Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše používají jako okrasná rostlina. Našemu oku lahodí jejcih zajímavé listy nikoliv nenápadné květy.

59913_medium

V době, kdy se k nám kořenové hlízy Povijnice jedlé dostaly byly velice ceněny. Sladké brambory i brambory jsou původem ze Střední Ameriky, ale nemají spolu vůbec nic společného. Díky vysokému obsahu škrobu se staly jednou z nejdůležitěšjích potravin.

Dva druhy

Existují dva druhy batátů, červené a žluté. Oba druhy jsou sladší než klasické brambory, chutnají podobně nasládle jako přemrzlé brambory. Červené batáty se výborně hodí k vaření a zapékání. Vyzkoušejte kotlety na smetaně s batáty. Ze žlutých sladkých brambor udělejte bramboráky, hranolky a nebo je dejte do těsta určeného k pečení.

Batáty v kuchyni

Syrové batáty důkladně umyjte, rychle oškrábejte a ihned je vložte do okyselené vody, tak zabráníte jejich zhnědnutí. Syrové batáty klidně nakrájejte na kolečka a pojídejte je stejně jako ředkvičky nebo jako přílohu k masu.

Vařené batáty uvařte úplně stejně jako klasické brambory s kmínem a se solí. Po uvaření je posypte směsí bylinek podle vaší chuti.

Batáty zkuste i dusit. Základem je nadrobno nakrájená, osmahnutá cibulka do růžova. K cibulce přidejte kmín a nadrobno nakrájené batáty. Nakonec osolte, přidejte vegetu a duste dokud brambory nezesklovatí.

Jestli máte rádi smažené, obalte batáty v trojobalu s bylinami a třeba také se sezamem a šup s nimi na pánev.

Batáty jsou vhodné i pro zapékání. Postup zvolte stejný jako u francouzských brambor. Místo chipsů si dejte batátové lupínky upečené v troubě a pokapané olivovým olejem.

Je libo derezt? Není problém, stačí batáty rozmačkat a polít javorovým sirupem.

Batáty a zdraví

Pokud chcete pro své zdraví udělat hodně, batáty rozhodně neloupejte. Ve slupce je totiž nejvíce beta-karotenu a vlákniny.

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny, jejich konzumace vás bude chránit před vznikem rakoviny, degeneračních očních chorob, zatočí s depresí a s onemocněním srdce.

Obyvatelé Střední Ameriky je konzumovali proto, že navozují pocit spokojenosti. Asi proto jim říkali brambory štěstí.

Zdroj obrázku: ecosalon.com

Fotogalerie

Kate

02. 02. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře