Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zima

Kořeněný pomerančový nápoj s grenadinou

Kořeněný pomerančový nápoj s grenadinou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 l pomerančové šťávy, 8 ks hřebíčku, 2 skořice, 4 lžičky včelího medu, 1 citrón, 200 ml Grenadiny

Koření svaříme ve 400 ml vody. Odstavíme a přilijeme pomerančovou šťávu. Ochutíme medem a citrónem. Grenadinu nalijeme do sklenic a na to pomerančovou šťávu. Podáváme horké.

Úlky polité čokoládou

Úlky polité čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 160 g cukru moučka, 160 g piškotů cukrářských, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce whisky, 150 g salka, 150 g másla, 1 balení čokolády na vaření, 50 g bílé čokolády, 50 g vlašských ořechů

Piškoty a ořechy umeleme najemno a smícháme je s cukrem a kakaem (pro tmavší barvu do kakaa přidáme před vmícháním trošku vody a zamícháme). Přidáme whisky a smetanu a vypracujeme nelepivé jednotné těsto. Z těsta uždibujeme a plníme jím formičku...

Šumavská bramboračka

Šumavská bramboračka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti hub, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 g hladké mouky, 1,5 l drůbežího vývaru, 1 kg mrkve, 2 ks kořenové petržele, 1/2 ks bulvového celeru, 6 ks brambor, 2 hrsti majoránky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme na sádle. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek. Zasypeme moukou a chvíli smažíme. Zalijeme vývarem a 15 minut povaříme. Poté přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, brambory, houby). Oc...

Knedlíčky jiaozi

Knedlíčky jiaozi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hladké mouky, 200 g čínského zelí, 250 g vepřové plece, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce Shao-sing (rýžové víno), 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce chilli omáčky

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku, špetku soli a hrnek vody. Vypracujeme kuličku, kterou dáme na 30 minut odležet do ledničky. Mezitím si nakrájíme cibuli na jemno, zelí na proužky, zázvor nastrouháme, maso nakrájíme na tenké proužky, ...

Pečená zimní zelenina

Pečená zimní zelenina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší dýně Hokkaidó, 1/2 celeru, 2 kořenové petržele, 3 mrkve, 1 červená řepa, 1 paprika (kapie), 1 batát, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 1 hlávka česneku, koření (bazalka, tymián, rozmarýn, oregano), lahůdkové droždí, sůl, pepř, olivový olej

Zeleninu očistíme a nakrájíme na hranolky. Dýni neloupeme, pouze odstraníme vnitřek se semínky. Červenou řepu a batát oloupeme, česnek pouze rozdělíme na stroužky a necháme ve slupce. Všechno vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, přidáme sušené or...

Perníkové mléčné řezy

Perníkové mléčné řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce včelího medu, 2 vejce, 200 g cukru krupice, 100 g másla, 1 sklenka mléka, 300 g hladké mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva

Utřeme cukr, máslo a vejce a pak přidáme ostatní suroviny. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Po vychladnutí nakrájíme slabé proužky nebo kostičky a namáčíme celé v čokoládě a obalíme v k...

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g čerstvého zázvoru, 1 lžička včelího medu, 1 citrón

Syrového zázvor očistíme a na hrubo nastrouháme do konvice. Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat (cca 10 minut). Poté čaj scedíme a ochutíme citrónovou šťávu a medem.

Mandlové preclíčky

Mandlové preclíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g másla, 2 žloutky, 100 g cukru moučka, 40 g strouhaných mandlí, 1 bílek, 180 g polohrubé mouky, 1 citrón

Máslo s cukrem utřeme, přidáme žloutky, mandle s trochou citronové kůry, mouku a zaděláme těsto. Z těsta ukrajujeme kousky velikosti ořechu, rukou je vyvalujeme na tyčky a tvarujeme preclíky. Preclíky potřeme bílkem, potřenou stranou je přitisknem...

Vaječný punč rychlý

Vaječný punč rychlý

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kostky cukru, 2 citróny, 4 vejce, 4 sklenky Brandy, na nůž 1 špetka skořice, 100 g cukru moučka, 50 g čokolády na vaření

Kostkami cukru otřeme kůru citronů, smícháme je se žloutky, brendy a skořicí. Ve vodní lázni povaříme na krém, do kterého přidáme pevný sníh z bílků a cukru. Navrch zdobíme nastrouhanou čokoládou.

Cukroví na vodě

Cukroví na vodě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hrubé mouky, 30 dkg másla, 4 dkg droždí , 6 lžíc mléka

Ze surovin uděláme těsto, které necháme 2 až 6 hodin ve studené vodě. Po vyndání z vody těsto vyválíme a vykrajujeme z něho různé tvary, které dáme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při 150°C

Vitamínový šok proti chřipce

Vitamínový šok proti chřipce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 citróny, 1/2 lžíce včelího medu, 1/2 šálku vody

Vymačkáme šťávu ze 3 citrónů, osladíme ji medem, zředíme trochu vodou a vypijeme.

Vinné tlapky

Vinné tlapky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vaječný žloutek, 5 lžic bílého vína, 1 šálek cukru moučka

Všechny přísady, mimo cukru, smícháme dohromady a zpracujeme na těsto, které necháme cca 2 hodiny chladit v ledničce. Poté z něj vyválíme plát asi 0,5 cm silný a vykrajujeme tvary - např. tlapky. Upečeme je při 17O°C - cca 30 minut; je třeba hlída...

Dětský svařáček

Dětský svařáček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka borůvkového kompotu, 1 celá skořice, 3 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, 1 l vody, 1 citrón, 1 lžíce cukru krupice

Skořici, badyán a hřebíček svaříme ve vodě. Zatím si nazdobíme skleničky z varného skla. Okraje skleniček potřeme citrónem a pak je v misce s cukrem obalíme. Do každé z připravených sklenek vlijeme 50 ml borůvkové šťávy, kterou pak dolijeme odvare...

Myšičky podle Jessy

Myšičky podle Jessy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g ztuženého tuku, 150 g kokosu, 150 dkg cukru moučka, 1 bílek, 3 lžíce rumu, loupané mandle

Uděláme těsto, tvoříme válečky, potřeme bílkem a posypeme kokosem. Z půlky mandlí vpíchneme ouška, z proužku mandle ocásek a čokoládovou polevou vytvoříme oči a nos. Necháme ztuhnout.

Hovězí guláš s houbami a paprikou

Hovězí guláš s houbami a paprikou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího masa , 3 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce mleté sladké papriky , 1 lžíce mleté pálivé papriky , 1,5 l hovězího vývaru, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, drcený kmín, 1 paprika (kapie), 1 hrst sušených hub, 1 lžíce majoránky, instantní tmavá jíška

Maso nakrájíme na kostky (asi 3 x 3 cm), cibuli na drobno. Na sádle (oleji) osmahneme cibuli do červena, přidáme maso, orestujeme až se zatáhne. Zasypeme sladkou i pálivou paprikou, promícháme a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme proliso...

Kokosové spirálky s griliášem

Kokosové spirálky s griliášem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g másla, 150 g cukru moučka, 2 žloutky, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 1 lžíce citronové šťávy, 350 g hladké mouky, 60 g kokosové moučky, 100 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce včelího medu

Do mísy dáme 300 g másla a cukr moučku a utřeme do pěny. Postupně zašleháme žloutky a kůru s citrónovou šťávou. Do máslové směsi prosejeme mouku a kokosovou moučku. Vypracujeme těsto, zabalíme je do potravinářské fólie a uložíme na hodinu do ledni...

Vynikající kokosové koule

Vynikající kokosové koule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 120 g cukru moučky, 30 g kakaa, 50 g kokosové moučky, 1 bílek

Vše promícháme, důkladně zpracujeme a tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu a potom necháme v chladu odležet.

Netradiční pagáčky

Netradiční pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krupice, 250 g mletých škvarků, 3 žloutky, 50 ml zakysané smetany, 5 lžic rumu, 15 g droždí, 1 lžíce cukru krystal, 125 ml mléka, 1 vejce na potřeni, sůl podle potřeby, špetka drceného kmínu

Na dosku dáme krupicu, posolíme a premiešame s pomletými škvarkami. Pridáme ostatne súčasti spolu s droždím , ktoré sme predtým rozdrobili v mlieku s cukrom a nechali vykysnúť. Cesto dobre vypracujeme a vyvaľkáme, zložíme ako šatku, prikryjeme hrn...

Šahajky

Šahajky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g čokolády na vaření, 225 g tuku Iva, 100 g ořechů, 0,5 dcl rumu, 0,5 dcl mléka, 150 g cukru krupice

Čokoládu a 125 g tuku rozpustíme a část nalijeme na dno papírových košíčků. Ořechy, zbytek tuku, rum, cukr a mléko vaříme 5 minut v páře. Směs plníme do připravených košíčků s čokoládou a zbývající čokoládou je zalijeme. Zdobíme podle chuti.

Dvojbarevné dortíčky

Dvojbarevné dortíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dětských piškotů, 100 g másla, 60 g rozinek, 6 lžic rumu, 1 žloutek, 1 balení vanilkového cukru, 1 lžička rostlinného oleje, 300 g cukru moučka

Rozinky omyjeme a namočíme na hodinu do 4 lžic rumu. Piškoty umeleme, smícháme s rozinkami i s rumem. V misce utřeme máslo s moučkovým cukrem /100 g /, žloutkem a vanilkovým cukrem do pěny. Z pěny a pištotů vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme válec...

Ovesné kuličky

Ovesné kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 100-120 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 150 g ovesných vloček, 3 lžíce kakaa, 1 hrnek kokosové moučky, nebo ořechů na obalení

Všechny uvedené suroviny, kromě kokosové moučky, nebo ořechů, smícháme na vále a dobře vypracujeme. Tvoříme malé kuličky, které následně obalujeme v kokosové moučce, nebo oříšcích. Necháme ztuhnout.

Hnědé rohlíčky

Hnědé rohlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g ořechů, 140 g cukru moučka, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, trochu čokolády

Na vále zpracujeme všechny suroviny ve vláčné těsto. Necháme v chladnu odpočinout asi 2 hodiny. Pak tvarujeme rohlíčky, které ještě než dáme na plech obalíme v pískovém cukru. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Když se nafouknou, tak je hned vytahu...

Jahodové zimní řezy

Jahodové zimní řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g rozinek, 4 lžíce rumu, 4 vejce, 100 g Hery/rostlinného tuku, 100 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 1 lžíce kakaa, 200 g jahodové zavařeniny/ marmelády, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, hrubá mouka na vysypání a tuk na vymazání formy, čokoládová poleva na ozdobení

Rozinky propláchneme vodou, vložíme do misky a zalijeme rumem. Žloutky utřeme do pěny se změklým tukem, moučkovým a vanilínovým cukrem a kakaem. Vmícháme zavařeninu a vlažné mléko spolu s částí prosáté mouky s práškem do pečiva. Nakonec přidáme ro...

Diabetické čokoládové tolary

Diabetické čokoládové tolary

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g měkkého másla, 60 g ovocného cukru (fruktóza), 60 g diabetického sypkého sladidla, 2 vejce, 120 g hladké mouky, 120 g celozrné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 70 g nasekané diabetické čokolády, 2 lžíce kakaa

Maslo vyšľaháme s ovocným cukrom, pridáme diabetické sladidlo, vajce a všetko spolu dobre vyšľaháme na hustý krém. Múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom a nasekanou čokoládou vmiešame do krému. Dvomi lyžičkami ukladáme na plech malé kôpky. Peč...

Roláda s vlašskými ořechy

Roláda s vlašskými ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 4 lžíce cukru krupice, 2 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 smetanu ke šlehání (šlehačku), 1 ztužovač šlehačky, 2 lžíce ovocné marmelády, 4 lžíce borůvek

Z bílků ušleháme sníh. Přidáme oba cukry, olej, mouku s práškem do pečiva, vmícháme 100 g ořechů. Těsto pečeme. Ještě teplý plát přikryjeme vlhkou utěrkou a srolujeme. Po vychladnutí rozbalíme a slabě potřeme džemem, šlehačkou a poklademe ovocem. ...

stránka: