Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Špenátové lívance

Špenátový koktejl s banánem

Špenátový koktejl s banánem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čerstvého špenátu, 1 banán, 100 ml vody

Omyté listy špenátu rozmixujeme ponorným mixérem v úzké vyšší nádobě s vodou. Poté přidáme banán a krátce prošleháme, napěníme. Koktejl nalijeme do sklenice a ihned podáváme.

Špenátovo-řeřichový salát

Špenátovo-řeřichový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 hrst řeřichy, 100 g špenátu, 1 ks červené cibule, 7 g soli, 7 g pepře

Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme ji s řeřichou a špenátem. Olivový olej vyšleháme s citrónovou šťávou, solí a pepřem. Salát podáváme zastříknutý zálivkou.

Salát ze špenátových listů

Salát ze špenátových listů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g špenátových listů, 100 g ledového salátu, 1 vetší nebo 2 menší mrkve, 1 avokádo, 1-2 okurky, 10 cherry rajčat, 100 g černých oliv, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce limetové šťávy, sůl, pepř

Omyjeme salát, špenát, rajčata, okurku a mrkve. Do velké mísy natrháme listy špenátu a ledového salátu. Nekrájíme je nožem, všechny vitamíny by se znehodnotily. Nastrouháme oloupanou mrkev a salát posypeme na kostičky nakrájenou okurkou a půlkami ...

Špenátový salát s hruškami

Špenátový salát s hruškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g špenátu, 200 g hrušek, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, špetka pepře, špetka soli

Špenátové listy omyjeme, hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky. Hrušky smícháme se špenátovými listy a poté přelijeme dressingem, který jsme si připravili následovně: Olivový olej smícháme s medem, opepříme, osolíme a rozmixujeme. Podáváme s pečivem.

Špenátové nočky do polévky

Špenátové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti čerstvých špenátových listů, 2 lžíce změklého másla, 1 vejce, 1/2 hrnečku strouhanky, 2 hrsti hrubé mouky, špetka soli, špetka muškátového květu, 1/2 lžičky česneku - sušené kořenící směsi

Omyté špenátové listy dáme do cedníku, důkladně prolijeme vařící vodou, necháme okapat a nasekáme na malé kousky. Máslo se špetkou soli a žloutkem dobře promícháme, přidáme strouhanku, mouku, připravený špenát, česnek a muškátový květ. Z bílku ...

Špenátový přívarek s volským okem

Špenátový přívarek s volským okem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špenátového protlaku, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1,5 - 2 dcl mléka, trochu soli, trochu pepře, 8 vajec , trochu oleje

Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, přidáme špenát, sůl, prolisovaný česnek a dle potřeby mléko. Krátce povaříme na mírném ohni a dochutíme. Na oleji upražíme volské oka. Na talíř naservírujeme špenátový přívarek, volské oka a podáváme ...

Špenátová omeleta

Špenátová omeleta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 g strouhaného eidamu, troška pepře, špetka soli, 70 g vařeného špenátu , 10 g ztuženého pokrmového tuku, 1 vejce, troška zelené natě

Špenát na pánvi s tukem přelijeme osoleným, popř. okořeněným rozšlehaným vejcem a necháme ztuhnout. Na talíři sypeme omeletu sýrem a zelenou natí.

Špenátové lívance

Špenátové lívance

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g špenátového protlaku, 3 stroužky česneku, 150 g hrubé mouky, špetka černého mletého pepře, špetka majoránky, muškátový ořech, 3 vejce

Špenátový pretlak zmiešame s cesnakovou pastou, hrubou múkou, soľou, mletým čiernym korením, majoránom, postrúhaným muškátovým orieškom. Primiešame žĺtka a vypracujeme cesto. Ak je cesto husté, rozriedime ho mliekom. Nakoniec vmiešame sneh z bielo...

Špenátová omáčka

Špenátová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mletého špenátu, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, 2 vejce, 100 ml mléka

Na oleji do zlatova osmažíme nakrájené cibule. Přidáme špenát, mléko a necháme projít varem. Přidáme rozetřený česnek a vejce. Důkladně promícháme a opět přivedeme k varu. Vaříme 5 miut. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s uvařeným vejcem nebo vol...

Špenátová kaše

Špenátová kaše

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g špenátu, špetka soli, 15 g másla

Do měkka uvařený špenát prolisujeme, promícháme s malým množstvím špenátového vývaru a polovinou rozpuštěného másla a osolíme.

Špenátové noky se sýrem

Špenátové noky se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špenátu, 2 vejce, 500 g brambor, 200 g hladké mouky, sůl, 1 kulička pepře, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, kousek tvrdého sýra na posypání

Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, dokud nezměknou. Ve vodě uvaříme špenát, dokud není dopstatečně měkký. Mezitím na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Brambory necháme okapat a pomačkáme. Přidáme osmaženou cibulku, s...

Špenátová roláda

Špenátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení mraženého špenátu, 4 vejce (4 žloutky+ sníh ze 4 bílků), 3 vrchovaté lžíce hrubé mouky, špetka kypřícího prášku do pečiva, sůl, Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 g strouhané nivy nebo ementálu, 200 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku, sůl

Rozmrzlý špenát vymačkáme a smícháme se žloutky, moukou, s práškem do pečiva a sněhem z bílků. Osolíme a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě ( asi 200°C ) 10 - 15 minut. Upečený plát překlopíme na čistý papír na...

Tortellini se špenátovou omáčkou

Tortellini se špenátovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tortellin, 200 g 12% smetany, 300 ml plnotučného mléka, 40 g čerstvého špenátu, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, 3 stroužky česneku, 2-3 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky

Špenátové listy rozmixujeme ve smetaně ponorným mixérem společně se stroužky česneku. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem. Rozmícháme a krátce povaříme s bujónem. Vlijeme rozmixovaný špenát a opět krátce povař...

Krémová špenátová polévka

Krémová špenátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g špenátu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 100 g parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce másla, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 ks šalotky, 2 stroužky česneku

Špenát spaříme horkou vodou a necháme ho okapat v sítu. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a osmažíme je na másle. Zalijeme je vývarem, přidáme špenát a vaříme 10 minut. Poté rozmixujeme dohladka. Osolíme, opepříme, přidáme smetanu a prohřeje...

Rozmarýnová foccaccia se špenátovým burgerem

Rozmarýnová foccaccia se špenátovým burgerem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g droždí (kvasnice), 20 g rozmarýnu, 500 g hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml vody, 150 g pažitky, 50 g parmazánu, 100 ml rostlinného oleje, 50 g slunečnicového semínka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 400 g špenátu, 200 g fety, 4 ks slepičího vejce, 4 lžíce slunečnicového oleje

PŘIPRAVÍME SI FOCCACCIU: Vodu smícháme s droždím a nasekaným rozmarýnem a poté postupně přidáváme mouku. Necháme kynout 40 minut na teplém místě. Poté vypracujeme 4 bochánky a potřeme je olivovým olejem. Pečeme 15 minut na 230 °C. PŘIPRAVÍME SI ...

Špenátová polévka s Mozzarellou

Špenátová polévka s Mozzarellou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špenátového protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 2 cibule, 200 ml zakysané smetany, 1-2 stroužky česneku, 1 lžička soli, troška pepře, 1 lžíce másla, 150 g Mozzarellových třešniček na vaření, 300 ml plnotučného mléka, 300-400 ml vody, troška polévkové koření tekutého

Cibule očistíme a nakrájíme na drobno. V kastrole si rozpustíme máslo a přidáme cibule. Smažíme dozlatova. Zahustíme hladkou mouku a zalijeme mlékem. Za stálého míchání vložíme protlak a zředíme vodou. Vaříme 10-12 minut. Dochutíme prolisovaným če...

Spinacine (špenátové karbanátky)

Spinacine (špenátové karbanátky)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg čerstvého špenátu, hrneček strouhanky (2-4 lžíce do těsta + na obalení), 1 lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce parmazánu/parmezánu, 100 ml mléka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, hrst petrželky, špetka soli, troška pepře, troška muškátového květu

Špenát nasekáme nadrobno a spaříme ho horkou vodou. Dáme ho okapat, přendáme do mísy a přidáme hladkou mouku, vejce, mléko, strouhanku, nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, ochutíme, přidáme nadrobno nakrájenou petržel a dobře promísíme. Měla by ...

Špenátová polévka

Špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g mletého špenátu, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 250 ml mléka, 250 ml zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku

Na másle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a smažíme, do světle hněda. Přidáme bujón a špenát a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut na mírném plameni. Poté přidáme rozetřený česnek, mléko, sůl a pepř dle chutě...

Listový špenátový koláč

Listový špenátový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g listového těsta, 450 g čerstvého špenátu nebo 150 g špenátového protlaku, 250 g jemného tvarohu, 1 lžíce nastrouhané Nivy, 1 cibule, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 lžička mletého kmínu, 4 vejce, celý kmín, hladká mouka na vál

Listové těsto rozdělíme na poloviny a obě postupně rozválíme na pomoučeném vále. Jednu část těsta vložíme do hlubšího plechu tak, aby po stranách trochu přesahovalo. Špenát umyjeme, odstraníme stonky, nakrájíme, mražený špenát necháme trochu rozmr...

Špenátový nákyp

Špenátový nákyp

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g špenátového protlaku, 250 ml smetany, 250 g strouhaného Eidamu (Edamu), 6 vajec, 5 lžic másla, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje

Špenátový protlak promícháme se smetanou, žloutky a s 200 g nastrouhaného eidamu, osolíme a vmícháme tuhý sníh, který jsme si ušlehali z bílků. Zapékací misku vymažeme máslem, směs dáme do zapékací misky, posypeme zbytkem nastrouhaného sýra, pokap...

Krémový špenátovo-artyčokový dip

Krémový špenátovo-artyčokový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balíček nasekaného špenátu, 400 g nasekaných srdíček artyčoků, 1 balíček smetanového sýra (cca 250g, 2 lžíce zakysané smetany, 1/2 šálku strouhaného parmazánu, 1/2 lžičky česnekové soli, špetka pepře cayenského

Předehřejte troubu na 200°C. Ve středně velké míse předehřejte jen asi minutku sýr v mikrovlnce, aby změknul. Přidejte špenát, artyčoky, zakysanou smetanu, majonézu a parmazán. Smíchejte vše dohromady a přidejte česnekovou sůl a cayenský pepř, pod...

Špenátové koule

Špenátové koule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

olej na smažení, 100 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 400 g špenátu, sůl, pepř, 2 čerstvé listy špenátu na ozdobu, majonézu při podávání

Olej rozehřejeme na 180 °C. V míse smícháme najemno nakrájenou cibuli, mleté maso, nasekaný nebo rozemletý špenát, vejce, mouku, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně promícháme a tvoříme kuličky, které dáme smažit na 10-15 minut. Mezitím opláchneme ...

Špenátová smetanová polévka

Špenátová smetanová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvého špenátu, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 50 g bulvového celeru nebo jiné kořenové zeleniny, 750 ml vody, 500 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, 1 stroužek česneku, 1 vejce (žloutek)

Špenát opereme, očistíme a drobně rozsekáme. Kořenovou zeleninu si nastrouháme. Z tuku a mouky připravíme mícháním světlou jíšku - rozpustíme si máslo a až začne pěnit, přidáme mouku a zamícháme. K jíšce vložíme nastrouhanou kořenovou zeleninu a p...

Špenátové placky

Špenátové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení mraženého špenátového protlaku, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, špetka oregana, 2 vejce, 10 lžic hladké mouky, olej na smažení, tvrdý sýr, ostrý kečup

Špenát necháme úplně rozmrazit a puštěnou vodu slijeme. Osolíme, opepříme, přidáme oregano, celá vejce, mléko, nadrobno pokrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mouku a promícháme. Množství mouky případně upravíme, záleží na tom, kolik vody ve špenát...

Špenátové flíčky zapečené se sýrem

Špenátové flíčky zapečené se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

370 g hrubé mouky, 2 vejce, 150 g špenátu, 20 ml olivového oleje, 150 g tvrdého sýra, 150 g másla, sůl

Z mouky, vajec, jemně sekaného nebo mletého špenátu a oleje připravíme těsto. Vyválíme je a necháme oschnout. Potom z něho nakrájíme větší čtverečky - flíčky. Uvaříme je v osolené vodě, scedíme, promastíme polovinou másla a vmícháme polovinu strou...