3 způsoby, jak nabrousit nože

Ostrý nůž patří jednoznačně do každé kuchyně, kde se to myslí s vařením vážně. Díky němu budete mít celý proces vaření hezky pod kontrolou, a navíc docílíte i přesnějšího a rychlejšího krájení. Časem se však jeho ostrost sníží a je třeba jej nabrousit. Jak? To se dozvíte v dnešním článku.

Chcete-li si nabrousit nože z pohodlí svého domova, můžete se rozhodnout pro použití brusného kamene, kuchyňského brousku či ocílky.

Broušení nožů na kuchyňském brousku

Pravděpodobně nejjednodušším způsobem, jak si doma nabrousit nože, je s pomocí obyčejného brousku. Nůž stačí vložit do spáry mezi dva brusné kameny a zlehka potáhnout. Stejný postup opakujte do té doby, dokud nebude nůž precizně nabroušený.

Broušení nožů na kameni3 způsoby, jak nabrousit nože

V případě brusného kamene budete potřebovat kromě daného náčiní i kapku vlastní šikovnosti. K perfektnímu nabroušení totiž dojde pouze v případě, že udržíte stále stejný náklon nože vůči kameni. Z pohledu kvality broušení se vyplatí investovat do syntetického brusného kamene nebo brusných zrn, které vám nůž nabrousí rovnoměrně po celé jeho ploše.

Jak postupovat:

  • Nůž před samotným broušením namočte do vody.
  • Během broušení si vždy pohlídejte, aby kámen držel po celou dobu na stejném místě.
  • Ostří by mělo vůči kameni svírat úhel mezi 15 a 20 stupni.
  • Ve chvíli, kdy si během broušení všimnete nepatrné hrany, začněte brousit na druhé straně.
  • Doporučujeme dodržovat stejné množství tahů na obou stranách.
  • Pro perfektní dotažení použijte ještě brusný kámen s jemným zrnem, který veškeré nesrovnalosti zahladí.
  • Nakonec očistěte pod tekoucí vodou.

Broušení nožů na ocílce

Hned na začátku musíme zmínit, že ocílka není vhodná k broušení tupých nožů. Tato brousicí pomůcka vám totiž pomůže prodloužit ostrost již nabroušených nožů. Pokud byste ji použili na nenabroušený nůž, nedocílili byste žádné změny.

přidejte na:
BB

12. 10. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář