Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zima

Alkoholový polibek

Alkoholový polibek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml slivovice, 100 ml Red Bullu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice vlijeme slivovici, Red Bull a promícháme.

Anýzové perníčky

Anýzové perníčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hladké mouky, 120 g Hery, 4 vejce, 2 lžičky Sody bikarbóny, 4 lžíce vlažného medu, 280 g práškového cukru, 2 lžičky anýzu

Všechny ingredience smícháme dohromady a necháme 24hodin odpočinout. Těsto rozválíme asi na 4mm a vykrajujeme tvary podle formiček. Po upečení potřeme rozšlehaným celým vajíčkem. trouba : 180 stupňů C cca na 20 minut do zlatova

Babiččin bramborový salát

Babiččin bramborový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vařených brambor , 400g mražené zeleniny (pod svíčkovou), 2 cibule, asi 200g sterilovaných okurek, 1 lžíce plnotučné hořčice, asi 0,4 dcl octa, sůl a pepř dle chuti, 250 g majonézy

Mraženou zeleninu podusíme. Cibule a okurky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Všechny suroviny smícháme dohromady a promícháme.

Babiččiny marokánky

Babiččiny marokánky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml šlehačky, 12 dkg cukru moučka, 16 dkg kandovaného ovoce, 16 dkg sekaných loupaných mandlí, 1 balení vanilkového cukru, 3 dkg hladké mouky

Do kastrůlku vlijeme šlehačku, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr a mouku a půl minuty za stálého míchání povaříme. Necháme trochu vychladnout a vmícháme kandované ovoce a mandle. Na vymaštěný a vysypaný plech či na pečicí papír děláme lžičko...

Babiččiny perníkové řezy

Babiččiny perníkové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

460 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 1 lžička perníkového koření, 100 g cukru moučka, 200 g medu, 2 vejce, sklenka švestkových povidel, několik fíků nakrájených nadrobno, několik nakrájených datlí, 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů, 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí, 3 lžíce rumu

Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu. Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dvě placky. Aby se těsto ne...

Babiččiny zázvorky

Babiččiny zázvorky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks žloutků, 4 ks vajec, 500 g moučkového cukru, 800 g hrubé mouky, 20 g mletého zázvoru

V míse si smícháme žloutky, vejce, moučkový cukr a zázvor a postupně přisypáváme hrubou mouku a vypracujeme těsto. Z těsta poté vykrajujeme různé tvary, dáme na plech, necháme je do druhého dne schnout a poté je druhý den upečeme při 160 °C, pečem...

Bábovka s mandarinkami a skořicí

Bábovka s mandarinkami a skořicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g mandarinek , 1 lžíce skořice, 250 g Hery, 250 g cukru krupice, 350 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Tuk utřeme s cukrem, vejci a rumem do husté pěny. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a se skořicí a přimícháme k pěně. Ovoce nakrájíme na menší kousky. Do vymazané a vysypané formy nalijeme trochu těsta, pokryjeme částí ovoce, opět dáme těsto, ov...

Bernský oříškový krém

Bernský oříškový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml sladké smetany, 4 žloutky, 120 g cukru moučky, 120 g upražených lískových ořechů, 80 ml rumu

Oriešky opražíme na sucho a zomelieme. Smotanu a rum zmiešame, pridáme cukor, žĺtky a nad parou všetko šľaháme, až kým nezhustne. Pridáme mleté oriešky a chvíľu šľaháme, odstavíme a miešame, až kým nevychladne. Krém podávame vychladnutý, ozdobený ...

Bezinkový likér s vodkou

Bezinkový likér s vodkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l šťávy z černého bezu, 700 g cukru krupice, 2 tyčinky celé skořice, 10 ks hřebíčku, 1 lžíce citronové kůry, 1 l vodky, 2 ks badyánu

Z bezinek si musíme připravit 2 litry čisté šťávy. Vyrobíme ji buď v odšťavňovači nebo vymačkáme bezinky v čistém kusu látky (třeba v utěrce). Šťávu dáme do hrnce, přidáme cukr a všechno koření a vaříme pomalým varem asi 20 minut. Vařenou šťávu ...

Recept na biskupský chlebíček

Recept na biskupský chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 120 g Hery, 150 g cukru moučky, 4 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 100 g čokolády na vaření, 100 g rozinek, 2 dkg vlašských ořechů

Všechny suroviny smícháme, nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a posekané ořechy. Dáme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy a pomalu upečeme.

Bomba

Bomba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sáčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 250 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 ks vajec, 1 sáček vanilkového cukru, 2 balíčky kandovaného ovoce, 1 balení mandlí, 1 balení rozinek, 250 g vlašských ořechů, 2 hrsti kokosové moučky na obalení

Vejce, moučkový cukr a kakao šleháme do pěny, poté přidáme pudinkové prášky, nasekané mandle, vanilkový cukr, nasekané kandované ovoce, nasekané rozinky a vypracujeme těsto, které poté necháme v chladu ztuhnout a poté tvarujeme kuličky, do které v...

Božíhodová krůta

Božíhodová krůta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 krůta, 150 g anglické slaniny, 150 g šunky, 2 housky, 1 sklenka mléka, 1/8 másla, 5 vajec, olej, sůl, 100 g jedlých kaštanů

Krůtu očistíme, osolíme ze všech stran a několik hodin předem ji potřeme olejem, aby byla křehoučká. Připravíme si nádivku. Potřebujeme k tomu šunku, nakrájenou housku (politou mlékem - nesmí být napuštěná mlékem), utřené máslo se žloutky a tuhý s...

Bratislavské tyčinky

Bratislavské tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg lískových oříšků, 5 dkg mandlí, 4 dkg čokolády na vaření, 3 dkg másla, 14 dkg cukru moučka, 1 lžička skořice, 1 lžička vanilkového cukru, 1 vejce, citronová nebo kakaová poleva

Nelúpané mleté mandle, mleté oriešky, postrúhanú čokoládu, postrúhané maslo, cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu a celé vajce spolu zamiesime. Z pripraveného cesta zľahka rozvaľkáme obdĺžnik asi 10 cm široký a 1 cm hrubý. Polejeme citrónovou pol...

Burizonky

Burizonky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kondenzované mléko, 1 burizóny, 150 g cukru krupice, 125 g Hery, kokosová moučka na dohuštění

Cukr krupici utavíme na karamel, potom přidáme heru a kondenzované mléko. Odstavíme a zamícháme burizony a kokos. Promícháme a dáváme po kouscích do papírových košíčků. Uchováváme v lednici.

Burizonové hrudky

Burizonové hrudky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg 100% ztuženého pokrmového tuku, 15 dkg mléčné čokolády - bez oříšků!, 1 balení burizonů, 3 lžíce Malcaa

Tuk rozpustíme s čokoládou (nejbezpečněji ve vodní lázni) nebo při mírné teplotě, přidáme Malcao a vmícháme sáček burizonů. Necháme lehce ztuhnout, aby čokoláda příliš netekla a lžičkou tvoříme na pečicí papír hrudky. Necháme zatuhnout, odloupnem...

Čajové keksy

Čajové keksy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 300 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 400 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 50 g čokolády na vaření, 100 g ovocné marmelády, 1 lžička citrónové kůry

Změklé máslo nakrájejte na malé kousky, přidejte cukr, špetku soli, citrónovou kůru a utřete dohladka. Postupně zašlehejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosijte ji na máslový krém. Vše dobře promíchejte. Cukrářský sáček s řezanou ...

Candát a la diplomat

Candát a la diplomat

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

cca 800 g candáta, 200 g žampiónů, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 100 g strouhaného uzeného sýru, 2 žloutky, sůl a pepř podle potřeby, 1 lžíce zelené petrželové nati, 150 ml bílého vína

Rybu očistíme, stiahneme z nej kožu, vypitveme, mäso zbavíme chrbtice a kostí, umyjeme, dáme na maslom vymastený pekáč a zalejeme bielym vínom a vývarom z rybacích kosti(spolu asi 300ml). Na druhej polovici masla podusíme očistené, na plátky pokrá...

Čarovné medovníčky

Čarovné medovníčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky T650, 200 g slunečnicového medu, 300 g cukru moučka, 4 vejce + 1 na potření, 100 g másla, 2 lžičky Sody bikarbóny, 1 a 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžička perníkového koření

Ze surovin vypracujeme jemné těsto, které zabalíme do folie a dáme na týden do lednice. Pak těsto vyválíme na 5-6 mm, vykrojíme různé tvary, přeneseme na plech vymazaný tukem, potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme upéct do trouby, při teplotě 175 ...

Čertovy kuličky

Čertovy kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rozinek, 250 g mletých vlašských ořechů, 125 g moučkového cukru, 1 čokoláda na vaření, 10 lžic rumu

Rozinky si přes noc namočíme do rumu. Další den k namočeným rozinkám přidáme namleté ořechy, moučkový cukr, rozpuštěnou čokoládu, promícháme a vypracujeme těsto. Z tohoto těsta poté tvarujeme kuličky. Můžeme obalit v nastrouhaném kokosu.

Citrónové cukroví

Citrónové cukroví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks citrónů, 150 g másla, 3 ks vajec, 200 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 40 ml citronové šťávy, cukr krystal na posypání

Nastrouháme kůru z citrónu a vymačkáme šťávu. V míse utřeme zhruba 140 g cukru moučka, máslo a 3 žloutky, přidáme kůru a šťávu z citrónů. Přidáme mouku a zpracujeme těsto. Měli bychom ho nechat aspoň den v chladu odležet. Další den vyválíme zhruba...

Čokoládové koule

Čokoládové koule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 2 lžíce rumu, 50 g másla, kokosová moučka na obalení, 70 g cukru moučky

Nad vodní párou rozpustíme čokoládu, přidáme rum, cukr a máslo. Důkladně mícháme, aby se máslo rozpustilo a vše se spojilo. Směs necháme vychladit a vytvarujeme 24 koulí, které obalíme v kokosové moučce. Opět necháme vychladit a podáváme ke kávě, ...

Čokoládové kuličky

Čokoládové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g piškotů dětských, 100 g Hery, 200 g čokolády na vaření, 1 dcl vody, 2 dcl kávy, 1 šálek kokosové moučky

Piškoty rozdrtíme a namočíme v silné sladké kávě a necháme vychladnout. Přidáme změklou heru a rozpuštěnou čokoládu, promícháme a necháme vychladnout. Z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.

Čokoládové kuličky z Brazílie

Čokoládové kuličky z Brazílie

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 100 ml smetany ke šlehání, 1 balení cukrářského zdobení

Do hrnce nalijeme vodu a postavíme na něj polévkový talíř. Pomalu zahříváme. Do talíře položíme čokoládu na vaření a počkáme, až se rozpustí. Do dalšího hrnce nalijeme smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Hrnec sundáme z plotny a do smet...

Čokoládové těsto na vánoční cukroví

Čokoládové těsto na vánoční cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

360 g hladké mouky, 120 g mletých lískových ořechů, 200 g cukru krupice, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 lžička mleté skořice, 250 g másla, 1 vejce

Mouku prosejeme na vál a smícháme jí s ořechy, cukrem a kakaem. Přidáme na kostičky nakrájené máslo, skořici a vejce a vypracujeme na vláčné tužší těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme v chladničce. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme...

Cukroví na vodě

Cukroví na vodě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hrubé mouky, 30 dkg másla, 4 dkg droždí , 6 lžíc mléka

Ze surovin uděláme těsto, které necháme 2 až 6 hodin ve studené vodě. Po vyndání z vody těsto vyválíme a vykrajujeme z něho různé tvary, které dáme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při 150°C

stránka: