Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zkušený kuchař

Plněná vepřová svíčková

Plněná vepřová svíčková

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové svíčkové, 2 lžíce polotučné hořčice, sůl, pepř, 2 menší cibule, 200 g anglické slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 5 stroužků česneku, 1 lžička kmínu, 200 ml vody

Maso omyjeme, osušíme a rozřízneme na plát. Poté osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Posypeme nakrájenou cibulí na kolečka a nakrájeným česnekem na plátky. Přidáme anglickou slaninu a plátek masa smotáme, ovážeme nití, posypeme kmínem a na prudko...

Zlatá kuřecí polévka

Zlatá kuřecí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg nudliček z kuřecích prsou, 6 dkg pórku nakrájeného na nudličky, 1/2 balení rýžových nudlí (Vermicelli), špetka soli, glutaman (aji moto), 3 lžíce červeného oleje, 4 lžíce oleje na osmažení masa, 1,5 cl Shao-sing

V kastrolu nebo v hluboké pánvi (woku) rozpálíme asi čtyři lžíce oleje, když se z něho začne kouřit přidáme nudličky kuřecího masa a vidličkou rychle mícháme, aby se maso oddělilo, maso opékáme na prudkém ohni za stálého míchání do zlatova. Když u...

Kuřecí / hovězí   Fajitas

Kuřecí / hovězí Fajitas

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou (nebo nízký roštěnec), 1 limeta, 1 lžíce cukru krupice, 2 lžičky oregana, 2 lžičky sušeného čili , 1 lžička skořice, 2-3 cibule, 2 papriky červené, 2 papriky oranžové (žluté), 2 papriky zelené, 3-4 lžíce rostlinného oleje, dle potřeby sůl, dle potřeby pepř, na zdobení listky zelené petržele, na zdobení ledový salát

Marináda: z jedné limetky nastrouháme kůru do misky, pak vymačkáme šťávu z obou limetek, přidáme skořici, oregano, cukr, čili, sůl a pepř. Dobře rozmícháme. Kuřecí prsa (roštěnec) nakrájíme na tenké proužky asi 3 cm dlouhé. Vložíme je do misky s m...

Masové kuličky v zelí

Masové kuličky v zelí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 100 g uvařené rýže, pepř, sůl, olej, 500 g hlávkového zelí, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 100 g rajčatového protlaku, cukr, stroužek česneku, 1 cibule

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme menší kuličky, osmažíme je ze všech stran na oleji, vyndáme a odložíme na teplém mís...

Perník na perníkovou chaloupku

Perník na perníkovou chaloupku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small

90 g medu, 50 g cukru krupice, 65 g tuku (například máslo), 300 g hladké mouky, 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 0,5 lžičky perníkového koření, 1 vejce, žloutek rozmíchaný se lžící vody a bílková poleva, jejíž recept najdete dole v souvisejících receptech

1. Med smíchejte s cukrem v malém kastrůlku nebo misce, postavte do většího kastrůlku, kde už na dně čeká trocha horké vody (zhruba dva centimetry na výšku) a vše společně zahřívejte (a míchejte) tak dlouho, až se cukr rozpustí. Vyndejte z vodní l...

Hallowenské kuře s nádivkou

Hallowenské kuře s nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 150 g dýně, 1 houska, 50 ml mléka, 1 vejce, kousek másla, česnek, muškátový ořech, sůl, petrželová nať

Nejdříve si připravíme nádivku. Housku nakrájíme na malé kostičky, které zvlhčíme mlékem. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni, prolisovaný česnek, vejce, máslo, petrželku, sůl a vše dobře promícháme. Kuře si očistíme, dobře prosolíme a naplníme ná...

 Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 1 lžíci olivového oleje, 250 g Mozzarelly (čerstvé), 4 rajčata, kousek Eidamu (hrst), špetka provensálského koření, špetku soli

Oloupeme lilek, okraje odkrojíme. Pak lilek nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 1 cm. Ve velkém hrnci necháme vřít vodu, do které lilky vhodíme a necháme je max. na 2 minuty povařit (tím lilek změkne a urychlí se nám pečení). Vodu z hrnce vylijeme...

Vepřové na pórku

Vepřové na pórku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g vykostěného vepřového ramínka, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 lžička šalvěje, 1 lžička tymiánu, 1 dcl bílého vína, 1 kg pórku, 4 stroužky česneku, hovězí vývar

Maso nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a na rozpáleném oleji opečeme. Okořeníme šalvějí a tymiánem, podlijeme vínem a půl hodiny dusíme. Pórek nakrájíme na kousky dlouhé asi 5 cm. Až se šťáva z masa vydusí, přilijeme vývar, přidáme na plátky ...

Česneková husí prsa v jogurtu

Česneková husí prsa v jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g husích prsou, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 2 mrkve, 180 g sterilované kukuřice, 1 bílý jogurt, 2 lžíce nasekané pažitky, sušený česnek, mletý bílý pepř, sůl

Husí prsa zbavíme kůže a nakrájíme na větší kousky. Maso osolíme a potřeme sušeným česnekem. Cibuli oloupeme, nakrájíme a na rozpáleném oleji necháme zesklovatět. Vložíme husí prsa a ze všech stran je zprudka opečeme. Pak maso podlejeme vývarem, p...

Medovník

Medovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 lžíci včelího medu, 7,5 dkg másla, 10 dkg cukru krupice, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku jedlé Sody, 1 vejce, 1 smetanu ke šlehání (šlehačku), 2 lžíce Solamylu, 23 dkg hladké mouky, 1 šálek silné kávy, 50-100 ml rumu, 2-4 lžíce ovocné marmelády, 1/2 perníku na pečení, 10 dkg nasekaných vlašských ořechů

Ve vodní lázni (na páře) mícháme med, 2,5 máslo, cukr, skořici, jedlou Sodu a vejce do hladké hmoty. Vyndáme z páry, přidáme mouku a prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme 5-7 minut do ...

Houbové kotletky načerveno

Houbové kotletky načerveno

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 libové kotlety, 1 cibule, 1 konzerva rajčat ve vlastní šťávě, 2 stroužky česneku, 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub, 100 ml suchého červeného vína, 1 lžička cukru krupice, sůl, pepř, drcený kmín, rostlinný olej

Kotlety zbavíme kostí a naklepeme. Trochu je osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a kotlety opečeme z obou stran dozlatova. Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a společně orestujeme. Do hrnce přidáme houby (sušené předem namočíme do vody...

Lehký ovocný dortík

Lehký ovocný dortík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

TĚSTO: 4 vejce, 130 g cukru krupice, 130 g změklého másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 160 g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, NÁPLŇ: 8 plátků želatiny, 250 g bílého jogurtu, 150 ml jablečného džusu, vymačkaná šťáva z 1 citrónu, 75 g cukru moučka, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 ztužovač šlehačky, ovoce dle chuti, ovocná marmeláda

Suroviny na těsto postupně vyšleháme a pak nalejeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 160°C. Po vychladnutí korpus rozkrojíme. Náplň: Jogurt smícháme s džusem, citrónovou šťávou a cukrem. Šlehačku vyš...

Tribitky

Tribitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 dcl rostlinného oleje, 3/4 l mléka, 30 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 2 pudinky vanilkové příchuti, 2 vanilkové cukry, 35 dkg másla, 1 slazené kondenzované mléko, 1 BEBE sušenky, 1 čokoládovou polevu

Piškot: smícháme vejce, cukr krupici, prášek do pečiva, olej, mléko, mouku a kakao. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Mezitím uvaříme pudink: Smícháme pudinky vanilkové příchuti, vanilkové c...

Ptáčí mléko

Ptáčí mléko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l mléka, 6 vajec, 15 dkg cukru krupice, 2 lžíce hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli

Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, soli a 5 dkg cukru ušleháme tvrdou pěnu. Do široké nádoby dáme vařit asi 1/3 mléka. Když se mléko mírně vaří, z bílkové pěny vykrajujeme malou lžičkou noky, které vaříme v mléce z obou stran asi 1 minutu...

Šumavská kapsa

Šumavská kapsa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g vepřových kotlet, sůl, pepř, 75 g slaniny, 100 g vepřových játer, 120 g cibule, 15 g sušených hub, 60 g ztuženého rostlinného tuku, 5 dcl vývaru, 40 g hladké mouky

Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, osolíme a opepříme. Na plátek slaniny klademe plátek jater, plátek cibule, trochu uvařených sušených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Zbylou nakráje...

Králík na paprice

Králík na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, sůl, 100 g slaniny, olej, 1 velká cibule, mrkev, petržel, celer, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3-4 lžičky papriky, stroužek česneku, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 3-4 lžíce hladké mouky

Králíka odblaníme a naporcujeme. Na trošce oleje rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření. Vše restujeme asi 10 minut. Poté přidáme naporcovaného králíka, zasypeme ...

Kantonská kuřecí prsa

Kantonská kuřecí prsa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 6 lžíc bramborového škrobu, 1 vejce, 200 g pórku, 150 g cibule, 2 broskve - kompotované, loupané (4 půlky), 2 dcl broskvové šťávy z kompotu, 3 lžíce sojové omáčky, 5 cl Shao-sing (rýžové víno), 2-3 lžičky soli /dle potřeby/, 1/2 lžičky bílého pepře, 1/2 lžičky glutamanu sodného, 2-3 dcl rostlinného oleje, 2 dcl slepičího vývaru

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky (Číňani jim říkají Ťi-s). Nejdříve nakrájíme prsa na tenké (1mm) plátky, naskládáme je na sebe asi jako když rozhrneme karty (vějířek), nejspodnější plátek je nejblíže noži a ten vrchní je nejdál. A pak z pl...

Hovězí na divoko

Hovězí na divoko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků hovězího zadního, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 bobkový list, 1 snítka tymiánu, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1/2 sklenky přírodního červeného vína, 1/2 sklenky červeného vinného octa, 1 lžička soli, 50 g slaniny, 4 lžíce oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, pepř

Maso omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme ji na hovězí plátky společně s bobkovým listem, zrnky pepře, nového koření, tymiánem a polijeme červeným vínem. V hrnci svaříme sklenici vody s octem, necháme vychlad...

Sýrová roláda

Sýrová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4 tavené sýry, 400 g Eidamu v celku, 1 kostka másla, 4 ks sterilovaných okurek, 200 g šunky v celku a pár plátků na obalení, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 konzerva tresčích jater, sůl, pepř

Máslo a tavené sýry rozmixujeme, osolíme a opepříme. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, šunku, vejce a tresčí játra. Důkladně promícháme, čímž nám vznikne náplň do sýrové rolády. Eidam vložíme do mikrotenového sáčku, uzavřeme, dáme do vroucí vo...

Jehněčí žebírka na bylinkách

Jehněčí žebírka na bylinkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jehněčích žebírek, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, špetka rozmarýnu, špetka šalvěje, 250 g červené cibule, 250 g rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 125 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř

Tučné okraje jehněčích žebírek nařízneme. Dvě lžíce oleje smícháme se šalvějí, rozmarýnem, pepřem a s prolisovaným česnekem. Jehněčí žebírka potřeme připravenou směsí a necháme marinovat alespoň 3 hodiny. Oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky, raj...

Gratinovaná cuketa s krevetami

Gratinovaná cuketa s krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 středně velké cukety, 1 cibuli, 4 menší žampiony, 2 stroužky česneku, 200 g malých vařených krevet, 50 g másla, sůl, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce strouhanky, pepř, cayenský pepř

Omyté cukety podél rozpůlíme a blanšírujeme do poloměkka ve slané horké vodě. Necháme vychladnout a kulatou část mírně, kvůli stabilitě seřízneme. Vnitřek opatrně vydlabeme. Vydlabanou dužinu cuket drobně rozsekáme. Na másle podusíme drobně nakr...

Hovězí s dušenou zeleninou

Hovězí s dušenou zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí roštěnky, 500 g brambor, 4 lžíce másla, 150 g celeru, 200 g cukety, 1 cibule, špetka pepře, trocha soli, 1 lžíce hořčičného semínka, 6 rajčat, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička Solamylu

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na špalíčky a na pánvi s trochou másla asi 10 minut opékáme. Mezitím okrájíme a opereme celer a nasekáme ho na kostičky. Očištěnou cuketu rozkrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Zel...

Turecká rybí polévka

Turecká rybí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mořských ryb, 2 l vody, 2 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, celerová nať, 1 lžička mletého pepře, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 100 ml rýže, 2 žloutky, citrónová šťáva z 1 plodu, bobkový list, sůl, mletá paprika

Rybí vývar:asi 500g očištěných a omytých mořských ryb vaříme ve 2 litrech vody.Za varu stále sbíráme pěnu.Přidáme rozčtvrcené cibule,pepř,celé snítky celerové natě,bobkový list a vaříme ,až jsou ryby měkké.Vývar přecedíme přes hustý cedník. Mrkev...

Dort s sherry krémem a čepicí ze sněhových pusinek

Dort s sherry krémem a čepicí ze sněhových pusinek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g listového těsta, 7 plátků želatiny, 1 sklenka meruňkového kompot (850g), 125 ml polosuchého sherry, 80 g cukru krupice, 400 ml smetany, 1 pomeranč - šťáva z něj, 3 žloutky, Sněhové pusinky: 200 g cukru krupice, 4 bílky, 100 g mandlových lupínků

Listové těsto rozválíme na kruh o průměru 28cm.Přeneseme do rozevírací dortové formy,povrch několikrát propíchneme a těsto necháme 30min.odpočinout.Troubu předehřejeme na 200 stupnů.Listové těsto pečeme asi 20min.do světle hněda. Meruňky scedíme....

Chilli celozrnné sušenky

Chilli celozrnné sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

lžička chilli koření, 250 ml mléka, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g žitné mouky, 100 g špaldové mouky, 40 g slunečnicového oleje, špetka soli, 1 vejce

Mouku, mléko, olej a špetku soli umýcháme v řidší těsto, které vyklopíme na pomoučený vál a obalíme moukou, aby se nám nelepilo(musíme mít i pomoučené ruce). Válečkem nebo ručně vypracujeme z těsta placku o tloušťce 2-3 mm, posypeme jí chilli a po...

stránka: