Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto:

po staru - mouku jsem v hrníčku pracně rozkvedlávala ve vodě nebo v mléce a toto jsem ješte do omáček nalévala přes sítko, abych tam neměla hrudky,

novým způsobem - mouku ve vodě nebo v mléce lehce rozmíchám v šejkru nebo jakékolv láhvi, případně v termohrníčku. Mouka se pořádným protřepáním velmi dobře promíchá a není nutné toto nalévat přes cedník.

heladon

06. 03. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Roxana
Mně se tam hrudky dělaly snad ještě hodně zamlada, pak jsem měla asi šikovnou metličku, tak to bylo OK. Bránila jsem se dlouho těm kupovaným jíškám - až je najednou kupuju taky, no ale popravdě - tak nějak to doplňuju a střídám.

Roxana 06. 03. 2010, 16:52

Ajaja
Záleží také, co zahušťuji - jestli jen šťávu pod minutkovým či dušeným masem, pak buď porce masa obalím v mouce, napřed zprudka opeču, pak podusím apod. Mouka se spojí s tukem a po podlití udělá krásnou šťávu. Nebo těsně před dokončením úpravy vyjmu maso, smíchám máslo s moukou, dám do šťávy s masem, promíchám, podliju a provařím... Jinak vedle instatní jíšky lze úspěšně použít i instatní bramborovou kaši...

Ajaja 07. 03. 2010, 11:21

heladon
Je pravda, že kupovaná jíška, která je ve dvou provedeních je výhodnějšíé, ale někdy není po ruce a tak musí nastoupit starý osvědčený způsob

heladon 07. 03. 2010, 12:48

Roxana
No jasně, když jsem se bez ní musela obejít 30 let, tak když není kupovaná, snad ji ještě svedu...já to stejně střídám, začnu vařit, udělám si ji sama, pak to třeba ještě dohustím, já jsem taky experimentátor. Přiznám se, že vlastně ji poprvé a přes mé protesty vlastně koupil manžel, já jsem se jí dlouho bránila. Říkám - začínám být konzervativní.

Roxana 07. 03. 2010, 16:36

Angel 666
Tak to já hotovou jíšku ještě nikdy nekoupila a asi ani nekoupím. Jíšku dělám zásadně domácí, světlou nebo tmavou podle toho, do čeho ji budu přidávat. Mouku na zahuštění míchám s vodou taky takovou šikovnou metličkou jako měla Roxana a žmolky nemívám.

Angel 666 07. 03. 2010, 17:04

Roxana
No, přesně, nebýt manžela, tak já asi taky akorát vím jak vypadá z obchodu. On ale dost vaří a přitáhl to domů - tmavou na guláš, já jsem měla řeči, že jde akorát od drahou mouku, no vždycky se tyhle věci musí prodražit. No a pak jsem ji zkusila a nevěřili byste, naše babička je v některých věcech málem pokrokovější než já!, ji kupuje taky....no ne málem - je! Má myčku, kdežto já ne. Zamlada jsem cedila omáčku párkrát! jééé, žmolky... Teď ne, zaleží jaksi to rozšleháš. Ono je to na zvyku. To jsou stejně takové prkotiny.

Roxana 07. 03. 2010, 19:27

Thumb
Myslím, že je třeba použít vodu vlažnou a je po problému s hrudkama.

Ifča 28. 07. 2015, 18:02

Pajunc
Tento fígl je šikovný, doma šejkr také používáme.

Pajunc 01. 12. 2015, 18:45

Facebook komentáře