Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zavařeniny

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Domácí hořčice

Domácí hořčice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg cukety, 2 ks feferonky, 2 paličky česneku, 2 lžíce sůl, 1 lžička pepře mletého, 150 ml slunečnicový olej, 300 ml ocet, 1 velké balení plnotučné hořčice

Cuketu oloupeme,odstraníme jadérka a nastrouháme na hrubo.Česnek a feferonku nasekáme na malé kousky, přidáme ostatní suroviny a vše vaříme do měkka.Vše rozmixujeme a naplníme do skleniček.Sterilujeme 15 minut.

Domácí kečup

Domácí kečup

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg rajčat, 2 ks jablek, 4 velké cibule, 5 ks papriky, 5 ks hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 4 lžičky mleté sladké papriky, 30 dkg cukru

Jablka zbavená jádřinců nakrájíme spolu s rajčaty, cibulí a paprikami na menší kousky a přidáme vše ostatní. Vaříme 1,5 - 2 hodiny pod pokličkou. Uvařené pak ponorným mixérem rozmělníme, přepasírujeme a dáme do sklenic od dřívějších kečupů. Uzavře...

Jablečná povidla

Jablečná povidla

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg jablek, 1 kg cukru, 1/8 l 4% octa, celá skořice

K oloupaným a nahrubo nastouhaným jablkům přidáme cukr, ocet a skořici. Zamícháme a necháme do druhého dne odpočinout. Pak toto svaříme, až nechává vařečka při míchání širší stopu. Vyjmeme skořici a ještě za horka plníme do sklenic, kde navrch můž...

Okurková čalamáda s čili

Okurková čalamáda s čili

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg salátových okurek, 3 velké cibule, 1 lžička mleté pálivé papriky, 200 ml octa, 100 g cukru krystal, 2 lžíce Vegety, 2-3 chilli papričky

Okurky oloupeme a nastrouháme na tenká kolečka. Do okurek přidáme vegetu, nakrájené chilli papričky, ocet, cukr, mletou papriku a na půlkolečka nakrájenou cibuli. 1-2 hodiny necháme odpočívat, poté naplníme skleničky, pevně uzavřeme a sterilujeme ...

Šumivý bezový nápoj

Šumivý bezový nápoj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 květů Bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru krupice, 8 l vody

Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout. Do vychladlé vložíme dobře omytá květenství, přidáme na kousky nakrájené citróny, dobře nádobu uzavřeme a postavíma na 7 dní do temna kvasit. Poté přecedíme a stočíme do láhví.

Domácí angreštový kompot

Domácí angreštový kompot

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g angreštu, 1000 ml vody, 600 g cukru krupice

Očištěný, omytý angrešt vložíme do sklenic a zalijeme horkým nálevem připraveným svařením vody a cukru. Uzavřeme víčky a sterilujeme asi 20 minut při 85°C.

Višně v brandy

Višně v brandy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g višní, 100 ml Brandy, 200 g cukru krupice

Višně dobře omyjeme a jejich stopky zkrátímce asi na půl cm. Všechny višně vložíme do větší sklenice, zasypeme cukrem a zalijeme brandy. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě uležet asi 4-6 týdnů.

Zavařený česnek

Zavařený česnek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 1 l vody, 200 g soli

Česnek rozdělíme na stroužky a pečlivě oloupeme. Připravíme si asi 12 menších skleniček a vypláchneme je vroucí vodou. Do nich potom česnek narovnáme - příliš netlačíme, abychom stroužky nepoškodili. Svaříme vodu se solí a horkým nálevem česnek ...

Česnek na zimu

Česnek na zimu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 1 l vody, 200 g soli

Oloupaný česnek naskládáme do skleniček od dětské výživy. Svaříme vodu se solí a česnek zalijeme. Česnek musí být potopený. Vydrží až dva roky a je vždy po ruce.

Sirup z květů černého bezu

Sirup z květů černého bezu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 2 kg cukru krupice, 2 citróny, 60 g kyseliny citronové, 15 květů bezu černého

Vodu svaříme s cukrem. Květy černého bezu dáme do většího hrnce zalijeme cukrovou vodou, přidáme omyté na kolečka nakrájené citrony a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den scedíme, přidáme kyselinu citronovou a můžeme podávat. Sirup je dobrý při na...

Třešňový kompot

Třešňový kompot

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

třešně, 2,5 l vody, 1125 g cukru krystal

Třešně probereme, propereme a rozdělíme do čistých 7 dl sklenic. Z vody a cukru uvaříme nálev, kterým třešně zalijeme. Z tohoto množstva nálevu vyjde 16 sklenic. Sterilujeme je při 85-90°c 20-25 minut.

Rybíz jako brusinky

Rybíz jako brusinky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červeného rybízu, 265 ml vody, 250 ml octa, 650 g cukru krupice, 1 celá skořice, 5 hřebíčků

Rybíz zbavíme stopek, opereme. 250 ml vody svaříme s octem a přelejeme na rybíz. Necháme 5 minut a scedíme. Do hrnce nalijeme 1,5 dl vody, přidáme cukr a přivedeme do varu. Vložíme rybíz, koření a ještě 10 minut povaříme. Horké plníme do skleniček...

Lák na červenou řepu

Lák na červenou řepu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 sacharinu, 3,5 l vody, 1,5 l octu, 30 dkg cukru, 15 dkg soli, 1 špetka fenyklu

Všechny suroviny povaříme, přecedíme a poté můžeme plnit do vyvařených sklenic s červenou řepou.

Angreštová marmeláda s rumem

Angreštová marmeláda s rumem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg nezralého angreštu, 90 dkg cukru krystal, 5 - 10 sáčků vanilkového cukru ( vanilínový ), 50 ml rumu

Nezralý angrešt pomeleme na mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr vylisované šťávy. Získanou šťávu z angreštu zahřejeme k bodu varu. Po částech vsypeme cukr a snažíme se, abychom nepřerušili bod varu. Povaříme asi 5 minut, vmícháme vani...

Melounová marmeláda

Melounová marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l šťávy z melounu, 1 kg cukru krystal, 2 sáčky Želírfixu 2:1, 1 lžička kyseliny citronové

Dužinu melounu pomeleme na mlýnku na ovoce. Pecičky nemusíme vybírat. Nejlepší je vnitřek melounu vybírat lžící asi 1 cm od zeleného okraje. Získanou šťávu dáme vařit. V troše cukru si rozmícháme oba Želírfixy a povaříme asi 3 minuty. Potom po čás...

Sterilovaný salát z okurek

Sterilovaný salát z okurek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

salátové okurky, 850 ml vody, 200 g cukru krupice, 40 g soli, 150 ml octa

Nepřerostlé a nepřezrálé kvalitní salátové okurky omyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na kostky, které dáváme přímo do sklenic. Uvaříme si nálev z vody, octa, soli a cukru, kterým nakrájené okurky zalijeme. Sklenice uzavřeme a dáme ster...

Tvarohová sladká svačina

Tvarohová sladká svačina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 odtučněný tvaroh ve vaničce, 2 lžíce moučkového cukru, 1 malá miska ananasového kompotu, 1 malá miska strouhané mrkve

Odtučněný tvaroh z vaničky vyklopíme do misky a dobře rozmícháme s moučkovým cukrem. Kousky ananasu z kompotu dáme okapat na sítko a poté je nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemné nudličky. Do vymíchaného tvaro...

Tropic marmeláda

Tropic marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

900 g broskví, 3 banány, 1 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 balení želírovacího cukru

Broskve a banány oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme šťávu z citrusů a promícháme. Vaříme do rozvaření cca 20 - 30 minut dle zralosti ovoce. Hotovou směs rozmixujeme a přidáme želírovací cukr (používám 500 g žel. cukru na 1 kg ovoce/šťávy). ...

Mandlovo - višňový džem s jablky

Mandlovo - višňový džem s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mandlových lupínků, 450 g višní bez pecek, 1 kg želírovacího cukru, 900 g jablek, 100 g banánů, 2 lžíce citronové šťávy

Vypeckované višně omyjeme a smícháme s želírovacím cukrem. Necháme 24 hod. odstát. Oloupaná jablka nastrouháme na jemno, přidáme banán, odležené višně s cukrem a uvedeme do varu. Dochutíme citronovou šťávou. Vaříme 5-7 minut. Mandlové vločky na ...

Bezinkový likér - nevařený, podle rodinné tradice

Bezinkový likér - nevařený, podle rodinné tradice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg cukru krupice, 1 g kyseliny citronové, 1 kg bezinkových plodů, 1/4 l rumu, 1 l vody

Bezinkové kuličky s celým trsem opereme a dáme do smaltovaného hrnce, kam přilijeme litr vroucí vody, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin namočené a přikryté vylouhovat. Společně s cukrem ohřejeme (pozor - nesmí vařit!) a mícháme ...

Rybízová marmeláda s vínem

Rybízová marmeláda s vínem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červeného rybízu, 1 citrón, 1 balení želírovacího cukru, 200 ml růžového vína, 1 banán

Rybíz očistíme, přidáme šťávu a kůru z citronu (jen čistou kůru bez bílé dužiny), přilijeme 100 ml růžového vína a vaříme do rozvaření. Rozmixujeme, přecedíme, přidáme banán a vaříme 5 minut. Želírovací cukr pečlivé vmícháme, přilijeme zbytek vín...

Domácí skořicový sirup

Domácí skořicový sirup

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krystal, 200 g třtinového cukru, 500 ml vody, 4-5 ks celé skořice, 6 kapek citronové šťávy

Cukr rozpustíme v hrnci a necháme trochu zkaramelizovat, ale pozor aby nebyl cukr příliš tmavý (zhořkl by). Zalijeme vodou s citronovou šťávou a přivedeme k varu, aby se karamel znovu rozpustil. Přidáme 4 celé skořicové tyčinky a necháme 20 minut...

Domácí nakládané papriky

Domácí nakládané papriky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg masité papriky, 1 l vody, 450 ml rostlinného oleje, 2 lžíce Deka, 250 ml octu, 1 lžička soli

Papriky očistíme, zbavíme peciček a nakrájíme na malé proužky. Do hrnce nalijeme vodu, polovinu dávky oleje - 225 ml, ocet, sůl, Deko a přivedeme k varu. Přidáme papriky a vaříme 8 minut. Přilijeme olej a necháme vařit ještě 1 minutu. Plníme do č...

Dýňová marmeláda Hokaido

Dýňová marmeláda Hokaido

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg dýně hokkaidó, 1 kg želírovacího cukru, 2 pomeranče, 3 citróny, 1 lžička zázvoru, 1 l vody

Dýni, nakrájené citrony a pomeranče, nastrouhaný zázvor dáme vařit s vodou asi na 40 minut, rozmixujeme, dáme želírovací cukr a povaříme asi 15 minut. Poté vložíme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru asi na 5 hodin.

stránka: