Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Tradiční jihočeské jidáše

Mazanec netradičně

Mazanec netradičně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Základní těsto: 250 g hrubé mouky, špetka soli, 2 ks žloutků, 1 balení instantního droždí (kvasnic), 2 dcl mléka, 1 lžíce cukru, Drobenka: 200 g hladké mouky, 125 g cukru moučka, 125 g másla, špetka muškátového květu, Dále: vlašské ořechy, mandle, rozinky, 2 cl rumu, 1 vejce na potření, cukr moučka na posypání

Zpracujeme základní těsto a necháme ho řádně kynout. Mezitím si připravíme drobenku. Také si můžeme nasekat ořechy a mandle. Když těsto vykyne, zapracujeme do něj drobenku, přidáme rum a vytvarujeme 2 mazance, které dáme na plech vyložený pečícím ...

Netradičně plněné papriky

Netradičně plněné papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké papriky, 100 g másla máslo, 150 g žampionů, 3 brambory, sůl, pepř, 1 cibule, hořčici na ozdobení, kečup na ozdobení, 1 lžička tymiánu, 1 ks malý lilek, 200 ml vody

Uřízneme vršky paprik a vykrojíme jádra, která vyhodíme. Uříznuté vršky zbavíme stopek a nakrájíme na kousky. Na másle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme sůl, pepř, tymián, nakrájené žampiony, brambory, lilek a vršky paprik. Zalijeme v...

Netradiční koblížky

Netradiční koblížky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnice), špetka soli, 150 ml mléka, 50 g cukru moučky, 300 g másla, 1 vejce, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 150 g cukru krupice, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, 250 g 100% tuku (Omegy) na smažení

Z mouky, droždí, soli, mléka, cukru moučky, vejce a 100 g másla připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Pomoučenou lžící postupně odebíráme stejné díly kynutého těsta a vytvarujeme větší koblížky (kuličky), které dáme na 15 minut vykyno...

Netradiční omelety

Netradiční omelety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 brambory, 2 lžíce másla, 1/2 cibule, 3 vejce, sůl, troška pepře, troška kmínu, troška kečupu

Brambory si uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a osmahneme. Na cibuli rozložíme nakrájené brambory, posypeme kmínem a zalijeme vejci roz...

Netradiční pagáčky

Netradiční pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krupice, 250 g mletých škvarků, 3 žloutky, 50 ml zakysané smetany, 5 lžic rumu, 15 g droždí, 1 lžíce cukru krystal, 125 ml mléka, 1 vejce na potřeni, sůl podle potřeby, špetka drceného kmínu

Na dosku dáme krupicu, posolíme a premiešame s pomletými škvarkami. Pridáme ostatne súčasti spolu s droždím , ktoré sme predtým rozdrobili v mlieku s cukrom a nechali vykysnúť. Cesto dobre vypracujeme a vyvaľkáme, zložíme ako šatku, prikryjeme hrn...

Netradiční salát s granátovým jablkem

Netradiční salát s granátovým jablkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 granátové jablko, 100 g anglické slaniny, 1 stroužek česneku, 4 ml octa, špetka soli, 1 hlávkový salát

Z granátového jablka vydlabeme zrníčka. Slaninu nakrájíme na kousky a rychle osmažíme. Salát natrháme na kousky velikosti sousta a smícháme s osmaženou slaninou a zrníčky granátového jablka. Zálivku vytvoříme smícháním octa, prolisovaného česneku ...

Netradiční švestkový koláč

Netradiční švestkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 2/3 sklenky cukru krupice, 80 g hodně změklého másla, 2 balení (260 g) Bebe sušenek, 1 sklenka (250 ml) červeného vína, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, lžička skořice, 500 g švestek, 2 lžíce mandlových lupínků, 1 - 2 lžíce medu

V míse ušleháme žloutky s cukrem a měkkým máslem do pěny. Bebe sušenky rozmixujeme nebo umeleme a zalijeme vínem. Promícháme a necháme nasáknout. Vlhkou směs sušenek přišleháme spolu s kypřícím práškem do vaječné hmoty. Nakonec do těsta lehce vmí...

Netradiční vaječná polévka

Netradiční vaječná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml drůbežího vývaru, 2 plátky bílého chleba, 2 lžíce másla, 2 slepičí vejce, 2 lžíce strouhaného parmazánu/parmezánu

Vývar zahřejeme k bodu varu. Z krajíců bílého chleba odstraníme kůrku a smažíme je na másle z obou stran dokřupava. Chleby položíme do hlubokých talířů, zasypeme parmazánem a navrch rozklepneme vejce. Horký vývar opatrně nalijte na talíře a ihn...

Šólet - tradiční židovské jídlo na sobotní oběd

Šólet - tradiční židovské jídlo na sobotní oběd

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g fazole, 400 g uzeného skopového masa, 400 g uzeného hovězího masa, 200 g krup, 1 cibule, 100 g husího sádla, 4 stroužky rozetřeného česneku, troška mletého pepře, troška majoránky, soli podle potřeby

Deň vopred namočíme do väčšieho množstva vody prebratú a umytú fazuľu. Na druhý deň ju uvaríme do mäkka. V druhom hrnci zas uvaríme krúpy. Osobitne uvaríme mäso skoro do mäkka. Na masti opražíme jemne posekanú cibuľu, cesnak utretý so soľou, pridá...

Tradiční český smažák

Tradiční český smažák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g eidamu (Edamu), 2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 50 ml polotučného mléka, 300 g strouhanky, sůl

Eidam (Edam) rozkrojíme na 4 stejně hrubé plátky, které posolíme z obou stran. Plátky postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci s mlékem a strouhance. Aby se nám sýr při smažení neroztekl, postup obalování ještě jednou zopakujeme. Při obalován...

Tradiční jihočeské jidáše

Tradiční jihočeské jidáše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce cukru krupice, 1 balení droždí (kvasnic), 500 g hladké mouky, 1 lžíce citronové kůry, špetka soli, 120 g másla, 2 žloutky, 250 ml polotučného mléka

V polovině mléka rozmícháme droždí spolu s jednou lžící cukru a jednou lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut. Změklé máslo vyšleháme spolu se žloutky do pěny. Pak do směsi přimícháme kvásek, mléko, sůl a citrónovou kůr...

Tradiční šunkofleky aneb co dům dal

Tradiční šunkofleky aneb co dům dal

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vaječných těstovin (nejlépe kolínka), 5 vajec, sůl, 4 ostravské klobásy nebo jiné uzeniny, 1 lžíce Vegety, 200 g Eidamu, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce oregana, 3 lžíce oleje

Těstoviny dáme do osolené vroucí vody a vaříme 15-20 minut do měkka. Mezitím si na trošce oleje necháme zezlátnout nadrobno nakrájenou cibulku a k ní přidáme na kousíčky nakrájené klobásky nebo jinou uzeninu, která nám zrovna doma nadbývá. Vše res...