Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše používají jako okrasná rostlina. Našemu oku lahodí jejcih zajímavé listy nikoliv nenápadné květy.
V době, kdy se k nám kořenové hlízy Povijnice jedlé dostaly byly velice ceněny. Sladké brambory i brambory jsou původem ze Střední Ameriky, ale nemají spolu vůbec nic společného. Díky vysokému obsahu škrobu se staly jednou z nejdůležitěšjích potravin.
Dva druhy
Existují dva druhy batátů, červené a žluté. Oba druhy jsou sladší než klasické brambory, chutnají podobně nasládle jako přemrzlé brambory. Červené batáty se výborně hodí k vaření a zapékání. Vyzkoušejte kotlety na smetaně s batáty. Ze žlutých sladkých brambor udělejte bramboráky, hranolky a nebo je dejte do těsta určeného k pečení.
Batáty v kuchyni
Syrové batáty důkladně umyjte, rychle oškrábejte a ihned je vložte do okyselené vody, tak zabráníte jejich zhnědnutí. Syrové batáty klidně nakrájejte na kolečka a pojídejte je stejně jako ředkvičky nebo jako přílohu k masu.
Vařené batáty uvařte úplně stejně jako klasické brambory s kmínem a se solí. Po uvaření je posypte směsí bylinek podle vaší chuti.
Batáty zkuste i dusit. Základem je nadrobno nakrájená, osmahnutá cibulka do růžova. K cibulce přidejte kmín a nadrobno nakrájené batáty. Nakonec osolte, přidejte vegetu a duste dokud brambory nezesklovatí.
Jestli máte rádi smažené, obalte batáty v trojobalu s bylinami a třeba také se sezamem a šup s nimi na pánev.
Batáty jsou vhodné i pro zapékání. Postup zvolte stejný jako u francouzských brambor. Místo chipsů si dejte batátové lupínky upečené v troubě a pokapané olivovým olejem.
Je libo derezt? Není problém, stačí batáty rozmačkat a polít javorovým sirupem.
Batáty a zdraví
Pokud chcete pro své zdraví udělat hodně, batáty rozhodně neloupejte. Ve slupce je totiž nejvíce beta-karotenu a vlákniny.
Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny, jejich konzumace vás bude chránit před vznikem rakoviny, degeneračních očních chorob, zatočí s depresí a s onemocněním srdce.
Obyvatelé Střední Ameriky je konzumovali proto, že navozují pocit spokojenosti. Asi proto jim říkali brambory štěstí.
Zdroj obrázku: ecosalon.com