Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Vánoce

Polévka Petite-Marmite

Polévka Petite-Marmite

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 200 g telecí klížky, 1,5 l vody, 3 cibule, 3 hřebíčky, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 3 mrkve, 1 brukev, 1/2 bulvového celeru, 150 g bílého zelí, sůl, špetka pepře, 50 g eidamu (Edam)

Kuře a telecí maso důkladně očistíme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme s cibulí, hřebíčky, bobkovým listem a tymiánem. Když je maso měkké, vyndáme je, vývar necháme vychladnout a tuk z povrchu sebereme. Přidáme na tenké nudličky nakrájeno...

Hustá polévka z hrachu

Hustá polévka z hrachu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g zeleného hrachu, 300 ml zeleninového bujón, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce hladké mouky, trochu bílého jogurtu na ozdobení, sůl, pepř, 1/2 lžičky solamylu

Na oleji osmažíme nakrájené cibule. Přidáme rozetřený česnek, mletý koriandr, mletý kmín a mouku. Vše smažíme asi 1 minutu za stálého míchání. Přidáme zeleninový vývar, hrách a přivedeme do varu. Přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut na mírném pl...

Citrónová štola

Citrónová štola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, balení droždí (kvasnice), 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 250 g másla, špetka soli, 1 lžíce rumu, 50 ml citrónové šťávy, troška citrónové kůry (asi z 1 citrónu), 100 g kandovaného ovoce, troška másla na polití, troška cukru moučky na posypání

Připravíme si kvásek. Do hrníčku rozdrobíme droždí, zasypeme lžící cukru a zalijeme 2-3 lžícemi vlažného až teplého mléka. Dáme na teplé místo a necháme vzejít. Do prosáté mouky uděláme důlek. Do něj vlijeme vzešlý kvásek, kolem vysypeme zbylý cu...

Čokoládové koule

Čokoládové koule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 2 lžíce rumu, 50 g másla, kokosová moučka na obalení, 70 g cukru moučky

Nad vodní párou rozpustíme čokoládu, přidáme rum, cukr a máslo. Důkladně mícháme, aby se máslo rozpustilo a vše se spojilo. Směs necháme vychladit a vytvarujeme 24 koulí, které obalíme v kokosové moučce. Opět necháme vychladit a podáváme ke kávě, ...

Linecká kolečka

Linecká kolečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

420 g polohrubé mouky, 180 g cukru moučky, 2 žloutky, 1 citrón, 250 g ztuženého pokrmového tuku, ovocná marmeláda na slepování

Z mouky, cukru, žloutků, na kostky nakrájeného tuku, citrónové šťávy a citrónové kůry vypracujeme těsto. Vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka. U 1/2 koleček vykrájíme středy ve tvaru srdíčka. Kolečka dáváme na vymazaný plech a postupně pe...

Bažant s jablky

Bažant s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

bažant, 5 jablek, 200 g slaniny, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce soli, 1-2 lžičky mletého pepře, 5 bobkových listů, 5 kuliček nového koření, troška tymiánu

Bažanta omyjeme, raději naporcuje (zkrátíme tím dobu přípravy) a prošpikujeme proužky slaniny. Část slaniny nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na pánvi s poklicí. Porce bažanta řádně nasolíme, opepříme a vložíme na pánev se slaninou. Ze všech str...

Lahůdkový hermelínový salát

Lahůdkový hermelínový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení hermelínu, svazek ředkviček, 150 g sterilovaných žampionů, 1 pórek, 2 vejce, troška čerstvě nasekané petrželové nati, troška mleté sladké papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 250 ml majonézy, 3-4 ks sterilovaných okurek

Vejce uvaříme natvrdo. Mezitím si nakrájíme na kostky hermelín, na plátky či kousíčky žampiony, pórek na jemná kolečka, ředkvičky na tenká kolečka, okurky na drobné kostičky. Všechny ingredience vsypeme do mísy, přidáme na kousky nasekané vejce, o...

Recept na bramborový salát

Recept na bramborový salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg brambor, 2 větší mrkve, 2 cibule, 10 středních sterilizovaných okurek, 1 větší konzerva hrášku, pepř, sůl

Brambory, očistíme a dáme vařit ve slupce na 20-30 minut do měkka. Poté brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvřenou mrkev a okurky nastrouháme. Přidáme najemno nakrájené cibule, scezený hrášek, pepř a sůl dle chuti. Nakonec přidáme...

Jednoduchý tolstolobik

Jednoduchý tolstolobik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g tolstolobika, 2-3 ml citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce soli, 0,5 lžičky pepře, 2 dcl olivového oleje

Naporcované kousky tolstolobika omyjeme a osušíme. Pokapeme je citrónkou nebo citrónovou šťávou z jednoho citrónu a hodně posolíme (více než jakékoli jiné maso), posypeme tymiánem a opepříme. Maso podlijeme olivovým olejem a necháme minimálně 2h o...

Opilé kuličky

Opilé kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rozinek, 150 g mletých ořechů, 150 g cukru moučka, 1 lžíce mléka, 100 g čokolády na vaření, troška rumu

Rozinky namočíme na několik hodin do rumu nebo slivovice. Ořechy smícháme s cukrem, nastrouhanou čokoládou a mlékem. Přidáme rozinky a zpracujeme těsto. Tvoříme větší kuličky, které obalujeme ve zbytku oříšků.

Linecké těsto na cukroví

Linecké těsto na cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g cukru moučka, 210 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 140 g másla, citrónová šťáva

Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, tuk, žloutky, citronovou šťávu a vypracujeme vláčné těsto. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do fólie a necháme ho nejlépe přes noc uležet. Pak jej rozválíme, vykrajujeme z něj tvary a ty p...

Kokosovo-máslové kuličky

Kokosovo-máslové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kokosové moučky, 240 g cukru moučka, 80 g másla, 2 vejce, 60 g kakaa

Všechny ingredience smícháme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau s moučkovým cukrem nebo v kokosové moučce. Necháme v chladu uležet.

Piškotový salám

Piškotový salám

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení dětských piškotů, 200 g cukru moučka, 250 g ztuženého tuku, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu

Piškoty nalámeme na menší kousky a pokapeme rumem. Vejce utřeme s cukrem, přidáme kakao, vlažný rozpuštěný tuk a smícháme s piškoty. Vyválíme šišku, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kolečka.

Medvědí tlapky

Medvědí tlapky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g hladké mouky, 190 g másla, 120 g cukr moučka (práškového cukru), skořice, 2-3 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička rumu, 90 g ořechů, 10 g kakaa

Všechny ingredience zpracujeme dohromady a vytvoříme těsto, které necháme uležet tak 30-45 minut v lednici. Pak jej natlačíme do formiček medvědích tlapek a dáme péct.

Úlky

Úlky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru moučka (práškového cukru), 150 g ořechů, 50 g mletých piškotů, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 1 balení piškotů jako základ pro úlky, troška rumu

Všechny ingredience zpracujeme v těsto a dáme na chvíli (tak 30-45 minut) do lednice. Pak těsto vtláčíme do formiček na úlky. Vyklopíme z formičky a naspod dáme celý piškot. Nakonec můžeme úlky polít čokoládou nebo jen jednoduše pocukrovat.

Kandované ovoce z cukety

Kandované ovoce z cukety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká nebo 2 malé cukety, ovocný sirup dle potřeby

Cuketu oloupeme a nakrájíme na malé kostky . Zalijeme je ovocným sirupem (lesní směs, pomerančový sirup apod.) a necháme projít varem. Nádobu s uvařenou cuketou necháme stát 24 hodin. Poté scedíme zbylou šťávu a cuketu sušíme v sušičce na ovoce. U...

Trubičky z neskládaného těsta

Trubičky z neskládaného těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1/4 kg hladké mouky, 1/4 kg másla, 5 vajec, 25 dkg cukru moučka, 4 lžíce kefíru

Těsto zpracujeme z 1/4 kg hladké mouky, 1/4 kg másla, 1 žloutku a 4 lžic kefíru. Necháme ho na 2 hodiny odpočinout v lednici. Rozválíme jej a nakrájíme na pruhy a motáme na kovové trubičky. Před pečením potřeme vejcem. Po upečení plníme bílkovým ...

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

28 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru moučka, 1-2 balení vanilkové cukry

Ingredience smícháme a vypracujeme těsto. Dáme do ledničky odpočinout minimálně na 2 hodiny (já nechávám do druhého dne). Z těsta vytvoříme váleček a krájíme ho na stejné kousky. Z těch poté tvarujeme rohlíčky, vkládáme na plech vyložený pečícím p...

Šuhajdy

Šuhajdy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl mléka, 6 lžic cukru krystal, 15 dkg mletých ořechů, 10 dkg rozinek, 20 dkg čokolády na vaření, 1/4 kg 100% tuku, 1 lžíce kakaa

Nejdříve si z 1 dcl mléka, 6 lžic krystalového cukru, 15 dkg mletých ořechů a 10 dkg rozinek vytvoříme náplň. Mléko s cukrem povaříme a přidáme mleté ořechy a rozinky. Necháme zchladnout. Mezi tím si připravíme z 20 dkg čokolády, ¼ kg 100% tuku a ...

Mandlové kroužky

Mandlové kroužky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 4 dkg droždí, 20 dkg mandlí, citrónová kůra, cukr, 2 žloutky, špetka soli

Mandle spaříme vařící vodou (aby se dobře loupaly) a zbavíme je slupek. Po vychladnutí mandle rozemeleme (spíše více nahrubo). Když máme připraveny rozemleté mandle, pokračujeme s přípravou těsta. Nejdříve smícháme 6 lžic vody, 2 kostky cukru a ...

Ischelské dortíky

Ischelské dortíky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

21 dkg hladké mouky, 2 dkg kakaa, 7 dkg mletého cukru, 1špetka vanilkového cukru (tak na špičku nože), 4 dkg mletých ořechů, 14 dkg másla, špetka mleté skořice (nemusí být), mandle na ozdobení, čokoládová poleva

Všechny suroviny (mouku, kakao, cukr, vanilkový cukr, mleté ořechy a máslo) zpracujeme a těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Potom ho rozválíme, formičkou vykrajujeme kolečka, která dáváme na plech a pečeme na 170°C. Upečená kolečka spojujeme más...

Babiččiny vánoční rohlíčky od Broňky

Babiččiny vánoční rohlíčky od Broňky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení dětských piškotů, 17 dkg mletých ořechů, 32 dkg cukru moučka, 5 bílků, čokoládová rýže na posypání, čokoládová poleva nebo jiný krém

Oba balíčky piškotů rozdrtíme válečkem na těsto. Ušleháme bílky s cukrem nad parou. Pak přidáme mleté ořechy a větší část rozválených piškotů. Všechno dobře promícháme a nabíráme malou lžičkou hrudky, které obalíme ve zbylé části piškotů, v dlaníc...

Babiččiny ořechové vánoční rohlíčky od Broňky

Babiččiny ořechové vánoční rohlíčky od Broňky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení dětských piškotů, 17 dkg mletých ořechů, 32 dkg cukru moučka, 5 bílků

Všechny piškoty rozdrtíme válečkem na těsto. Bílky ušleháme s cukrem nad parou. Potom přidáme mleté ořechy a větší část rozválených piškotů. Všechno dobře promícháme a nabíráme malou lžičkou hrudky, které obalíme ve zbylé části piškotů, v dlaních ...

Pařížské rohlíčky

Pařížské rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

15,5 dkg mletých ořechů, 12.5 dkg přesáté strouhanky, 25 dkg cukru moučka, 2 vejce, 20 dkg másla, rum, 5-6 dkg cukru krupice, 1/4 l mléka, 3,5 lžíce Solamylu, 3 lžíce hladké mouky, 4 dkg 100% tuku, 1 lžíce kakaa

Suroviny na těsto (12,5 dkg mletých ořechů, 12,5 dkg přesáté strouhanky, 25 dkg moučkového cukru,1 vejce a 1 bílek) zpracujeme. Tvoříme z něj malé rohlíčky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C. Dále si utřeme suroviny (2...

Sandokanovy oči

Sandokanovy oči

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce kokosu, 250 g tuku Omega, 3-5 lžic sušeného mléka, 130 g cukru moučka, 100 g strouhaných ořechů, rum, 3 lžíce kakaa, barevná cukrová rýže nebo lentilky

Připravíme si krabičku od bonboniéry (osvědčily se mi mořské plody) a do každé jamky dáme po jedné lentilce. Připravíme náplň. Do menšího kastrůlku dáme 125 g tuku Omegy, 2 lžíce kokosu, 3-5 lžic sušeného mlék a 40 g cukr moučka. Nad párou vše za ...

stránka: