Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Základy pro vaření

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Boloňská omáčka

Boloňská omáčka

Polotovar nebo hotová rajčatová omáčka se zeleninou nebo i masem. Složení je různé a záleží na výrobci. Prodává se i jako instantní v prášku. Používá se jako základ pro italské rychlovky nebo jen tak na těstoviny.

Bramborové knedlíky/špalíčky

Bramborové knedlíky/špalíčky

Hotová příloha. Připravuje se z vařených moučných brambor, celých vajec a mouky. S těstem se musí pracovat rychle, neboť má tendence řídnout. Tvaruje se do podlouhlých velkých šišek, kuliček, noků nebo malých špalíčků. Vaří se v osolené vodě, než ...

Bramborové těsto v prášku

Bramborové těsto v prášku

Sypká směs pro přípravu hotových pokrmů. Velmi jednoduchý polotovar, ke kterému stačí přidat vejce a vodu (v některých návodech na přípravu nemusí být dokonce ani vejce)a získáme hotové univerzální bramborové těsto. Těsto ve svém sušeném stavu obs...

Drůbeží vývar

Drůbeží vývar

Čirá polévka připravovaná vývarem drůbežích kostí, vnitřností, příp. drůbežího masa doplněno kořením dle potřeby (sůl, pepř). Je možné přidat také kořenovou zeleninu. Pak je plnohodnotnou polévkou s léčebnými účinky - pravý silný vývar postaví na ...

Halušky v prášku

Halušky v prášku

První zmínky o haluškách se objevily v polovině 19. století. V této době patřilo mezi každodenní jídlo pro pracující vrstvu. Existuje několik druhů halušek a mají různé názvy např. jako trepanky či hičkoše. Halušky s brynzou (ale nejen s brynzou) ...

Hovězí vývar

Hovězí vývar

Hovězí vývar je silná čirá polévka připravovaná pomalým táhlým varem hovězích morkových kostí, oháňky, hovězího předního, hovězího hrudí a koření (sůl, pepř). Přidáme-li zeleninu (většinou kořenovou), příp. zavářku, získáme plnohodnotnou vydatnou ...

Instantní polévka

Instantní polévka

Instantní polévky jsou dehydratované výrobky. Instantní polévku nemusítě vařit, postačií pouze zalití horkou vodou a nechat chvíli odstát. Na trhu je široká škála instantních polévek od vývarů, hustých polévek nebo krémových polévek. Většinou obsa...

Jarní těsto (plátky pro přípravu jarních závitků)

Jarní těsto (plátky pro přípravu jarních závitků)

Pšeničné těsto k přípravě jarních rolek/závitků, typického asijského pokrmu, k dostání chlazené či mražené. V obchodní síti se prodává pouze ve velkém balení obsahujícím 50 ks.

Masový vývar

Masový vývar

Čirá polévka připravovaná táhlým vařením vybraného druhu masa, kostí, vnitřností, hovězího, vepřového, drůbežího, telecího, atd. Scezená podoba se používá jako základ k přípravě omáček, šťáv k masu i jako samotná polévka (přidáním kořenové zelenin...

Omáčka bešamelová

Omáčka bešamelová

Světlá jíška z másla a hladké mouky zředěná mlékem, ochucená solí a muškátovým květem. Patří mezi základní teplé hrubé bílé omáčky a vycházíme z ní při přípravě mnoha omáček přidáním dalších ingredincí a vložek: Cibulová - přidáme cibuli dušenou n...

Pektogel

Pektogel

Sypký přípravek na želírování ovocných džemů, marmelád a rosolů. Používá se zejména při zpracovávání ovoce s nižším obsahem pektinu a zajišťuje gelovou konzistenci. Pektogel zakoupíte běžně v obchodní síti supermarketů nebo drogerií. Zdroj obrázk...

Pudinkový prášek

Pudinkový prášek

Prášek určený k přípravě pudinků, pudinkových krémů, ale také jako přísada do buchet a zákusků. Skládá e převážně s kukuřičného škrobu, aromat a barviva. K dostání je v mnoha příchutích: vanilkové, kakaové, čokoládové, banánové, malinové, jahodové...

Rybí vývar

Rybí vývar

Na přípravu tohoto polotovaru se používají sladkovodní i mořské ryby. A to celé, porce, hlavy, kostry nebo zbytky po přípravě filé apod. K rybám se přidává orestovaná kořenová zelenina, koření jako bobkový list, hřebíček, tymián a jiné, popřípadě ...

Rýžový vývar

Rýžový vývar

Vývar vzniklý uvařením rýže. Ochutit jej lze troškou hřebíčku, cibulí nebo kari. Je velice snadný na přípravu jídel. Pro děti šetříme solí. Použití vývaru je variabilní. V klasické kuchyni se moc nevyužívá, ale v exotické kuchyni se pro něj najde ...

Sojové maso

Sojové maso

Jedná se prakticky o dehydratovaný texturovaný sojový protein. Sojové maso téměř neobsahuje tuk, má vysoký podíl vlákniny a bílkovin, důležitých především pro sportovce, lidi v rekonvalescenci, atd.. Sojová bílkovina je velice kvalitní díky obsaže...

Vývar z kostí

Vývar z kostí

Čirá polévka připravovaná táhlým varem masových kostí, nejlépe hovězích křížových či morkových. Během vaření je nutno sbírat pěnu, která se tvoří na povrchu. Získáme tak poměrně mastnou tekutinu vhodnou k přípravě omáček, šťáv k masu, polévek.

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Polévka připravovaná vařením různých druhů zeleniny, podle ročního období či potřeby spolu s kořením (sůl, pepř, příp. bujón). Scezená podoba je základem pro přípravu různých omáček, polévek či šťáv k masu a zelenině. Polévka včetně zeleniny, příp...