek a pita - balkánské speciality

Burek a pita - balkánské speciality

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení balkánského sýru, 1 balení listového těsta, 6 lžic olivového oleje

Listové těsto necháme rozmrznout, rozdělíme ho na tři díly a ty pak vyválíme na tenké pláty. Těsto pokapeme olejem a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Pokud těsto rolujeme jako na štrúdl, připravujeme tak balkánskou specialitu - tzv. burek. ...

Bylinkové brambory

Bylinkové brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 4 stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, 1 lžička šalvěje, 1 lžička rozmarýnu, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje

Brambory si oloupeme, nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s utřeným česnekem, pepřem, solí a kořením. Poté je urovnáme do pekáčku, pokapeme olejem a pečeme cca 45 minut, během pečení brambory několikrát lehce otočíme.

Bylinkové kuřecí špízy

Bylinkové kuřecí špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 500 g kuřecích prs, 3 lžíce petrželové natě, 10 lžíc olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce vinného octu, 1 ks červené cibule, 1 ks papriky (kapie), 1 ks citrónu, 8 ks rajčat, 2 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku

Brambůrky používáme nové a co nejmenší, aby měly průměr tak 3 cm. Pokud máme jen velké brambory, na tuto velikost je nakrájíme. Povaříme je 12 minut do poloměkka. Petrželku nasekáme najemno, smícháme se 6 lžícemi olivového oleje, citrónovou šťáv...

Bylinkový koktejl

Bylinkový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 dcl podmáslí, 2 lžíce petrželové natě, 1 lžíce libečku, špetka bílého pepře, špetka soli

Do mixéru vlijeme podmáslí přidáme 2 lžíce omyté, nasekané zelené natě petrželky a libečku, přidáme špetku bílého mletého pepře, špetku soli a 30 sekund mixujeme.

Céčkový salát

Céčkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jablek, 1/2 sáčku kyselého zelí, 1 řepa

Jablko a řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubo. V misce smícháme obě suroviny se zelím a podáváme.

Čekankový salát s ricottou

Čekankový salát s ricottou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g čekanky, 250 g žampionů, 150 g pórku, 3 lžíce červeného vinného octa, 5 lžic dýňového oleje, 250 g sýru riccota, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oregana

Čekanku rozebereme na listy, hořké části odkrojíme. Žampióny nakrájíme najemno. Prstýnky póru asi 2 minuty povaříme a na sítu přelijeme studenou vodou. Houby a zeleninu vložíme do mísy, zalijeme zálivkou z octa, oleje, soli a pepře. Ricottu rozdro...

Celer s paprikami

Celer s paprikami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší celer, 2 mrkve, 1 lžíce nasekané pažitky, 2 papriky, sůl, pepř, citrónová šťáva, cukr krupice, 2 lžíce oleje, 150 g tvrdého sýra

Zeleninu opereme, oloupeme a papriky odjádříme. Celer nahrubo nastrouháme s mrkví a sýrem, papriku nakrájíme na nudličky a vše posypeme pažitkou. Olej, sůl, pepř a cukr rozšleháme s citrónovou šťávou na zálivku.

stránka: