Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Ryby

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Amur bílý

Amur bílý

Sladkovodní kaprovitá ryba o průměrné velikosti 50-80 cm a hmotnosti až 7 kg. Původně pochází z východní Asie a Ruska, odkud byl k nám na Třeboňsko dovezen. Maso obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, minerální látky, vitaminy A, D a B12 a mastné k...

Candát

Candát

Běžná sladkovodní okounovitá ryba. Pochází z východní a severní Evropy, ale vysazováním se rozšířila do celé střední Evropy. Má dlouhé mohutné tělo připomínající štiku. Průměrně měří asi 70 cm. Jeho maso je bílé, pevné a chutné. Je oblíb...

Cejn

Cejn

Sladkovodní ryba čeledi kaprovitých, řádu maloostných. Jedná se o běžnou rybu, poměrně rozšířenou, vyskytující se v celé České republice. Dorůstá až 80 cm a hmotnosti až 7 kg, přičemž průměr je asi 40 cm a váha 1 - 1,5 kg. Předností rybího masa je...

Cejnovka

Cejnovka

Mořská útesová ryba žijící v teplých vodách. Její bílé maso má nasládlou chuť a ikdyž je pevné, rozpadá se na kousky. Prodává se buď celá nebo porcovaná. Jako mnoho jiných ryb, je výborná opečená nebo grilovaná.

ďas mořský

ďas mořský

Mořská, dravá ryba, výskyt od Středozemního až po Černé moře. Orientuje se na život při mořském dně, což ovlivňuje celkovou charakteristiku těla, podle kterého tuto rybu bezpečně poznáme. Od hlavy je tělo širší, směrem k ocasní ploutvi se zužuje. ...

Halibut

Halibut

Ryba, jiný název Platýs obecný. Jedná se o největší rybu z platýsovitých. Může vážit i přes 15 kg, vyskytuje se v Severním a Baltském moři. Má obrovské hnědě zbarvené tělo, malou hlavu. Maso je velmi křehké s jemnou chutí. K dostání jsou i velikos...

Jehlice

Jehlice

Štíhlá ryba, stříbřitá barva. K dostání běžně v našich obchodech. Vyznačuje se jemným, mírně nasládlým masem. V kuchyni s jehlicemi zacházíme jako s běžnou rybou. Lze je opékat, smažit, péct, vhodné jsou na gril. Jako přílohu podáváme opékané bra...

Jikry

Jikry

Rybí vajíčka. Získáváme je ze sladkovodních nebo mořských ryb. Drobné, lepkavé kuličky. Poslouží nám k přípravě mnoha chutných pokrmů. Podáváme je upravené např. jako předkrm společně s majonézou, hříbky nebo je můžeme okořenit a následně tepelně ...

Kambala

Kambala

Kambala velká se pokládá ze jednu z nejlahodnějších mořských ryb, což se odráží i na trochu vyšší cenně. Je vhodná na všechny způsoby úpravy.

Kapr

Kapr

Sladkovodní ryba. Původem z Evropy. Tělo protáhlé, neozubená ústa. Hmotnost se může vyšplhat až ke 20kg a délka až ke 100cm. V České republice je tradičním vánočním pokrmem, ale dopřát si jej můžeme samozřejmě i přes rok. Maso jemné a lahodné chut...

Kaviár

Kaviár

Rybí jikry. Při koupi nás nesmí překvapit poněkud vyšší cena. Ta se odvíjí od druhu ryby a množství přidaných látek ovlivňující trvanlivost. Čím méně jich kaviár obsahuje, tím je cena vyšší. Podává se při výjimečných událostech ve spojení s pečive...

Losos

Losos

Patří k nejušlechtilejším rybám. Je to ryba sladkovodní, ikdyž většinu života stráví v mořské vodě. Typickou růžovo-oranžovou barvu způsobuje strava. Losos loví malé ráčky, kteří obsahují červené barvivo. Maso lososa obsahuje nejen hodnotné bílkov...

Makrela

Makrela

Dravá ryba, charakteristickým znakem je dosti vykrojená ocasní ploutev. Běžně k dostání v supermarketech – buď neupravená nebo již uzená. Tepelně upravená má jemné, bílé maso (na okrajích tmavší) lahodné chuti, které se rozplývá na jazyku. Výborně...

Mečoun

Mečoun

Ryba, charakteristickým znakem je dlouhé, štíhlé tělo a hlava protažená ve velmi dlouhý meč. K dostání je ve specializovaných obchodech, ale můžeme na něj narazit i v supermarketech. Jeho maso je jemné, nerozpadavé, výborně se hodí k přípravě nejr...

Medúzovec

Medúzovec

Vyskytuje se v mořích okolo Austrálie. Maso je po úpravě pevné, vyznačuje se jemnou chutí. Charakteristickým znakem je velmi málo kostí. Využijeme jej při přípravě rybí polévky, maso je vhodné k dušení, můžeme jej přidat do nejrůznějších zeleninov...

Mlíčí

Mlíčí

Podobně jako má v sobě samice ryb jikry, samec má mlíčí. Před přípravou samotného pokrmu musíme mlíčí nejdříve vložit na krátkou chvíli do vroucí vody, aby se zatáhlo, a poté již můžeme upravovat. Mlíčí zapékáme, výborně chutná smažené v trojobalu...

Mořská ryba

Mořská ryba

Mořské ryby jsou pro mnohé delikatesou a lahůdkou, pro jiné např. menším zlem ve výběru ryb, jelikož nejsou cítit rybinou jako ryby sladkovodní. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin a minerálů. Jí se smažené, pečené, dušené, ale také syrové ...

Okoun

Okoun

Patří do čeledi okounovitých a je to dravá ryba živící se malými rybkami. Vyskytuje se hojně ve všech typech vod a někde je až přemnožený. Okoun má mohutné tělo, velkou hlavu, na bocích černé pruhy a 2 hřbetní ploutve. Velmi těžce se z n...

Okouník

Okouník

Vyskytuje se v Atlantském oceánu, jedná se o malou rybu, oranžově zbarvenou. Ke koupi jsou buď plátky nebo steaky, ale můžeme narazit i na celého okouníka. Jeho maso je jemné, bílé, můžeme jej grilovat, péct, ale i smažit.

Pangasius

Pangasius

Největším producentem těchto velice chutných ryb je Vietnam. Jedná se o velkou rybu s velmi kvalitním masem, které obsahuje velké množství bílkovin. Maso je bílé až narůžovělé (může se vyskytnout i nažloutlé, ale to se využívá v asijských kuchyníc...

Parmice

Parmice

Ryba, charakteristickým znakem je dlouhé tělo, na břišní straně je téměř rovná, hlava má velké oči. K dostání je ve specializovaných obchodech. Při přípravě musíme parmici nejdříve oškrábat a odstranit vnitřnosti a poté již můžeme upravovat dle ch...

Pilonoš

Pilonoš

Vyskytuje se v Atlantském a Tichém oceánu. Ke koupi je celý nebo již připravený ve formě steaků. Před tepelnou úpravou je dobré odstranit kůži, protože hrubé šupiny by nepropouštěly příliš dobře teplo. Maso je světle růžové, jemné, jeho chuť se n...

Platýs

Platýs

Ryba, jiný název Halibut. Jedná se o největší rybu z platýsovitých. Může vážit i přes 15 kg, vyskytuje se v Severním a Baltském moři. Má obrovské hnědě zbarvené tělo, malou hlavu. Maso je velmi křehké s jemnou chutí. K dostání jsou i velikostně me...

Pražma

Pražma

Rod, do kterého řadíme pražmu, zahrnuje velké množství rybích druhů, většinou se jedná o živočichy dosahující maximální hmotnosti 2kg. Bílé maso je jemné, jeho chuť je mírně nasládlá. Nejčastěji jsou ke koupi již připravené masové plátky. Můžeme j...

Pražman

Pražman

Vyskytuje se převážně v teplých vodách, velikostně se jedná spíše o menší rybu. Mladé kusy postrádají charakteristický hlavový hrbol. Maso je bílé, pevné, nerozpadá se. Můžeme jej tepelně zpracovat vařením, dušením, ale plátky jsou vhodné také k o...

stránka: