Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zima

Hustá polévka z hrachu

Hustá polévka z hrachu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g zeleného hrachu, 300 ml zeleninového bujón, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce hladké mouky, trochu bílého jogurtu na ozdobení, sůl, pepř, 1/2 lžičky solamylu

Na oleji osmažíme nakrájené cibule. Přidáme rozetřený česnek, mletý koriandr, mletý kmín a mouku. Vše smažíme asi 1 minutu za stálého míchání. Přidáme zeleninový vývar, hrách a přivedeme do varu. Přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut na mírném pl...

Čokoládové koule

Čokoládové koule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 2 lžíce rumu, 50 g másla, kokosová moučka na obalení, 70 g cukru moučky

Nad vodní párou rozpustíme čokoládu, přidáme rum, cukr a máslo. Důkladně mícháme, aby se máslo rozpustilo a vše se spojilo. Směs necháme vychladit a vytvarujeme 24 koulí, které obalíme v kokosové moučce. Opět necháme vychladit a podáváme ke kávě, ...

Rakouská čokoláda

Rakouská čokoláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čokolády na vaření, 200 ml mléka, 1 lžíce cukru krupice, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se 100 ml mléka. Mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí a čokoláda není rozpuštěná. Čokoládové mléko vlijeme i se zbytkem mléka do kastrolu, přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vlijeme do šálků ...

Sýrová pizza s vysočinou

Sýrová pizza s vysočinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 2 lžíce vody, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžička sušeného oregana, 100 g nakrájené vysočiny, 100 g nakrájeného eidamu (Edamu), 100 g nakrájeného uzeného sýru, 6 lžic rajčatového protlaku, 100 g nakrájeného ementalu

Máslo nakrájíme na kostky, přidáme mouku, vejce, 1 lžíci vody, 1 lžíci oleje, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu odležet. Mezitím smícháme 1 lžíci oleje, 1 lžíci vody, rajčatový protlak a oregano. Těsto znovu zpracujeme, rozvál...

Alkoholový polibek

Alkoholový polibek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml slivovice, 100 ml Red Bullu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice vlijeme slivovici, Red Bull a promícháme.

Linecké těsto na cukroví

Linecké těsto na cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g cukru moučka, 210 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 140 g másla, citrónová šťáva

Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, tuk, žloutky, citronovou šťávu a vypracujeme vláčné těsto. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do fólie a necháme ho nejlépe přes noc uležet. Pak jej rozválíme, vykrajujeme z něj tvary a ty p...

Kokosovo-máslové kuličky

Kokosovo-máslové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kokosové moučky, 240 g cukru moučka, 80 g másla, 2 vejce, 60 g kakaa

Všechny ingredience smícháme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau s moučkovým cukrem nebo v kokosové moučce. Necháme v chladu uležet.

Medvědí tlapky

Medvědí tlapky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g hladké mouky, 190 g másla, 120 g cukr moučka (práškového cukru), skořice, 2-3 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička rumu, 90 g ořechů, 10 g kakaa

Všechny ingredience zpracujeme dohromady a vytvoříme těsto, které necháme uležet tak 30-45 minut v lednici. Pak jej natlačíme do formiček medvědích tlapek a dáme péct.

Úlky

Úlky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru moučka (práškového cukru), 150 g ořechů, 50 g mletých piškotů, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 1 balení piškotů jako základ pro úlky, troška rumu

Všechny ingredience zpracujeme v těsto a dáme na chvíli (tak 30-45 minut) do lednice. Pak těsto vtláčíme do formiček na úlky. Vyklopíme z formičky a naspod dáme celý piškot. Nakonec můžeme úlky polít čokoládou nebo jen jednoduše pocukrovat.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

28 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru moučka, 1-2 balení vanilkové cukry

Ingredience smícháme a vypracujeme těsto. Dáme do ledničky odpočinout minimálně na 2 hodiny (já nechávám do druhého dne). Z těsta vytvoříme váleček a krájíme ho na stejné kousky. Z těch poté tvarujeme rohlíčky, vkládáme na plech vyložený pečícím p...

Šuhajdy

Šuhajdy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl mléka, 6 lžic cukru krystal, 15 dkg mletých ořechů, 10 dkg rozinek, 20 dkg čokolády na vaření, 1/4 kg 100% tuku, 1 lžíce kakaa

Nejdříve si z 1 dcl mléka, 6 lžic krystalového cukru, 15 dkg mletých ořechů a 10 dkg rozinek vytvoříme náplň. Mléko s cukrem povaříme a přidáme mleté ořechy a rozinky. Necháme zchladnout. Mezi tím si připravíme z 20 dkg čokolády, ¼ kg 100% tuku a ...

Ischelské dortíky

Ischelské dortíky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

21 dkg hladké mouky, 2 dkg kakaa, 7 dkg mletého cukru, 1špetka vanilkového cukru (tak na špičku nože), 4 dkg mletých ořechů, 14 dkg másla, špetka mleté skořice (nemusí být), mandle na ozdobení, čokoládová poleva

Všechny suroviny (mouku, kakao, cukr, vanilkový cukr, mleté ořechy a máslo) zpracujeme a těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Potom ho rozválíme, formičkou vykrajujeme kolečka, která dáváme na plech a pečeme na 170°C. Upečená kolečka spojujeme más...

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 180 g medu, 100 g Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce perníkového koření, 1 lžička sody bikarbóna

Mouku prosejeme a smícháme s moučkovým cukrem, sodou, kakaem a perníkovým kořením. Poté přidáme med, vejce a změklou heru. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici uležet minimálně 1 den. Pak jej...

Vánoční ořechoví ježci

Vánoční ořechoví ježci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 dkg hladké mouky, 200 dkg Hery, 50 dkg cukru krupice, 1 vejce, 1 hrneček vlašských ořechů

Vypracujeme těsto, necháme uležet v chladnu. Do kousku těsta dáme půlku ořechu, ukoulíme kuličku a vytvarujeme čumáček. Pečeme 10-15 min při nízké teplotě. Po vychladnutí máčíme prdelky v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu. Dozdobíme oči a čum...

Sněhové koule

Sněhové koule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g mletých mandlí, 120 g cukru moučka, 1 bílek

Rozehřejeme troubu na 160°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Mandle vložíme do mixéru a mixujeme, až vznikne hladká pasta. Přidáme cukr a bílek a šleháme vše dohladka. Z hmoty odebíráme asi po dvou lžičkách a tvoříme kuličky. Každou obalíme v cukr...

Svařené víno pro zimní večery

Svařené víno pro zimní večery

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 l suchého červeného vína, 3 ks badyánu, 2 dřívka skořice celé, 8 ks koření hřebíčku, 1 citrón

Vybereme si dle chuti červené nebo bílé víno (když převařuji červené, chutná mi odrůda rulandského modrého a když bílé, používám aromatický muškát, který dodá vůni) a nalijeme jej do dobře vyčištěného a vypláchnutého hrnce. Přihodíme koření a zahř...

Pikantní kuře s kysaným zelím

Pikantní kuře s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 250 g kyselého zelí, 3 stroužky česneku, sůl, 2 lžičky mleté pálivé papriky, 1 lžíci cukru krupice, špetka mletého zázvoru, 2 lžíce sádla

Kuřecí maso pokrájíme na kostičky a osmahneme na troše sádla. Okořeníme a dáme stranou do tepla. Mezitím na zbylém sádle podusíme zelí s cukrem doměkka. Pak do něj vmícháme maso a ještě společně asi 5 minut dusíme. Pak necháme pár minut pod poklič...

Lískové oříšky v těstě

Lískové oříšky v těstě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 150 g másla, 20 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 1-2 balení lískových jáder, cukr moučku na obalování

Z mouky, cukru, másla, vanilkového cukru a žloutku vypracujeme hladké těsto. Těsto postupně odebíráme lžičkou, zabalíme do něj lískové jádro a vytvarujeme kuličku. Pokládáme na vymazaný plech. Pečeme 10-20 minut v předehřáté troubě na 150 °C do rů...

Karamelový salám

Karamelový salám

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/8 másla, 3 balení kávových karamelů, 3/4 balení burizónů

V hrnku na mléko rozpustíme máslo a karamel, nasypeme burizóny a zamícháme. Rozložíme si alobal, vložíme karamel s burizóny a vytvoříme váleček. Poté vložíme do mrazáku a necháme ztuhnout.

Švýcarské brambory

Švýcarské brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg syrových brambor, 1/2 l smetany, 4 cibule, 3 stroužky česneku, 600 g uzeného masa, 200 g Ementalu, 1 lžíci sádla, sůl, pepř

Vymastíme větší pekáček sádlem a poklademe plátky syrových oloupaných brambor, osolíme, opepříme, přidáme kolečka cibule, nahrubo usekaný česnek, pokrájené uzené maso, vrstvu Ementálu a opakujeme. Zakončíme vrstvou osolených brambor. Zakryté pečem...

Solamylové cukroví

Solamylové cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg hladké mouky, 20 dkg Solamylu, 20 dkg cukru moučky, 30 dkg Hery, 2 žloutky, 3 lžičky citrónové šťávy, rybízovou marmeládu na slepování, 10 dkg čokolády na vaření

V míse smícháme rukou mouku, Solamyl a cukr. Přidáme nakrájenou Heru, žloutky a citrónovou šťávu. Zpracujeme ve vláčné těsto - má velmi příjemnou konzistenci, barvu i vůni. Zabalíme do sáčku nebo fólie a necháme nejméně dvě hodiny odpočinout (vůbe...

Vánoční koláč

Vánoční koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 1 lžíci cukru krupice, 2 lžíce studené vody, 6 vajec, 14 dkg cukru moučky, 30 dkg nastrouhaných vlašských ořechů

Z mouky, másla, cukru krupice, 1 žloutku a vody zpracujeme těsto a necháme odpočinout přes noc. Mezitím si připravíme nádivku. Cukr moučku utřeme se 4 žloutky, přidáme 20 dkg nastrouhaných ořechů a sníh ušlehaný z 5 bílků. Vše pomalu zamícháme. Z ...

Čokoládové kuličky z Brazílie

Čokoládové kuličky z Brazílie

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 100 ml smetany ke šlehání, 1 balení cukrářského zdobení

Do hrnce nalijeme vodu a postavíme na něj polévkový talíř. Pomalu zahříváme. Do talíře položíme čokoládu na vaření a počkáme, až se rozpustí. Do dalšího hrnce nalijeme smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Hrnec sundáme z plotny a do smet...

Světlé vanilkové rohlíčky

Světlé vanilkové rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 7 dkg cukru moučky, 7 dkg loupaných vlašských ořechů, 1 žloutek

Prosejeme cukr, mouku a strouhané ořechy, rozkrájíme máslo a přidáme žloutek. Vše pečlivě propracujeme a zabalíme do potravinové fólie. Těsto necháme minimálně 2 hodiny uležet v lednici. Připravíme si dva plechy a tvarujeme rohlíčky. Pečeme na 160...

Kuličky s nutelou

Kuličky s nutelou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce Nutely, 1/2 balení piškotů dětských, 2 lžíce rumu, kokosovou moučku na obalování, strouhaná lísková jádra na obalování

Piškoty pomeleme a vypracujeme hmotu za všech surovin. Jestliže nebude celistvá, můžeme přidat rum nebo Nutelu. Tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu, strouhaných lískových jádrech.

stránka: