Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Slovenská

Angreštový koláč

Angreštový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g angreštu, 130 g cukru moučky, 250 g Hery, 1/2 lžičky skořice, 1 vejce, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 350 g hladké mouky, 90 g cukru krystalu, špetka soli

Z mouky, Hery, cukru krystalu, vejce, špetky soli si připravíme křehké těsto na koláč (viz související recepty) a necháme 1 hodinu odležet. Mezitím angrešt omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, zbavíme štopky a rozkrájíme na půlky. O...

Babiččina fazolovice

Babiččina fazolovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g bílých fazolí, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 1/4 l sladké smetany, 1 kostka masoxu, 2 bobkové listy, 4-5 brambor, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety

Fazole namočíme přes noc, druhý den je dáme vařit s bobkovým listem a masoxem. Mouku, sůl, sladkou i kysanou smetanu smícháme s mlékem a přilijeme do uvařených fazolí. Spolu se zátřepkou přidáme i na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme 10-1...

Bramborová paštika

Bramborová paštika

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vařených brambor, 300 g vepřových jater, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 3 lžíce sádla, troška mletého pepře, troška majoránky, 1 lžička soli, špetka muškátového ořechu, 150 g slaniny

Bravčovú pečeň dvakrát zomelieme na mlynčeku aj so slaninou, cibuľou, cesnakom a zemiakmi. Pridáme soľ, korenie, majorán, muškátový oriešik, vajce a všetko dobre premiešame. Masu dáme do vymastenej formy a varíme 90 minút pri teplote 85-90 stupňov...

Bramborová placka (harula) s bryndzou

Bramborová placka (harula) s bryndzou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g brambor, 100 g hladké mouky, 200 g Brynzy, 2 lžíce sádla na vymazání pekáče, sůl podle potřeby

Olúpané a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle. Posolíme a zmiešame s múkou. Plech dobre vymastíme tukom najlepšie masťou. Lyžicou kladieme na plech kôpky cesta a trochu ich roztlačíme. Vŕšky posypeme bryndzou a v horúcej rúre upečieme do...

Bramborová polévka s kysaným zelím

Bramborová polévka s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kyselého zelí, 1,5 l vody, sůl, pepř, kmín, 1 cibule, 40 g sádla, 30 g hladké mouky, 400 g brambor, 1 domácí klobása

Zelí rozsekáme na drobnější kousky, zalijeme osolenou vodou s kořením a necháme přejít varem. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, zaprášíme moukou a připravíme zlatavou jíšku. Rozšleháme ji s vodou a zelím, přidáme oloupané, na kostičky nakrájen...

Bramborové droby z Liptova

Bramborové droby z Liptova

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg brambor, 1.5 kg čerstvého vepřového bůčku, 1 kg cibule, 15-20 stroužků česneku, 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžíce mletého pepře, 2 lžíce majoránky, sůl podle potřeby, asi 10 m vepřových nebo hovězích střev

Bravčový bôčik pokrájame na kocky, upražíme, speníme v ňom pokrájanú cibuľu. Všetko rozmixujeme alebo pomelieme. Zemiaky očistíme, zotrieme ručne alebo na mixéri. Pridáme do nich rozmixovanú zmes bôčika s cibuľou, roztlačený cesnak, korenie - majo...

Bramborové párance

Bramborové párance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 8 ks brambor, 1/2 lžičky soli, 200 g másla, 1 špetka pepře

Brambory nakrájíme na malé kostky (hrana 1 cm, i se slupkou), dáme na ně plátky másla a pečeme na 180 °C doměkka. Smícháme mouku, sůl a 450 ml vody. Vypracujeme hladké těsto. To pak vyválíme na plát tlustý 4 mm a nakrájíme na proužky tlusté 2 c...

Bramborové placky pečené na sucho s nádivkou

Bramborové placky pečené na sucho s nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Bramborové těsto: 500 g brambor, 2 vejce, troška mletého pepře, troška drceného kmínu, 1 lžička zelené majoránky, 3 stroužky česneku, 80-100 g hladké mouky, sůl podle potřeby, Náplň: 200 g kuřecích jater, 200 g čerstvých nebo mražených hříbků, 2 cibule, 2 vejce, 50 ml olivoveho oleje, sůl podle potřeby, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce zelené petrželové nati

Zemiaky ošúpeme, postrúhame, pridáme vajcia, múku, soľ, cesnak a koreniny. Vymiešame vláčne cesto z ktorého pečieme na suchej platni okrúhle placky o priemere asi 20cm. Hotové odložíme na teplé miesto. V panvici opečieme na oleji pokrájanu cibuľu....

Bramborový keks

Bramborový keks

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3-4 brambory, 1 vejce, 1 cibule, Vegeta

Nakrájané zemiaky na malé kocky uvaríme v osolenej vode. Uvarené zmiešame s vajíčkom a nadrobno nakrájanou cibuľou. Zmes vylejeme na zapekaciu misu a pečieme asi cca 20 min na 180 stupňov.

Bramborový koláč

Bramborový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 250 ml zakysané smetany, 4 vejce, 150 g strouhaného uzeného sýra, 120 g listového těsta, 3 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, troška mletého pepře, sůl podle potřeby, 1 lžička oregana, 100 g posekaných lískových ořechů, 1 lžíce sardelové pasty

Zemiaky v šupke umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme rascu a uvaríme do mäkka. Vodu zlejeme, necháme trocha vychladnúť, ošúpeme ich a poprekrajujeme na polovice. Zapekaciu misu vyložíme rozvaľkaným lístkovým cestom, potrieme sardelovo...

Bratislavská kotleta

Bratislavská kotleta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové kotlety, 1 velká cibule, 2 lžíce rostlinného oleje (může být řepkový), 2 kostky hovězího bujónu, 3 špetky soli, 3 špetky pepře, 3 lžíce hrášku, 1 mrkev, kousek celeru, 1 lžíce octa, 1 sterilovaná okurka, 2 l vody, 2-3 lžíce polohrubé mouky, 3-5 dcl plnotučného mléka

Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme na plátky nakrájenou kotletu, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Přidáme vodu, hovězí bujóny, mrkev nakrájenou na kostky, celer nakrájený na kostky a hrášek. Vaříme cca 2h, dokud m...

Bratislavské tyčinky

Bratislavské tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg lískových oříšků, 5 dkg mandlí, 4 dkg čokolády na vaření, 3 dkg másla, 14 dkg cukru moučka, 1 lžička skořice, 1 lžička vanilkového cukru, 1 vejce, citronová nebo kakaová poleva

Nelúpané mleté mandle, mleté oriešky, postrúhanú čokoládu, postrúhané maslo, cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu a celé vajce spolu zamiesime. Z pripraveného cesta zľahka rozvaľkáme obdĺžnik asi 10 cm široký a 1 cm hrubý. Polejeme citrónovou pol...

Bryndzová polévka s brambory

Bryndzová polévka s brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 1 cibule, 1 lžička čerstvého kopru, 60 g másla, 150 ml kravského mléka, 250 g Brynzy, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce gulášového koření

Cibuľu pokrájanú na drobno speníme na masle. Pridáme gulašové korenie a zalejeme asi 1 litrom vody, osolíme, pridáme očistené zemiaky, pokrájané na kocky a uvaríme do mäkka. Pred dovarením pridáme bryndzu rozhabarkovanú v mlieku a hladkú múku a sp...

Bryndzová pomazánka s ředkvičkou a vajíčky

Bryndzová pomazánka s ředkvičkou a vajíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce bílého jogurtu, 100 g margarinu , špetka soli, nasekaná pažitka

Do nádoby na prípravu nátierky dáme vidličkou rozotretú bryndzu, umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, maslo, jogurt, postrúhané uvarené vajcia a podľa chuti soľ. Všetko dobre premiešame na hladkú nátierku. Nátierku natierame na chlieb,...

Bryndzové pagáčky

Bryndzové pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 100 g pomletých škvarků, 250 g Brynzy, 200 ml zakysané smetany, 2 žloutky do těsta, 250 g Hery, 30 g droždí , trochu mléka na kvásek, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 2 žloutky na potření

Kvások nechajme dobre vykysnúť. Nasekanú Héru rozmiesime s múkou, bryndzou, škvarkami, pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rascu a nakoniec soľ. Dobré vymiesime a asi 60 minút necháme na teplom mieste kysnuť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 2 c...

Bryndzové tašky

Bryndzové tašky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g Brynzy, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, 200 g vařeného uzeného masa, sůl, 2 dcl sladké smetany

Z bryndzy, mouky a vajec vypracujeme těsto, vyválíme je na plát asi 1/2 cm hrubý. Nakrájíme na čtverečky, vložíme do nich trochu pomletého uzeného masa a přehneme ve tvaru trojhranného šátečku. Strany dobře přitlačíme a vaříme v osolené vodě asi 1...

Bryndzový koláč se škvarky

Bryndzový koláč se škvarky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí (kvasnic), 1 lžička cukru krupice, 250 ml vlažné vody, špetka soli, kousek tuku na vymazání plechu, 1 vejce na potření, troška kmínu na posypání, Náplň: 150 g uvařených brambor, 150 g masitých škvarků, 120 g Brynzy, 60 g vepřoveho sádla, špetka soli

Z 1PL múky, cukru, droždia a 50 ML vlažnej vody pripravíme kvások. Múku osolíme, pridáme kvások a zvyšnú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát, polovicu na...

Brynzová polévka

Brynzová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brynzy, 1 l mléka, sůl, máslo, petrželka, 2 hrsti plochých nudlí

Brynzu dobře rozšleháme v mléce tak, aby nevznikly hrudky. Za stálého míchání uvedeme do varu a krátce povaříme. V osolené vodě uvaříme nudle, scedíme, propláchneme a vsypeme do polévky. Osolíme, přidáme máslo a nasekanou petželku.

Brynzová pomazánka

Brynzová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 150 g Brynzy, 1 červená cibule, 1 lžička mleté papriky , 1 lžička plnotučné hořčice, špetka soli, svazek pažitky, špetka pepře

Máslo vyšleháme s brynzou, hořčicí, mletou paprikou, přidáme jemně nasekanou cibuli a pažitku. Dle chuti osolíme a opepříme.

Brynzová pomazánka II.

Brynzová pomazánka II.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, 250 g tvarohu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 100 g bílého jogurtu, 1 hrst kopru

Tvaroh, brynzu, hořčici, bílý jogurt a kopr vyšleháme do hladké pomazánky. Podáváme s čerstvým tmavým pečivem.

Brynzové halušky

Brynzové halušky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 150-300 g hladké mouky, 1 ks vejce, 200 g brynzy, 150 g anglické slaniny, 1 špetka soli

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, abychom získali husté těsto. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a protlačíme do ní těsto, nejlépe přes síto na halušky s většími oky. Jakmile vyplavo...

Bylinkové halušky

Bylinkové halušky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 12 lžic hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžíce sušené petrželové natě, 1 lžíce sušené pažitky , 1 lžíce sušených kousků papriky (kapie) , špetka pepře, 1-2 lžíce sádla

Oloupané a očištěné syrové brambory rozmixujeme na kašičku.Postupně zapracováváme hladkou mouku, dochutíme sušenou petrželkou, pažitkou, sušenými kousky červené papriky, solí a pepřem. Vypracujeme husté těsto. Necháme 5 minut odležet. Pozor: p...

Čaj s citrónem

Čaj s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek ovocného čaje, kousek citrónu, kousek pomeranče

K čaju pripravenému bežným spôsobom pridáme štvrťku citróna alebo pomaranča a cukor. V čaji najskôr rozpustíme cukor a po čiastočnom vychladnutí pridáme citrónovú šťavu.

Čarovné medovníčky

Čarovné medovníčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky T650, 200 g slunečnicového medu, 300 g cukru moučka, 4 vejce + 1 na potření, 100 g másla, 2 lžičky Sody bikarbóny, 1 a 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžička perníkového koření

Ze surovin vypracujeme jemné těsto, které zabalíme do folie a dáme na týden do lednice. Pak těsto vyválíme na 5-6 mm, vykrojíme různé tvary, přeneseme na plech vymazaný tukem, potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme upéct do trouby, při teplotě 175 ...

Česneková zálivka

Česneková zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce octa, 1 česnek, 1 lžička cukr krystal

Asi 2 hodiny pred použitím zmiešame všetky uvedené prísady a necháme ich odpočinúť.

stránka: