Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 355

Smažené kostičky z pečiva do polévky

Smažené kostičky z pečiva do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kusy bílého nebo tmavého pečiva, 2 lžíce másla

Housky nebo chleba nakrájíme na kostičky a dáme na rozehřátou pánev. Pohýbováním pánve osmažíme kousky pečiva dozlatova. Pro zlepšení chutě můžeme osmažit kousky pečiva na rozpuštěném másle.

Zelí z Moravy s bramborami

Zelí z Moravy s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka zelí, 1 cibule, kmín, 30 g slaniny, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 2 brambory, 1 lžíce octu

Zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kmín a na malé kostičky nakrájenou slaninu. Vaříme, až zelí změkne. Rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm mouku, kterou poté zalijeme vodou ze zelí a p...

Zelí z Čech

Zelí z Čech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka zelí, 1 cibule, 40 g sádla, kmín, 20 g hladké mouky, 1 lžíce octu, sůl, 1 lžíce cukru krystalu, 1 l vody

Rozpustíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zelí nakrájíme na tenké nudličky a vložíme k cibuli, osolíme a přidáme kmín. Vše opražíme, poté podlijeme vodou a dusíme. Měkké zelí poté zaprášíme moukou a znovu podusíme. Okyselíme ...

Topinky opečené na tuku

Topinky opečené na tuku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 krajíců tmavého nebo bílého chleba, 4 lžíce olivového oleje

Topinky opečené na tuku můžeme připravovat dvojím způsobem: Plátky chleba po obou stranách pokapeme rozehřátým olejem a rozložíme na suchý a horký plech. Necháme péct v horké troubě a opečeme po obou stranách dozlatova. Nebo na pánev nalije...

Topinky opečené nasucho

Topinky opečené nasucho

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 krajíců tmavého nebo bílého chleba

Čistý suchý plech necháme dobře nahřát v troubě. Vložíme na něho připravené krajíce chleba a v horké troubě opečeme po obou stranách dozlatova. Topinky můžeme připravovat i na teflonové pánvi nebo nejjednodušeji v elektrickém topinkovači.

Houskové knedlíky s uzeným masem

Houskové knedlíky s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 housek, 3 lžíce hrubé mouky, 3 žloutky, sůl, 0,5 l mléka, 200 g uzené krkovice, 100 g slaniny, 2 l vody, 2 lžíce másla

Slaninu nakrájíme na kostky a osmažíme v rozpuštěném másle a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme žloutky a sůl. Housky pokrájíme na kostičky. Na housky přilijeme mléko se žloutky a vychladlou slaninu. Necháme hodinu stát, až se všechno do seb...

Houskové knedlíky kynuté – s práškem do pečiva

Houskové knedlíky kynuté – s práškem do pečiva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 300 ml mléka, sůl, 3 l vody, 2 housky

Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se solí a práškem do pečiva. V mléce rozkvedláme vajíčko a přidáme k mouce. Těsto propracujeme tak, až je lesklé a nechytá se vařečky. Přidáme na kostičky nakrájenou housku. Promícháme a dáme na vál. Rozd...

Houskové knedlíky kynuté – s droždím

Houskové knedlíky kynuté – s droždím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrubé mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 10 g droždí, sůl, 2 l vody, 2 housky

Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Do mléka přidáme droždí a vytvoříme kvásek, který necháme vykynout. Vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme tak, že je lesklé a nechytá se vařečky. Přidáme na kostičky nakrájenou ...

Domácí těstoviny

Domácí těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hrubé mouky, 2 vejce, 3 l vody, sůl, 1 lžíce oleje

Do misky rozklepneme vejce, přidáme vodu a vše pořádně rozkvedláme. Přisypeme trochu mouky a mícháme, až nám vznikne hustá tekoucí konzistence. Na vál si nasypeme mouku a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého nalijeme vytvořené těstíčko. Celé těst...

Těstoviny vařené

Těstoviny vařené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 3 l vody, sůl, 1 lžíce oleje

Do osolené vroucí vody nasypeme těstoviny. Ihned je zamícháme, aby se těstoviny nepřichytily na dno nádoby. Přidáme lžíci oleje, aby se neslepovaly, a vaříme 15 – 20 minut, podle druhu těstovin. Těstoviny ochutnáme, zda jsou dostatečné povařené. ...

Špagety vařené

Špagety vařené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 2 l vody, 1 lžíce soli, 1 lžíce rostlinného oleje

Studenou osolenou vodu přivedeme k varu. Vložíme balení špaget a přidáme lžíci oleje. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut. Uvařené špagety slijeme a necháme okapat.

Jehněčí jarní polévka

Jehněčí jarní polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčí kýty nebo jiné části, 1,5 l vody, 1 střední mrkev, 100 g petržele, 100 g celeru, 50 g dlouhozrné rýže, 1 větší cibule, 2 žloutky z vejce, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce soli, pepř, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 bobkového listy, hřebíček

Maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou a necháme vařit cca hodinu a půl, dokud maso nezačne měknout. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemn...

Rajská polévka

Rajská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rajčatového protlaku, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 dcl smetany, sůl, pepř, oregano, 1 hrst těstovin nebo rýže, 1,5 l vody

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli, až zesklovatí. Vsypeme mouku a mícháním vytvoříme jíšku. Vše zalijeme vodou, přidáme masox, zamícháme a necháme vařit asi 20 minut. Přidáme rajský protlak,...

Čočková polévka

Čočková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čočky, 2 lžíce másla, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 l vody, sůl, pepř, majoránka, 1 lžíce octu

Čočku před vařením namočíme alespoň na hodinu do hrnce se studenou vodou. Můžeme ji nechat namočenou i přes noc, potom raději použijeme k vaření vodu novou. Namočenou čočku poté přivedeme k varu a osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Na pánvi si m...

Cibulačka

Cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cibule, 3 lžíce másla, 2 kostky masoxu, 1,5 l vody, pepř, sůl

Cibuli nasekáme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli v něm osmahneme dohněda. Zalijeme vodou a přidáme kostky masoxu. Vše vaříme cca 15 minut a nakonec dochutíme pepřem a solí nebo jiným kořením dle chuti.

Spätzle

Spätzle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 4 vejce, 5 lžic mléka, sůl

Dohromady si smícháme mouku, vejce, mléko (lze nahradit vodou). Mícháme jej tak dlouho, dokud se nezačnou dělat malé bublinky. Pak těsto přecedíme do vařící osolené vody, kde je vaříme do doby, než vyplavou samy na povrch. Doba vaření závisí na to...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího předního, sůl, čerstvě mletý pepř, 800 g cibule, 1 velká brambora, 4 lžíce oleje, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky, 1/2 lžičky kmínu, kousek sušené feferonky, 1/2 l hovězího bujón, 1 rajčatový protlak

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule nakrájíme na plátky a bramboru na kostičky. Rozehřejeme si olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme maso a osmahneme jej. Přimícháme...

Hovězí biftek na barevném pepři

Hovězí biftek na barevném pepři

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí bifteky, 30 g másla, čerstvě namletý barevný pepř, 250 g smetany, sůl

Hovězí bifteky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Naklepeme je pouze klouby rukou, aby se neporušila jejich struktura. Dobře je posypeme nadrceným pepřem, ale nesolíme je! Na pánvi si rozpustíme máslo a zprudka bifteky opečeme po obou stranách. ...

Plněná rajská jablíčka

Plněná rajská jablíčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velká nepřezrálá rajčata, 1 svazek bazalky, 150 g měkkého tvarohu, 3 lžíce strouhaného parmazánu, 2 vejce, 1 stroužek česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, tuk na vymazání

Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C. Poté z omytých rajčat odkrojíme horní část a čepičky spolu s vydlabanou dužninou nakrájíme na kostičky. Nasekáme si najemno bazalkové lístky a zamícháme je do tvarohu, do kterého přidáme ještě 2 lžíce parm...

Rajčatový salát s mozzarellou

Rajčatový salát s mozzarellou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 větších rajčat, 350 g mozzarelly, 7 lžic olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, sůl, pepř

Omyjeme rajčata a nakrájíme je na kolečka. Mozzarellu pokrájíme na plátky a natrháme lístky bazalky. Rajčata a mozzarellu střídavě poklademe na talíř a zakapeme olivovým olejem. Dosolíme a dopepříme podle chuti. Nahoru naklademe natrhané lísky baz...

Vídeňská roštěnka

Vídeňská roštěnka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí roštěnky (po 190g), 5 velkých cibulí, 1/4 l hovězího bujónu, 80 g másla, 3 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, sůl, čerstvě mletý pepř

Očistíme si cibule. jednu z nich si najemno nakrájíme a zbytek nakrájíme na kolečka. Osolíme a opepříme roštěnky. Rozehřejeme si na pánvi máslo a osmažíme na něm kolečka cibule. Na druhé pánvi rozehřejeme olej, na kterém krátce osmahneme (asi 2 mi...

Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brokolice, 750 ml vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 ml sladké smetany, 50 ml zakysané smetany, sůl, pepř

Brokolici očistíme, omyjeme a potom rozdělíme na malé růžičky. Stonky odřízneme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Mezitím si uvedeme do varu vodu, do které vmícháme zeleninový bujón a trochu sladké smetany. Pak do ní vložíme růžičky brokolice a vař...

Letní salát s těstovinami a kuřecím masem

Letní salát s těstovinami a kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3-4 kuřecí prsa, 2 papriky, 10 cherry rajčátek, okurka, 1 balení těstovin , 2 bílé nízkotučné jogurty

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle. Poté omyjeme a na drobné kousky nakrájíme zeleninu. Uvaříme těstoviny. Scedíme ve studené vodě. Poté vše smícháme v míse a zalijeme jogurtem.

Obyčejné bramborové knedlíky

Obyčejné bramborové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 2 vejce, 2 plné hrnky hrubé mouky, sůl

Neoloupané brambory uvaříme. Necháme trochu vychladnout a nastrouháme na jemno. Smícháme se solí, vejci, moukou a uhněteme těsto. Vytvarované knedlíky vaříme 20 - 25 minut.

Pečené brambory v troubě

Pečené brambory v troubě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 1 lžíce olivového oleje, troška pažitky, sůl

Brambory nakrájíme podélně na čtvrtiny a rozložíme na plech, nejlépe na pečící papír a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby rozpálené na 220 stupňů. Pečeme asi 45 minut. Brambory podáváme teplé, ozdobené nadrobno nasekanou pažitkou a osolen...

stránka: