Cejn

Cejn

Sladkovodní ryba čeledi kaprovitých, řádu maloostných. Jedná se o běžnou rybu, poměrně rozšířenou, vyskytující se v celé České republice. Dorůstá až 80 cm a hmotnosti až 7 kg, přičemž průměr je asi 40 cm a váha 1 - 1,5 kg. Předností rybího masa je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které chrání před srdečními a cévními nemocemi, vitaminů A a D, vitaminu B12 a hodnotných bílkovin. Je dietní a vhodné pro všechny věkové kategorie. V průměru je energetická hodnota vypočítaná na 480 Kj / 100 g. Maso obsahuje hodně vody, jemná svalová vlákna téměř bez vaziva, a proto je lehce stravitelné. Čerstvou rybu zpracujte rychle, neboť se velmi ryhle kazí. Cejna můžete připravit na mnoho způsobů. Výborný bude na grilu, pečený, na víně, plněný nádivkou, na česneku, na způsob svíčkové, na zelenině nebo speciálně dětem usmažte rybí prsty.

zdroj obrázku: biolib.cz

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.