Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zavařeniny

Marmeláda z kaki

Marmeláda z kaki

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dobře vyzrálých kaki, 1 kg cukru moučka, 2-3 dcl citrónové šťávy (popřípadě více dle chuti), kousek vanilky

Omyjeme a oloupeme kaki a odstraníme kalichy. Jemně nakrájíme dužninu tak, aby se dala rozmíchat (ne rozmixovat) v hrudkovitou hmotu a přimícháme do ní citrónovou šťávu a cukr (cukr přidáváme opatrně a dle chuti). Do hmoty přidáme nalámanou vanilk...

Rychlý koláč s marmeládou

Rychlý koláč s marmeládou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g ovocné marmelády, 120 g ztuženého pokrmového tuku, 100 g cukru krupice, 1 vejce, 3 lžíce mléka, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 ztužovač šlehačky, 250 g hladké mouky

Z mouky, cukru, vejce, mléka a nakrájeného pokrmového tuku vypracujeme těsto. Vyválíme placku a dáme do vymazané a moukou vysypané formy na koláče. Těsto přitlačíme k okraji formy, dno propícháme vidličkou a odkrojíme zbytky těsta. Těsto potřeme m...

Brusinkový džem

Brusinkový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brusinek, 1/2 kg cukru krystal, 250 ml vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička pomerančové kůry, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice

Brusinky propláchneme, vsypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem. Vlijeme vodu, přidáme med, pomerančovou kůru a koření. Vše vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile začne hmota rosolovatět, vyndáme z ní koření a plníme do čistých uzavíracích ...

Marmeláda z hrušek

Marmeláda z hrušek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg hrušek, 900 ml vody, 60 g nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 kg cukru , 2 lžičky hřebíčku

Hrušky oloupeme, odstraníme jádra a nakrájíme na kousky. Do vody přidáme nastrouhaný zázvor, citrónovou šťávu, hřebíčky a hrušky. Přivedeme k varu a vaříme, dokud hrušky nezměknou na kaši. Přidáme cukr, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Poté udě...

Borůvková šťáva

Borůvková šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg borůvek, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy, 750 g cukru krystalu

Borůvky dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté borůvky propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vlijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme víčke...

Malinová šťáva

Malinová šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg malin, 750 g cukru krystalu, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy

Maliny dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté maliny propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vlijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme víčkem....

Broskvová šťáva

Broskvová šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg broskví, 700 g cukru krystalu, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy, 1/2 lžičky mleté skořice

Broskve ponoříme na 2 minuty do vroucí vody, abychom uvolnili slupku, a oloupeme. Vyjmeme pecku a nakrájíme na kousky. Dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté broskve propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr, mletou s...

Nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krupice, 1 kg červené řepy, 1,2 l octu, 1 lžíce soli

Červenou řepu omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, přivedeme k varu a vaříme 1,5 hod. Mezitím přivedeme k varu ocet, cukr a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kos...

Nakládání okurek

Nakládání okurek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg okurek na zavařování, 4 balení Pikanty - nálevu na okurky, 1 hrst čerstvého kopru, 2 mrkve, 1 větší cibule, 2 větší kořeny křenu, 0,4 l oceta na přípravu pikanty

Okurky řádně očistíme od chloupků kartáčkem a omyjeme pod tekoucí vodou. Pomocí octu a vody si připravíme nálev Pikanta dle návodu. Mezitím, co se bude nálev vařit, připravíme si 1l sklenice na zavařování i s víčky. Dbáme na to, aby byly sklenice ...

Houby ve sladkokyselém nálevu

Houby ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5-6 kg jakýchkoliv čerstvých hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, křen, 1 cibule, 100 g cukru

Hřiby očistíme, nakrájíme na menší kousky a potom povaříme přibližně 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kterých dáme...

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 1-2 l vody, sůl

Fazolové lusky odvlákníme a odstraníme konce. Řádně je omyjeme (na přípravu jsou lepší žluté fazolové lusky, protože nemají vlákna). Nakrájíme je a doměkka povaříme (2-5 minut). Pak je scedíme, ochladíme ve studené vodě a plníme do sklenic. Slaný...

Sterilované papriky

Sterilované papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg červených nebo zelených paprik, 1,5 l vody, 0,5 l octu (8%), 1/8 l oleje, 25 dkg cukru, 10 dkg soli, 10 kuliček pepře

Papriky si načistíme, odstraníme semena a stopky a nakrájíme na čtvrtky. Poté je spaříme vařící vodou a vložíme do zavařovacích sklenic. Pak 10 minut vaříme nálev z vody, octu, oleje, cukru, soli a pepře. Vychladlým nálevem pak papriky zalijeme. ...

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Přesnídávka pro děti z jablek

Přesnídávka pro děti z jablek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jablek, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, šťáva ze 2 citrónů

Oloupaná a nakrájená jablka rozvaříme v 1/2 l vody. Rozmixujeme je, přidáme cukr, vanilkový cukr, uvařený pudink a citronovou šťávu. Chvíli povaříme. Plníme do malých skleniček a sterilujeme 15 minut v předehřáté troubě na 85°C.

Lečo i na zavaření

Lečo i na zavaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,25 kg papriky, 1 kg rajčat, 25 dkg cibule, sůl, pepř

Papriky a cibuli řádně očistíme a omyjeme. Rajčata omyjeme. Vše nakrájíme a vložíme do hrnce a zalijeme trochou vody. Osolíme, opepříme a dusíme cca 10 minut. Pak zeleninovou směsí plníme sklenice a nakonec všechny sklenice rovnoměrně zalijeme šťá...

Muffiny plněné brusinkovým džemem

Muffiny plněné brusinkovým džemem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g cukru krystal, 1 balení vanilkového cukru, 1 vejce, 50 g másla, 125 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, 1/3 prášku do pečiva, 1 sklenka brusinkového džemu

Krystalový cukr, vanilkový cukr a změklé máslo našleháme v míse. Přidáme vejce, vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše promícháme. Připravíme si speciální formičky a papírové košíčky. Formičky vymažeme tukem a plníme zhru...

Dunajské vlny mojí sousedky

Dunajské vlny mojí sousedky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru, 5 vajec, 1/8 l mléka, 1 balení Hery, 450 g hladké mouky, 3 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, meruňkový kompot, na krém: 1/2 l mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 1 máslo, 5 lžic cukru

Rozpustíme Heru a pak z ní a ostatních ingrediencí vypracujeme těsto. To nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, hustě poklademe kopečky z půlených meruněk a upečeme. Mezitím si uvaříme pudink z mléka a prášku a zvlášť utřeme máslo s cukrem. Tuto s...

Ananasové řezy s kokosem

Ananasové řezy s kokosem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

na těsto: 6 vajec, 250 g cukru moučka, 200 g změklé Hery, 150 g polohrubé mouky, 1kypřící prášek do pečiva, 150 g mletých ořechů, krém: 500 ml šťávy z ananasového kompotu, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 100 g cukru, dále: kompotovaný ananas, piškoty dětské, rum, kokosová moučka

Z bílků ušleháme tuhý sníh. V jiné misce ušleháme změklou heru s cukrem a žloutky do pěny. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Těsto rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Upečeme (cca 15 min, 190°C). Ananasový k...

Ananasová psaníčka

Ananasová psaníčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 400 ml mléka, 1 konzerva ananasu - plátky, 1 sáček vanilkového pudinového prášku, 3 lžíce cukru krystal, 1 vejce na potření, čokoládová poleva

V trošce mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek. Směs vlijeme do zbytku mléka a vaříme asi 1 minutu. Těsto rozválíme na obdélník 40 krát 50 cm a rozkrájíme na čtverce o straně 10 cm. Na polovinu z nich dáme doprostřed lžíci pudinku a kolečko ana...

Broskvové řezy

Broskvové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení (500 g) listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru moučka (podle chuti), 1 broskvový kompot (420 g), 1 a 1/2 sáčku želatinového ztužovače

Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na velikost plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme (225°C, 10 minut). Necháme vychladnout. Broskve zcedíme a pokrájíme na kostičky. Do mísy rozdrobíme tvaroh, posypeme cukrem, zalijeme smetanou k...

Omáčka z povidel

Omáčka z povidel

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce nastrouhaného perníku na vaření, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžíce citrónové kůry, špetka hřebíčků, 50 g mandlí, hrst rozinek, 500 ml vody, 250 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, špetka cukru, špetka soli

Povidla dáme do hrnce, přilijeme 50 ml vody, přidáme perník, osolíme, přidáme skořici, rozinky, trochu citrónové kůry a povaříme cca 15 minut. Poté přilijeme smetanu, přisypeme mouku, přidáme na plátky nakrájené mandle a povaříme cca 5 minut. Poté...

Omáčka k vánočce

Omáčka k vánočce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 ks celeru, 250 ml černého piva, 50 g másla, 50 g strouhaného perníku na vaření, hrst hrst rozinek, hrst oloupaných mandlí, hrst vlašských ořechů, 50 g švestkových povidel, 100 g včelího medu, 2 lžíce cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, špetka tymiánu, špetka pepře, špetka soli

Máslo si rozpustíme v hrnci a osmažíme na něm nastrouhanou kořenovou zeleninu dozlatova, poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli, podlijeme pivem, přidáme povidla, citrónovou šťávu, med, cukr, bobkový list, nové koření, opepříme, osolíme a povaříme...

Noky ze špenátu

Noky ze špenátu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg špenátu, 150 g tvarohu, 150 g Eidamu, 50 g másla, 2 lžíce strouhanky, 2 ks vajec, špetka pepře, špetka soli

Špenát omyjeme, dáme povařit na 10 minut do mírně osolené vroucí vody. Poté scedíme, necháme vychladnout, poté špenát nasekáme. Tvaroh utřeme s troškou másla, vejci, najemno nastrouhaným eidamem, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, promícháme a...

Marmeláda z rajčat

Marmeláda z rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg zralých rajčat, 1 kg jablek, 1 lžička kyseliny citrónové, cukr dle chuti

Jablka bez jádřinců a rajčata nakrájíme a vaříme asi 1 hodinu. Pak toto ponorným mixerem rozmělníme a přepasírujeme. Vzniklou směs uvedeme do varu, přidáme kyselinu citronovou a cukr dle vlastní chuti. Po dobu vaření zkoušíme, zda je marmeláda uva...

Domácí hořčice

Domácí hořčice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg cukety, 2 ks feferonky, 2 paličky česneku, 2 lžíce sůl, 1 lžička pepře mletého, 150 ml slunečnicový olej, 300 ml ocet, 1 velké balení plnotučné hořčice

Cuketu oloupeme,odstraníme jadérka a nastrouháme na hrubo.Česnek a feferonku nasekáme na malé kousky, přidáme ostatní suroviny a vše vaříme do měkka.Vše rozmixujeme a naplníme do skleniček.Sterilujeme 15 minut.

stránka: