Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 356

Vařená rýže

Vařená rýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dlouhozrné rýže, 1 l vody, 1 lžíce soli, 1 lžička oleje

Rýži propláchneme a necháme okapat. Rýži vložíme do osolené vody, vaříme bez pokličky na mírnem ohni a sbíráme pěnu, která se postupně nahoře vytváří. Až je na dně jen troška vody, přikryjeme kastrol pokličkou a rýži dovaříme do sypkosti. Nakonec ...

Treska se zeleninou

Treska se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g tresky, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 papriky, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 mrkev, 100 g hrášku, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, citrónová šťáva

Rybu omyjeme a osušíme, nasolíme, napepříme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici cca 30 minut. Mezitím si omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. vytřeme si zapékací mísu olejem a vložíme do ní rybu a na ni zeleninu. zalijeme kečupem a...

Losos na koriandru

Losos na koriandru

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 podkovy z lososa, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička drceného koriandru, 1 lžička drceného pepře, 4 lžíce olivového oleje, sůl

Lososa omyjeme a osušíme. Citrónovou šťávu smícháme s olejem, drceným koriandrem, pepřem a solí. Ryby touto směsí potřeme a necháme uležet cca 30 minut. pak je usmažíme na pánvi nebo ugrilujeme.

Lehký jablečný koláč

Lehký jablečný koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g listového těsta, 3/4 vody, 100 g moučkového cukru, 1 kg jablek

Oloupeme si jablka, rozpůlíme, zbavíme jadérek a nařežeme na plátky. Na plech nebo do jiné formy kruhového tvaru s pevným dnem si rozprostřepe listové těsto. a klademe plátky jablek tak, aby se překrývaly. Pak zahřejeme na pánvi s nepřilnavým povr...

Gateau au chocolat (čokoládový koláč)

Gateau au chocolat (čokoládový koláč)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čokolády na vaření 80% kakaa, 200 g moučkového cukru, 150 g másla (Hery na pečení), 4 lžíce mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 5 vajec

Ve vodní lázni si roztopíme kousky čokolády, másla a mléko. Směs sejmeme z ohně a přimícháme do ní cukr, žloutky a mouku. Nakonec přidáme velmi opatrně sníh z ušlehaných bílků. Ve středně rozehřáté troubě necháme péci cca 25-30 minut. Koláč se kon...

Drobenková buchta s ovocem

Drobenková buchta s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/8 másla, 1 necelý hrnek mléka, 2 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 sklenice 0,7 l ovocného kompotu dle vlastního výběru

Do mísy smícháme mouku s cukrem a máslem a rukou si rozdrtíme drobenkovou směs. Odebereme 1 hrnek a do zbytku přidáme mléko, rozšlehaná vejce a prášek do pečiva. Mezitím si zcedíme kompot, aby ovoce mělo čas odkapat. Těsto roprostřeme na předem vy...

Zelňačka i pro vegetariány

Zelňačka i pro vegetariány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 200 g kyselého zelí, 3 větší brambory, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 1 lžíce sladké papriky, sůl, 1 lžička kmínu

V osolené a okmínované vodě uvaříme oloupané na kostičky nakrájené brambory. Až jsou uvařené do poloměkka, přidáme k nim pokrájené zelí a vaříme až do úplného změknutí. Polévku zahustíme smetanou, ve které jsme předtím ještě rozmíchali mouku. Vedl...

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 větší snítka rozmarýnu, 1 větší snítka tymiánu, 1 větší snítka majoránky, 1 bobkový list, 8 kuliček pepře, 3/4 l suchého červeného vína, 80 dkg hovězí kýty, 20 jarních cibulek, 10 dkg prorostlé anglické slaniny, 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 25 dkg žampionů, 25 g másla, 2 cl cognacu, 1 lžíce nasekané petrželky

Připravíme si vetší mísu na nakládání a vložíme do ní rozčtvrcenou cibuli, 1 rozpůlený stroužek česneku, bylinky, pepř a zalijeme to červeným vínem. Omyté a na kousky nakrájené hovězí poté promícháme s nálevem v míse. Necháme tuto směs odpočívat 1...

Mousse au chocolat (čokoládová pěna)

Mousse au chocolat (čokoládová pěna)

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření s 80% kakaa, 3 lžíce vody, 100 g másla, 4 lžíce moučkového cukru, 4 vejce

Necháme ve vodní lázni rozpustit na kousky nalámanou čokoládu s máslem a vodou a necháme vychladnout. Poté přidáme žloutky a cukr a pořádně promícháme. Nakonec jemně zapracujeme sníh z bílků. Pěnu, rozdělíme do šesti malých misek a necháme v ledni...

Základní rajčatová omáčka

Základní rajčatová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g rajčat nebo 100g rajčatového protlaku, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 20 g másla, špetka tymiánu, 1 bobkový list, lžička cukru, špetka soli, špetka pepře, 20 g slaniny, 1 mrkev, 600 ml hovězího bujónu, 20 g hladké mouky

V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na malé kousky nakrájenou slaninu. Přidáme najemno nasekanou cibuli, naporcovanou mrkev, tymián, bobkový list a hladkou mouku a vše promícháme a necháme chvilku smažit. Do hrnce vložíme na čtvrtky pokr...

Základní bešamelová omáčka, bílá

Základní bešamelová omáčka, bílá

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule, špetku muškátového ořechu, trošku hřebíčku, 1 bobkový list, 0,75 l mléka, špetka soli, několik semínek pepře

Do mléka přidáme nastrouhaný muškátový ořech, hřebíček, bobkový list. Necháme projít varem a odstavíme. Mezitím si rozpustíme máslo a v něm zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Za stálého míchání přidáváme hladkou mouku a vytvoříme tím světlou jíšku...

Domácí rybí bujón (vývar)

Domácí rybí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kapřích hlav, odřezků a kostí, 50 g mrkve, 40 g petržele, 40 g celeru, 1 pórek, 80 g cibule, sůl, 1 bobkový list, několik semínek pepře, několik semínek nového koření, špetku tymiánu, 2,5 l neperlivé vody, 1 lžička citrónové šťávy

Rybí hlavu, odřezky a kosti pečlivě omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vzniklou bílou pěnu odstraňujeme pomocí lžíce nebo sítka. Přidáme nakrájenou zeleninu, citrónovou šťávu a koření, přikryjeme pokličkou a va...

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l neperlivé vody, 15 dkg mrkve, 15 dkg petržele, 10 dkg celeru, 1 pórek, 5 dkg cibule, 2 dkg másla, 8 semínko pepř, sůl, několik semínek nového koření

Umytou zeleninu nakrájíme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca hodinu. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme koření a trochu zeleninového vývaru, povaříme a nalijeme zpět do hrnce se zeleninou. Výv...

Domácí drůbeží bujón (vývar)

Domácí drůbeží bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g kuřete, 2,5 l neperlivé vody, 50 g mrkve, 50 g petržele, 40 g celeru, několik semínek koriandru, 20 g soli

Vykuchané kuře bez kůže, rozpůlíme a omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny. Poté přidáme čistou zeleninu a vaříme dál asi půl hodiny, a...

Domácí hovězí bujón (vývar)

Domácí hovězí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězího předního s kostí, 50 g mrkve, 60 g petržele, 30 g celeru, 40 g cibule, 4-5 semínek pepře, 20 g soli, 2,5 l vody

Hovězí maso a kosti důkladně umyjeme pod tekoucí studenou vodou a rozkrájíme na menší části. Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Hrnec přikryjeme pokličkou a obsah přivedeme k varu. Postupem času se vytváří srážením bílkovin bílá pěna a na...

Kuře s artyčoky

Kuře s artyčoky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 2 cibule, 2 lžíce olivovového oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 dcl drůbežího bujónu, 1,5 dcl bílého vína, 2 lžičky hladké mouky, 400 g artyčoků

V pánvi rozpálíme olej a jednu lžíci másla. Jednotlivá kuřecí prsa okořeníme (sůl, pepř) a vložíme na rozehřátou pánev. Smažíme dozlatova cca 5 minut po obou stranách. Kuřecí prsa vyjmeme a necháme okapat. Smícháme citrónovou šťávu a cibuli na...

Lasagne s kuřecím masem a červeným vínem

Lasagne s kuřecím masem a červeným vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g sušených lasagní, 1 lžíce olivového oleje, 120 g žampińů, 1 rozetřený stroužek česneku, 1 větší cibule, 350 g kuřecích prsíček, 250 g rajčatového protlaku, 1 lžička moučkového cukru, 5 lžic másla, 50 g hladké mouky, 1 vejce, 6 dcl mléka, 75 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř

Lasagne dle návodu uvaříme. Mezitím si na rozehřátém oleji na pánvi osmažíme česnek a najemno nakrájenou cibuli. Přidáme i žampióny a maso a smažíme, dokud maso nezhnědne. Přilijeme víno a necháme cca 5 minut povařit. Pak přidáme rajčatový protlak...

Palačinky s ovocem

Palačinky s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 3 vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce slunečnicového oleje, 50 g rozpuštěného másla, 3 dcl mléka, 5 kapek rumového aroma

Do mísy si prosejeme mouku a doprostřed si vytvoříme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme cukr, olej a máslo. Důkladně, ale opatrně promícháme. Pomalu přimícháváme mléko, dokud není těsto tekuté, ale zároveň husté. Na pánvičku s nepřilnavý...

Pečené kuře s jarní zeleninou

Pečené kuře s jarní zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celé kuře, 200 g nízkotučného žervé, 5 lžic čerstvě nasekané petrželky, 5 lžic tmavé strouhanky, 5 lžic čerstvě nasekané pažitky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 malá cuketa, 2 středně velké mrkve, 150 g hrášku, 150 g kukuřičných klásků, 1,3 dcl drůbežího bujónu, 2 lžíce škrobové moučky, 1,5 dcl suchého bílého vína, sůl, pepř

Smícháme strouhanku, 150 g žervé, po čtyřech lžících petrželky a pažitky. Osolíme a opepříme. Směs vpravíme do kuřete, které posolíme, opepříme a potřeme olejem. V předehřáté troubě asi na 220°C pečeme cca 30-40 minut. Mezitím si do zapékací mísy ...

Hovězí vývar s jarní cibulkou

Hovězí vývar s jarní cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší mrkev, 1 malý celer, 1 větší kořenová petržel, 3 jarní cibulky, 400 g hovězí klížky, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1-2 lžičky soli

Očistíme zeleninu (mrkev, celer a petržel) a spolu s omytým masem a kořením dáme povařit cca na 35 minut. Hotový vývar přecedíme. Do vývaru přidáme nakrájenou povařenou mrkev, petržel a maso. Přidáme najemno nasekanou petrželku a na kolečka nakráj...

Jehněčí kotletky na rozmarýnu

Jehněčí kotletky na rozmarýnu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 jehněčích kotlet, 5 lžíc olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 rozetřený stroužek česneku, 1/2 lžičky citronového pepře, sůl, 8 snítek rozmarýnu

V nekovové míse smícháme olej, citronovou šťávu, rozetřený česnek, citronový pepř. Promícháme. Do nálevu vložíme snítky rozmarýnu a na ně uložíme kotlety. Necháme je marinovat asi 1 hodinu (za tu dobu je ale minimálně jednou otočíme). Po hodině ko...

Kuřecí couscous se zeleninou

Kuřecí couscous se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích prsních řízků, 6 lžic nasekané čerstvé petrželky, citrónová šťáva ze dvou citrónů, 2 papriky, 5 jarních cibulek, sůl, pepř, olivový olej, 2 lžíce kari koření, 500 g kuskusu

Připravíme si couscous dle návodu na obalu. Omyté maso nakrájíme na malé kousky a orestujeme na oleji. Nadrobno nasekanou cibulku a papriky osmahneme zároveň s masem. Do směsi na pánvi nakonec přidáme nadrobno nasekanou petržel a kari koření. Hoto...

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg polohrubé mouky, 20 g droždí, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/4 l vlažného mléka, 80 g másla, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky citrónové kůry, trocha másla na vymazání plechu, 1 vejce na potření, 50 g mandlových lupínků

Nejdříve si připravíme kvásek. V 50 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 5-10 minut kynout. Mezitím si do větší mísy prosejeme mouku, do které pak kvásek přidáme. Dále přidáme vejce, rozehř...

Jarní zeleninové závitky

Jarní zeleninové závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

230 g mrkve, 1 červená paprika, lžíce slunečnicového oleje, 75 g fazolových klíčků, 3 jarní cibulky, 25 g másla, 2 lžičky sezamového oleje, 1 dcl chilli omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce solamylu, citrónová kůra, 3 lžíce citrónové šťávy, 5 lžic nasekané nati koriandru, 8-10 plátků rýžového papíru

Mrkev a papriku nakrájíme na jemné tyčinky. Ve velkém woku si rozehřejeme slunečnicový olej, na kterém poté zeleninu spolu s fazolovými klíčky orestujeme. Sejmeme wok z ohně a přidáme citrónovou šťávu a citrónovou kůru. Mezitím smícháme sojovou om...

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 150 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 smetana ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce rozinek, hrubá mouka ny vysypání plechu, máslo na vymazání plechu

Formu vymažeme pořádně máslem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků a směsi krupicového a moučkového cukru si ušleháme pevný sníh. lehce vmícháme žloutky a smetanu a nakonec prosátou polohrubou mouku a propláchnuté (okapané) hrozinky. Těsto vlijeme do...

stránka: