Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Slovenská

Brynzové halušky

Brynzové halušky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 150-300 g hladké mouky, 1 ks vejce, 200 g brynzy, 150 g anglické slaniny, 1 špetka soli

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, abychom získali husté těsto. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a protlačíme do ní těsto, nejlépe přes síto na halušky s většími oky. Jakmile vyplavo...

Bramborová polévka s kysaným zelím

Bramborová polévka s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kyselého zelí, 1,5 l vody, sůl, pepř, kmín, 1 cibule, 40 g sádla, 30 g hladké mouky, 400 g brambor, 1 domácí klobása

Zelí rozsekáme na drobnější kousky, zalijeme osolenou vodou s kořením a necháme přejít varem. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, zaprášíme moukou a připravíme zlatavou jíšku. Rozšleháme ji s vodou a zelím, přidáme oloupané, na kostičky nakrájen...

Noky s brynzou a špenátem

Noky s brynzou a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špenátových listů, 1 vejce, 1 kg brambor, 50 g másla, 300 g hladké mouky, sůl, 250 g brynzy

Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, dokud nezměknou. Mezitím ve vodě uvaříme špenátové listy, dokud nejsou dostatečně měkké. Brambory necháme okapat a pomačkáme. Přidáme sůl, máslo, vejce, mouku a vypracujeme vláčné t...

Ďábelská vejce

Ďábelská vejce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

9 vejcí, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička chilli koření, olivy bez pecek na ozdobu, tatarská omáčka při podávání, 1 lžička rajčatového protlaku, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička másla, 1 lžička kari koření

Vejce uvaříme na tvrdo a oloupeme. 8 vajec rozdělíme na půlky a vydloubneme žloutky. Zbývající vejce rozšleháme se žloutky, rozetřeným česnekem, máslem, hořčicí a rajčatovým protlakem. Přidáme chilli koření, pepř a sůl dle chuti. Takto připravenou...

Ledová kakaová pochoutka

Ledová kakaová pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky kakaa, 100 ml mléka, 2 lžičky cukru krystalu, 100 ml oříškové zmrzliny, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Do teplovzdorné sklenice dáme kakao, cukr a zalijeme horkým mlékem. Přidáme zmrzlinu a zastříkáme ušlehanou smetanou (šlehačkou). Při podávání můžeme ozdobit tekutým karamelem a nasekanými oříšky.

Angreštový koláč

Angreštový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g angreštu, 130 g cukru moučky, 250 g Hery, 1/2 lžičky skořice, 1 vejce, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 350 g hladké mouky, 90 g cukru krystalu, špetka soli

Z mouky, Hery, cukru krystalu, vejce, špetky soli si připravíme křehké těsto na koláč (viz související recepty) a necháme 1 hodinu odležet. Mezitím angrešt omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, zbavíme štopky a rozkrájíme na půlky. O...

Králičí pomazánka

Králičí pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 králičí kýty, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 150 g sádla, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře, 1-2 lžičky soli, 1 lžíce sušené majoránky

Maso omyjeme a vložíme do hrnce spolu s očištěnými stroužky česneku a načištěnou cibulí. Okořeníme pepřem, solí a novým kořením a zalijeme vodou. Vaříme cca hodinu, než maso změkne. Poté v maso, cibuli a česnek vložíme do zapékací mísy. Přidáme sá...

Zbojnická roštěná podle mamky

Zbojnická roštěná podle mamky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězí roštěnky, 1 dcl rostlinného oleje, 1,5 l hovězího bujónu, 0,5 dcl kečupu, 5 stroužků česneku, 1 lžíce Worcesterské omáčky, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžička sladké papriky, troška zázvoru, špetka chilli koření, špetka tymiánu, sůl, 4 vejce, pepř

Roštěnky omyjeme, vysušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a naklepeme. Z kečupu, prolisovaného česneku, worcestru, sojové omáčky, papriky, zázvoru, chilli, tymiánu a soli si připravíme marinádu. Roštěnky nasolíme a napepříme a minimálně na 2h je nec...

Kančí žebro na klasický způsob

Kančí žebro na klasický způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kančích žeber, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce drceného kmínu, sůl, pepř, 200-300 g uzeného boku nebo slaniny, voda

Kančí žebro omyjeme a usušíme. Nasolíme je, popepříme a posypeme kmínem. Uzený bok si nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky. Z jedné i druhé strany žebro obložíme plátky cibule, česneku a slaniny nebo uzeného boku. Je to náročné, protože ingredi...

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzené krkovice nebo bůčku, 150 g králičí kýty nebo drůbežího masa, 150 g vepřového plecka, 100 ml mléka, 1 cibule, 5 vajec, 5 rohlíků nebo housek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového květu, hrst mladých kopřiv, mletý pepř, sůl, strouhanka na vysypání pekáčku, sádlo na vymazání pekáčku

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájený oloupaný česnek, očištěné vepřové maso a pomalu vše přivedeme k varu. Po 15 minutách vaření přidáme bůček (krkovici) a králičí (kuřecí)m...

Golubce

Golubce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího nebo vepřového mletého masa, 1 kapusta, 100 g anglické slaniny v celku, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, strouhanka dle potřeby, hladká mouka dle potřeby, kmín, pepř, olej

Kapustu omyjeme a rozdělíme na jednotlivé listy, silnější střední části odstraníme, dáme do mísy a spaříme vařící vodou. Maso, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na drobno, anglickou slaninou na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, strou...

Řízky v česnekovém těstíčku

Řízky v česnekovém těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 4 kuřecí prsa, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 4 lžíce oleje

Česnek oloupeme a utřeme. Můžeme použít lžičku sušeného česneku. Vejce našleháme s moukou, solí a utřeným česnekem. Omyté a osušené řízky lehce naklepeme a obalíme v těstíčku. Řízky v česnekovém těstíčku ihned osmažíme na rozehřátém oleji z obou s...

Instantní halušky se zelím

Instantní halušky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 halušky v prášku, kousek slaniny, 1 sáček kyselého zelí, troška oleje

Halušky uvaříme podle návodu na sáčku. Bokem povaříme sterilované zelí, ze kterého slijeme vodu a vyškvaříme na větší kousky nakrájenou slaninu . Uvařené halušky scedíme, propláchneme vodou a mírně polijeme olejem. Potom přimícháme zelí. Do toho m...

Vepřové řízky na jogurtu

Vepřové řízky na jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové panenky, 500 g brambor, 2 sklenky bílého jogurtu, 2 lžíce másla, pepř, sůl

Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém másle. Plátky masa urovnáme do zapékací misky, přikryjeme plátky syrových brambor, osolíme a zalijeme jogurtem. Pečeme při 180°C 45 minut.

Domácí termix

Domácí termix

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 3 lžíce cukru krupice, 1 pudink vanilkové příchuti, 250 g tučného tvarohu

Pudink důkladně rozmícháme v mléce, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí dle návodu na obalu. Poté stáhneme z plamene a necháme skoro vychladnout. Vlijeme do mixéru a po kouskách přidáváme tvaroh. Nakonec vše rozmixujeme.

Halušky podle Maji

Halušky podle Maji

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 1 vejce, 250 ml mléka, 150 g oravské slaniny, 150 g pravé slovenské brynzy, 90 ml zakysané smetany

Do mísy prosijeme mouku, přidáme vejce a pomalu přiléváme po troškách mléko. Vařečkou nebo metlou promícháme hustší těsto, které budeme protlačovat velkými oky speciálního cedníku. Ve velkém hrnci uvedeme do varu vodu a mírně ji osolíme. Potom pří...

Placky z drůbežího masa

Placky z drůbežího masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 5 vajec, 2 lžíce Solamylu, 1 konzerva drcené kukuřice, 1-2 lžičky kari koření, sůl, 1 lžíce Vegety, rostlinný olej na smažení

Hydinové mäso pokrájame na drobné kúsky. Do misy si dáme 5 celých vajec, 2 pol. lyžice solamylu a dobre vymiešame (aby nezostali žiadne hrčky), potom pridáme podľa chuti karí korenie, soľ a vegetu. Do tejto zmesi vložíme pokrájané mäso a sterilizo...

Štefanovské stříkance

Štefanovské stříkance

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 300 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 1 balení droždí (kvasnic), 100 g másla, sůl, 250 g zakysané smetany, 100 g dětské krupice

Zemiaky uvaryme v šupke. Zemiaky zemiakovna jemno nastrúhame, pridáme 50 g roztopeného masla, rozmrvené droždie, žĺtok, múku a vypracujeme hladké cesto. Sformujeme valec, z ktorého postupne režeme kúsky a rozvaľkáme ich na placky ( priemer asi 20 ...

Kapustovo-rajčatová polévka

Kapustovo-rajčatová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 1 rajčatový protlak, 1/2 hrsti dlouhozrné rýže, 1/4 lžičky mletého kmínu, sůl, 1 lžíci ztuženéhoý pokrmového tuku, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky

Kapustu narežeme na drobné štvorčeky a uvaríme vo vode. Vodu zlejeme. Potom znovu podlejeme vodou, pridáme mletú rascu, soľ, ryžu a ďalej dusíme. Tesne pred koncom ako je ryža uvarená, pridáme paradajkový pretlak a zamiešame. Zahustíme cibuľovou z...

Makový dort s mandlovou posypkou

Makový dort s mandlovou posypkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1,5 hrnečku cukru krystalu, 5 vajec, 3 lžíce vody, 1 hrneček nemletého máku, 1 hrneček polohrubé mouky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 krém v prášku vanilkové příchuti, 500 ml mléka, 300 g másla, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru moučky, 2 lžíce rumu, 300 g oloupaných mandlí

Rozdělení ingrediencí: TĚSTO: 1 šálka kryštálového cukru (200 ml), 3 žĺtky, 5 bielkov, 3 PL studenej vody, 1 šálka nemletého maku, 1 šálka polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva KRÉM: 1 balíček Zlatého klasu, 500 ml mlieka, 250 g masla, 2...

Čaj s citrónem

Čaj s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek ovocného čaje, kousek citrónu, kousek pomeranče

K čaju pripravenému bežným spôsobom pridáme štvrťku citróna alebo pomaranča a cukor. V čaji najskôr rozpustíme cukor a po čiastočnom vychladnutí pridáme citrónovú šťavu.

Dušený hrášek

Dušený hrášek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hrachu, 200 ml smetany, 1 lžíce másla, 30 g hrubé mouky, 4 lžíce olivového oleje

Vylúpaný hrášok opražíme na oleji. Osolíme (osladíme), podlejeme a udusíme. Zaprášime múkou, opražíme, pridáme lyžicu masla a zalejeme smotanou.

Česneková zálivka

Česneková zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce octa, 1 česnek, 1 lžička cukr krystal

Asi 2 hodiny pred použitím zmiešame všetky uvedené prísady a necháme ich odpočinúť.

Jahodový mňam tunel

Jahodový mňam tunel

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 285 g cukru moučka, 120 g polohrubé mouky, 40 g hladké mouky, 4 dcl mléka, 60 g vlašských ořechů, 250-300 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, jahody

NÁPLŇ: 4 dcl mlieka, 40 g hladkej múky, 1 vanilka, 250 - 300 g masla, 150 g práškového cukru, jahody. V mlieku rozmiešame múku, dáme na sporák a uvaríme na kašičku. Maslo vypeníme s práškovým a vanilkovým cukrom a postupne primiešavame vychladn...

Lunexová polévka

Lunexová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kousky smetanového sýra, 6 brambor, špetka kmínu, špetka soli

Zemiaky pokrájame na kocky a dáme ich variť do vyššieho hrnčeka. Pridáme na kocky pokrájaný smotanový syr (Lunex), rascu a soľ. Po uvarení zemiakov je polievka hotová.

stránka: