Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Velikonoce

Amoletový dort s rajčaty

Amoletový dort s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 l mléka, 250 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, velká hrst posekaných bylinek (petržel, pažitka, bazalka, kopr,..), 10-12 rajčat, 300 g tvrdého sýra, sůl, mletý pepř, olej na smažení

Do mléka dáme žloutky, mouku, osolíme a ruční metličkou důkladně rozšlenáme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Necháme chvíli odpočinout. Pak vmícháme bylinky a na rozpáleném oleji usmažíme 6-7 amolet. Jednu hotovou amoletu položíme na p...

Banánový beránek

Banánový beránek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 250 g Hery, 250 g rozmixovaných banánů, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

V míse utřeme tuk s cukrem do pěny a postupně vmícháme žloutky. Do vytvořené pěny přidáme rozmixované banány a mouku, kterou jsme předem promíchali s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu lehce promícháme a vlijeme do vyma...

Barevná mozaika

Barevná mozaika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml láku z okurek, 100 g majonézy, 100 g jogurtu, 4 vejce uvařená natvrdo, 200 g sterilovaných okurek, 50 g tenkých plátků šunky, ½ mrkve, citrónová šťáva, sůl, 20 g práškové želatiny

Jednu okurku a mrkev nakrájíme na co nejjemnější nudličky, nudličky z mrkve krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Želatinu nasypeme do tlustostěnné sklenice a zalijeme 50 ml studené vody a r...

Beránek na Velkou noc

Beránek na Velkou noc

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g margarínu, 300 g cukru krupice, 300 g odtučněného tvarohu, 300 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, citrónová kůra z 1 citrónu, 75 g vlašských ořechů, tuk a mouka na vysypání formy

Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou, potom ji naplníme připraveným těstem. Přiklopíme a pečeme ve vy...

Beránek s kokosem

Beránek s kokosem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g margarinu nebo másla, 100 g cukru krystal, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 100 g polohrubé mouky, špetka soli, 25 g Solamylu, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 oloupaná mandle přepůlená, 1 pistáciový oříšek přepůlený, 125 g cukru moučka, 2 lžíce citronové šťávy, 30 g kokosové moučky

Žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem, máslem a rumem do světlé pěny. Poté přidáme kypřící prášek do pečiva, mouku a solamyl. Jemně zamícháme a opatrně zamícháme také sníh z...

Beránek s pudinkem

Beránek s pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 pudinkový prášek, 5 lžíc rostlinného oleje, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 150 g polohrubé mouky, 5 lžíc horké vody, 1 lžička citronové šťávy, 1 špetka citronové kůry

Připravíme si dvojdílnou formu beránka, vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej a horkou vodu a vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým pudinkem, přidáme citronovou kůru a zlehk...

Bezlepková štola s rozinkami a mandlemi

Bezlepková štola s rozinkami a mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 150 g cukru krupice, 3 vejce, 150 g sojové mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli, 150 g rozinek, 150 g mandlí, 75 ml rumu, 2 lžíce cukru moučky na posypání

Rozinky namočíme na 10 minut do rumu. Mezitím mandle vhodíme do vroucí vody, vaříme je tak dlouho, dokud se hnědá slupka nezačne odlupovat. Mandle zchladíme a oloupeme. Několik mandlí si necháme na ozdobu a zbytek nasekáme. Máslo utřeme s cukrem k...

Bezvaječný mazanec

Bezvaječný mazanec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

27 dkg polohrubé mouky, 10 dkg Hery, 140 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, špetka soli, 1 hrst rozinek, 1 hrst plátkových mandlí, 1 lžička instantního droždí, 1 lžička citronové kůry, 1 vejce na potření

Rozpustíme si Heru a necháme ji trochu zchladnout, pak ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Poté smícháme všechny suché přísady, k nim přidáme Heru i mléko a zpracujeme v těsto, které se nelepí. Zpracované těsto dáme kynout (1-2 hodinky, záleží na...

Boží milosti

Boží milosti

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg hladké mouky, špetka soli, 3 žloutky, 1 lžíce cukru moučky, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce rumu, 1 balení vanilky

Uděláme těsto, vyválíme, vykrájíme čtverce či obdélníky s průřezy a smažíme na oleji.

Bramborový závin se zelím

Bramborový závin se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor vařených ve slupce, 150 g hrubé mouky, 50 g krupice, vejce, lžička soli, slanina, cibule, 300 g kyselého zelí, 50 g másla, 300 g klobásy, 1 stroužek česneku, troška mletého pepře

elí vymačkáme a podusíme na másle. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme. Klobásu nebo maso pomeleme a vmícháme do zelí. Brambory oloupeme, prolisujeme a s moukou, krupicí, solí a vejcem vypracujeme těsto. Bramborové těsto vyválíme na obdé...

Bryndzové paličky

Bryndzové paličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g polohrubé mouky, 200 g vařených brambor, 200 g Hery, 200 g Brynzy, 1 vejce, sůl, špetka kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kmínu

Na dosku preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme uvarené a prelisované zemiaky, rozsekáme tuk, pridáme bryndzu, soľ a so žĺtkom vymiesime hladké cesto. Potom na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme pruh široký asi 10 cm a hrubý 3/4 cm, potrieme bi...

Černá ovečka

Černá ovečka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 žloutky, 160 g cukru moučky, 160 g Hery, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce rumu, 100 ml sladké smetany, 4-5 lžic kakaa, 1 lžička skořice, 220 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 4 bílky

Do mísy dáme žloutky, oba cukry, Heru, rum a smetanu a šlehačem ušleháme do pěny. Do ušlehané směsi přidáme prosátou mouku, smíchanou s práškem do pečiva, dobře vmícháme kakao a skořici a nakonec opatrně přidáme tuhý sníh, ušlehaný z bílků. Těsto ...

Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce kachního sádla, 1 cibule, 1 sklenice červeného sterilovaného zelí, sůl, pepř, cukr, mouka, voda, 1 a 1/2 balení bramborových noků, 4 kuřecí stehna, 1/4 l černého piva

V hrnci rozehřejeme lžíci kachního sádla (je lepší než vepřové) a osmažíme na něm cibuli do sklovita. Pak vyklopíme sklenici červeného sterilovaného zelí i se šťávou, přisolíme, připepříme, zamícháme a zalijeme trochou vody. Podusíme do měkka. Pod...

Česneková husí prsa v jogurtu

Česneková husí prsa v jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g husích prsou, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 2 mrkve, 180 g sterilované kukuřice, 1 bílý jogurt, 2 lžíce nasekané pažitky, sušený česnek, mletý bílý pepř, sůl

Husí prsa zbavíme kůže a nakrájíme na větší kousky. Maso osolíme a potřeme sušeným česnekem. Cibuli oloupeme, nakrájíme a na rozpáleném oleji necháme zesklovatět. Vložíme husí prsa a ze všech stran je zprudka opečeme. Pak maso podlejeme vývarem, p...

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 50 g slunečnicového margarinu, 100 g smetanového sýru, 3-4 stroužky česneku, 1-2 lžičky citrónové šťávy, sůl, svazek pažitky na ozdobu

Vejce uvaříme ve vroucí vodě na tvrdo. Poté na prudko zchladíme pod tekoucí studenou vodu, oloupeme. Sýr rozetřeme s margarinem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, rozetřený česnek se solí, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme.

Čínská čajová  mramorovaná vejce

Čínská čajová mramorovaná vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks vajec, 1 l vody, 3 lžíce sypaného černého čaje, 3 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce badyánu, 3 lžíce skořice, 3 lžíce kmínu, 3 lžíce pepře, 1 kořen zázvoru

Vejce uvaříme na hniličku. Důležité je, aby bílek ztuhl. Pak vejce ochladíme studenou vodou a každé jednotlivě po skořápce naklepeme lžící tak, aby popraskala, ale neodlupovala se! Jemně! Skořápka musí držet pohromadě, jde jen o cvik. Pak si přip...

Citronové oválky

Citronové oválky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 130 g cukru moučka, 370 g Hery, 3 žloutky, 2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 1 balení Nutely

Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké těsto. Necháme chvíli odležet v chladnu. Vyválíme plát a vykrajujeme oválky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Hotové slepíme nutelou a polijeme citronovou polevou. Dozdobíme dle fantazie.

Dušené jehněčí se zeleninou

Dušené jehněčí se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg jehněčí kotlety, 4 ks mrkve, 1 kg brambor, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 hrst šalvěje, 450 ml černého piva, 75 dcl hovězího vývaru, 100 g špenátu, 7 g soli, 7 g pepře

Maso nakrájíme na kostky a opékáme ho 10 minut ze všech stran dozlatova na oleji. Poté maso vyjmeme. Na výpeku z masa opékáme brambory a mrkev (oloupané a nakrájené na větší kusy). Zalijeme pivem a promícháme. Přidáme vývar, šalvěj a maso. D...

Fazolový guláš s fetou

Fazolový guláš s fetou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

940 g fazolí, 100 g fety, 100 ml olivového oleje, 3 ks červené cibule, 2 ks mrkve, 1 ks řapíkatého celeru, 4 ks sušených rajčat, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička skořice, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce petrželové natě, 3 lžíce kopru

Mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, rajčata nakrájíme na kousky. Řapíky celeru nakrájíme na jemno. Bylinky nasekáme najemno, fetu rozdrobíme prsty nebo nastrouháme. Fazole slijeme – ale 200 ml nálevu si schováme. Do velkého hrnce dáme olej a o...

Francouzské sušenky

Francouzské sušenky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 50 g másla, 125 g tvarohu, 1/2 lžičky soli, 1 lžička provensálského koření, 1 žloutek

Hladkou mouku, máslo, tvaroh, sůl a provensálské koření smícháme a uhněteme těsto. Poté vyválíme a vykrajujeme kolečka, která přeneseme na plech. Potřeme žloutkem rozmíchaným s vodou a posypeme různým kořením (pizza koření, kmín, česnekovým,...) n...

Hříbečky

Hříbečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek hladké mouky, 1/3 hrnek cukr moučka, 3 lžíce rumu, 1 balení mandlí, 1/2 kostky Hery, 1 balení čokoládové polevy, 1 sklenka ovocné marmelády

Mouku smícháme s cukrem a oloupanými a nastrouhanými mandlemi. Přidáme tuk a rum a vypracujeme hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme hříbečky. Pečeme pomalu v mírné troubě dorůžova. Vychladlé spojíme marmelád...

Hrnečkový beránek

Hrnečkový beránek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 a 1/2 šálek polohrubé mouky, 1 a 1/2 šálek cukru krupice, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 šálek mléka, 1/2 šálek slunečnicového oleje, 2 vejce, 2 balení vanilky, 1 citrón, 250 g cukru moučky, 1 sáček cukrářského zdobení

Smícháme cukry s mlékem a vejci, přidáme prášek do pečiva, mouku, vejce, citr. kůru, olej a těsto nalijeme do formy a pečeme. Trošku vychladlého vyklopíme a polejeme polevou z citrónové štávy, cukru a vody, posypeme cukrářským zdobením.

Jarní karbanátky

Jarní karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřového mletého masa, 1 větší kuřecí prso, 150 g anglické slaniny, 1 vejce, 1 rohlík, šálek mléka, 1 jarní cibulka , miska kopřiv, 2 stroužky česneku, lžička koření na mleté maso, sůl, 100 g strouhaného sýra, strouhanka na obalení, olej na smažení

Rohlík nalámeme na kousky a namočíme do mléka. Kuřecí prso a anglickou slaninu umeleme a spolu s mletým masem dáme do mísy. Dobře omyté kopřivy spaříme vařící vodou, přebytečnou vodu vymačkáme a kopřivy nakrájíme nadrobno. Přidáme je do masa sp...

Jarní polévka s tortelliny

Jarní polévka s tortelliny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 2-3 jarní cibulky, 2-3 mrkve, kousek zázvoru (asi 2 cm), 1 stroužek česneku, 1 lžíce hladké mouky, 1 l drůbežího vývaru, asi 3 hrsti tortellin, sůl, pepř, libeček, kelímek zakysané smetany

Cibulku dobře opláchneme a nakrájíme na nudličky, očištěnou mrkev nakrájíme na malé hranolky a česnek a zázvor nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a všechnu zeleninu i zázvor necháme asi 2 minuty restovat. Pak zaprášíme moukou a zalijeme...

Jarní sedmikrásková polévka

Jarní sedmikrásková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 hrsti sušených hub, 1 mrkev, 1/2 petržele, kousek celeru, 2 lžíce dětské krupičky, 1 lžíce másla, 1 kostka zeleninového bujónu, troška pažitky, 2 vejce, špetka soli, 2 hrsti sedmikrásky

Houby předem namočíme aspoň na dvě hodiny. Změklé houby dáme vařit s kostkou zeleninového bujónu, vaříme asi 15 minut skoro doměkka. Na pánev dáme rozehřát máslo, přidáme zeleninu, nastrouhanou nahrubo, krátce osmahneme a zasypeme krupičkou a vš...

stránka: