Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Moravská čočková polévka

Moravská pomazánka

Moravská pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g měkkého nebo gothajského salámu, 2 cibule, 2 sterilované okurky, 1 lžíce Dijonské hořčice, 1 balení malé majonézy, 4 vejce, 1 sklenka sterilovaného hrášku, troška pepře, špetka soli

Nejdřív si vejce uvaříme natvrdo, pak oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme nahrubo do mísy. Pak nastrouháme salám a přidáme jemně nakrájenou cibuli a nakrájené okurky. Hrášek necháme okapat a přidáme do mísy. Osolíme a opepříme. Na...

Moravský divoký šíp

Moravský divoký šíp

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g srnčí kýty, 250 g telecích jater, 200 g vepřové panenky, 80 g anglické slaniny, 100 g másla, 100 g cibulek, 100 ml bílého vína, 1 lžička soli, 2 bobkové listy, 20 ml vodky

Mäsa nakrájame na vhodné plátky, trochu naklepeme, okoreníme, posolíme a striedavo všetky súčasti pochuťky navlečieme na ražne. Pečieme v rúre na masle. Šťavu zlepšíme bielym vínom a polievame ňou mäso. Môžeme flambovať vodkou.

Moravské koláče

Moravské koláče

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g droždí (kvasnice), 4 lžíce cukru krystal, 600 ml mléka, 1 kg polohrubé mouky, 4 žloutky, špetka soli, 200 ml rostlinného oleje, 1 sklenka švestkových povidel, 500 g jemného tvarohu, 2 vejce, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 lžíce cukru moučky, 1 lžička mleté skořice

Z kvasníc, trošky cukru a 2 dl mlieka pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme kvások, žĺtky, štipku soli, zvyšný cukor, vlažné mlieko a olej. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryté necháme nakysnúť. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme, vykroj...

Moravský bramborový salát

Moravský bramborový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks ve slupce uvařených brambor, 1 cibule, 1 vejce natvrdo, olej, ocet, sůl, pepř

Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na tenčí plátky a uložíme do větší mísy. Brambory promícháme s cibulí nakrájenou na kolečka a vejci, která nakrájíme na kostičky. Přidáme rostlinný olej a zvlášť si připravíme octovou směs. Do hrnku nalijeme oc...

Moravská čočková polévka

Moravská čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čočky, 4 brambory, 2 mrkve, 1/4 celeru, 2 petržele, 1 cibule, 1 hrst hub, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku

Do 1,5 litrů vody dáme trochu čočky, přidáme brambory nakrájené na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, pár sušených hub, sůl, pepř. Povaříme asi 20 minut. Zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z oleje a mouky. Do talíře ještě přidám...

Pikantní moravské medailonky

Pikantní moravské medailonky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřových medailonků, směs Staročeské koření, 1 sklenka sterilované zeleniny Moravanka, 1 sklenka sterilované zeleniny mrkev s hráškem ve slaném nálevu, olej, hladká mouka, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce sojové omáčky

Vepřové maso nakrájíme na medailonky, okořeníme staročeským kořením (pozor - ne kořením staročeská vepřová) a obalíme v mouce. Pak zprudka opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Přidáme Moravanku (bez okurek a cibulek, případně i bez feferonky)...

Zelné placky po moravsku

Zelné placky po moravsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kysaného zelí, 300 g hladké mouky, 100 g škvarků, 100 ml mléka, 2 lžíce sádla, 2 ks vajec, 5 lžic olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Zelí nakrájíme na menší kousky, rozpustíme sádlo a na něm podusíme nakrájené zelí, osolíme, podlijeme mlékem a necháme dusit. Poté necháme vychladnout, když je zelí vychladlé, přisypeme mouku, přidáme škvarky, vejce a vypracujeme těsto, ze kterého...

Jihomoravské amolety

Jihomoravské amolety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 450 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 lžíce cukru moučka, špetka soli, olej na smažení

Do vhodné nádoby nalijeme mléko, osolíme, přidáme žloutky, cukr a mouku a rozšleháme na řídké tekuté těsto (vhodná je ruční metla na šlehání). Přidáme ušlehaný sníh z bílků a dobře promícháme. Pánvičku potřeme olejem a amolety smažíme z chvilku ka...

Moravský kynutý knedlík

Moravský kynutý knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 1 vejce, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krystalu, 30 g droždí (kvasnic)

Z vlažného mléka, droždí, soli a cukru si připravíme kvásek. Kvásek přidáme k mouce a vejci. Vařečkou vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které se na vařečku nelepí. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 1 hodinu do tepla. Vykynuté těsto r...