Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zavařeniny

Ananasová psaníčka

Ananasová psaníčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 400 ml mléka, 1 konzerva ananasu - plátky, 1 sáček vanilkového pudinového prášku, 3 lžíce cukru krystal, 1 vejce na potření, čokoládová poleva

V trošce mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek. Směs vlijeme do zbytku mléka a vaříme asi 1 minutu. Těsto rozválíme na obdélník 40 krát 50 cm a rozkrájíme na čtverce o straně 10 cm. Na polovinu z nich dáme doprostřed lžíci pudinku a kolečko ana...

Ananasové řezy s kokosem

Ananasové řezy s kokosem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

na těsto: 6 vajec, 250 g cukru moučka, 200 g změklé Hery, 150 g polohrubé mouky, 1kypřící prášek do pečiva, 150 g mletých ořechů, krém: 500 ml šťávy z ananasového kompotu, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 100 g cukru, dále: kompotovaný ananas, piškoty dětské, rum, kokosová moučka

Z bílků ušleháme tuhý sníh. V jiné misce ušleháme změklou heru s cukrem a žloutky do pěny. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Těsto rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Upečeme (cca 15 min, 190°C). Ananasový k...

Angreštová marmeláda s ananasem

Angreštová marmeláda s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg angreštu, 50 dkg bílého rybízu, 1 konzerva ananasového kompotu, 1500 g cukru krystal, 1 lžička kyseliny citronové, 2 Želírfixy 1:1

Angrešt, rybíz a ananas pomeleme na mlýnku na ovoce. Šťávu z kompotu doplníme do 2 litrů vylisovanou šťávou z angreštu a ananasu. Želírfixy promícháme s troškou cukru a přidáme do vařící šťávy. Povaříme 3 minuty a potom přidáme zbývající cukr a op...

Angreštová marmeláda s rumem

Angreštová marmeláda s rumem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg nezralého angreštu, 90 dkg cukru krystal, 5 - 10 sáčků vanilkového cukru ( vanilínový ), 50 ml rumu

Nezralý angrešt pomeleme na mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr vylisované šťávy. Získanou šťávu z angreštu zahřejeme k bodu varu. Po částech vsypeme cukr a snažíme se, abychom nepřerušili bod varu. Povaříme asi 5 minut, vmícháme vani...

Bezinkový likér - nevařený, podle rodinné tradice

Bezinkový likér - nevařený, podle rodinné tradice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg cukru krupice, 1 g kyseliny citronové, 1 kg bezinkových plodů, 1/4 l rumu, 1 l vody

Bezinkové kuličky s celým trsem opereme a dáme do smaltovaného hrnce, kam přilijeme litr vroucí vody, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin namočené a přikryté vylouhovat. Společně s cukrem ohřejeme (pozor - nesmí vařit!) a mícháme ...

Bezinkový med

Bezinkový med

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg květů Bezu černého, 1 l vody, 1 kg cukru krupice, 1 citrón

Bezinkové květy omyjeme a povaříme asi 15 minut v 1 l vody spolu s citrónem, nakrájeným na kolečka. Vše necháme louhovat nejméně 60 minut, ale můžeme až 24 hodin. Přecedíme a přidáme cukr. Vaříme, dokud směs nezačně houstnout. Plníme do sklenic a ...

Borůvková marmeláda

Borůvková marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 sklenky borůvek = 1/2 l šťávy, 500 ml vody, 1 lžička kyseliny citronové, 1 kg cukru krystal, 1 sáček Želírfixu 2:1

Borůvky pomeleme na mlýnku na ovoce nebo odšťavníme. Získanou šťávu smícháme s vodou a dáme vařit. V trošce odebraného cukru rozmícháme Želírfix a nasypeme do vařící šťávy. Povaříme asi 3 minuty a přidáme zbývající cukr, opět povaříme na mírném pl...

Borůvková šťáva

Borůvková šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg borůvek, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy, 750 g cukru krystalu

Borůvky dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté borůvky propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vlijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme víčke...

Broskvová šťáva

Broskvová šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg broskví, 700 g cukru krystalu, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy, 1/2 lžičky mleté skořice

Broskve ponoříme na 2 minuty do vroucí vody, abychom uvolnili slupku, a oloupeme. Vyjmeme pecku a nakrájíme na kousky. Dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté broskve propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr, mletou s...

Broskvové řezy

Broskvové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení (500 g) listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru moučka (podle chuti), 1 broskvový kompot (420 g), 1 a 1/2 sáčku želatinového ztužovače

Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na velikost plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme (225°C, 10 minut). Necháme vychladnout. Broskve zcedíme a pokrájíme na kostičky. Do mísy rozdrobíme tvaroh, posypeme cukrem, zalijeme smetanou k...

Brusinkový džem

Brusinkový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brusinek, 1/2 kg cukru krystal, 250 ml vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička pomerančové kůry, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice

Brusinky propláchneme, vsypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem. Vlijeme vodu, přidáme med, pomerančovou kůru a koření. Vše vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile začne hmota rosolovatět, vyndáme z ní koření a plníme do čistých uzavíracích ...

Buchta s angreštovým pudinkem

Buchta s angreštovým pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml hladké mouky, 250 ml krupicového cukru, 125 ml slunečnicového oleje, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžička kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek vanilkový, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 velký angreštový kompot

Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a prosátý prášek do pečiva s kakaem. Suroviny promícháme, přilijeme mléko, poté olej, zde si už můžeme pomoci elektrickým šlehačem. Těsto nalijem...

Buchta s tvarohem a kompotem

Buchta s tvarohem a kompotem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g měkkého tvarohu ve fólii, 3 lžíce cukru krupice, 1 konzerva mandarinkového kompotu, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 350 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 150 g Hery, 2 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 250 ml vody

Tvaroh vyšleháme s cukrem (3 lžíce), s celým kompotem a vanilkovým pudinkem. Vznikne nám řídká směs. Celá vejce vyšleháme s cukrem (150 g) do pěny a střídavě zašleháme mouku promíchanou s prosátým kypřicím práškem a vodou. Nakonec vmícháme rozpu...

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg červené řepy, 1 l vody, 3 dcl octa, 1 lžička soli, 100 g cukru krystal, 1 troška fenyklu

Červenou řepu dobře omyjeme i s kořenem a dáme vařit asi na 1 hodinu , menší bulvy méně. Uvaříme jí do měkka, scedíme, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Takto připravenou jí promícháme s uvařeným nálevem. Nálev - do vroucí vody dám...

Červený rybíz á la brusinky

Červený rybíz á la brusinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červeného rybízu, 70 dkg cukru krupice, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky kyseliny citronové, 4-6 hřebíčků, 5 lžic rumu

Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a asi č...

Česnek na zimu

Česnek na zimu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 1 l vody, 200 g soli

Oloupaný česnek naskládáme do skleniček od dětské výživy. Svaříme vodu se solí a česnek zalijeme. Česnek musí být potopený. Vydrží až dva roky a je vždy po ruce.

Domácí angreštový kompot

Domácí angreštový kompot

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g angreštu, 1000 ml vody, 600 g cukru krupice

Očištěný, omytý angrešt vložíme do sklenic a zalijeme horkým nálevem připraveným svařením vody a cukru. Uzavřeme víčky a sterilujeme asi 20 minut při 85°C.

Domácí hořčice

Domácí hořčice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg cukety, 2 ks feferonky, 2 paličky česneku, 2 lžíce sůl, 1 lžička pepře mletého, 150 ml slunečnicový olej, 300 ml ocet, 1 velké balení plnotučné hořčice

Cuketu oloupeme,odstraníme jadérka a nastrouháme na hrubo.Česnek a feferonku nasekáme na malé kousky, přidáme ostatní suroviny a vše vaříme do měkka.Vše rozmixujeme a naplníme do skleniček.Sterilujeme 15 minut.

Domácí jablečný džem

Domácí jablečný džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 1 chemicky neošetřený citrón, 900 g cukru , 300 ml vody

Nejdříve si připravíme sirup: vodu a cukr vaříme 20 minut v kastrolu (pozor, cukr nesmí karamelizovat). Přepůlíme citron a šťávu vymačkáme do mísy. Oloupeme jablka a odstraníme semínka. Jablka nakrájíme na kostičky, přidáme k citronové šťávě a d...

Domácí kečup

Domácí kečup

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg rajčat, 2 ks jablek, 4 velké cibule, 5 ks papriky, 5 ks hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 4 lžičky mleté sladké papriky, 30 dkg cukru

Jablka zbavená jádřinců nakrájíme spolu s rajčaty, cibulí a paprikami na menší kousky a přidáme vše ostatní. Vaříme 1,5 - 2 hodiny pod pokličkou. Uvařené pak ponorným mixérem rozmělníme, přepasírujeme a dáme do sklenic od dřívějších kečupů. Uzavře...

Domácí kečup II.

Domácí kečup II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg hodně zralých měkkých rajčat, 30 g soli, 6 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře, malá špetka skořice, 130 g cukru krupice, 150 ml octa

Omytá rajčata nakrájíme na kousky, přidáme sůl a všechno koření a podusíme doměkka. Rozdušená rajčata rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme cukr a ocet a za stálého míchání odpařujeme, až dostaneme hustotu kečupu. Hotový kečup propasírujeme sít...

Domácí nakládané papriky

Domácí nakládané papriky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg masité papriky, 1 l vody, 450 ml rostlinného oleje, 2 lžíce Deka, 250 ml octu, 1 lžička soli

Papriky očistíme, zbavíme peciček a nakrájíme na malé proužky. Do hrnce nalijeme vodu, polovinu dávky oleje - 225 ml, ocet, sůl, Deko a přivedeme k varu. Přidáme papriky a vaříme 8 minut. Přilijeme olej a necháme vařit ještě 1 minutu. Plníme do č...

Domácí pampeliškový med

Domácí pampeliškový med

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pomeranč, 1 citrón, 1,5 kg cukru krupice, 250 g pampelišky lékařské

Přibližně 250 gramů plně rozkvetlých pampeliškových květů zbavíme zeleného zákrovu, propereme abychom je zbavili nečistot, dáme do mísy a přelijeme vroucí vodou. Přikryté necháme do druhého dne, kdy je scedíme přes kousek plátna a vymačkáme. Pom...

Domácí skořicový sirup

Domácí skořicový sirup

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krystal, 200 g třtinového cukru, 500 ml vody, 4-5 ks celé skořice, 6 kapek citronové šťávy

Cukr rozpustíme v hrnci a necháme trochu zkaramelizovat, ale pozor aby nebyl cukr příliš tmavý (zhořkl by). Zalijeme vodou s citronovou šťávou a přivedeme k varu, aby se karamel znovu rozpustil. Přidáme 4 celé skořicové tyčinky a necháme 20 minut...

Dunajské vlny mojí sousedky

Dunajské vlny mojí sousedky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru, 5 vajec, 1/8 l mléka, 1 balení Hery, 450 g hladké mouky, 3 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, meruňkový kompot, na krém: 1/2 l mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 1 máslo, 5 lžic cukru

Rozpustíme Heru a pak z ní a ostatních ingrediencí vypracujeme těsto. To nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, hustě poklademe kopečky z půlených meruněk a upečeme. Mezitím si uvaříme pudink z mléka a prášku a zvlášť utřeme máslo s cukrem. Tuto s...

stránka: