Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Domácí chléb kmínový

Domácí hovězí bujón (vývar)

Domácí hovězí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězího předního s kostí, 50 g mrkve, 60 g petržele, 30 g celeru, 40 g cibule, 4-5 semínek pepře, 20 g soli, 2,5 l vody

Hovězí maso a kosti důkladně umyjeme pod tekoucí studenou vodou a rozkrájíme na menší části. Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Hrnec přikryjeme pokličkou a obsah přivedeme k varu. Postupem času se vytváří srážením bílkovin bílá pěna a na...

Domácí drůbeží bujón (vývar)

Domácí drůbeží bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g kuřete, 2,5 l neperlivé vody, 50 g mrkve, 50 g petržele, 40 g celeru, několik semínek koriandru, 20 g soli

Vykuchané kuře bez kůže, rozpůlíme a omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny. Poté přidáme čistou zeleninu a vaříme dál asi půl hodiny, a...

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l neperlivé vody, 15 dkg mrkve, 15 dkg petržele, 10 dkg celeru, 1 pórek, 5 dkg cibule, 2 dkg másla, 8 semínko pepř, sůl, několik semínek nového koření

Umytou zeleninu nakrájíme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca hodinu. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme koření a trochu zeleninového vývaru, povaříme a nalijeme zpět do hrnce se zeleninou. Výv...

Domácí rybí bujón (vývar)

Domácí rybí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kapřích hlav, odřezků a kostí, 50 g mrkve, 40 g petržele, 40 g celeru, 1 pórek, 80 g cibule, sůl, 1 bobkový list, několik semínek pepře, několik semínek nového koření, špetku tymiánu, 2,5 l neperlivé vody, 1 lžička citrónové šťávy

Rybí hlavu, odřezky a kosti pečlivě omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vzniklou bílou pěnu odstraňujeme pomocí lžíce nebo sítka. Přidáme nakrájenou zeleninu, citrónovou šťávu a koření, přikryjeme pokličkou a va...

Domácí těstoviny

Domácí těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hrubé mouky, 2 vejce, 3 l vody, sůl, 1 lžíce oleje

Do misky rozklepneme vejce, přidáme vodu a vše pořádně rozkvedláme. Přisypeme trochu mouky a mícháme, až nám vznikne hustá tekoucí konzistence. Na vál si nasypeme mouku a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého nalijeme vytvořené těstíčko. Celé těst...

Domácí nudle do polévky

Domácí nudle do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce mléka

Mouku prosejeme a vsypeme na vál. Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něho vajíčko rozkvedlané v mléce. Těsto zpracováváme nejprve vidličkou, pak hněteme rukama, až je těsto dost tuhé. Válečkem vyválíme tenkou placku a necháme chvíli oschnout. Bě...

Italský domácí chléb

Italský domácí chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (kvasnic), 1 lžička olivového oleje, sůl, 150 ml vody

Do vody rozdrobíme kvasnice a přidáme trochu mouky. Vytvoříme tak kvásek, který necháme vykynout. Ke zkynutému kvásku přidáme zbytek mouky, olivový olej. Vypracujeme těsto, které by mělo mít střední hustotu. Těsto necháme kynout. Po vykynutí jej p...

Domácí housky

Domácí housky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí (kvasnic), 2 vejce, 60 g másla, 250 ml mléka, sůl, kmín

K trošce vlažného mléka přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme tak kvásek, který necháme vykynout. Poté přidáme zbytek mléka, zbytek mouky, 1 vejce, změklé máslo a sůl. Vypracujeme těsto, které by mělo být tužší a necháme ho kynout. Vykynuté tě...

Domácí majonéza okořeněná

Domácí majonéza okořeněná

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 vejce (žloutky), 300 ml rostlinného oleje, 2 lžíce octa, sůl, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička cukru moučka, mletý bílý pepř, sůl, 10 kapek worcesterské (Worcesterové) omáčky

Oddělíme důkladně žloutky od bílků. Do řádně vyčištěné mísy s kulatým dnem vložíme žloutky. Posolíme je trochu a roztíráme metlou, nebo ručním mixérem na nejmenší rychlost. Postupně přikapáváme olej za stálého míchání. Zpočátku opatrně, a když zač...

Domácí čokoládová poleva

Domácí čokoládová poleva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g 100% tuku (Omega), 120 g cukru moučka, 80 g kakaa

Ve vodní lázni rozpustíme tuk a postupně přidáváme prosátý cukr a kakao. Mícháme tak dlouho, dokud se přísady nespojí.

Domácí těsto na pizzu

Domácí těsto na pizzu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 1 lžíce vody, 1 lžíce rostlinného oleje, špetka soli

Mouku vysypeme na vál, uděláme v něm dolíček, do kterého dáme nakrájené máslo na kostky, vejce a sůl. Začneme vypracovávat hladké těsto a postupně přidáme vodu a olej. Vypracované těsto necháme 1 hodinu odležet. Mezitím si můžeme připravit náplň n...

Domácí chléb kmínový

Domácí chléb kmínový

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hladké mouky, 3 lžíce mléka, 1 balení droždí (kvasnic), lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 400 ml vody, 1 lžička tymiánu, lžíce octu, 2 lžičky římského kmínu

Připravíme si kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, zasypeme je lžičkou cukru a necháme v teple vzejít. Mouku smícháme se solí a tymiánem. Do moučné směsi vlijeme kvásek, přidáme vlažnou až teplou vodu a vypracujeme hladké těsto. To přik...

Domácí česnekový chléb

Domácí česnekový chléb

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílé veky, 250 g másla, 12 stroužků česneku, sůl, 1 lžička suchého oregana, 1 lžička sušeného tymiánu

Máslo, česnek, sůl, oregano, tymián důkladně rozšleháme. Veky nakrájíme na plátky, které z obou stran potřeme máslovou směsí. Veky opět spojíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct na 20 minut do předehřáté trouby na 150 °C. Poté veky rozbalíme a ješt...

Vícezrnný domácí chléb

Vícezrnný domácí chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g celozrná žitné mouky, 300 ml teplé vody, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce octu, 2 lžíce olivového oleje, 1 balení droždí (kvasnic), 3 lžičky cukru krystal, 20 g lněného semínka, 20 g slunečnicového semínka, 20 g žitných klíčků, 1 lžíce drceného kmínu

Nejprve si připravíme kvásek: do půl decilitru teplé vody rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a necháme v teple vzejít. V míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, 2 lžičky cukru, ocet, olej, zbytek teplé vody, vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těs...

Domácí jablečný ocet

Domácí jablečný ocet

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 kg jablek, 6 l vody

Jablka omyjeme, zbavíme jadřinců, stopek a nastrouháme. Zalijeme vodou tak, aby byla 5-10 cm nad jablky, přikryjeme igelitem, upneme gumičkou a dáme na 10 dní do tepla. Dvakrát za den obsah promícháme dřevěnou vařečkou. Po 10 dnech scedíme, opět p...

Domácí koblihy

Domácí koblihy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), 150 ml mléka, 50 g cukru moučky, 100 g másla, 250 g 100% tuku (Omegy) na smažení, špetka soli, 440 g švestkových povidel, 1 vejce

Z mouky, droždí, soli, mléka, cukru moučky, vejce a 100 g másla připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Z připraveného kynutého těsta pomoučenou lžící postupně odebíráme stejné díly a vytvarujeme placičky. Doprostřed každé placičky dáme...

Domácí bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka másla, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžičky kari koření, sůl

Máslo nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru a rozšleháme. Přidáme nasekanou bazalku, nasekanou pažitku, rozetřený česnek, kari koření a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a dáme chladit na 30 minut do ledničky.

Domácí brusinková omáčka

Domácí brusinková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brusinek, 180 ml javorového sirupu, 200 ml vody

Brusinky omyjeme a dáme do vroucí vody s javorovým sirupem. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 15 minut, dokud brusinky nezměknou a nevznikne hustá kaše. Podáváme teplé nebo studené k pečenému nebo grilovanému masu.

Domácí jablečný závin z nelistového těsta

Domácí jablečný závin z nelistového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg hladké mouky, 1/4 kg Hery nebo jiného tuku na pečení, 2 žloutky, 2 lžíce octa, voda, nastrouhaná jablka

Do 2 dcl sklenice dáme 2 žloutky, 2 lžíce octu a dolijeme vodou, aby byla sklenice plná. Do mísy odvážíme mouku, přidáme tuk a přilijeme všechno z připravené sklenice. Zamícháme těsto, které potom přendáme na vál a propracujeme, až je hladké. Dám...

Kmínový chléb z domácí pekárny

Kmínový chléb z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml vody, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 150 g žitné chlebové mouky, 375 g pšeničné chlebové mouky, 1/2 kávové lžičky cukru krystal, 1,5 kávové lžičky soli, 1 kávová lžička sušeného droždí, 1 lžíce kmínu na posypání (přidává se nakonec, ne do základu)

Všechny ingredience dáme do pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny v ingrediencích. Do mouky vlevo cukr, vpravo sůl. Doprostřed nasypeme droždí. Toto nesmí přijít do styku se solí. Zapneme pekárnu na program KLASIK, velikost 1 kg, barva středně tmavý....

České rohlíky z domácí pekárny

České rohlíky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

260 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje, 2 kávové lžičky soli, 500 g polohrubé mouky, 1 a 1/2 lžičky instantního droždí, 1 kávová lžička cukru

Všechny ingredience dáme do pekárny v předepsaném pořadí. Zapneme program na přípravu kynutého těsta. Po vykynutí dáme na vál a rozdělíme těsto na 12 dílů. Každý díl rozválíme na oválky a stáčíme do tvaru rohlíků. Připravené rohlíky dáváme na ple...

Koblihy z domácí pekárny

Koblihy z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml vlažného mléka, 50 g cukru krupice, 50 g rozpuštěné Hery nebo másla, 3-4 žloutky, 2 lžíce rumu, 350 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžičky sušeného droždí

Do pekárny vložíme ingredience v popsaném pořadí. Nastavíme program PŘÍPRAVA (u některých pekáren je program TĚSTO). Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme placku cca 1 cm silnou. Vykrajujeme kolečka. Necháme chvíli odpočinout a pak vkládáme...

Ořechové koláčky z domácí pekárny

Ořechové koláčky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 2 vejce, 2 dcl oleje, 0,5 kg hladké mouky, 27 dkg cukru, sůl, 2,5 lžičky instantního droždí, 25 dkg mletých ořechů, 1,5 dcl mléka na nádivku, rozinky

250 ml mléka, 2 vejce, 2 dcl oleje, 1/2 kg hladké mouky, 7 dkg cukru, trochu soli a 2,5 lžičky instantního droždí dáme do pekárny a zapneme program TĚSTO. Po vykynutí přendáme do mísy a lžící odkrajujeme menší kousky. Ty pak rukou roztáhneme a pl...

Houskové knedlíky z domácí pekárny

Houskové knedlíky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml mléka, 1 žloutek nebo 1 lžíce oleje, 150 ml vody, 500 g hrubé mouky, 0,5 lžičky cukru, 1,5 lžičky soli, 1,5 lžičky sušeného droždí, troška nakrájených sušených rohlíků

Přísady vložíme do pekárny a zapneme program PŘÍPRAVA (těsto se jen vymíchá a nakyne) Po vykynutí utvoříme na vále 2 knedlíky. Necháme 10 - 15 minut odpočinout a pak je vložíme do parního hrnce a pařím 30 minut. Vyndáme na tác a ihned několikrát ...

Ovocné knedlíky z domácí pekárny

Ovocné knedlíky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml vlažného mléka, 1 vejce, 1 lžíce rozpuštěného másla, 50 dkg polohrubé mouky, 2 lžičky instantního droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého), 3/4 lžičky soli, 1 lžíce cukru krupice, jahody, švestky meruňky nebo jiné ovoce

Vše vložíme do pekárny a zapneme program PŘÍPRAVA (hnětení a kynutí těsta). Po vykynutí vložíme těsto do mísy a ukrajujeme kousky, do kterých dáváme ovoce. Zabalíme, zakulatíme a necháme ještě chvíli kynout. Vkládáme do vařící vody a vaříme 5 min...