Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a proto je pro naši výživu velmi cenná. Nejlepší způsob jejího využití je ten, kdy ji konzumujeme pouze očištěnou a v syrovém stavu. Ale ne vždy takto chutná, protože její chuť není příliš výrazná, ne vždy je vhodné předkládat rodině nebo hostům zeleninu ke chroupání a například listová zelenina se samotná podávat nedá. Proto jsou výborným a velmi vhodným využitím zeleniny různé zeleninové saláty.

21189_medium

Podávání zeleninových salátů

Způsob, kdy zeleninový salát podáváme jako doplněk hlavního, především masitého jídla, je u nás asi nejrozšířenější. Nic proti tomu, hlavní pokrm se tak chuťově zpestří a zároveň doplní potřebnými látkami. Ale saláty lze podávat také jako předkrm, kdy pikantní chutí povzbudíme chuťové buňky nebo také jako samostatné jídlo. Salát podávaný samostatně jen s trochou pečiva poslouží jako kaloricky nenáročná přesnídávka nebo večeře, s doplňkem jemného masa, vajec nebo sýra i jako hlavní chod.

Suroviny na zeleninový salát

Salát můžeme připravit téměř z každé zeleniny. V jarním období to bude především hlávkový salát, ředkvičky, kedlubny, mladá mrkev a mladé okurky. S postupujícím ročním obdobím se můžeme zaměřit na květák, okurky, brokolici až k rajčatům, paprikám a zelí. Součástí salátů je nepostradatelná cibule, česnek a pro ochucení kopr nebo křen. Saláty můžeme připravovat jak z jednoho druhu zeleniny, tak z více druhů až po velmi pestré saláty, do kterých využijeme vše, co v dané chvíli využít můžeme.

Příprava zeleninového salátu

Zeleninu očistíme a pak ji jemně nakrájíme nebo nastrouháme podle potřeby nahrubo či najemno. Používáme vždy kvalitní nerez nože a struhadla, abychom nezničili vitamín C. Z těchto důvodů také připravujeme zeleninu těsně před podáváním, aby se okysličováním neztrácely cenné živiny. Pak si dáme zvlášť záležet na zálivce, která je zlatým hřebem každého salátu, protože mu dodává chuť a vůni.

Zálivka na zeleninový salát

Při přípravě zálivky bychom si měli připomenout dosud platné zásady, které navazují na stará přísloví. Podle nich olejem můžeme plýtvat, octem musíme šetřit, moudře solíme, opatrně sladíme a velmi pečlivě a pilně mícháme. Dodržením těchto zásad se nám určitě podaří připravit lahodnou zálivku. Jejím základem je dobrý salátový olej. Může to být olej slunečnicový, ale nejlepší a nejzdravější je do salátů olivový olej, zvláště pak panenský olivový olej lisovaný za studena. Olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které mají pro lidská organismus příznivý účinek. Proto je také olej doporučován ve všech anticholesterových a na ně navazujících dietách. Olej nám také v salátové zálivce zabezpečí nezbytný podíl tuku. Přídavek tuku v zálivce není samoúčelný, ale potřebujeme jej pro zvýšení využití karotenu, jinak také nazývaného provitaminem A. Pokud nemáme k dispozici již ochucený olej, tak místo octa používáme raději citronovou šťávu, která je podstatně jemnější. Pokud jsme zelené natě z petrželky, pažitky nebo jarní cibulky nepřidali již do salátů, můžeme je přidat do zálivky. Teď na jaře můžeme využít i různých jemně nasekaných lístků z volné přírody, jako jsou kopřivy nebo mladé listy pampelišek či fialek. Na základní zálivku potřebujeme asi 4 lžičky dobrého salátového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, a špetku soli a cukru. Pak už ji dochucujeme podle příležitosti a chuti. Z rostlinných druhů je to česnek, kopr nebo křen. Z dochucovadel pak používáme hořčici, kečup a pikantní koření jako je pepř, chilli koření nebo různé kořenící směsi. Zálivku můžeme trochu zjemnit bílým jogurtem, smetanou nebo majonézou. Všechny ingredience do zálivky pečlivě promícháme, až je zálivka hladká. Pokud přidáváme i trochu vody nebo smetany můžeme zálivku protřepat ve skleničce uzavřené víčkem. Hotovou ochucenou zálivku nalijeme na připravenou zeleninu, zlehka promícháme a můžeme podávat.

přidejte na:
AZ - recepty.cz

22. 03. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Zkuste někdy salát (ať již z různé zeleniny, nebo hlávkový) zakapat jen olivovým olejem, případně zasypat k tomu bylinkami - uvidíte, že to bude stačit. Zvláště když jídlo, k němuž salát podáváte, je samo o sobě chuťově výraznější.

Ajaja 04. 04. 2010, 12:29

Chybějící obrázek
Ano stačí trochu olivového oleje a kapku citronu vynikající.

tony 08. 05. 2015, 10:19