Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Květáková polévka

Květáková polévka

Květáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší květák, 50 g másla, 60 g hladké mouky, mletý muškátový květ, sůl, pepř, 1 kostka masoxu, 1,5 l vody, petržel

Do hrnce na rozehřáté máslo vsypeme mouku, přidáme muškátový květ a mícháním vytvoříme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou, rozšleháme a přidáme omytý a na drobné kousky rozebraný květák. Osolíme, opepříme, přidáme kostku masoxu a vaříme, až květá...

Květákové či kapustové karbanátky

Květákové či kapustové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední hlávka květáku nebo, 1 hlávka střední hlávkové kapusty, 1 lžička soli, 2 vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 lžička pepře, špetka drceného kmínu, špetka muškátového květu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje na smažení, 1 lžíce másla

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka (může se rozpadat). Pokud připravujeme karbenátky kapustové, kapustu nasekáme a dusíme také doměkka. Cibuli nasekáme najemno a necháme zesklovatět na másle. Do mísy dáme zeleninu (květák či ...

Květáková krémová polévka

Květáková krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 60 g hladké mouky, sůl, 1,25 l vody, 1 hlávka květáku, 1 špetka muškátového květu, 250 ml sladké smetany, 2 vejce (žloutky), troška petržele

V hrnci na polévku rozehřejeme máslo (nebo jiný tuk), přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku. Postupně ji ředíme osolenou vodou, dobře šleháme a uvaříme zahoustlý krém. Přidáme na růžičky rozebraný květák, špetku muškátového květu a asi 20 minut...

Květákové hlavičky se sýrovou omáčkou

Květákové hlavičky se sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stroužků česneku, 1 cibule, 1 střední mrkev, 500 ml mléka, 1 hlávku květáku, 25 g másla, 25 g hladké mouky, sůl, 1 bobkový list, 5 hřebíčků, 5 listů čerstvé petrželky, 1 lžička celého pepře, 150 g eidamu (Edam)

Květák zbavíme spodní části a listů. Rozřežeme na jednotlivé košťály (hlavičky), které dáme vařit do osolené vody. Vaříme 5 minut, dokud hlavičky nezměknou. Mezitím do mléka přidáme na čtvrtky rozkrájenou mrkev, cibuli, stroužky česneku, bobkový l...

Květákový mozeček

Květákový mozeček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 700 g květáku, sůl, 1 lžička kmínu, pepř, 8 vajec, olej na smažení, petržel

Květák na několik minut namočíme do studené vody, opláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na oleji, přidáme květák, osolíme, posypeme kmínem a osmahneme. Vejce ...

Květákový mozeček  trochu jinak

Květákový mozeček trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 lžíci másla, 2 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky kmínu, 3 vejce, pepř, sůl

Květák zbavíme listí, rozdělíme na jednotlivé hlavičky a vaříme 10 minut ve vroucí vodě. Poté vodu slijeme, necháme zchladnout a rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. Na másle osmažíme strouhanku, přidáme kmín, květák, vejce, sůl, pep...

Květákový nákyp s kuřecím masem

Květákový nákyp s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 3 dcl mléka, 60 g másla, 50 g Eidamu (Edamu), 4 vejce, 2 upečená kuřecí stehna, 2 lžíce polohrubé mouky

Květák rozebereme na růžičky a zpola jej uvaříme v osolené vodě - scedíme a necháme vychladnout. Pečené či vařené kuřecí maso nakrájíme na kousky, stejně tak vychladlý květák. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, osolíme, do horké přidáme máslo, d...

Slaný koláč s květákovou náplní

Slaný koláč s květákovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

230 g polohrubé mouky, 150 g másla, 1 žloutek z velkého vejce, 2-3 lžíce vody, sůl, pepř, 1 lžíci sekané pažitky, 1 lžičku strouhaného muškátového ořechu, 1 květák, 100 g anglické slaniny, 3 velká vejce, 280 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 180 g strouhaného Ementalu

Mouku, špetku soli, máslo nakrájené na kousky, 1 žloutek, vodu, pepř, pažitku a muškátový ořech zpracujeme buď v robotu, nebo ručně na hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. ...

Květákové řezy

Květákové řezy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 2 vejce, 1 dcl mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 4 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, špetka soli, špetka pepře

Květák uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Poté ho vyjmeme a necháme vychladnout, poté ho rozmačkáme. Přidáme vejce, mléko, mouku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a dle potřeby ještě zahustíme moukou, a vytvoříme si těst...

Květákový salát

Květákový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 5 sterilovaných okurek, 1 svazek kopru, 1 dcl nálevu z okurek, 2 dcl tatarské omáčky, špetku soli

Na hrubém struhadle nastrouháme květák a okurky. Přidáme jemně nakrájený kopr, nálev z okurek a tatarskou omáčku. Osolíme a vše promícháme.

Květákový salát s jogurtem

Květákový salát s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 cibuli, 200 ml bílého jogurtu, 1/4 lžičky soli, špetku pepře

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka ve slané vodě. K vychlazenému květáku přidáme jemně nakrájenou cibuli a jogurt. Osolíme a opepříme. Vše promícháme.

Květákové nočky

Květákové nočky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 krabička zmraženého květáku, 50 g másla, 2 vejce, 1 malá cibule, 100 g tvrdého sýra, sůl, strouhanka, olej na smažení

Nakrájenou cibuli osmahneme na másle dorůžova, přidáme nadrobno nakrájený rozmrazený květák a necháme dusit 10minut. Odstavíme, přidáme vajíčka, osolíme, přidáme nastrouhaný sýr a řádně promícháme. Když je směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Lž...

Květákový puding

Květákový puding

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg květáku, 50 g másla, 4 ks vajec, 50 g krupicové kaše, 2 lžíce olivového oleje, trochu strouhanky, špetka soli

Květák omyjeme, vložíme do osolené vroucí vody, vaříme doměkka. Máslo utřeme s vejci, měkký květák scedíme, necháme vychladnout, poté rozmačkáme, přidáme k máslu s vejci, promícháme, přidáme krupicovou kaši, osolíme, promícháme. Pekáček vymažeme o...

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší květák, 2 ks vajec, 150-350 g strouhanky, 10 g sušeného oregana, 10 g sušené bazalky, 10 g česneku - sušená kořenící směsi, sůl podle chuti, olej na smažení

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, sceíme a rozmačkáme ho vidličkou. Rozdrcené sušené oregano, bazalku a česnek promícháme se strouhankou, vmícháme do květáku a spojíme vejci. Vytváříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji.

Květáková polévka s uzeninou

Květáková polévka s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 1 malý květák (může být i povadlý), 4-5 brambor, 3 dietní klobásky nebo 30 cm točeného, 1 lžíce kmínu, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce majoránky, 2 lžíce hladké mouky

Do vody, kterou jsme dali vařit, vložíme na růžičky rozdělaný květák, oloupané a pokrájené brambory, na kolečka pokrájenou uzeninu, kostky bujónu, kmín, majoránku a necháme vařit asi tak 15 minut. Poté, co jsou brambory již skoro měkké, tak ve dvo...

Krémová květákovo - brokolicová polévka

Krémová květákovo - brokolicová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mražené zeleniny /květák, brokolice, mrkev/, 1 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka soli, špetka pepře, kostka masoxu, troška petrželky na ozdobu, 200 ml sladké smetany

Z másla a mouky připravíme světlou zápražku, přidáme nasekanou cibuli, mírně opražíme, pak přidáme zeleninu, osmahneme ji a přilijeme asi litr vody. Osolíme, opepříme a uvaříme doměkka. Přidáme masox, necháme rozpustit, trochu zeleniny vyjmeme a p...

Sekaná květáková pečeně

Sekaná květáková pečeně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa(vepřové i hovězí nebo jen vepřové), půl menšího květáku, 5 lžic strouhanky, 50 ml mléka, 1 vejce, 5 lžic sodové vody, 1 cibule, 1 brambora, lžíce plnotučné hořčice, 2-4 stroužky česneku, troška Vegety, lžička mleté papriky, lžička majoránky, troška kmínu, špetka soli

Očištěný květák uvaříme v menším množství vody nebo v páře do změknutí. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočenou strouhanku, rozšlehané vejce se sodovou vodou, jemně nastrouhaný syrový brambor, pokrájenou cibuli, hořčici, prolisovaný če...

Květákové lečo

Květákové lečo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g květáku, 100 g mrkve, 200 g rajčat, 3 lžíce krupice, 3 vejce, 2 lžíce másla

Květák rozebereme a dusíme společně s kostičkami mrkve. Před dokončením přidáme kousky rajčat, zasypeme krupicí, podusíme a zalijeme vejci. Omastíme rozpuštěným máslem.

Květákové nočky do polévky

Květákové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g květáku, 50 g mladých květákových lístků, 1 slepičí vejce, 2 lžíce hrubé mouky, špetka soli

Květák rozebereme na růžičky a spolu s opranými listy ho spaříme vodou. Nakrájíme nahrubo a vložíme do misky. Přidáme vejce, mouku a sůl a dobře promícháme. Necháme 10 minut odležet. Z těsta lžičkou vykrajujeme nočky, které vaříme v horké vodě n...

Květákové placičky podle babičky

Květákové placičky podle babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg květáku, 4 vejce, 150 g polohrubé mouky, lžička soli, špetka pepře, špetka strouhaného muškátového ořechu, 2-3 lžíce sekané petrželky, olej na smažení

Květák uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme ho a nakrájíme na malé kousky. Přidáme k němu žloutky, sůl, koření, mouku, jemně sekanou petrželku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící klademe kousky těsta do rozehřátého oleje, rozmáčkn...

Květákové kari

Květákové kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 lžíce oleje, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 chilli paprička, 1 lžíce nasekané petrželky, 1-2 lžičky kari koření, šťáva z 1 citrónu, 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 2 vejce uvařená natvrdo, špetka cukru krupice, špetka soli

Květák rozdělíme na růžičky, spaříme je osolenou vroucí vodou, pak scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme v něm cibuli dozlatova. Chilli papričku nakrájíme na jemné plátky, odstraníme z ní semínka a spolu s petrželkou a kar...

Květákové karbanátky s parmazánem

Květákové karbanátky s parmazánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 střední mrkev, sůl a pepř dle chuti, 2 vejce, 50-100 g parmazánu, hrst petrželky, 2 šálky polohrubé mouky na zahuštění, strouhanka na obalení, olej na osmažení

Květák si rozvaříme ve velkém hrnci bez pokličky, aby z něj odcházeli čpavé látky. Mezitím co se nám vaří květák, si ve velké míse najemno nastrouháme parmazána očištěnou mrkev. Uvařený květák scedíme a přídáme do mísy k mrkvi a parmazánu. Vidličk...

Brokolicovokvětákový nákyp

Brokolicovokvětákový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g brokolice, 250 g květáku, 4 cuketky, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce másla, 800 ml mléka, 100 g goudy, 2 žloutky, 4 lžíce smetany, 200 ml rajčatového pyré, sůl a pepř dle chuti

Zeleninu omyjeme a osušíme. Brokolici i květák rozdělíme na malé růžičky. Cukety nakrájíme na kolečka. Květák s brokolicí blanšírujeme asi 7 minut v osolené vodě, cukety jen 4 minuty. Poté slijeme a zeleninu necháme okapat. Připravíme si omáčku....

Květákové kari s hráškem

Květákové kari s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 středního květáku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší rajče, 1 lžička kari koření, sůl a pepř podle chuti, 100 g mraženého hrášku, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce nasekaného koriandru, 200 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje

Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli nasekanou nadrobno, přihodíme nasekaný česnek, krátce osmahneme a přidáme květák nakrájený na menší růžičky. Necháme ho 2-3 minuty opékat, pak zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a pod pokličkou du...

Květáková omáčka

Květáková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka květáku, 500 ml rybího vývaru, 2 citróny, 250 ml sladké smetany, špetka soli, špetka pepře cayenského

Květák důkladně omyjeme a rozebereme na růžičky a povaříme je v rybím vývaru se šťávou a kůrou ze dvou citronů. Když je květák měkký, rozšleháme ho ponorným mixerem ve vývaru. Přilijeme smetanu a dochutíme solí, pepřem a případně další citronovou ...