Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Výjimečný den

Exkluzivní pangasius

Exkluzivní pangasius

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ryby pangasius, 10 dkg sušených rajčat v oleji, 3 stroužky česneku, 1 střední cibule

Na rozpálenou pánev vložíme sušená rajčata v oleji, přidáme česnek nakrájený na plátky a cibuli na tenká kolečka. Smažíme, až cibule zesklovatí. Vložíme filety pangase, smažíme a obracíme, dokud není ryba hotová.

Grilované sušené švestky ve slanině

Grilované sušené švestky ve slanině

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sušených švestek, 30 dkg plátkové anglické slaniny, 1 balení mandlí

Mandle spaříme, ztáhneme. Každou švestku vyplníme mandlí, obalíme plátkem slaniny a napíchneme na grilovaní jehlu nebo párátkem. Grilujeme dokřupava.

Skořicoví šneci

Skořicoví šneci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g droždí (kvasnic), 500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 3 lžičky cukru krupice, 3 skořicové cukry, 100 g lískových jader, 1 lžíce rozehřátého másla, 3 vejce

Připravíme si kvásek z 250 ml vlažného mléka,40 g droždí a lžíce cukru. Necháme ho vzejít. Z mouky, 2 žloutků, rozehřátého másla, cukru a vzešlého kvásku vypracujeme těsto. Necháme jej cca 40 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň. Nahrubo ml...

Čína po česku

Čína po česku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg vepřové kýty nebo, 3/4 kg vepřové plece, 1 vejce, 2 lžičky majoránky, 2 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky soli, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička škrobové moučky, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 3 různobarevné (zelená, červená, žlutá) papriky

Maso nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si marinádu z olivového oleje, soli, obou omáček, hořčice, majoránky, sladké papriky a najemno nasekané cibule. Vmícháme maso, rozklepneme vejce a zašleháme škrobovou moučku. Masovou směs necháme odležet...

Žloutkové řezy

Žloutkové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení listového těsta, 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku, 70 g cukru krupice, 170 g Hery, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce rumu, 100 g cukru moučka, 3 kapky rostlinného oleje, 3 lžíce vody, 3 lžíce citrónové šťávy

Listová těsta vyválíme na velikost plechu a v předehřáté troubě upečeme do křupava. Upečené pláty necháme vychladnout. Připravíme si krém: puding uvaříme klasicky, jak jsme zvyklí, jen přidáme 2 lžíce hrubé mouky. Do husté hmoty vmícháme Heru a p...

Zapečené gnocchi misky

Zapečené gnocchi misky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g gnocchi, 1 menší pórek, 3 stroužky česneku, 150 ml sladké smetany, 100 g žampionů nebo malá plechovka, 150 g šunky nebo, 150 g anglické slaniny, 2 rajčata, troška čerstvé bazalky, 1 cibule, 1 lžička olivového oleje, 2 lžičky kremžské hořčice, sůl, pepř, 200 g eidamu nebo parmezánu

Gnocchi uvaříme podle návodu na obalu. Cibuli nasekáme najemno a dáme na olivový olej zesklovatět. Přidáme česnek nasekaný na tenké plátky, šunku nakrájenou na proužky či slaninu na kostičky a opečeme. Přidáme žampiony, pórek nakrájený na kolečka...

Krůtí Cordon blue

Krůtí Cordon blue

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg krůtích prsou, 8 plátků šunky, 8 plátků eidamu (Edamu), 1 lžička soli, pepř, 2 ks vejce, 1 hrneček hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, 3 lžíce rostlinného oleje na smažení

Maso omyjeme, naporcujeme na řízky (lépe vyšší). Do každého řízku nožem vytvoříme kapsu, do které vložíme plátek šunky a plátek sýru. Řízky sepneme párátkem či špejlí, osolíme a opepříme z obou stran. Kapsy obalujeme klasicky v trojobale (mouka, v...

Pomazánka z uzeného sýra

Pomazánka z uzeného sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 300 g uzeného eidamu (Edam), 1 cibule, sůl

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Máslo rozšleháme a promícháme s cibulí. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k cibuli a zamícháme. Můžeme osolit podle chuti.

Halibut v kokosové moučce s grilovanou cuketou a salátem z kukuřice

Halibut v kokosové moučce s grilovanou cuketou a salátem z kukuřice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 steaky z halibuta, 1 hrst kokosové moučky, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 4 plátky citrónu , 200 g sterilované kukuřice, 100 g červené sterilované papriky, 2 jarní cibulky, 1 střední cuketa, pepř, troška Směsi koření gyros

Rybu omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. Na pánvi na sucho osmahneme kokosovou moučku, necháme zchladnout, smícháme se strouhankou a rybu ve vzniklé směsi obalíme. Smažíme dozlatova. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka a necháme chvíli ležet, aby ...

Krtkův dort

Krtkův dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml rostlinného oleje, 100 g cukru moučka, 2 vejce, 180 g polohrubé mouky, 2 vrchovate lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 630 ml mléka, 3 banány, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 balení ztužovače šlehačky, 250 g jemného tvarohu, 1 sáček vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru moučka, kousek čokolády na vaření

Olej, cukr a žloutky utřeme do pěny. Smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Poté zašleháme 130 ml mléka a sníh z bílků. Vlijeme do vymazané formy a pečeme cca 20 minut při 180°C. Až korpus vychladne, vytvoříme nožem kruh (asi cm od okraje). V...

Losos s bylinkami a špenátem

Losos s bylinkami a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky (steaky) lososa, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička soli, troška bazalky, špetka tymiánu, 1 lžička olivového oleje, 150 g čerstvého špenátu, 100 ml sladké smetany, 1 lžička másla

Rybu omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, nasolíme. Steaky můžeme nakrájet na menší kousky, dle libosti. Na rozpáleném olivovém oleji smažíme ze všech stran. Na závěr smažení přidáme na pánev najemno nasekané bylinky bazalku a tymián. Šp...

Kuřecí roláda se špenátem

Kuřecí roláda se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší kuře na vykostění, 200 g plátkové šunky, 200 g listového špenátu, 1 lžička soli, 1/2 lžička mletého pepře

Kuře vykostíme a připravíme z něj plát na roládu (viz rada "Vykostění kuřete"). Plátky šunky si rozložíme a poklademe spařenými listy špenátu. Srolujeme je do roládek. Takovéto roládky klademe těsně za sebou na kuřecí plát, který jsme nasolili a o...

Vepřové nudličky se zelenými fazolkami

Vepřové nudličky se zelenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 200 g fazolek (zelených fazolových lusků), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky černého mletého pepře, 1/2 lžičky bramborového škrobu, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na nudličky, malé, tenké kousky. Osolíme, opepříme a promícháme se škrobem. Smažíme na rozpáleném oleji doměkka. Fazolové lusky, máme-li čerstvé, uvaříme do poloměkka v osolené vodě, slijeme a necháme zchladnout. Použijeme-li lusky ...

Tatarák z lososa

Tatarák z lososa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg lososa, 4 lžíce soli, 1 lžíce mletého pepře, 150 ml citrónové šťávy, svazek kopru, 1 lžíce olivového oleje

Čerstvou rybu omyjeme, řádně nasolíme - solí opravdu nešetříme. Opepříme, zakapeme citrónvou šťávou a olejem. Zabalíme do alobalu nebo necháme přikrytý v nádobě a dáme dochaldu, iedálně na 2 dny. V průběhu můžeme ještě dosolovat. Losos se téměř ro...

Hovězí steak na pepři

Hovězí steak na pepři

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4 plátky hovězího bifteku, 1 lžíce směsi mletého barevného pepře, 1 lžička soli, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky másla

Maso necháme odležet při pokojové teplotě. Promneme je prsty, po obvodu svážeme nití (nebude se kroutit). Na pánvi rozehřejeme olej a plátky masa smažíme z každé strany cca 1-2 minuty. Snížíme teplotu,.přidáme oříšek másla a dosmažíme další 2 min...

Kotlety na cibuli

Kotlety na cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové pečeně, 3 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička mletého černého pepře, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 hrnečku hladké mouky

Naklepané kotlety nasolíme, opeříme. Smícháme mouku s paprikou a maso ve směsi obalíme. Jednu cibuli nasekáme najemno, zpěníme na oleji a kotlety z obou stran zprudka opečeme dozlatova. Přidáme na plátky nasekaný česnek a dopékáme. Hotové maso vyj...

Mřížkový jablkový či hruškový koláč

Mřížkový jablkový či hruškový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 130 g cukru krupice, 130 g Hery, 50 ml mléka, 1 vejce, 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1/2 kg jablek, 1 balení vanilkového cukru, hrst rozinek, špetka skořice, 3 lžíce cukru krystal

Jablka či hrušky oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. V kastrůlku s trochou hody a cukrem krystal je podusíme doměkka. Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem. Na vále pak do směsi nakrájíme kousky změklé Hery, do důlku uprostřed vlož...

Kari rýže

Kari rýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček dlouhozrné rýže, 1 lžička kari koření, 1 malá cibule, sůl

Na oleji zpěníme nadorobno nakrájenou cibuli s kořením kari. Poté přidáme rýži, asi minutu ji pražíme, poté zalejeme dvojnásobným množstvím vody (než bylo rýže) a osolíme. Vaříme přibližne 15 minut, dokud není v hrnci již žádná voda a rýže je měkk...

Dvakrát pečené brambory

Dvakrát pečené brambory

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 250 ml mléka, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička oregana, 200 g eidamu (Edam)

Brambory pečlivě omyjeme (nejlépe kartáčkem) a několikrát propíchneme vidličkou. Pečeme v troubě na 280 stupňů přibližně jednu hodinu. Poté brambory vyndáme z trouby, necháme je vychladnout, podélně je rozkrojíme napůl a vnitřek vydlabeme lžičkou....

Ovocný salát s cukrovou zálivkou

Ovocný salát s cukrovou zálivkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml vody, 150 g cukru krystal, 200 g banánů, 200 g sladkých jablek, 200 g kiwi, 200 g pomerančů, citrónová kůra

Nejdříve si vytvoříme cukrovou zálivku. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme vodu a cukr rozpustíme. Postavíme hrnec na mírný plamen a přivedeme opatrně k varu. Vaříme cca 5 minut. Postupně odebíráme pěnu, která vzniká za varu. Do horkého roztoku nast...

Krevetový salát s rýží

Krevetový salát s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vařených krevet, 2 jarní cibulky nebo jedna menší cibule, 150 g dlouhozrné rýže, nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř, 1 lžička citrónové šťávy, 150 ml olivového oleje, petrželka na ozdobení, špetka šafránu

Rýži uvaříme v osolené vodě. Až je rýže uvařená, vodu pořádně slijeme. Smícháme olej, bazalku, citrónovou šťávu, šafrán, sůl a pepř. Takto vytvořenou zálivku promícháme s rýží, dokud je rýže stále teplá a necháme vychladnout. Cibulku nakrájíme na ...

Salát Caesar

Salát Caesar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hlávky římského salátu, 4 kusy bílého pečiva, 50 g parmazánu, 400 g uzené slaniny, 5 lžic olivového oleje, 1 stroužek česneku, 3 lžíce bílého vinného octa, 3 vejce, 250 ml slunečnicového oleje, sůl, pepř, 1 konzerva sardelek

Parmazán si nastrouháme na hrubém struhadle. Vytvoříme si zálivku. Ze dvou vejcí oddělíme žloutky od bílků. Do mixéru vložíme dva žloutky, jedno celé vejce, vinný ocet a celý stroužek česneku. Vše rozmixujeme, až se začne tvořit pěna. Za stálého m...

Ovocný salát s dvěma zálivkami

Ovocný salát s dvěma zálivkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 broskve, 1/2 ananasu, 2 pomeranče, 2 banány, 1/2 žlutého melounu, 10 jahod, 1 hrst borůvek, 10 malin, 15 listů máty peprné, 150 g cukru krystal, 75 ml vody, 1/2 vanilky, 1 list citrónové trávy, 5 lžic citrónové šťávy, 2 lžíce brandy

Broskve omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Ananas oloupeme a nakrájíme. Jeden pomeranč omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky (z druhého pomeranče vymačkáme šťávu na zálivku). Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Odstraníme kůru žlutého mel...

Polévka Pot-au-feu

Polévka Pot-au-feu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g hrášku, 50 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g mrkve, 100 g květáku, kousek bulvového celeru, 100 g másla, 200 g hovězí klížky, 1,5 l vody, 1/2 kuřete, sůl, špetka pepře, 2 lžíce bílého vína

Zeleninu očistíme, nakrájíme a osmahneme na tuku dorůžova. Hovězí maso nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme. Var musí být velmi slabý - voda se musí jakoby perlit. Když je hovězí maso skoro měkké, přidáme kuře, dol...

Řecká fazolová polévka (Fasolada)

Řecká fazolová polévka (Fasolada)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bílých fazolí, 1 mrkev, 2,5 l vody, 3 celé celery, 1 cuketa, 250 ml rajčatového protlaku, 1 červená paprika, 100 g hlávkového zelí, 5 lžic nasekané petržele, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 2 kostky zeleninového bujónu, pepř, sůl, 1 lžička oregana, 2 lžíce olivového oleje

Fazole namočíme alespoň na 10 hodin (nejlépe přes noc) do vody. Před vařením je vypláchneme a použijeme na vaření vodu novou. Vložíme fazole do 2,5 litrů vody a dáme vařit na mírném plameni. Zeleninu omyjeme a nakrájíme či nasekáme najemno. Celer,...

stránka: