Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene V

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Václavky

Václavky

Václavka obecná je houba parazit vyrůstající hlavně na podzim. Roste v jehličnatých i listnatých lesích. Její výborná chuť se dá uplatnit v guláši nebo omáčkách. Václavky ale nejsou vhodné k sušení. Nejlepší cestou, jak je zachovat stále měkké a c...

Vačice

Vačice

Vačnatci, stromoví všežravci. Běžně byly konzumovány v Severní Americe, kde se staly tradičním jídlem. Může být lovena jen v určitých částech roku, maso je jemné, vhodné k dušení, pozor na pižmové žlázy, které musí být před tepelnou úpravou odstra...

Vaječný likér

Vaječný likér

Velmi oblíbený, emulzní sladký likér s obsahem alkoholu 17 - 20 %. Základ pro jeho výrobu tvoří slazené kondenzované mléko a vaječné žloutky. Vybrat si můžete hned z několika značek. Možná zaváháte mezi klasikou  a vaječným likérem s oříškovou pří...

Vanilka

Vanilka

Vanilková vůně a měkce sladká chuť je využívána hlavně v pekařství a cukrářství. Přidává se do koláčů, dezertů, pečiva i cukroví, ale také do teplých sladkých jídel, jako jsou pudingy, rýžové nákypy nebo krémy. Ve spojení s čokoládou je naprosto famozní. Výborná je také zmrzlina. Koupit si můžete i vanilkový, kanárkově žlutý likér Galliano nebo Créme de cacao.

Vanilková esence

Vanilková esence

Druh vanilkového koření. Přírodní extrakt či esence se vyrábí z pravých lusků vanilky. Tyto lusky jsou však horší jakosti ve smyslu velikosti nebo jsou polámané a neprodaly by se jednotlivě zabalené. Kousky těchto lusků se pak napustí alkoholem. V...

Vanilkový cukr

Vanilkový cukr

V obchodní síti naleznete celou řadu této kořenící směsi od různých výrobců, ať už tradičních či pod značkou potravinových řetězců. Zpravidla se jedná o cukr vanilinový, což je směs bílého cukru a umělých aromat. Tato chemie nemá nic společného s ...

Včelí med

Včelí med

Sladká, hustá tekutina, vyrobena včelami. Med může být vytvořen i jiným druhem hmyzu. V dlouhém procesu výroby stojí na počátku medonosný hmyz, který získává z květů sladké šťávy. Med má specifickou sladkou chuť, ve které se odráží doba sběru i dr...

Vegeta

Vegeta

Vegeta je všestranné ochucovadlo, můžete jí dochutit polévky, vývary, omáčky, pokrmy z mletého masa, jako jsou sekané a karbanátky. Hodí se i do rizota, zeleninových nákypů, placiček nebo kroketek, na rybí maso i do slaných bábovek a závinů.

Vejce

Vejce

Živočišný zárodek, chráněný a uložený ve vápenatém obalu - skořápce. Obsahují mnoho polynenasycených mastných kyselin, lehce stravitelné bílkoviny, vitaminy rozpustné v tucích - A, D, K, A, dále vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru, chlor...

Veka

Veka

Bílé pečivo obvykle oválného tvaru jež má původ ve Francii. Vyrobená z pšeničné mouky, droždí, vody, cukru a tuku. Využívá se především k tvorbě obložených chlebíčků, ale dá se také opékat obalená v cukru nebo skořici. Dává se do houskových knedlí...

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta je plátek masa z boku poblíž páteře, obvykle s kostí zvířete. Vepřové kotlety můžete připravit různými způsoby. Vyzkoušejte výborné a rychlé vepřové kotlety zapečené se smetanou a brambory. Vepřové kotlety lze také grilovat, opékat...

Vepřová krkovice

Vepřová krkovice

Krkovice je část masa z vepře domácího, která se nachází na krku tohoto zvířete. Je to maso poměrně dost prorostlé tukem. Přesto, nebo právě proto je v české kuchyni velice oblíbené a hojně používané. Maso mívá barvu lehce dočervena a je chutově v...

Vepřová kýta

Vepřová kýta

Vepřová kýta je k dostání s kostí nebo bez. Vykostěné maso se po tepelné úpravě velmi snadno porcuje. Vynikající je plněná zeleninovou směsí, při pečení se maso nerozpadá, maso můžeme také marinovat, rožnit, velice oblíbená je kombinace se smetano...

Vepřová panenka

Vepřová panenka

Jako vepřová panenka se označuje zadní, velice šťavnaté maso získané z oblasti bederních a částečně hrudních obratlů. Charakteristickým rysem jsou jemná vlákna, je křehké, libové a obsahuje mnoho bílkovin. Často se používá k přípravě dušených pokr...

Vepřová pečeně

Vepřová pečeně

Pečeně je velmi chutné maso ze střední části hřbetu, je vhodná k pečení, maso se nevysouší, můžeme jej nadívat. Výborně chutná v kombinaci s kyselím zelím nebo připravovaná na zelenině, pivu, smetaně. Fantazii se meze nekladou a díky vepřové pečen...

Vepřová pečeně - kořenící směs

Vepřová pečeně - kořenící směs

Tato směs obsahující koření typické pro českou kuchyni skvěle doplní právě různá česká jídla, masité pokrmy, především pak pečená masa či zeleninu. Dodává výraznou kořeněnou chuť.

Vepřová plec

Vepřová plec

Jako plec označujeme maso jehož podkladem je část kostry hrudní končetiny. Můžeme ji nadívat, péct, dusit na zelenině, výborně chutná silně okořeněná, protože to ještě více podtrhne její jedinečnou chuť.

Vepřová svíčková

Vepřová svíčková

Jako svíčkovou označujeme zadní, velice šťavnaté maso získané z oblasti bederních a částečně hrudních obratlů. Charakteristickým rysem jsou jemná vlákna, je křehké, libové a obsahuje mnoho bílkovin. Často se používá k přípravě dušených pokrm, báje...

Vepřová žebra

Vepřová žebra

Žebra zahrnují maso z břišní části. Jsou vhodná pro marinování, poté je můžeme opékat nebo grilovat, jako příloha se hodí opečená zelenina a výrazně kořeněná omáčka. Nad žebry strávíme při konzumaci více času, jedná se spíše o společenskou záležit...

Vepřové karé

Vepřové karé

Vepřové karé neboli pečeni najdete  mezi kýtou a plecí a jedná se o velmi kvalitní vepřové  maso, vhodné pro přípravu minutkových jídel. Vcelku jej upravujte pečením a následně krájejte na plátky. Při tomto způsobu je dobré maso nejdříve...

Vepřové koleno

Vepřové koleno

Vepřové koleno zakoupíte s kůží nebo bez kůže. Velmi se používá v německé kuchyni. Vařené vepřové koleno je výborné s křenem, hořčicí, čerstvou zeleninou a chlebem. Vyzkoušejte také marinované, pečené nebo uzené vepřové koleno se zelím a knedlíkem...

Vepřové kosti

Vepřové kosti

  Díky morku uvnitř kosti předávají vývaru zvláštní chuť, kterou jiným způsobem nedosáhneme. Povařené maso od kosti oddělíme mnohem snáze, něž li za syrového stavu.  

Vepřové líčko

Vepřové líčko

Vepřové líčko se nejlépe hodí k dušení, podáváme s bramborovým knedlíkem. K dostání je uzené, můžeme jej konzumovat i studené.

Vepřové maso

Vepřové maso

Maso bledě růžové barvy pocházející z prasete domácího. Svalovina je prorostlá tukem a proto má vyšší obsah tuku i energetickou hodnotu, ale hůř se stravuje. Chuť masa je závislá na věku a způsobu krmení prasata. Čím mladší je prase, tím jsou jem...

Vepřové mleté maso

Vepřové mleté maso

Maso původem z prasete domácího (vepře), jedná se o vůbec nejčastěji využívané maso. Je běžně k dostání v našich obchodech. Má světle růžovou barvu, není tak tmavé jako např. hovězí, ale je tmavší než drůbeží maso. Má větší obsah tuku, je hůře str...

stránka: