Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Slovenská

Česneková zálivka

Česneková zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce octa, 1 česnek, 1 lžička cukr krystal

Asi 2 hodiny pred použitím zmiešame všetky uvedené prísady a necháme ich odpočinúť.

Sloní žraso

Sloní žraso

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg měkkého salámu, 3 vejce, 3 sterilované okurky, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce octa, 2 lžičky cukru krystal, 2 lžíce slunečnicového oleje

Vajcia uvaríme natvrdo, uhorky, cibuľu, papriku a salámu nadrobno pokrájame. Pridáme ostatné ingrediencie, dôkladne premiešame a necháme odstáť v chladničke. Podávame s chlebom.

Česnekové slimáky

Česnekové slimáky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g hladké mouky, 1 balení droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krystal, 7 dcl mléka, 1 lžíce soli a 1 malá lžička soli, 1 dcl rostlinného oleje, 1 Hera, 10 stroužků česneku, 1 lžíce Vegety

Z múky, kvásku, 1 lžíce soli a oleja si spracujeme cesto, rozdelíme ho na 6 bochníčkov a necháme chvíľu podkysnúť. Zatiaľ si z Hery, cesnaku, vegety a soli vymiešame plnku. Bochníčky vyvaľkáme, natrieme plnkou, stočíme a krájame trojuholníčky. Nat...

Nakladaný encián

Nakladaný encián

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení Enciánu alebo Hermelínu , 3 dcl olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžičky provensálského koření, špetka pepře, špetka soli, 2 čili papričky

Syry pozdĺžne prekrojíme a striedavo ukladáme do pohára s korením, cibuľou, cesnakom, soľou a chilli papričkami. Zalejeme olivovým olejom. Pohár poriadne zatvoríme a uložíme do chladničky. Podávať môžeme po 2 dňoch.

Salát pro mistra

Salát pro mistra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hruška, 1 banán, 200 g hroznového vína, 1 jablko, hrst vlašských ořechů, 1 ovocný jogurt

Umyté a osušené ovocie nakrájame na rovnako veľké kocky a spolu zľahka premiešame. Necháme postáť päť minút, aby pustilo šťavu a chute sa rovnomerne rozležali. Ovocie potom zalejeme vychladeným ovocným jogurtom a posypeme nasekanými vlašskými orec...

Pikantní pomazánka

Pikantní pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g Eidamu, 100 g Nivy, 1 majonéza, 1 tatarská omáčka, 4 stroužky česneku

Tvrdý syr aj syr s plesňou nastrúhame na drobnom strúhadle. Dáme do väčšej nádoby a pridáme tatársku omáčku, majonézu a pretlačený cesnak (podľa chuti). Všetko spolu premiešame, necháme odstáť v chlade a natierame na jednohubky. Výborné aj na tep...

Brynzová pomazánka

Brynzová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 150 g Brynzy, 1 červená cibule, 1 lžička mleté papriky , 1 lžička plnotučné hořčice, špetka soli, svazek pažitky, špetka pepře

Máslo vyšleháme s brynzou, hořčicí, mletou paprikou, přidáme jemně nasekanou cibuli a pažitku. Dle chuti osolíme a opepříme.

Bryndzová pomazánka s ředkvičkou a vajíčky

Bryndzová pomazánka s ředkvičkou a vajíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce bílého jogurtu, 100 g margarinu , špetka soli, nasekaná pažitka

Do nádoby na prípravu nátierky dáme vidličkou rozotretú bryndzu, umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, maslo, jogurt, postrúhané uvarené vajcia a podľa chuti soľ. Všetko dobre premiešame na hladkú nátierku. Nátierku natierame na chlieb,...

Višňový salát

Višňový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g višní, 50 g vlašských ořechů, 100 ml sladké smetany, 50 g cukru moučky, 50 ml rumu

Višne umyjeme, zbavime stopiek a kôstok, dáme na sklenú misu, pokvapkáme rumom, posypeme zomletými orechmi, polejeme sladkou smotanou, v ktorej sme rozmiešali cukor, a dobre premiešame. Šalát podávame dobre schladený.

Škvarková pomazánka s mletými houbami

Škvarková pomazánka s mletými houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g husích škvarků, 200 g hub naložených v octě, 1 cibule, 1 paprika, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Oškvarky, oplachnuté huby, cibuľu a očistenú zelenú papriku zomelieme, pridáme mleté čierne korenie a dobre vymiešame.

Plněné oplatky

Plněné oplatky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení neplněných oplatek, 250 g másla, 220 g cukru moučka, 1-2 lžíce kakaa, trochu rumu, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme kaši a za stálého míchání ji vychladíme. Máslo a cukr vyšleháme, postupně přidáváme vychlazený pudink, rum a kakao dle chuti. Krémem plníme oplatky, zabalíme je do alobalu alebo pečícího papíru a nechám...

Spišský salát

Spišský salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bulvového celeru, 150 g vyloupaných vlašských ořechů, 250 g jablek, 2 banány, 1 malá hlávka salátu, 200 ml majonézy, 50 ml zakysané smetany, šťáva z jednoho citrónu, sůl podle potřeby

Očistený zeler uvaríme, pokrájame na tenké rezance alebo kocky, vložíme do porcelánovej nádoby a dobre pokvapkáme citrónovou šťavou. Orechy pokrájame. Olúpané jablčka zbavené jaderníka pokrájame na rezance alebo kocky, banány na kolieska, šalát na...

Dančí stehno na červeném víně

Dančí stehno na červeném víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g dančí kýty, 150 g kořenové zeleniny, 2 cibule, 100 g dobře vyuzené slaniny, 50 ml olivového oleje, 100 ml červeného vína, sůl, cukr, mletý pepř podle potřeby, 2 bobkové listy, 100 ml červeného vína, 1 citrón, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6-8 kuliček jalovce, 4-5 lžic brusinkového kompotu

Vykostené stehno z Daniela odblaníme, prešpikujeme pásikmi údenej slaniny, osolíme a okoreníme. Obviažeme ho pevnou niťou, aby si počas prípravy zachovalo tvar a dalo sa pokrájať na plátky. Na olejí jemne opražíme kolieska cibule, na malé kúsky po...

Chutná tvarohová pomazánka

Chutná tvarohová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 1 lžička mleté papriky, 1 červená cibule, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1-2 lžíce másla /nebo pomazánkového másla/, trocha soli, trocha pepře

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a smícháme se všemi ingrediencemi. Dochutíme solí, pepřem a namažeme na čerstvé pečivo. Do pomazánky můžeme přidat i řeřichu nebo pažitku.

Jarní pomazánka

Jarní pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka tvarohu, 3 jarní cibulky, 1 lžička kopru , špetka drceného kmínu, 2 mrkve, trochu nasekané pažitky, pár kapek citronové šťávy, 100 ml zakysané smetany, malý kousek bulvového celeru, trošku petrželové nati, špetka soli, špetka pepře

Bylinky nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer nastrouháme, cibulku nakrájíme na tenké kolečka. Tvaroh rozmačkáme vidličkou, přidáme mrkev, celer, cibulku, citronovou šťávu, bylinky, sůl, pepř, kmín, smetanu a vše promícháme. Dochutíme dle potřeby a pa...

Energetický řepovo - mrkvový koktejl

Energetický řepovo - mrkvový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 mrkve, 1-2 malé červené řepy, špetička soli, trochu pomerančové šťávy, špetička pepře, trošku petrželové natě

Mrkev a řepu odšťavíme, chvíli povaříme a dochutíme solí, pepřem, pomerančovou šťávou a nasekanou petrželovou natí. Nebo šťávu vypijeme jen tak, bez dalšího dochucování.

Brynzová pomazánka II.

Brynzová pomazánka II.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, 250 g tvarohu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 100 g bílého jogurtu, 1 hrst kopru

Tvaroh, brynzu, hořčici, bílý jogurt a kopr vyšleháme do hladké pomazánky. Podáváme s čerstvým tmavým pečivem.

