Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Absinth

Absinth

Je hořká lihovina typické žlutozelené barvy obsahující řadu bylinných výtažků, například z pelyňku, fenyklu, anýzu a máty, ale také thujon, díky němuž může mít tento nápoj údajně psychotropní účinky. Absith je extrakt, koncentrát mnoha chutí a vůn...

Aceto balsamico

Aceto balsamico

Aceto balsamico (balsamikový ocet) je tradiční italská ingredience používaná již od středověku. Vyrábí se ze šťávy z bílých hroznů. Používá se hlavně do salátových dresingů, zálivek, marinád nebo omáček. Výborně okoření steaky, vajíčka nebo grilov...

Acidofilní mléko

Acidofilní mléko

Jedná se o kysaný mléčný výrobek, který obsahuje bifidogenní mikroorganismy. Pomáhá při přeměně cukru na kyselinu mléčnou. Má dobrý vliv na lidský organismus, a to hlavně na trávicí ústrojí, protože obnovuje střevní mikroflóru. Zabraňuje kvašení v...

Ačokča

Ačokča

Nazývaná také jako mexická okurka. Její plody jsou vhodné k zavařování, z listů lze uvařit špenát, lze ji plnit masem, zapékat, dusit, přidávat do polévek a salátů. Plody ačokčy obsahují horčiny, které jsou pro lidský organismus velmi zdravé. Je z...

Adžika

Adžika

U nás se sice používá suchá adžika v prášku, ale v gruzinské kuchyni se konzumuje podobně jako u nás hořčice. Můžete s ní dochutit kuře, jehněčí, ale také ji přidat do vegetariánských jídel, především pokrmů z luštěnin - fazolí či čočky. Skvěle zpestří chuť patizonu či lilku.  Adžika obsahuje česnek, koriandr, papriku a chmeli-suneli, kopr a sumah.

Ajvar

Ajvar

Hustá, chuťově výrazná sterilovaná pasta, respektive pyré vyrobená z několika druhů zeleniny a dalších přísad. Používájí se rajčata, papriky, lilek, chilli, česnek a směs se dochutí cukrem, octem, solí a olejem. Velmi vzdáleně vám může připomínat ...

Alaš

Alaš

Původem lotyšský nasládlý až vyloženě sladký alkoholický likér vyráběný destilací kmínu, koriandru, fenyklu a anýzu s vysokým obsahem alkoholu (30-50%) a cukru (až 35%). Své jméno dostal podle stejnojmenné vesnice blízko Rigy. Často bývá  upravová...

Aloe vera kompot

Aloe vera kompot

Konzervovaná dužina z Aloe very, která je velmi oblíbená zejména pro své léčivé účinky. Přestože většina těchto účinků nebyla vědecky podložena, je v mnohých kulturách nazývaná rostlinou života, mlčící léčitelkou či pramenem věčného mládí. Původní...

Amaranth

Amaranth

Tato krásná rostlina pochází z vysokohorských oblastí Jižní Ameriky a pěstovala se již 4000 let před naším letopočtem. U nás se jí také říká laskavec. Produkuje drobná semínka světlé barvy chuťově připomínající oříšky. Amarant obsahuje velké množs...

Amareto

Amareto

Italský likér, silně aromatizovaný. Překvapí výraznou mandlovou chutí, která se příjemně rozprostírá v ústech i dlouho po posledním doušku. Má zlatavou až tmavě hnědou barvu. Přidáním do některých druhů moučníků se z dezertu stane delikátní záleži...

Amur bílý

Amur bílý

Sladkovodní kaprovitá ryba o průměrné velikosti 50-80 cm a hmotnosti až 7 kg. Původně pochází z východní Asie a Ruska, odkud byl k nám na Třeboňsko dovezen. Maso obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, minerální látky, vitaminy A, D a B12 a mastné k...

Ananas

Ananas

Tropické ovoce, plod ananasovníku chocholatého obsahující 86% vody, 13% sacharidů, 0,5% vlákniny, 0,3% bílkovin a 0,1% tuků. Energetická hodnota je asi 200kJ/100g syrové dužniny. Ananas je nejen velkým zdrojem vitamínů A, B1, B2, C, betakarotenu a...

Ananasová šťáva

Ananasová šťáva

Čistá ananasová šťáva se vyrábí přímým lisováním čerstvého ananasu, není výráběna z ananasovéhoo koncentrátu. Vylisovaná šťáva podléhá krátké pasterizaci, která zajistí mikrobiologickou čistotu šťávy. V ananasové šťávě je 100 % ovocný podíl, nepři...

Ananasový džus

Ananasový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých plodů ananasu, což je tropické ovoce, plod ananasovníku chocholatého obsahující 86% vody, 13%sacharidů, 0,5% vlákniny, 0,3% bílkovin a 0,1% tuků. Energetická hodnota je asi 200kJ/100g syrové dužniny. Ananas je ne...

Anglická slanina

Anglická slanina

Masná specialita z vepřového boku zbavená kostí a chrupavek. Opracované kousky masa procházejí po nástřiku masirovacím procesem a poté se tepelně upravují (uzení). V české, ale i zahraniční, kuchyni se tento výrobek využívá do masných jídel, zel...

Angrešt

Angrešt

Dužnaté bobule s barvou od bělavé přes žlutou, zelenou, červenou až světle hnědou se běžně pěstují v našich klimatických podmínkách. Pro jejich jemně nakyslou chuť se angrešt v kuchyni využívá hlavně při výrobě pečených i nepečených moučníků. Zpra...

Anýz

Anýz

Pro svou mírně sladkou vůni se zřetelným lékořicovým aroma je anýz častou přísadou do pečiva, například perníku či chleba, sladkostí (sušenky, bonbóny) a vánočního cukroví. Anýz se používá pro zjemnění sladkých jídel, ovocných salátů, jablečných, hruškových nebo švestkových kompotů. Čerstvé listy se mohou přidat do karí, masových a zeleninových jídel (indická a čínská kuchyně). Chutí jsou podobné fenyklu, ale jsou jemnější. Je vhodný i k nakládání červené řepy nebo červeného zelí či okurek. Můžeme jej využít při přípravě dušených hub, omáček nebo polévek. Anýz je základní součástí některých alkoholických nápojů, jako jsou ouzo, pastis, raki nebo arak.

Arašídové máslo

Arašídové máslo

Svůj původ má arašídová pochoutka v Mexiku a Střední Americe. Je vyrobená z másla a arašídů. Tuto směs je ale možné obohatit o med či čokoládu. Konzumuje se hlavně na sendvičovém chlebu nebo palačinkách a je oblíbený hlavně dětmi. Nadměrná konzuma...

Arašídový (podzemnicový) olej

Arašídový (podzemnicový) olej

Za studena lisovaný olej z arašídů, které neprojdou procesem pražení. Řadí se mezi vysoce kvalitní tuky a je možno jej zahřát až na teplotu 175°C bez toho, aby došlo k jeho znehodnocení. Často se používá jako náhrada za olivový olej. Svou příjemno...

Arašídy (burské ořechy, buráky)

Arašídy (burské ořechy, buráky)

Plody podzemnice olejné z čeledi bobovitých původem z jižní Afriky. Tyto velmi oblíbené oříšky mohou sloužit při výrobě olejů, ale také jsou, poté, co projdou procesem pražení, vhodné k okamžité konzumaci například k vínu. Jejich použití je velmi ...

Aronie

Aronie

Aronie, nazývaná také černý jeřáb, je nízký keř či strom. Plody jsou malé černé kuličky, které dozrávají na konci léta a sklízí se začátkem podzimu. Aronie obsahuje řadu cenných látek, například rutin, který zpevňuje cévy, působí na vysoký krevní ...

Artyčok

Artyčok

Bylina podobná bodláku pocházející ze Středomoří je pěstována především v teplejších oblastech, ve kterých je půda vhodná i pro pěstování vinné révy. V kuchyni se zpracovává do dušené podoby jako jiné druhy zeleniny. Artyčok obsahuje inulin, organ...

Asafoetida

Asafoetida

Díky hroznému zápachu čerstvé asafoetidy ji nemůžeme označit za surovinu zvyšující hodnotu potravin, ale po smažení (a v malé dávce) pryskyřce se chuť stává spíš příjemnou, hlavně pro chuťové pohárky na západě. Jinak nazývaná “prášková asafoetida” je pryskyřice smíchaná s rýžovou moukou a proto je méně výrazné chuti, ale snadněji se používá.

Avokádo

Avokádo

Původ tohoto exotického ovoce nalezneme v oblasti Střední Ameriky. Dnes se ale pěstuje i v Evropě, hlavně Řecku a Španělsku. Pro konzumaci je avokádu dobré vyjmout pecku a pak pokapat dužninu citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své vzácn...

Avokádový džus

Avokádový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých plodů avokáda. Původ tohoto exotického ovoce nalezneme v oblasti Střední Ameriky. Dnes se ale pěstuje i v Evropě, hlavně Řecku a Španělsku. Avokádo je nenahraditelným zdrojem vitamínů a minerálů jako jsou karoten...

stránka: