Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Omáčka z okurek

Houbová omáčka s kuřecím masem

Houbová omáčka s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 250 g kuřecích stehenních řízků, 2 stroužky česneku, 100 ml mléka, sůl, pepř, 2 lžičky kari koření, 50 g žampionů, 2 lžíce husté smetany

Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a dáme smažit na rozehřátý olej. Smažíme asi 10 minut, dokud se maso neprohřeje. Přidáme rozpůlené žampiony a smažíme další 2 minuty. Zalijeme mlékem, přidáme smetanu, rozetřený če...

Španělská hustá omáčka

Španělská hustá omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 50 g hladké mouky, 400 g rajčat, 300 ml hovězího bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 žlutá paprika, 1 lžíce hrášku, 1 menší pórek, 1 fenykl, 2 bobkové listy, 50 g anglické slaniny

Veškerou zeleninu nakrájíme na kousky. Do roztopeného másla přidáme mouku, smažíme 1 minutu do hněda. Přidáme nakrájená rajčata, hovězí bujón, ocet, sójovou omáčku a vaříme 2 minuty. V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu, cibul...

Cizrnová omáčka trochu jinak

Cizrnová omáčka trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cizrny, 1 lžíce sezamového oleje, 50 ml citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 4 stroužky česneku, sůl, pepř

Cizrnu namočíme na 12 hodin do vody a poté vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Vodu scedíme a cizrnu důkladně rozmixujeme. Přidáme rozetřený česnek, citrónovou šťávu, olej, sójovou om...

Omáčka z rajčat k bílému masu, rybám a darům moře

Omáčka z rajčat k bílému masu, rybám a darům moře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6-7 rajčat, hrst čerstvě nasekané bazalky, 150 g másla, 100 ml bílého vína, 3 vejce, resp. žloutky

Rajčata spaříme, zbavíme slupek a jádřinců a rozmixujeme. Do pánve vlijeme víno, pomalu zahříváme, přidáváme po troškách máslo a žloutky. Když začne omáčka houstnout, dochutíme ji solí, pepřem a bazalkou.

Rajčatová omáčka na zapékání

Rajčatová omáčka na zapékání

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 lžic rostlinného oleje, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 500 g rajčat, 300 ml rajčatového protlaku, 500 ml zeleninového bujónu, 1 lžíce cukru krystalu, 3 lžíce citrónové šťávy, 150 ml bílého vína, sůl, pepř, 1 lžička sušeného oregana

Na oleji dozlatova osmažíme nakrájené cibule. Přidáme rozetřený česnek a smažíme do měkka. Přidáme oloupaná nakrájená rajčata, rajčatový protlak, zeleninový bujón, oregano, cukr a citrónovou šťávu. Důkladně promícháme, přikryjeme pokličkou a vařím...

Exotická omáčka z kiwi

Exotická omáčka z kiwi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kiwi, sůl, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce octu, 2 lžíce posekané bazalky, 2 lžíce včelího medu, 2 lžíce bílého vína

Kiwi oloupeme, dáme do mixéru, přidáme nakrájenou cibuli a důkladně rozmixujeme. Přidáme víno, ocet, med, nasekanou bazalku, rozetřený česnek a sůl dle chuti. Omáčku podáváme studenou. Nejlépe se hodí k pečenému bílému masu.

Cizrnová omáčka s řepou

Cizrnová omáčka s řepou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cizrny, 1 cibule, 400 g červené řepy, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 50 ml citrónové šťávy, 1/2 lžíce mletého kmínu, sůl

Cizrnu namočíme na 12 hodin do vody. Poté přidáme nakrájenou cibuli a vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Mezitím řepu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vodu, přikryje...

Znojemská omáčka trochu jinak

Znojemská omáčka trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího podplečí, 1 větší cibule, 100 g šunky, 1 dcl oleje, 3 větší sterilované okurky, 2 kostky hovězího bujónu, sůl, pepř, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Ty pak osolíme a opepříme. Očistíme si cibuli a nakrájíme ji na malé kousky nebo nasekáme. Jednu a půl okurky si nakrájíme na kousky. Šunku si rovnež nakrájíme na malé kousíčky. Ze dvou kostek hovězího ...

Lišková omáčka s plátky roštěné

Lišková omáčka s plátky roštěné

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 4 hrsti nakrájených čerstvých lišek, 2 lžíce hořčice z celých semen a l´ancienne nebo jiné dle vlastního výběru, hladká mouka, smetana na vaření, sůl, pepř, 2 lžíce sádla

Roštěnky si omyjeme a zbavíme tučných částí a blanek. Z obou stran je nasolíme a opepříme, namažeme hořčicí (já používám pikantnější hořčici, buď dijonskou nebo à l´ancienne značky Maille, ale klidně můžeme použít i obyčejnou) a obalíme v hladké m...

Malinová omáčka  nejen na knedlíky

Malinová omáčka nejen na knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička škrobové moučky, 1/4 l vody, 10 dkg cukru moučka, 1/4 kg malin

Ve vodě svaříme škrobovou moučku a dáme prochladnout. Do mixéru vložíme maliny a cukr. Po částech přidáváme prochladlou převařenou škrobovou moučku. Vše rozmixujeme dohladka. Malinová omáčka by měla být řídká a hladká. Hotovou malinovou omáčkou ...

Masová omáčka na špagety

Masová omáčka na špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 2 větší cibule, olej, ostrý a jemný kečup, 0,5 sklenky boloňské omáčky, špetka soli

Na rozpáleném oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli a přidáme mleté maso. Restujeme. Mírně osolíme a zalije kečupem – záleží na chuti každého, jestli použijeme ostrý, nebo sladký. Mně se osvědčila kombinace obou. Promícháme a přidáme boloňskou o...

Rajská omáčka s karbenátkem

Rajská omáčka s karbenátkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžičky soli, pepř, 2 rajčatové protlaky, 1 střední cibule, 1/2 lžičky mletého nového koření, 3 bobkové listy, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce cukru krystalu, rostlinný olej na smažení, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 l vařící vody

Maso dáme do misky, přidáme vejce, strouhanku, 1 lžičku soli, pepř a dobře promícháme. Vytvoříme vetší kuličky, splácneme je na silnější placky a osmažíme v pánvi na oleji dozlatova. Dáme okapat od tuku. Během smažení karbenátků si nakrájíme na k...

Rajská omáčka na zelenině

Rajská omáčka na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malá cibule, 500 g rajčat nebo 80 g protlaku, cukr krupice, rostlinný olej, sůl, několik kuliček pepře, pár kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 citrón, 5 dcl zeleninového vývaru, ocet

Na tuku osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova osmažen, přisypeme hladkou mouku, osmahneme a vmícháme rajčatový protlak nebo opraná rozkrájená rajča...

Omáčka z okurek

Omáčka z okurek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 sterilovaných okurek, 1 cibule, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 kostka masoxu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce másla, špetka soli, 1 lžíce polohrubé mouky

Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a půlku kostky masoxu. Dusíme asi půl hodiny za občasného podlévání nálevem z okurek. Šlehačku rozkvedláme s moukou a přidáme k okurkám. Za stálého mí...

Omáčka ze sušených hub

Omáčka ze sušených hub

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g sušených hub, 1 ks cibule, 50 g másla, 100 ml mléka, 50 g hladké mouky, špetka kmínu, špetka pepře, špetka soli

Sušené houby si namočíme do vody a necháme je namočené asi zhruba hodinu. Poté přidáme do vody kmín a houby uvaříme doměkka. V hrnci si rozpustíme máslo, zpěníme na něm nadrobno nasekanou cibuli, když je cibule zpěněná přisypeme hladkou mouku a ud...

Omáčka z rybízu

Omáčka z rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybízu, 50 g cukru, 50 g hladké mouky, 200 ml sladké smetany, 50 g másla, 1 ks citrónu, špetka soli

Rybíz očistíme, vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přisypeme cukr a uvedeme do varu. Máslo si rozpustíme v dalším hrnci, přisypeme mouku, uděláme jíšku, kterou vmícháme do měkkého rybízu, promícháme a povaříme. Poté omáčku prolisujeme, přilijeme sm...

Omáčka z povidel

Omáčka z povidel

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce nastrouhaného perníku na vaření, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžíce citrónové kůry, špetka hřebíčků, 50 g mandlí, hrst rozinek, 500 ml vody, 250 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, špetka cukru, špetka soli

Povidla dáme do hrnce, přilijeme 50 ml vody, přidáme perník, osolíme, přidáme skořici, rozinky, trochu citrónové kůry a povaříme cca 15 minut. Poté přilijeme smetanu, přisypeme mouku, přidáme na plátky nakrájené mandle a povaříme cca 5 minut. Poté...

Omáčka k vánočce

Omáčka k vánočce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 ks celeru, 250 ml černého piva, 50 g másla, 50 g strouhaného perníku na vaření, hrst hrst rozinek, hrst oloupaných mandlí, hrst vlašských ořechů, 50 g švestkových povidel, 100 g včelího medu, 2 lžíce cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, špetka tymiánu, špetka pepře, špetka soli

Máslo si rozpustíme v hrnci a osmažíme na něm nastrouhanou kořenovou zeleninu dozlatova, poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli, podlijeme pivem, přidáme povidla, citrónovou šťávu, med, cukr, bobkový list, nové koření, opepříme, osolíme a povaříme...

Omáčka hečepeč

Omáčka hečepeč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce šípkových povidel, 250 ml červeného vína, 1 ks perníku na vaření, 1 lžíce rozinek, 50 g mandlí, 1 kostka cukru, 1 ks citrónu, špetka mleté skořice, špetka tlučeného hřebíčku, špetka soli

Perník na vaření nastrouháme, přisypeme do vína, přidáme trochu vody a povaříme. Dále přidáme kostku cukru, špetku skořice, špetku tlučeného hřebíčku, citrónovou šťávu a přilijeme trochu vody a vaříme dohusta. Když je omáčka hustá, vmícháme šípkov...

Avokádová omáčka II.

Avokádová omáčka II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks zázvoru, 1 ks chilli papričky, 1 lžička koriandru, 500 g avokáda, 50 g cukru, špetka soli

Avokádo oloupeme, nakrájíme na kostičky a namixujeme. Zázvor nasekáme nadrobno. Namixované avokádo dáme do misky, přidáme nadrobno nasekanou chilli papričku, nadrobno nasekaný zázvor, koriandr, cukr, osolíme. Podáváme ke studeným pokrmům.

Omáčka ze žloutků

Omáčka ze žloutků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks žloutků, 2 lžíce másla, 1 ks cibule, 1 lžíce octa, 1 lžíce moučkového cukru, špetka pepře, špetka soli, 1/2 sklenky vody

Cibuli nakrájíme na drobno, podlijeme vodou, přidáme ocet, opepříme, osolíme, přidáme cukr a krátce povaříme. Poté přidáme žloutky, máslo, povaříme 10 minut a podáváme.

 Rajčatová omáčka se šmakounem

Rajčatová omáčka se šmakounem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rajčatového protlaku, lžička tymiánu, špetka soli, lžička oregana, 1 cibule, 1 jarní cibulka, 1 plátek Šmakouna (Shmaky), 1 stroužek česneku, lžička olivového oleje, 40 g Eidamu (Edam)

Na pánvičce si necháme rozehřát olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme na kostičky nakrájené jarní cibulku a šmakouna, zalijeme je rajčatovým protlakem a ochutíme nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánem, or...

Omáčka z lesních plodů

Omáčka z lesních plodů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g malin, 125 g na plátky nakrájených jahod, 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy nebo 1-2 lžíce třešňového likéru, 1 lžíce cukru krystal nebo dle chuti

V misce rozmačkáme ovoce vidličkou. Vmícháme cukr s citrónovou šťávou nebo líkérem. Případně ovoce rozmixujeme s citrónovou šťávou a cukrem. Ovocnou směs nandáme lžící do jemného síta, které podložíme miskou. Ovoce propasírujeme skrz síto pomocí v...

Rajčatová omáčka s bazalkou a česnekem

Rajčatová omáčka s bazalkou a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 konzerva rajčatového protlaku, 1 hrst bazalky, 3 stroužky česneku

Na rozpálený olivový olej dáme rajčatový protlak, přidáme bazalku a propasírovaný česnek. Krátce podusíme. Podáváme se špagetami.

Boloňská omáčka s vínem

Boloňská omáčka s vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hovězího mletého masa, 0,5 l hovězího bujónu, 10 dkg celeru, 1 střední kořenová petržel, 1 střední mrkev, 1 rajčatový protlak (cca 200 g), 2 dcl suchého červeného vína, muškátový oříšek, oregano, sůl, pepř, 120 g anglické slaniny v celku, 1 střední cibule

Anglickou slaninu si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Ke konci škvaření přidáme cibulku a restujeme, dokud nezesklovatí. Poté přidáme na hrubo nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel a celer) a restujeme cca 20 minut, dokud zelenina nezačne hodně v...