Srnčí plíce a srdce na smetaně

Srnčí plíce a srdce na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 srnčí plíce a srdce, 1 velká cibule, 100 g sádla, sůl a kmín podle potřeby, 300 ml sladké smetany, 4 zarovnané lžíce hladké mouky, Vývar: 1000 ml vody, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 4 kuličky jalovce, 2 větvičky tymiánu, 2-3 bobkové listy, pár kapek octa

Srnčie pľúcka a srdce dôkladne opláchneme. Zo srdca stiahneme pevný blanitý obal, rozrežeme ho a dôkladne vyumývame. Pľúcka aj srdce pokrájame na drobnejšie kúsky. Na tuku speníme cibuľu, pridáme pokrájané vnútornosti, posolíme, posypeme rascou a ...

Bylinkové halušky

Bylinkové halušky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 12 lžic hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžíce sušené petrželové natě, 1 lžíce sušené pažitky , 1 lžíce sušených kousků papriky (kapie) , špetka pepře, 1-2 lžíce sádla

Oloupané a očištěné syrové brambory rozmixujeme na kašičku.Postupně zapracováváme hladkou mouku, dochutíme sušenou petrželkou, pažitkou, sušenými kousky červené papriky, solí a pepřem. Vypracujeme husté těsto. Necháme 5 minut odležet. Pozor: p...

Slovenské perky s povidly

Slovenské perky s povidly

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 0,5 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 hrsti mandlí, hrst strouhanky, 1 vanilkový cukr, 3-4 lžíce cukru moučka, troška mleté skořice , 1 sklenka švestkových povidel, několik lžic rozpuštěného másla

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladit, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme sůl, mouku a vypracujeme nelepivé těsto. Na pomoučeném válu těsto vyválíme, vykrojíme kruhy /7 cm/ a naplníme je švestkovými povidly, posypeme skořicí, nebo j...

Ledová kakaová pochoutka

Ledová kakaová pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky kakaa, 100 ml mléka, 2 lžičky cukru krystalu, 100 ml oříškové zmrzliny, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Do teplovzdorné sklenice dáme kakao, cukr a zalijeme horkým mlékem. Přidáme zmrzlinu a zastříkáme ušlehanou smetanou (šlehačkou). Při podávání můžeme ozdobit tekutým karamelem a nasekanými oříšky.

Domácí termix

Domácí termix

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 3 lžíce cukru krupice, 1 pudink vanilkové příchuti, 250 g tučného tvarohu

Pudink důkladně rozmícháme v mléce, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí dle návodu na obalu. Poté stáhneme z plamene a necháme skoro vychladnout. Vlijeme do mixéru a po kouskách přidáváme tvaroh. Nakonec vše rozmixujeme.

Čaj s citrónem

Čaj s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek ovocného čaje, kousek citrónu, kousek pomeranče

K čaju pripravenému bežným spôsobom pridáme štvrťku citróna alebo pomaranča a cukor. V čaji najskôr rozpustíme cukor a po čiastočnom vychladnutí pridáme citrónovú šťavu.

Nedělní knedlíčky do polévky

Nedělní knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení droždí (kvasnic), 50 g másla, 1 cibule, 5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, špetka soli, bylinky či koření dle chuti

Na pánvi rozpustíme máslo , přidáme cibuli a orestujeme. Přisypeme rozdrobené droždí a necháme rozpustit - odstavíme a necháme vychladnout. Poté přidáme mouku strouhanku, vejce sůl, popř. bylinky a koření dle chuti. Tvarujeme malé knedlíčky či nok...

Rybářská snídaně

Rybářská snídaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 slepičí vejce, 1 konzerva tuňáka, 1 cibule, 5 plátků chleba, špetka soli, 1 lžíce slunečnicového oleje

Na panvici opražíme nadrobno nasekanú cibuľku, pridáme soľ, korenie a vajíčka. Urobíme z toho hustejšiu praženicu. Otvoríme si konzervu tuniaka. Pripravíme si plátky chleba. Chleba natrieme maslom, potom naň dáme tuniaka a nakoniec praženicu. Ten,...

stránka: