Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty podobné k Zeleninová čalamáda

Barevný salát z grilované zeleniny

Barevný salát z grilované zeleniny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg menších brambor, 3 barevné papriky, 1 lilek, další zelenina podle chuti (cuketa, rajčata, brokolice), sůl, drcený pepř, grilovací koření, olej, petrželka a další bylinky na ozdobu, 1 sklenička Bio dressingu SPAK Jogurt Zahradní bylinky

Brambory a ostatní zeleninu nakrájíme na větší kousky, smícháme s 3 lžícemi oleje, solí, kořením a pepřem a rozprostřeme do větší zapékací mísy a dáme na asi 10-15 minut pod gril, občas zeleninovou směs promícháme. Hotový salát posypeme petrželk...

Bramborová frittata se zeleninou

Bramborová frittata se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 200 g hrášku, 2 ks papriky (kapie), 1 ks cibule, 6 ks vejce, 1/2 ks květáku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce libečku

Brambory si předvaříme 15 minut den předem (ve slupce). Druhý den je potom nakrájíme na plátky. Pečící formu vymažeme olejem a naskládáme první vrstvu brambor. Osolíme a opepříme je. Na to dáme na kolečka nakrájenou papriku a cibuli, hrášek, květ...

Brambory pečené ve slupce plněné tvarohovo - zeleninovou směsí

Brambory pečené ve slupce plněné tvarohovo - zeleninovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 brambor, 1 balení jemného tvarohu, 3 rajčata, 8 plátků tvrdého sýra, 5 stroužků česneku, 10 listů bazalky, 1 lžíce mleté papriky, špetka pepře, 1-2 špetky soli, 2-3 lžíce olivového oleje

Brambory důkladně omyjeme, vložíme do hrnce se slanou vodou a asi 25 minut vaříme. Uvaříme je do poloměkka, slijeme vodu a necháme je vychladnout. Zchladlé brambory překrojíme nožem na dvě poloviny a vnitřky vydlabeme. Bramborovou hmotu vidličkou ...

Bůček se zeleninou

Bůček se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků bůčku, 1/2 sáčku mražené zeleninové směsi, 2 šálky drůbežího vývaru, 1 lžíce bílého vína, 2 lžičky Solamylu, špetka soli, 1-2 lžičky sádla

Zeleninu uvaříme ve kuřecím vývaru do měkka (místo vývaru můžeme použít i kostku slepičího bujonu). Uvařenou zeleninu vyjmeme a uložíme do velké mísy. Ve vývaru uvaříme plátky bůčku a poté je položíme na zeleninu. Do vývaru přidáme bílé víno a g...

Čínská jehněčí směs se zeleninou

Čínská jehněčí směs se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce slunečnicového oleje, 1,5 lžíce Hoisin omáčky, 4 lžíce petrželové natě, 400 g jehněčí kýty, 300 g mrkve, 250 g fazolek (zelené fazolové lusky), 1 ks pórku, 1 ks cibule, 2 ks papriky (kapie), 1 stroužek česneku

Jehněčí maso nakrájíme na nudličky a opečeme ho na oleji ve woku. Vyjmeme ho a do výpeku dáme pórek nakrájený na kolečka, cibuli nakrájenou na měsíčky, baby karotku, papriky nakrájené na nudličky a zelené fazolky. Asi tři minuty restujeme. Přid...

Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čočky, 1 cibule, 50 g petržele, 50 g celeru, 50 g mrkve, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, jíška na zahuštění, 2 bujóny, sůl dle potřeby, mletý černý pepř, sušená petrželka, 50 - 100 g anglické slaniny, 1750 ml vody

Čočku přebereme, umyjeme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 2 hodiny stát. Petržel, celer a mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a slaninu nakrájíme na malé kostičky. Vodu z čočky slijem...

Cuketové kroužky plněné zeleninou a masem

Cuketové kroužky plněné zeleninou a masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kuřete, 2 menší cukety, 3 papriky, 4 rajčata, 1 střední cibule, 5 stroužků česneku, 1 sklenka drůbežího vývaru, špetka soli, špetka pepře, špetka grilovacího koření, 1 Hermelín, 3 lžíce rostlinného oleje

Nejdříve si uvaříme kuřecí maso ve vývaru jako na polévku. Připravíme cuketu - oddělíme kraje cukety - špičku se stopkou a nakrájíme cuketu na 3 - 5 cm silná kolečka. Lžičkou vydlabeme dužinu tak, aby na jedné straně kroužku zbylo asi 0,5 cm dno....

Dietní kuřecí játra se zeleninou

Dietní kuřecí játra se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g rýže, 75 g kuřecí játry, 2 špetky soli, 2 špetky pepře, 5 ml olivového oleje, 1/2 lžičky bazalky, 125 g mražené zeleninové směsi, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky Vegety

Rýži uvaříme podle návodu. Játra zprudka osmažíme na olivovém oleji se sušenou bazalkou, poté podlijeme trochou vody a podusíme. Osolíme a opepříme, přidáme zeleninu a znovu podusíme. Ochutíme sójovou omáčkou a vegetou. Podáváme s rýží.

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l neperlivé vody, 15 dkg mrkve, 15 dkg petržele, 10 dkg celeru, 1 pórek, 5 dkg cibule, 2 dkg másla, 8 semínko pepř, sůl, několik semínek nového koření

Umytou zeleninu nakrájíme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca hodinu. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme koření a trochu zeleninového vývaru, povaříme a nalijeme zpět do hrnce se zeleninou. Výv...

Drůbeží na zelenině

Drůbeží na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g kuřecích prsou, 1 cibule, 2 mrkve, 125 g celeru, 1 paprika, 5 stroužků česneku, grilovací koření, Solamyl, sůl, olej, olej

Maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme a obalíme v solamylu. Nakrájíme cibuli na měsíčky, celer na tenké nudličky, mrkvičku na tenké proužky, papriku na kostičky a česnek na tenká kolečka. Zeleninu osmahneme na oleji, pak přidáme drůbeží maso a ...

Dušené hovězí nudličky se zeleninou

Dušené hovězí nudličky se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, olivový olej, máslo, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1 žlutá paprika, 2 rajčata

Na směsi olivového oleje a másla zprudka krátce osmahneme na tenké nudličky nakrájené hovězí maso. Poprášíme ho sladkou paprikou a kořením (dle chuti - např. Solčankou) a podlijeme malým množstvím vody, aby se podusilo doměkka. Ke konci dušení při...

Dušené jehněčí se zeleninou

Dušené jehněčí se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg jehněčí kotlety, 4 ks mrkve, 1 kg brambor, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 hrst šalvěje, 450 ml černého piva, 75 dcl hovězího vývaru, 100 g špenátu, 7 g soli, 7 g pepře

Maso nakrájíme na kostky a opékáme ho 10 minut ze všech stran dozlatova na oleji. Poté maso vyjmeme. Na výpeku z masa opékáme brambory a mrkev (oloupané a nakrájené na větší kusy). Zalijeme pivem a promícháme. Přidáme vývar, šalvěj a maso. D...

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 2 ks kuřecích prs, 1 ks cibule, 1 špetka mleté papriky, 1 špetka šafránu, 50 g kukuřice, 50 g chřestu, 50 g hrášku, 50 g cherry rajčátek, 150 ml drůbežího vývaru, 140 g kuskusu

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Dáme stranou. Ve výpeku z kuřete osmahneme cibuli, po dvou minutách přidáme utřený česnek a zbylou zeleninu včetně rajčat. Po dvou minutách vrátíme kuře do pánve, zalijeme v...

Dušené telecí se zeleninou

Dušené telecí se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 morková kost, 5 brambor, mletá sladká paprika , 100 g sádla, 3-4 mrkve, 1 svazek petrželky, 300 g telecího masa, 1 cibule, 1 pórek, sůl, pepř

Maso nakrájíme na malé tenké kousky. Zeleninu očistíme a oloupeme. Brambory a celer nakrájíme na plátky, mrkev, cibuli a pór na kolečka. Všechno osolíme, opepříme, opaprikujeme. Do nádoby, kterou lze vodotěsně uzavřít, vložíme nejprve sádlo, pak...

Fantastická zeleninová polévka

Fantastická zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 1 menší květák, 1 konzerva kukuřice, špetka soli, špetka pepře, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 kostka drůbežího bujónu, 200 g taveného sýra, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 300 g žampionů, 250 ml sladké smetany, 250 ml mléka, 2 lžíce nasekané petrželky, 3-4 mrkve, hrst čerstvého hrášku, asi 1 l vody

Cibulky nakrájíme nadrobno. Květák rozebereme na malé růžičky a opláchneme, kukuřici scedíme, žampiony očistíme a nakrájíme na čtvrtiny nebo plátky, mrkev nakrájíme na tenké nudličky. Cibulku zpěníme na troše oleje, přidáme žampiony a květák a po...

Fazole se zeleninou

Fazole se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rajčat, 1 kg cibule, 1 kg papriky, O,5 kg bílých nebo barevných fazolí, 1 a 1/2 dcl octu (8%), 250 g cukru, 80 g soli, 1 lžíce Vegety, 1 lžíce chilli koření, 1 lžíce sladké papriky, 1/4 oleje

Fazole si den předem namočíme. A druhý den ještě do měkka povaříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme a dusíme na ¼ oleje. Přidáme sůl, cukr, ocet, vegetu, chilli a sladkou papriku. Vše řádně promícháme a dusíme. Ke konci přidáme fazole a ještě chvili...

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílých fazolí, 250 g uzeného masa, 100 g domácí pikantní klobásy, 400 g kořenové zeleniny, 200 g brambor, 1 kostka masoxu, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, několik lžic rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře

Fazole přes noc namočíme do studené vody. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, klobásu na kolečka, maso a brambory na malé kostičky. Fazole dáme vařit spolu s masoxem. Mouku, olej, sůl, nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česn...

Filé v zelenině

Filé v zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rybího filé, sůl a pepř dle chuti, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml oleje, 3 mrkve, 3 cibule, 200 ml rajčatového pyré, 1 bobkový list, 3 hřebíčky, kousek celé skořice, 200 ml rybího vývaru, 2 lžíce petrželky

Rybí filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Rozehřejeme 2 lžíce oleje a kousky filé na něm opečeme po obou stranách doměkka. Vyjmeme, narovnáme do servírovací mísy a připravíme si zeleninovou omáčku...

Francouzská z míchané zeleniny

Francouzská z míchané zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks pórku, 2 ks mrkve, 50 g másla, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 500 g brambor, sůl dle chuti, troška cukru krystal, 1250 ml vody

Zeleninu nakrájíme na kousky a osmažíme na másle. Přidáme na kousky nakrájené brambory, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Vše rozmixujeme, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Do hotové polévky přilijeme smetanu a okořeníme petrželkou. ...

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 3 cibule, 3 papriky, 1 lžička soli, 1 lžíce provensálského koření

Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej. Zeleninu restujeme 3 minutky. Poté ji posypeme solí a provensálským kořením z obou stran a promícháme. Dáme na 5-10 minut na gril.

Grilovaná zelenina II.

Grilovaná zelenina II.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 2 cukety, 4 červené papriky, hrst sušených rajčat, čerstvá rukola, olivový olej, sůl a pepř dle potřeby

Na grilovací pánvi opékáme po obou stranách kolečka lilků a cuket. Papriky na tlustší nudle. Vše naskládáme na mísu, dozdobíme nasekanými sušenými rajčaty a rukolou. Pokapeme olejem. Dochutíme solí a pepřem.

Houbová zeleninová polévka

Houbová zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých hub, 1,5 l vody, sůl, 1 mrkev, 50 g bulvového celeru, 1 cibule, 200 g brambor, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 kus bílého pečiva, troška petržele

Očištěné, na plátky nakrájené houby zalijeme vodou, osolíme a chvíli vaříme. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, na kostičky nakrájené brambory a vaříme dál. Mezitím si připravíme z másla a mouky zlatavou jíšku a dáme ji do polévky, ...

Hovězí oháňka na zelenině

Hovězí oháňka na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 ks hovězí oháňky, 50 ml olivového oleje, 1 ks mrkve, 1 ks cibule, 2 ks řapíkatého celeru, 200 ml bílého vína, 7 g soli, 7 g pepře, 1 konzerva sterilovaných rajčat

Oháňku nakrájíme podle obratlů a osmažíme ji ze všech stran na oleji. Poté vyjmeme. Do výpeku z masa dáme na jemno nakrájenou zeleninu - mrkev, cibuli a celer. Osmažíme dozlatova, poté přilijeme víno. Po odpaření vína vrátíme maso a zalijeme 50...

Hovězí pečeně se zeleninou

Hovězí pečeně se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí kýty, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku tymiánu, 2 papriky, 100 g rajčatového protlaku, 4 rajčata, 1 lžíci hladké mouky, 1 šálek zeleninového vývaru, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř

Špalíček hovězího masa z kýty osolíme, potřeme olejem a na pánvi ze všech stran opečeme. Poté maso přeložíme na dvojitý alobal, který předtím potřeme olejem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kuličky nového koření, kuličky černého pepře, lžičku ...

Hovězí s dušenou zeleninou

Hovězí s dušenou zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí roštěnky, 500 g brambor, 4 lžíce másla, 150 g celeru, 200 g cukety, 1 cibule, špetka pepře, trocha soli, 1 lžíce hořčičného semínka, 6 rajčat, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička Solamylu

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na špalíčky a na pánvi s trochou másla asi 10 minut opékáme. Mezitím okrájíme a opereme celer a nasekáme ho na kostičky. Očištěnou cuketu rozkrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Zel...