Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Svátek matek

Koláč plněný jablky

Koláč plněný jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rostlinného tuku, 350 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 700 g jablek, 150 g cukru krystalu, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 7 lžic vody

Smícháme mouku, sůl, rostlinný tuk, vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet v lednici. Mezitím jablka oloupeme, nakrájíme a zbavíme jadřinců. Několik kousků jablek si odložíme na ozdobu a zbytek smícháme s cukrem, skořicí a...

Jahodový dort s tvarohem

Jahodový dort s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru krupice, 4 vejce, 250 g jemného tvarohu, 100 g lučiny, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 50 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení čiré želatina, 300 g čerstvých jahod

Žloutky našleháme s cukrem do pěny. Přidáme postupně pomalu tuhý sníh z bílků a nakonec po lžičkách vmícháme mouku – opatrně, jen obracením. Těsto vlijeme do dortové vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Po upečení nec...

Linecká kolečka

Linecká kolečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

420 g polohrubé mouky, 180 g cukru moučky, 2 žloutky, 1 citrón, 250 g ztuženého pokrmového tuku, ovocná marmeláda na slepování

Z mouky, cukru, žloutků, na kostky nakrájeného tuku, citrónové šťávy a citrónové kůry vypracujeme těsto. Vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka. U 1/2 koleček vykrájíme středy ve tvaru srdíčka. Kolečka dáváme na vymazaný plech a postupně pe...

Koláč plněný krémem a ovocem

Koláč plněný krémem a ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 175 g másla, 100 g ztuženého pokrmového tuku, 150 g cukru moučky, 1 vejce, sůl, 2 pudinky vanilkové příchutě, 500 ml mléka, 1 červená želatina, 1-2 hrnečky směsi černého a červeného rybízu

Mouku smícháme se solí, vejcem a 50 g cukru. Přidáme pokrájený ztužený pokrmový tuk a vypracujeme těsto. Vyválíme placku, dáme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 20 cm. Z těsta vytvarujeme okraj asi 5 cm vysoký. Těsto propícháme...

Dortík a la tiramisu

Dortík a la tiramisu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vajec, 380 g cukru krupice, 280 g hladké mouky, 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů, 2 balení vanilkového cukru, 400 ml smetany ke šlehání (šlehačky), balení ztužovače šlehačky, 500 g lučiny, 200 ml silné kávy, 4 lžíce kakaa, 200 ml libovolného likéru (typu Baylies)

Upečeme si piškot, nejlépe v dortové formě: utřeme 6 žloutků s 240 g cukru a 1 vanilkovým cukrem. Postupně vmícháme mouku a tuhý sníh z 6 bílků. Nakonec zapracujeme jemně ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut. Mezitím si připravíme krém...

Mandlový dort s jahodovým krémem

Mandlový dort s jahodovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 konzervy jahod, 100 g cukru moučky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 máslo, 180 g cukru krupice, 6 vejcí, 2 lžičky vody, 3 lžíce rostlinného oleje, 100 g mandlí, 80 g hladké mouky, špetka soli

Z jahod, cukru moučky, másla a polohrubé mouky si připravíme krém (viz související recepty). Mandle dáme do vody a necháme projít varem. Vaříme tak dlouho, až se hnědá slupka nezačne odloupávat. Mandle oloupeme, rozsekáme a smícháme s hladkou mouk...

Kafe pro dámy

Kafe pro dámy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml silné kávy, 200 ml amareta, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 lžička kakaa

Smícháme kávu a amareto. Přidáme ušlehanou šlehačku a posypeme kakaem na ozdobu.

Kávové martini

Kávové martini

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml Martini Dry, 20 ml silné kávy, 30 ml mléka, 3 zrna kávy na ozdobu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do mixéru vlijeme Martini Dry, kávu, mléko a vše rozmixujeme do pěny. Vlijeme do sklenice, dozdobíme zrny kávy a podáváme.

Krůtí prsa s limetkovým přelivem

Krůtí prsa s limetkovým přelivem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích prsou vcelku, 2 lžíce mandlových lupínků, 2 lžíce zelené petrželky, 2 lžíce másla, 2 lžíce instantní jíšky nebo maizeny, 1 citrón, 2 limetky, 150 ml zeleninového bujónu, drcený barevný pepř, sůl, mandlový olej

Krůtí prsa podélně prokrojíme, rozevřeme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme jemně nasekanou petrželkou a nasucho lehce opečenými mandlovými lupínky. Poté krůtí prsa upravíme do válečku, omotáme nití a opékáme asi 4-5 minut ze všech stra...

Odpalované věnečky

Odpalované věnečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1,5 l vody, 9 dkg Hery, 18 dkg polohrubé mouky, 6-7 vajec, špetka kypřící prášek do pečiva, 1/4 l mléka, 1 vanilkový cukr, 8 dkg cukru moučka, 1/4 másla, rum

Věnečky: 1/4l vody + 9dkg hery dáme vařit. Do vroucího vsypeme 14 dkg polohrubé mouky a mícháme (já většinou odstavím z plamene, dokud mouku nerozmíchám) a až se odlepuje od stěn kastrolku, odstavím. Do vlažného vmícháme 4 – 5 celých vajec (4 ale...

Laskonky

Laskonky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 20 dkg mletého cukru, 2 vanilkové cukry, 10 dkg mletých opražených ořechových jader, 10 dkg másla

Těsto: 3 bílky, 12 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 6 dkg mletých opražených ořechů Postup: z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme moučkový a vanilkový cukr a nad párou ušleháme do zhoustnutí. Nakonec do sněhu zamícháme ořechy. Na vymazaný pl...

Jogurtový ovocný salát

Jogurtový ovocný salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého jogurtu, 2 jablka, 2 pomeranče, 2 banány, 1 lžíce včelího medu, rozinky, ořechy

Ovoce oloupeme. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, banány a pomeranče nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přidáme med, trochu hrozinek, ořechy podrcené nahrubo, vlijeme jogurt a vše lehce promícháme. Salát servírujeme v kompotových miskách...

Marlenka

Marlenka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krupice, 3 vejce, 3 lžíce medu, 70 g másla, 1 lžíce Sody bikarbóny, 500 g hladké mouky, 250 g másla na 1. náplň, 1 konzerva kondenzovaného mléka na 1. náplň, 125 ml mléka na 2. náplň, 125 g cukru krupice na 2. náplň, 180 g másla na 2. náplň, 1 vanilka na 2. náplň, 25 g maizeny na 2. náplň

Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bikarbony a hladkou mouku speciál (smícháme rovnou v míse). Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ...

Banánky

Banánky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 4 balení vanilkového pudinku, 370 g Hery, 200 g cukru moučka, 3 vejce - 1 celé+2 žloutky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Smícháme těsto a na masovém strojku na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak slepujeme marmeládou a půlku máčíme v čokoládě nebo jen čokoládou pocákáme.

Plněný koláčový dort

Plněný koláčový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec (4 na těsto, 4 na náplň), 300 g cukru krupice na těsto, 4 lžíce horké vody, 5 vrchovatých lžiček jemně mleté zrnkové kávy, 250 g polohrubé mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání plechu s vyšším okrajem, čokoládová poleva, 150 g cukru moučka na náplň, 2 sáčky vanilkového cukru na náplń, 200 g másla na náplň, 100 g strouhaných vlašských ořechů

Těsto: žloutky s cukrem ušleháme, postupně přidáme horkou vodu, po lžičkách zašleháme kávu, mouku s práškem do pečiva a nakonec hustý sníh z bílků. Plech vymastíme, vysypeme strouhankou, těsto urovnáme a upečeme (horkovzdušná trouba cca 150-160 °C...

Kuřecí prsíčka s višňovou omáčkou

Kuřecí prsíčka s višňovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, višňový kompot nebo čerstvé višně povařené ve sladké vodě, olej, Vegeta, cukr , troška mleté skořice, troška škrobové moučky, Sherry nebo višňový likér

Kuřecí prsíčka posypeme vegetou a z obou stran dozlatova opečeme. Višně vypeckujeme, necháme je v kompotové šťávě přejít varem, přidáme cukr, trochu mleté skořice, zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě a dochutíme sherry nebo višňovkou.

Višňové řezy

Višňové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg nadrcených sušenek, 10 dkg rozpuštěného másla, 2 lžíce rumu, 500 g vypeckovaných višní, 2 dcl vody, 20 dkg cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 1 uvařený vanilkový pudink, 1 ušlehaná šlehačka, 1 zakysaná smetana, 4 plátky želatiny, červené dortové želé

Sušenky s máslem promícháme a namačkáme na dno dortové formy nebo malého pekáčku na pečicí papír. Můžeme nechat 10 minut zapéct na 180 stupňů, směs se lépe spojí. Višňová náplň: Višně s vodou, 12 dkg cukru a 1 vanilkovým cukrem rozvaříme a zahust...

Ovocný moučník

Ovocný moučník

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 piškotový korpus, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1/2 l mléka, ovocná marmeláda, 1 balení červeného dortového želé, cukr, ovoce dle chuti

Piškotový korpus potřeme tenkou vrstvou libovolné marmelády a polijeme pudinkem uvařeným podle návodu na sáčku. Částečně zchladlý pudink poklademe libovolným ovocem, větší kousky krájíme na plátky, drobné ovoce necháme celé. Potom uvaříme želé opě...

Broskvové řezy

Broskvové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení (500 g) listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru moučka (podle chuti), 1 broskvový kompot (420 g), 1 a 1/2 sáčku želatinového ztužovače

Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na velikost plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme (225°C, 10 minut). Necháme vychladnout. Broskve zcedíme a pokrájíme na kostičky. Do mísy rozdrobíme tvaroh, posypeme cukrem, zalijeme smetanou k...

Řezy z vitacitu

Řezy z vitacitu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Korpus: 2 sklenky polohrubé mouky, 1 sklenka cukru krupice, 1 sklenka mléka, 1 sklenka oleje, 2 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 vejce, Náplň: 1 balení másla, 2 balení jemného tvarohu, 7 lžic cukru krupice, 1 vanilkový cukr, Želé: 1 l vody, 7 lžic cukru krystal, 1 vitacit/Tang, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku

Ingredience na korpus smícháme dohromady a trochu ručním šlehačem našleháme.Dáme péci a připravíme si náplň.Všechny ingredience na ni smícháme a našleháme.Na upečený a vychladlý korpus náplň rozetřeme a dáme do ledničky.Mícháme,až je želé vlažné.

Pomerančový salát

Pomerančový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 pomerančů, 1,5 dcl bílého vína, 100 g cukru krupice, 250 ml koňaku, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce sojové omáčky, špetka chilli koření

Pomeranče nakrájíme na kostičky. Víno svaříme s cukrem a necháme vychladnout. Přidáme koňak, hořčici, sójovou omáčku, chilli a utřeme do pěny. Na pomeranče uložené na talíři nalijeme připravenou omáčku.

Ovocný salát s kokosem

Ovocný salát s kokosem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bílého hroznového vína, 500 g aromatických jablek, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 dcl bílého vína, 100 g čerstvých nebo sušených datlí, 1 lžíce včelího medu, máta peprná, 3 lžíce bílého rumu, 4 lžíce čerstvého kokosového mléka, 1 lžíce cukru, 30 g zázvoru, 50 g kokosového ořechu

Hrozny umyjeme, bobule podélně rozpůlíme a odstraníme jadérka. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na plátky. Ovoce v míse ihned přelijeme citrónovou šťávou a bílým vínem. Přidáme odpeckované a naplátkované datle. Připravíme...

Banánové řezy

Banánové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 100 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 3 lžíce mléka, 1 banán, 3 lžíce kokosové moučky, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy, čokoládová poleva, kokosová moučka na posypání, banán krájený na kolečka, smetana ke šlehání (šlehačka) na ozdobení

Žloutky našleháme do pěny s moučkovým a vanilínovým cukrem. Vmícháme mléko a vidličkou rozmačkaný banán a pořádně promícháme. Přidáme kokos a prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec směs zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků, který opatrně v...

Krémový hruškový koláč

Krémový hruškový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto na korpus: 300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 150 g másla, 1 vejce, Náplň: 6 hrušek, 1 lžíce skořicového cukru, 2 lžíce rozinek, 3 lžíce nasekaných lískových ořechů, Lité těsto: 1 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krystal, 2 vejce, 180 ml mléka, olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Mouku s cukrem promícháme, přidáme k nim rozměklé máslo a vejce. Zpracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu. Kulatou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Těsto rozválíme na silnější plát a pomocí prstů natlačíme do formy se zvý...

Banánové tiramisu

Banánové tiramisu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 nízkotučného tvarohu, 1 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 2 lžíce třtinového cukru, několik celozrnných piškotů nebo sušenek, 1 hrneček uvařené silné kávy, 1 banán, 2 lžíce kakaa

Utřeme tvaroh se lžící mléka, lžičkou rumu a lžící cukru. Do misky poskládáme střídavě celozrnné piškoty namočené v kávě s trochou cukru, tvaroh a na kolečka nakrájený banán. Poslední vrstvu bude tvořit tvaroh. Hotové tiramisu posypeme kakaem a dá...

stránka: