Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Omáčka se zeleninou

Rajská omáčka podle sonizny

Rajská omáčka podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 50 g uzeného špeku, 1 ks cibule, 2 ks mrkve, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 ks bobkového listu, 115 g rajčatového protlaku, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 citrón, 60 g cukru krupice, 1 lžička skořice

Hovězí maso uvaříme doměkka - trvá to asi dvě hodiny. Uzený špek a cibuli nakrájíme na kostičky - smažíme je dozlatova. Poté přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a krátce opečeme. Přidáme koření a sůl a podlijeme vývarem. Vaříme až je mrkev měk...

Křenová omáčka podle sonizny

Křenová omáčka podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g uzeného masa, 75 g sádla, 100 g hladké mouky, 2 mrkve, 2 kořenové petržele, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 křen, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Mrkev a petržel oloupeme a necháme v celku. Dáme je do hrnce, přidáme maso, nové koření, pepř a bobkový list a vaříme hodinu. Poté vývar necháme lehce zchladnout, maso vylovíme a nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme, zeleninu a koření vyhodíme. ...

Tahini omáčka s citrónem

Tahini omáčka s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stroužky česneku, 2 ks citrónu, 3 lžíce tahini, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 2 špetky mleté papriky

Česnek prolisujeme a smícháme se solí. Přidáme pastu tahini a pořádně zamícháme. Za stálého míchání přidáme šťávu z citrónů – směs by měla zesvětlat a zhoustnout. Ochutnáme a pokud se nám to zdá málo kyselé, přidáme více citrónové šťávy. Nechá...

Křenová omáčka s pomerančem

Křenová omáčka s pomerančem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 15 g křenu, 10 g jablka, 5 g pomeranče

Majonézu utřeme s pomerančem a vmícháme jemně nastrouhaný křen s jablky.

Žampionová omáčka s petrželkou

Žampionová omáčka s petrželkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 šálek masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l masového vývaru, špetka soli, špetka pepře, troška kmínu, 1 lžíce petrželové naťi

Připravíme si nejdřív jíšku ze 2 lžic hladké mouky a 1 lžíce másla tu poté podlijeme 1/4 vývarem a chvíli povaříme a odstavíme stranou. Houby očistíme a nakrájíme (ideální jsou čerstvé). V kastrole na 1 lžíci másla osmahneme nadrobno nakrájenou ci...

Houbová omáčka s paprikami

Houbová omáčka s paprikami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 červené papriky (kapie), hrst očištěných hub, 1 cibule, špetka soli, troška pepře, troška kmína, 250 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky

Cibuli nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a pokrájíme. Zpěníme v hrnci cibuli a přidáme 2 nadrobno nakrájené papriky a osmahneme. Přidáme houby, osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté podlijeme trochou vody a 10 minut dusíme. Poté zalijeme smetanou,...

Omáčka ze sýra se zeleninou

Omáčka ze sýra se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg ementálu, 1 dcl mléka, 50 dkg brokolice, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, špetka soli, 1 lžička Worcesterové omáčky

Dáme si do kastrolu osolenou vodu, kterou přivedeme k varu. Pak přidáme brokolici a zakryjeme. Mírným varem vaříme zhruba 10 min. Mezitím připravíme omáčku ze sýra - na pánvičku přidáme mléko, sýr, worcesterovou omáčku, česnek a papriku. Na mírném...

Zeleninová omáčka na těstoviny

Zeleninová omáčka na těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 50 g mrkve, 50 g fazolek, 100 g hrášku, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 menší pórek, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce slunečnicového oleje

Cibuli, pórek a mrkev nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme nakrájenou zeleninu, poté přidáme fazolky a hrášek. Zalijeme je vodou promíchanou s kostkou zeleninového bujonu a pod pokličkou je dusíme. Když je zelenina měkká, ...

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 kg hovězího zadního, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 60 g octa, 1 lžička soli, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 30 g kopru

Maso vaříme vcelku dvě hodiny doměkka. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a připravíme si jíšku. Poté postupně přilíváme vývar z masa. Vaříme 20 minut. Přidáme ocet, cukr, sůl podle chuti a smetanu. Povaříme 5 minut. Přidáme kopr, zamíc...

Křenová omáčka studená

Křenová omáčka studená

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 křen, 2 jablka, 2 kostky cukru, 1/2 šálku hovězího vývaru, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli

Očištěný křen jemně nastrouháme i s jablkem, zalijeme vývarem a podle chuti osolíme, osladíme a okyselíme. Omáčka má chutnat sladkokysele.

Omáčka s koprem a zeleninou

Omáčka s koprem a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek kedlubnu, 1 hrnek mrkve, 1 hrnek fazolek mražených (zelené fazolové lusky), 1 hrnek vody, 200 ml plnotučného mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 kousek másla, 1 malá cibule, 50 g anglické slaniny, 2 vařené vejce, 1/4 papriky (kapie), troška kopru ve sladkokyselém nálevu, 1 lžička cukru krupice, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička plnotučné hořčice

Kedlubnu a mrkev nastrouháme na hrubo a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Kapii a anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. Na másle usmažíme cibuli do sklovita a poté vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmíchá...

Povidlová omáčka k vařenému uzenému

Povidlová omáčka k vařenému uzenému

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g švestkových povidel, 150 g másla, 100 g hladké mouky, 5 lžic cukru krystal, 1 lžička skořice, 3 lžíce rumu

Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky. Švestková povidla rozmícháme v 1 l studené vody, povaříme je a zahustíme jíškou a vaříme asi tak 15 minut. Přidáme mletou skořici a cukr podle chuti, ještě chvíli povaříme a přidáme trochu rumu podle chu...

Omáčka z mladých cibulek

Omáčka z mladých cibulek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžice mladé cibulky z ňati, 100 g másla, 80 g hladké mouky, 500 ml mléka, cca 100 ml vody, sůl podle potřeby, 2 lžíce citronové šťávy

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú podľa potreby podlejeme vodou, pridáme mlieko, osolíme a povaríme. Nakoniec do omáčky pridáme 4 lyžice posekanej mladej cibuľky s vňaťou a citrónovú šťavu a necháme prevrieť.

Omáčka se zeleninou

Omáčka se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce hladké mouky, 1/2 cibule, máslo dle potřeby, 1 bujón, 250 ml vody, 250 ml plnotučného mléka, 4 lžíce mraženého hrášku, 2 lžíce mrkve, sterilovaný kopr ve sladkokyselém nálevu, 1 lžička cukru krupice, 50 g libové anglické slaniny

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na másle usmažíme do sklovita. Poté přidáme mouku a připravíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmícháme a na mírném plameni povaříme 10 minut. Mezitím si nakrájíme slaninu na nudličky. ...

Bílá omáčka s křenem

Bílá omáčka s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g hladké mouky, 40 g másla, 2 dcl mléka, 2 dcl smetany, 1 křen, špetka soli

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou s mlékem. Vše dobře rozmícháme, osolíme a povaříme. Pak přidáme smetanu, můžeme přisladit cukrem či přikyselit octem. Necháme přejít varem a do hotové omáčky vmícháme strouhaný křen.

Pikantní omáčka z vajec

Pikantní omáčka z vajec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg másla, 4 žloutky, 3 dcl hovězího vývaru, 5 lžic citronové šťávy, troška mletého pepře, špetka soli, 2 lžíce petrželové natě

Máslo a žloutky dáme do hrnce a šleháme ve vodní lázni asi 5 minut. Po troškách přidáváme vývar a nakonec přidáme citronovou šťávu. Na závěr přidáme koření (pepř a sůl) a nasekanou petrželku. Podáváme čerstvé.

Sýrová omáčka s kukuřicí

Sýrová omáčka s kukuřicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g plísňového sýra, 350 ml plnotučného mléka, 2 lžíce instantní světlé jíšky, špetka bílého pepře, sůl, 3 lžíce sterilované kukuřice

Sýr nastrouháme, nebo nakrájíme na drobno. Mléko uvedeme do varu a vsypeme hotovou jíšku. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut a poté přidáme sýr. Na mírném plameni vaříme do rozpuštění sýra. Uvařenou omáčku dochutíme solí, pepřem a vmícháme ku...

Omáčka k vánočce

Omáčka k vánočce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 ks celeru, 250 ml černého piva, 50 g másla, 50 g strouhaného perníku na vaření, hrst hrst rozinek, hrst oloupaných mandlí, hrst vlašských ořechů, 50 g švestkových povidel, 100 g včelího medu, 2 lžíce cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, špetka tymiánu, špetka pepře, špetka soli

Máslo si rozpustíme v hrnci a osmažíme na něm nastrouhanou kořenovou zeleninu dozlatova, poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli, podlijeme pivem, přidáme povidla, citrónovou šťávu, med, cukr, bobkový list, nové koření, opepříme, osolíme a povaříme...

Rebarborová omáčka do pohárů

Rebarborová omáčka do pohárů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rebarbory, 150 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru

Neloupanou rebarboru omyjeme. Odřízneme tuhé konce a zbytek nakrájíme na zhruba půl centimetru tenké plátky. Připravíme si hrnec s teflonovým dnem a všechny ingredience do něho nasypeme. Zapneme střední plamen a mícháme tak dlouho, dokud rebarbora...

Lilkovo-rajčatová omáčka pro nejmenší

Lilkovo-rajčatová omáčka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lilku, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce bazalky

Lilek oloupeme a nakrájíme na kolečka, jednotlivé kolečka mírně posolíme a necháme přibližně 10 minut takzvaně opotit. Poté suchým papírovým ubrouskem lilek osušíme. Na připravenou pánev si nalijeme olivový olej a necháme rozehřát. Lilek nakrájíme...

Omáčka z červeného rybízu

Omáčka z červeného rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g červeného rybízu, 50 g másla, 70 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 50 ml mléka, citronová šťáva, špetka soli

Z masla a múky pripravíme ružovú zápražku. Zalejeme ju studenou vodou a mliekom, posolíme a dobre povaríme. Pridáme očistené umyté ríbezle a cukor, ešte trochu povaríme a podľa chuti okyslíme citrónom. So soľou v ovocných omáčkach veľmi opatrne, p...

Omáčka z rybízu

Omáčka z rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybízu, 50 g cukru, 50 g hladké mouky, 200 ml sladké smetany, 50 g másla, 1 ks citrónu, špetka soli

Rybíz očistíme, vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přisypeme cukr a uvedeme do varu. Máslo si rozpustíme v dalším hrnci, přisypeme mouku, uděláme jíšku, kterou vmícháme do měkkého rybízu, promícháme a povaříme. Poté omáčku prolisujeme, přilijeme sm...

Česneková omáčka s anglickou slaninou

Česneková omáčka s anglickou slaninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g plátkové anglické slaniny, 8 stroužků česneku, 500 ml plnotučného mléka, 180 g zakysané smetany, 2 lžičky Vegety Chuť jara, 1 lžíce hladké mouky

Slaninu nakrájíme na nudličky a krátce na sucho osmahneme. Poprášíme moukou a chvíli mícháme. Poté zalijeme mlékem, přidáme Vegetu a na jemno nastrouhané stroužky česneku. Promícháme a asi 10 minut povaříme. Na závěr vmícháme zakysanou smetanu, ne...

Křenová omáčka s jablkem

Křenová omáčka s jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml zakysané smetany, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 najemno nastrouhané jablko, 1 svazek nasekaného kopru, špetka soli

Všetky prísady postupne rozmiešame, dochutíme. Vychladnuté podávame ku grilovaným mäsam, rybám, pečeným zemiakom, grilovanej zelenine, alebo k čerstvým šalátom.

Omáčka z okurek

Omáčka z okurek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 sterilovaných okurek, 1 cibule, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 kostka masoxu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce másla, špetka soli, 1 lžíce polohrubé mouky

Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a půlku kostky masoxu. Dusíme asi půl hodiny za občasného podlévání nálevem z okurek. Šlehačku rozkvedláme s moukou a přidáme k okurkám. Za stálého mí...