Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Těsto

Kmínové tyčinky se škvarkovou pomazánkou

Kmínové tyčinky se škvarkovou pomazánkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g škvarků, 1 jarní cibulka, 1/4 lžičky mleté papriky , 7 g soli, 250 g polohrubé mouky, 125 ml polotučného mléka, 1 špetka cukru krystalu, 10 g droždí (kvasnice), 2 vejce, 2 lžíce sádla, 1 lžíce kmínu, 15 g Mořské soli

Nejprve si připravíme škvarkovou pomazánku. Škvarky rozmixujeme nebo umeleme na mlýnku na maso. Jarní cibulku nasekáme na jemno a spolu s mletou paprikou vmícháme do škvarků. Osolíme a dáme do lednice vychladit. Mléko zahřejeme a rozmícháme v ně...

Těsto na pizzu

Těsto na pizzu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

260 g hladké mouky, 1/8 l polotučného mléka, 50 g tuku, 1 slepičí vejce, špetka soli, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva

Smícháme hladkou mouku, mléko, změklý tuk, celé vejce, špetku soli a 1/2 prášku do pečiva. Ručně vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme ho 15-20 minut odpočinout. Poté z těsta vyválíme 4 malé placky, potřeme je olivovým olejem, drcenými r...

Kynuté těsto slané

Kynuté těsto slané

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 1 g vejce, 20 g droždí (kvasnice), 5 g cukru moučka, 1,25 dcl plnotučného mléka, špetka soli

Kvasnice rozetřeme s cukrem, smícháme se dvěma lžícemi vlažného mléka. Takto připravený kvásek necháme 5-10 minut vykynout. Pak přidáme mouku, vlažné mléko se solí a rozkvedlaným vejcem a necháme vykynout.

Těsto na bramborovou pizzu

Těsto na bramborovou pizzu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 větších brambor, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3 vejce, 1/2 kg polohrubé mouky, 125 ml oleje, špetka soli

Brambory nastrouháme najemno a smícháme s ostatními surovinami. Pečeme na plechu vymazaném sádlem nebo olejem. Zdobíme podle chuti.

Bagety

Bagety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

220 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru, 25 g droždí, 80 g tatarské omáčky, 430 g hladké mouky, 60 g polohrubé mouky, 1.5 lžičky soli

Zaděláme těsto, necháme vykynout a tvarujeme bagety (8-10 malých nebo 4 větší). Do trouby vložíme hrneček s vodou, ta se bude při pečení pomalu odpařovat a bagety nebudou vysušené. Pomažeme studenou vodou a dáme péct do trouby na 210 °C na 15 minut.

Italské těsto

Italské těsto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g polohrubé mouky, sůl, 4 vejce, 1 lžíce rostlinného oleje

Vše důkladně promícháme a 15 minut spracujeme, aby vzniklo vlášné těsto. Necháme 25 minut odležet. Vyválíme co nejtenčí placku, kterou rozřežeme podle potřeb.

Listové těsto hotové

Listové těsto hotové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, polohrubá mouka

Kostku listového těsta si dáme na pomoučený vál. Rozdělíme si těsto na dva kusy a válečkem, na který moc netlačíme rozválíme kousek těsta. Válíme shora dolů a zleva doprava, až si vyválíme placku o potřebné tloušťce a velikosti. Tvary z listového ...

Kokosové těsto

Kokosové těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g másla, 150 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 citrón (1 lžíce šťávy a citronová kúra), 350 g hladké mouky, 60 g kokosové moučky

V míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme žloutky a citronovou šťávu a kůru. Pak do směsi prosijeme mouku a přidáme kokos. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice.

Domácí těsto na pizzu

Domácí těsto na pizzu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 1 lžíce vody, 1 lžíce rostlinného oleje, špetka soli

Mouku vysypeme na vál, uděláme v něm dolíček, do kterého dáme nakrájené máslo na kostky, vejce a sůl. Začneme vypracovávat hladké těsto a postupně přidáme vodu a olej. Vypracované těsto necháme 1 hodinu odležet. Mezitím si můžeme připravit náplň n...

Slané košíčky

Slané košíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g strouhaného sýra, 2 žloutky

Sýr nastrouháme a smícháme s máslem, moukou a žloutky. Vzniklé těsto naplníme do formiček a upečeme košíčky. Necháme vychladnout a můžeme plnit jakoukoli masovou pomazánkou.

Linecké těsto na cukroví

Linecké těsto na cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g cukru moučka, 210 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 140 g másla, citrónová šťáva

Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, tuk, žloutky, citronovou šťávu a vypracujeme vláčné těsto. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do fólie a necháme ho nejlépe přes noc uležet. Pak jej rozválíme, vykrajujeme z něj tvary a ty p...

Mechové piškotové těsto

Mechové piškotové těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 žloutků, 6 bílků, 6 lžic cukru, 6 lžic hrubé mouky, 1 lžička Solamylu, 2 lžíce tuku

Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něj zašleháváme cukr a postupně přidáváme žloutky, mouku a rozpuštěný tuk. Těsto dáme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ca 20 minut, při 150 °C.

Smetanové langoše

Smetanové langoše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 2 vejce, 400 ml mléka, 250 ml zakysané smetany, 4 lžičky soli, 50 g droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krystal

Do 2 dcl vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozmrvíme droždí, necháme nakynout. Mouku prosejeme, smícháme s kváskem, vejci, smetanou, solí a zbylým vlažným mlékem. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme nakynout. Těsto vyválíme, vykrojíme kole...

Šišky

Šišky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 1 lžička citronové kůry, 40 g droždí (kvasnice), 750 ml mléka, 4 žloutky, 80 g cukru moučka, 100 g másla, špetka soli, 2 lžíce rumu, 1 sklenka džemu

Múku preosejeme, pridáme citrónovú kôru, droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, rozpustené maslo, soľ, rum a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryté necháme nakysnúť. Pracovnú dosku posypeme múkou, cesto vyvaľk...

Tažené těsto

Tažené těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce rostlinného oleje, 60 ml vody, sůl

Z vejce oddělíme žloutek a přidáme jej k mouce, oleji a soli. Vše důkladně smícháme. Hněteme asi 15 minut, postupně přiléváme vodu a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Potřeme olejem a dáme na 30 minut odpočinout. Na pomoučené utěrce těsto...

Recept na linecké těsto

Recept na linecké těsto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 150 g másla, několik kapek citrónové šťávy

Prosejeme mouku na vál. Oddělíme žloutek od bílku. Do středu hromady mouky uděláme důlek a přidáme do něho cukr, žloutek a pár kapek citrónové šťávy. Lžičkou se snažíme utřít žloutek s cukrem a mezitím si necháme změknout máslo. Přidáme máslo a pr...

Odpalované těsto

Odpalované těsto

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

320 ml vody, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 6 vejcí, 120 g Hery

Do vody přidáme Heru, sůl a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se Hera zcela neroztopí. Přidáme mouku a důkladně promícháme. Vaříme 3-5 minut, dokud se nevytvoří hladké těsto, které se nechytá na stěny hrnce. Sejmeme z plamene, necháme trochu vystydn...

Brynzové halušky

Brynzové halušky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 150-300 g hladké mouky, 1 ks vejce, 200 g brynzy, 150 g anglické slaniny, 1 špetka soli

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, abychom získali husté těsto. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a protlačíme do ní těsto, nejlépe přes síto na halušky s většími oky. Jakmile vyplavo...

Italský domácí chléb

Italský domácí chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (kvasnic), 1 lžička olivového oleje, sůl, 150 ml vody

Do vody rozdrobíme kvasnice a přidáme trochu mouky. Vytvoříme tak kvásek, který necháme vykynout. Ke zkynutému kvásku přidáme zbytek mouky, olivový olej. Vypracujeme těsto, které by mělo mít střední hustotu. Těsto necháme kynout. Po vykynutí jej p...

Domácí pečené buchty

Domácí pečené buchty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnice), 2 lžíce cukru krystal, 250 ml mléka, 50 g másla + trochu na potírání buchet, 2 žloutky, špetka soli

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme kvásek, žloutky, zbylé mléko, cukr a rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto /dle potřeby přidáme ještě trochu m...

Recept na kynuté těsto

Recept na kynuté těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnice), špetka soli, 150 ml mléka, 50 g cukru moučka, 100 g másla, 1 vejce

Všechny přísady musí mít stejnou teplotu, proto si je připravíme v předstihu. Ve velké míse smícháme mouku a špetku soli. Droždí přidáme k špetce cukru a k troše vlažného mléka a rozmělníme ho. Do mouky uděláme důlek a droždí s mlékem nalijeme do ...

Mandlové těsto na dort

Mandlové těsto na dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 9 dkg cukr krupice nebo jiného pískového cukru, troška tlučené vanilky, 6 dkg neloupaných nastrouhaných mandlí, 5 dkg hrubé mouky, 5 dkg másla

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr, přidáme nastrouhané mandle, smícháme s moukou a na konec lehce přimícháme tekuté vychladlé máslo.

Křehké těsto na ovocný koláč

Křehké těsto na ovocný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 250 g ztuženého pokrmové tuku, 90 g cukru krystalu, sůl, 1 vejce

Hladké těsto vypracujeme z mouky, nakrájeného pokrmového tuku, cukru, vejce a špetky soli. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme vychladit na 60 minut do lednice. Potom těsto vyválíme na pomoučeném vále a dáme do koláčové formy. Podle potřeb...

Třené těsto

Třené těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 200 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce mléka

Ingredience si připravíme dostatečně v předstihu, aby měli všechny stejnou teplotu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh tak, že nejdřív ušleháme jemný sníh, přidáme 3 lžíce cukru a ušleháme dotuha. Do mísy dáme změklé má...

Listové těsto domácí

Listové těsto domácí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 250 g másla, 150 ml vody, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy

Z proseté mouky oddělíme asi 70 g a společně s celým máslem důkladně propracujeme. Z těsta vytvoříme placku tlustou asi 2 cm a okraje uřízneme tak, abychom vytvořili čtverec. Zbytky odřezaného těsta ještě použijeme na druhé těsto. To se vytvoří ta...

stránka: