Vanilka

Další názvy

Vanilkovník plocholistý

Použití v kuchyni

Vanilková vůně a měkce sladká chuť je využívána hlavně v pekařství a cukrářství. Přidává se do koláčů, dezertů, pečiva i cukroví, ale také do teplých sladkých jídel, jako jsou pudingy, rýžové nákypy nebo krémy. Ve spojení s čokoládou je naprosto famozní. Výborná je také zmrzlina. Koupit si můžete i vanilkový, kanárkově žlutý likér Galliano nebo Créme de cacao.

Rady

Z lusku si můžete jednoduše vyrobit kila vanilkového cukru. Prostě ho jen vložte do nádoby s cukrem a po 20 dnech máte hotovo. Takto jej můžete používat stále dokola, pokud jste totiž koupili kvalitní kousek, vydrží vám i na pár let. Stačí jen dosypávat cukr. Chcete-li jej použít na vaření krémů a pudinků, spařte ho v mléce na jejich přípravu a nechte v něm vychladnout. Vyjměte, opláchněte, pár dní sušte a opět uchovejte do nádoby s cukrem. Takto je možné lusk použít opakovaně. Opravdu plnou chuť získáte, když spařený lusk rozříznete, vyškrábete černá semínka a přidáte je do díla. Prázdný lusk zase omyjte, usušte a uchovejte.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář