Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Staročeská čočková omáčka s knedlíkem

Kachna po staročesku

Kachna po staročesku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kachny, 150 g ostravské klobásy, špetka soli, 1/2 lžíce kmínu, 1 cibule, 120 g slaniny, 2 hrnečky vody, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku

Omytou kachnu osolíme a pokmínujeme. Dáme na pekáč a přidáme vodu a tuk. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 30 minut, pak ztlumíme na 180°C a pečeme 40 minut. Asi tak 20 minut před dopečením přidáme do pekáče cibuli na kostičky, klobásu n...

Staročeský kapustový prejt

Staročeský kapustový prejt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední kapusta, 500 g vepřového mletého masa, 2 housky z předešlého dne, hrneček mléka, 30 g másla, 2 vejce, 50 g libovější anglické slaniny, špetka soli, špetka pepře, 2-3 stroužky česneku, troška sekané petrželky, lžíce sádla ne vymazání pekáčku

Očištěnou rozčtvrcenou kapustu povaříme v osolené vodě do poloměkka, necháme okapat a prochladlou ji umeleme na masovém strojku. Mletou kapustu smícháme s masem. Žloutky utřeme s máslem, přidáme maso s kapustou, v mléce rozmáčené kousky housek, n...

Staročeská čočková omáčka  s knedlíkem

Staročeská čočková omáčka s knedlíkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg čočky, 1-2 mrkve, 1 kořenová petržel, 5 ks bobkového listu, 10 ks celého pepře , 2 ličky octa, troška soli, troška tymiánu, 4 lžíce másla, 3-4 lžíce hladké mouky

Čočku asi na hodinku namočíme a pak dáme vařit spolu s nastrouhanou mrkví, petrželí a kořením. Na másle si z mouky uděláme tmavší jíšku, kterou přidáme do vařené čočky, dochutíme solí, octem či ev. přisladíme (záleží na množství mrkve).

Staročeská pečeně se zázvorem

Staročeská pečeně se zázvorem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové krkovice, 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíce rostlinného oleje, sůl dle chuti, 1 lžíce sádla, 500 ml světlého piva, 2 červené cibule

Krkovici si omyjeme a osušíme. Vložíme je do vhodné nádoby a osolíme, posypeme zázvorem, kmínem a přelijeme olejem i 250 ml piva. Nádobu přikryjeme alobalem a necháme 24 hodin marinovat. Po 12-ti hodinách maso otočíme. Po 24 hodinách maso vyjmem...

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 l mléka, 250 ml sladké smetany, 1 hrneček krup 8 vel., troška kmínu, lžička soli, 3/4 l vody, 3 lžíce hladké mouky, 1 kg brambor, 4 lžíce sádla

Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody s kmínem až do změknutí. Pak přilijeme mléko - dříve by se připalovalo, přilijeme za varu smetanu rozvedlanou v hrnku společně s hladkou moukou. Brambory uvaříme ve slupce doměkka - nepříliš, aby...

Staročeská bílá polévka s kroupami

Staročeská bílá polévka s kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg brambor, 1/2 l mléka, 1 balení šlehačky, 1/4 sáčku velkých krup, 1 lžíce soli, 1 lžička kmínu, 3-4 lžíce sádla, 2-3 lžíce hladké mouky

Propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vodu případně doléváme, dost se vsákne a vyvaří. Když jsou kroupy měkké, zalijeme mlékem, rozkvedláme mouku ve šlehačce a zahustíme. Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Na pánvičce rozpálíme sá...

Staročeské houbové šišky

Staročeské houbové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 80 g másla, 140 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, špetka šalvěje, špetka pepře, špetka šafránu, špetka soli

Houby očistíme a omyjeme. Nakrájíme je nadrobno. Vypracujeme těsto z mouky, vajec, soli, šalvěje, pepře, šafránu a posekaných hub. Pořádně zpracujeme. Vytvarujeme z něj šišky a ty opečeme ze všech stran na másle, které jsme rozpustili na pánvi. Z ...

Staročeská calta

Staročeská calta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g polohrubé mouky, 500 g cukru moučka, 300 g loupaných mandlí, 150 g kandovaného ovoce, 1 lžička mleté skořice, 2 vejce, 1 hrneček vody, 30 g droždí (kvasnice), 3 lžíce másla, 1 vejce, 4 lžíce cukru moučka

Mouku smícháme s cukrem, přidáme na proužky nakrájené mandle, nakrájené kandované ovoce, skořici, rozšlehaná 2 vejce, vodu a droždí. Vypracujeme důkladně těsto a vytvarujeme z něj 4 podlouhlé šišky. Potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě...

Kuřecí prsa po staročesku

Kuřecí prsa po staročesku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 1 cibule, 80 ml slunečnicového oleje, 60 g másla, 30 g rozinek, 200 ml švestkového kompotu, 40 g vlašských ořechů, špetka soli

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky.. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, poté jí osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme k ní maso a orestujeme. Rozinky spaříme a přidáme k masu, švestky pokrájíme na čtvrtky a přidáme také k masu, osolím...

Hříbková kotleta po staročesku

Hříbková kotleta po staročesku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřová kotleta, 15 ml olivového oleje, 2 hrsti hub, resp. hříbků, špetka koření, nejlépe staročeského (směs), 2 lžíce másla, 20 ml smetany, špetka soli, troška pepře

Nejprve si očistíme hříbky a nakrájíme je na plátky. Kotletu naklepeme a okořeníme směsí staročeského koření. Na olivovém oleji orestujeme ochucenou kotletu z obou stran a pak ji necháme dodusit. V závěru přidáme máslo, které šťávu zvýrazní a lehc...

Zapečené brambory po staročesku

Zapečené brambory po staročesku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 500 g kyselého zelí, 200 g anglické slaniny, 1 cibule, špetka soli, troška kmínu, 200 ml mléka, lžíce oleje

Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. Přidáme teplé mléko a uděláme hustší kaši. Na opečenou slaninu přidáme cibuli a mírně osmahneme. Vložíme kysané zelí, kmín a podusíme. Do vymaštěné zapékací mísy dáme polovinu bramborové kaše a na n...

Staročeský mazanec z remosky

Staročeský mazanec z remosky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 žloutky, 90 g cukru, 105 g Hery, 380 g polohrubé mouky, špetka soli , špetka muškátového květu , 2 dcl mléka, 42 g droždí, hrst rozinek, 60 g kandované pomerančové kůry nebo ovoce, citronová kůra, hrst posekaných mandlí, 1 vejce na potření

Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme citronovou kůru, špetku soli, muškátový květ a vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka. Vy...

Staročeský medovník

Staročeský medovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 90 g sádla, 3 vejce, 2 lžičky sody bikarbóny, 6 lžíc medu, 6 lžíc mléka, Krém: 750 ml mléka, 7 lžíc polohrubé mouky, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 žloutky, 120 g cukru moučka, 250 g másla

Nejprve si připravíme těsto. Na vále, nebo čisté pracovní ploše si vypracujeme těsto z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, sody, medu a mléka. Troubu rozehřejeme na 180°C. Vypracované, hladké těsto rozdělíme na 6 dílu. Z každého dílu vyválíme plát ...

Staročeský báč

Staročeský báč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 40 g droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru krupice, 750 g brambor, 250 g slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 3 lžíce sádla

Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se. Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramb...

Staročeské palačinky s játrovou směsí

Staročeské palačinky s játrovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 l mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, sůl, pepř, 350 - 400 g drůbežích jater, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 250 ml červeného vína, kmín, kečup

Z 1/2 l mléka, 2 vajec, 200g mouky, soli a pepře si připravíme palačinkové těsto, ze kterého uděláme klasické palačiky. Na náplň si orestujeme cibuli s játry nakrájenými najemno. Zastříkneme vínem, podusíme doměkka. Dochutíme kořením (solí, pepřem...