Losos

Patří k nejušlechtilejším rybám. Je to ryba sladkovodní, ikdyž většinu života stráví v mořské vodě. Typickou růžovo-oranžovou barvu způsobuje strava. Losos loví malé ráčky, kteří obsahují červené barvivo. Maso lososa obsahuje nejen hodnotné bílkoviny, ale i velké množství tuku. Ten je ovšem také prospěšný, neboť je ze 2/3 tvořen nenasycenými mastnými kyselinami Omega 3, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit. Dále nabízí hodně vitamínů, a to A, D, E vitamíny skupiny B, také minerály jako vápník, hořčík, fosfor, stopový fluor, měd a selen. Tyto látky obsažené v lososím mase vám mohou pomoci chránit srdce a cévy, udržovat cholesterol v rovnováze, předcházet vysokému tlaku, mrtvici, infarktu, chránit buňky před volnými radikály nebo zmírnit migrénu díky prokrvení mozku. Čerstvé maso zpracujte co nejrychleji, raději ještě týž den. Nejlépe jej upravíte minutkově, jako steak, se zeleninou nebo na bylinkách a s různými omáčkami. Při koupi si dejte pozor na průmyslově vyráběné náhražky. Tyto výrobky sice vzhledem a chutí lososa připomínají, jsou však vyobeny z tresky nebo pstruha a upraveny barvivem.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář