Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Slovenská

Bramborové párance

Bramborové párance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 8 ks brambor, 1/2 lžičky soli, 200 g másla, 1 špetka pepře

Brambory nakrájíme na malé kostky (hrana 1 cm, i se slupkou), dáme na ně plátky másla a pečeme na 180 °C doměkka. Smícháme mouku, sůl a 450 ml vody. Vypracujeme hladké těsto. To pak vyválíme na plát tlustý 4 mm a nakrájíme na proužky tlusté 2 c...

Strapačky s kysaným zelí a uzeným

Strapačky s kysaným zelí a uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 350 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks cibule, 2 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje, 500 g kysaného zelí, 1/2 lžičky kmínu, 150 g uzené krkovice

Brambory nastrouháme najemno, smícháme je s moukou, vejci, solí a pepřem. Toto těsto protlačíme přes struhadlo do vroucí vody - povaříme 3 minuty. Cibuli a uzené maso osmažíme na oleji, přidáme strapačky a kmín a orestujeme. Osolíme a opepříme...

Tažený makový štrůdl s višněmi

Tažený makový štrůdl s višněmi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 100-50 ml slunečnicového oleje, 1 špetka soli, 150 g máku, 60 g cukru krupice, 50 g másla, 200 g višní, 3-4 lžíce cukru moučky

Smícháme mouku, 100 ml oleje, špetku soli a 250 ml vody. Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočívat. Poté ho rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme ho a pak ještě rukama namočenýma do oleje táhneme, až je těsto úplně tenké. Posypeme ho m...

Oštěpkové lívance

Oštěpkové lívance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g nastrouhaného uzeného sýru (Oštiepok), 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí (kvasnice), 400 ml mléka, 2 vejce, 20 g nastrouhaného parmazánu, 100 g na jemno nakrájené uzené šunky, 1 lžíce nasekané petrželové naťi, sůl , pepř a vegetu podle chuti

V 100 ml vlažného mlieka rozpustíme droždie, ktoré potom pridáme do misky spolu s múkou, so zvyšným mliekom, s nastrúhaným oštiepkom a s parmazánom. Pridáme žĺtky, petrželovú vňať, šunku a vyšľahaný sneh z bielkov. Ochutíme soľou, mletým čiernym ...

Rýžový věnec s mandarinkami

Rýžový věnec s mandarinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rýže, 1000 ml mléka, 50 g másla, 50 g cukru moučky, 4 vejce, 4 mandarinky z konzervy, máslo a cukr na vymazaní formy, troška citronové kůry, špetka soli

Ryžu zalejeme vodou a povaríme asi 5 minút, odstavíme, dolejeme mlieko, pridáme maslo, cukor, soľ a strúhanú citrónovú kôru a na miernom ohni dovaríme. Vymiešame maslo za postupného pridavania žĺtkov, pridáme niekoľko kúskov posekaných mandarínok ...

Flíčky s tvarohem a se slaninou

Flíčky s tvarohem a se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hrubé mouky, 2 vejce, 100 g slaniny, 200 g tvarohu, 2 dcl husté smetany, sůl

Slaninu vyškvaříme. Z prosáté mouky, vajec a vody vypracujeme tuhé těsto, necháme 5 minut odpočinout, pak vyválíme na plát o síle asi 2 mm a necháme proschnout. Plát rozkrájíme na flíčky, ty vysypeme do vařící vody se lžící sádla, které jsme vyškv...

Šunkové řízky s celerovými plátky

Šunkové řízky s celerovými plátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g šunky (4 plátky), 200 ml mléka, 4 tenké plátky uvařeného celeru, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky mleté červené papriky, 100 g sádla, 1 lžíce zelené petrželové natě, sůl podle potřeby

Šunku rozrežeme na 4 plátky. Dáme na 1 hodinu do mlieka, aby zjemnela. Potom ju vyberieme, položíme na ňu tenký plátok zeleru a zarovnáme na rovnakú veľkosť so šunkou. 3 polievkové lyžice mlieka, v ktorom sme namáčali šunku zmiešame s múkou, vajca...

Oštěpkové tyčinky

Oštěpkové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 150 g nastrouhaného uzeného sýru (Oštiepok), 300 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g uvařených brambor, sůl a pepř podle chuti, troška kmínu na posypaní

Do preosiatej múky primiešame postrúhaný oštiepok, prelisované zemiaky, vajcia, pokrájané maslo, korenie a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 až 2 hodiny odpočívať v chlade. Potom cesto rozvaľkáme, poskladáme na štvormo a dáme opäť na chvíľ...

Višňový salát

Višňový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g višní, 50 g vlašských ořechů, 100 ml sladké smetany, 50 g cukru moučky, 50 ml rumu

Višne umyjeme, zbavime stopiek a kôstok, dáme na sklenú misu, pokvapkáme rumom, posypeme zomletými orechmi, polejeme sladkou smotanou, v ktorej sme rozmiešali cukor, a dobre premiešame. Šalát podávame dobre schladený.

Kuřecí kousky v jablečném moštu

Kuřecí kousky v jablečném moštu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí čtvrtky, 25 g másla, 1 lžíce oleje, špetka soli, špetka pepře, 2 jablka, 1-2 lžíce nasekaného tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 cibule, 100 g plátků uzené slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml jablečného moštu, 4 lžíce sladké smetany, 150 ml drůbežího vývaru

Troubu předehřejeme na 200°C. Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozpáleném oleji a másle. Vyjmeme, přeložíme do ohnivzdorné mísy. Maso obložíme osminkami jablek a posypeme tymianem. Ve výpeku opražíme nadrobno nasekan...

Zvolenské kuličky

Zvolenské kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 500 g uzeného masa, 4 stroužky česneku, 80 ml olivového oleje, 1 cibule, 2 slepičí vejce, 80 g hladké mouky, špetka bílého pepře, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli

Očistené surové zemiaky postrúhame, necháme na site odkvapkať, pridáme cibuľku, opraženú na oleji s cesnakom, soľ, korenie ,majorán a múku. Zamiešame k tomu zomleté alebo na jemno nakrájané údené mäso a vajcia. Z cesta formujeme guľky, obalíme ich...

Kedlubny plněné masem a houbami

Kedlubny plněné masem a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vepřového mletého dušeného masa, 8 středně velkých kedluben, 100 g másla, 50 g hladké mouky, 200 ml zakysané smetany, 1 cibule, 100 g čerstvých hřibů, troška mletého pepře, 1 citrón, 3 lžíce strouhanky, 80 g uzeného strouhaného sýra, sůl podle potřeby

Kaleráby olúpeme a krátko povaríme v mierne posolenej vode. Vŕšky z kalerábov zrežeme ešte pred varením. Potom z kalerábov vydlabeme vnútro, podlejeme ho vodou alebo vývarom a udusíme do mäkka. Z polovice masla a múky si pripravíme zápražku, ce...

Jablečná kaše

Jablečná kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g jablek, 1000 ml mléka, 1 lžíce másla, 200 g rýže, 100 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička skořice, 3 vejce, 3 lžíce cukru moučka, špetka soli

Ryžu varíme v mlieku s maslom a soľou asi 30-40 minút. Po uvarení ocukríme a pridáme aj vanilkový cukor. Medzitým podusíme očistené jablka, pokrájané na plátky, v troške vody s citrónovou šťavou a škoricou. Do vymastenej nádoby navrstvíme ryžu s v...

Salát pro mistra

Salát pro mistra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hruška, 1 banán, 200 g hroznového vína, 1 jablko, hrst vlašských ořechů, 1 ovocný jogurt

Umyté a osušené ovocie nakrájame na rovnako veľké kocky a spolu zľahka premiešame. Necháme postáť päť minút, aby pustilo šťavu a chute sa rovnomerne rozležali. Ovocie potom zalejeme vychladeným ovocným jogurtom a posypeme nasekanými vlašskými orec...

Pórek s uzeným masem a sýrovou omáčkou

Pórek s uzeným masem a sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g pórku, 20 g másla, 50 ml olivového oleje, 300 g uzeného masa ( 4 plátky), 30 g hladké mouky, 250 ml masového vývaru, 100 ml mléka, 100 g taveného sýru, 50 ml bílého vína, sůl a pepř podle chuti, špetka muškátového ořechu

Očistený a umytý pór uvaríme do mäkka v posolenej vode. Pokrájame ho na kúsky dlhé 4-6 cm. V kastróliku rozpustíme maslo, pridáme múku, za stáleho miešania popražíme, zalejeme vývarom a mliekom. Pridáme syr, ktorý sa pri miešani celkom roztopí. ...

Kaštanový pudink

Kaštanový pudink

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 5 žloutků, 150 g uvařených a očištěných kaštanů, 100 g cukru krystal, 70 oloupaných a nadrobno posekaných mandlí, troška citronové kůry, 2 vaječné bílky, 100 g cukru krystal na polevu, 100 ml pomerančové šťávy na polevu

V miske ušľaháme maslo, pridáme žĺtky, uvarené a postrúhané gaštany, cukor, olúpané a nadrobno posekané mandle a lyžičku strúhanej citrónovej kôry. Dobre premiešame, pridáme tuhy sneh z 2 bielkov a dáme do pudingovej formy vymastenej maslom. Varím...

Telecí játra s jablky a sýrem

Telecí játra s jablky a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g telecích jater, 2 větší jablka, 50 g másla, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, 4 plátky tvrdého sýru, sůl podle potřeby

Olúpané jablka zbavíme jaderníka a nakrájame na hrubšie kolieska. V polovičnej dávke masla jablka na panvici zľahka popražíme a posypeme ich červenou paprikou. Potom ich uložíme do zapekacej misky. Plátky pečeňe posypeme múkou a v druhej polovičke...

 Hrudka z ryzců s vejci a sýrem

Hrudka z ryzců s vejci a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 slepičích vajec, 150 g uzeného sýra, 700 ml kravského mléka, 100 ml olivového oleje, troška pepře bílého, lžička soli, 350 g nakladaných hub, kůra z jednoho citrónu

Do mlieka pridáme 8 rozhabarkovaných vajec a varíme. Po zrazení vajec pridáme huby, pokrajané na drobno, postrúhaný syr, soľ, korenie a citrónovú kôru. Masu dobre premiešame, zabalíme do obrúska, zaťažíme a necháme vychladnúť do druhého dňa. Z boc...

Liptovská houbovka s bramborem

Liptovská houbovka s bramborem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g očištěných brambor, 250 g hřibů, 150 g párků, 50 g tuku, 500 ml mléka, 1,5 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 2 bobkové listy, troška polévkového koření , špetka soli, špetka pepře

Zápražku z múky a masti zalejeme mliekom a vodou, osolíme, rozmiešame a po zovretí pridáme nakrájané huby, kocky zemiakov a bobkový list. Do uvarenej polievky pridáme opečené kolieska párkov, polievkové korenie a ocot.

Polévka z telecích plic

Polévka z telecích plic

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g telecích plic, 150 g kořenové zeleniny, 250 ml sladké smetany, 30 g hladké mouky, troška mletého pepře, 1 bobkový list, sůl podle potřeby, troška citronové kůry, 1 lžička octa

Umyté teľacie pľucka dáme variť do studenej vody, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, mleté čierne korenie, bobkový list, citrónovú kôru a soľ. Uvarené pľucka a zeleninu vyberieme a pokrájame na rezance alebo zomelieme. Z múky a mlieka pripravíme ...

Rýžový salát s uzeninou

Rýžový salát s uzeninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g udušené dlouhozrnné rýže, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 g udušených žampionů, 100 g uvařeného chřestu, 2 čerstvé papriky , 150 g šunky, 100 g uzeného masa, 100 g sterilovaného hrášku, 2 lžíce citronové šťávy, 250 ml okořeněné majonézy, 4 vejce uvařené natvrdo, 2 lžíce petrželové nati, sůl podle chuti

Ryžu uvaríme alebo udusíme z jednou kockou bujónu do mäkka tak, aby zrnka ostaly sypké. Vychladnutú ryžu dáme do misky, pridáme šunku pokrájanú na drobné kocky, pokrájané šampiňóny, špargľu, papriku, údené mäso a hrášok. Pridáme soľ, citrónovú šť...

Netradiční pagáčky

Netradiční pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krupice, 250 g mletých škvarků, 3 žloutky, 50 ml zakysané smetany, 5 lžic rumu, 15 g droždí, 1 lžíce cukru krystal, 125 ml mléka, 1 vejce na potřeni, sůl podle potřeby, špetka drceného kmínu

Na dosku dáme krupicu, posolíme a premiešame s pomletými škvarkami. Pridáme ostatne súčasti spolu s droždím , ktoré sme predtým rozdrobili v mlieku s cukrom a nechali vykysnúť. Cesto dobre vypracujeme a vyvaľkáme, zložíme ako šatku, prikryjeme hrn...

Vejce v houbové omáčce

Vejce v houbové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec uvařených natvrdo, 250 g čerstvých hřibů, 50 ml olivového oleje, cca 50 g hladké mouky, 1 rajče, troška mleté sladké papriky , citronová šťáva z jednoho citrónu, 2 lžičky másla, 1 lžíce petrželové nati, sůl podle potřeby

Múku s olejom opražíme na bledo, zalejeme vodou alebo vývarom, posolíme a povaríme. Očistené hríby pokrájame, udusíme na masle a pridáme k omáčke. Necháme prejsť varom, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Do oválnej misy uložíme očistené vajcia, ...

Skopové s brambory na zahradnický způsob

Skopové s brambory na zahradnický způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g skopového masa, 300 g mrkve, 800 g brambor, 2 velké cibule, 4 stroužky rozetřeného česneku, 100 g zeleného hrášku, 1 lžíce zelené petrželové natě, 50 ml olivového oleje, 1 kostka masoxu, troška mletého pepře, 3 lžíce kečupu, sůl podle potřeby

Mäso pokrájame na kocky a s pokrájanou cibuľou a rozotretým cesnakom dáme na olej. Očistíme zemiaky, mrkvu, pridáme vodu, v ktorej sme rozpustili masox a na miernom ohni povaríme s mäsom asi 80 minút, v tlakovom hrnci menej. Asi 30 minút pred dova...

Skopové se sušenými švestkami

Skopové se sušenými švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g skopového masa ze stehna, 80 g sádla, 100 g cibule, 100 g sušených švestek, špetka skořice, špetka šafránu, 1/2 lžičky citronové kůry, 1 lžička soli, 4 stroužky česneku

Očistené baranie stehno nakrájame na hrubšie rezance a opečieme na masti. Potom mäso vyberieme, pridáme cibuľu nakrájanú na drobno,cesnak a trochu opražíme. Zalejeme vodou, pridáme mäso, posolíme, pridáme štipku škorice, šafranu a citrónovej kôry....

stránka: