Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Vanilka

Vanilka

Další názvy

Vanilkovník plocholistý

Použití v kuchyni

Vanilková vůně a měkce sladká chuť je využívána hlavně v pekařství a cukrářství. Přidává se do koláčů, dezertů, pečiva i cukroví, ale také do teplých sladkých jídel, jako jsou pudingy, rýžové nákypy nebo krémy. Ve spojení s čokoládou je naprosto famozní. Výborná je také zmrzlina. Koupit si můžete i vanilkový, kanárkově žlutý likér Galliano nebo Créme de cacao.

Rady

Z lusku si můžete jednoduše vyrobit kila vanilkového cukru. Prostě ho jen vložte do nádoby s cukrem a po 20 dnech máte hotovo. Takto jej můžete používat stále dokola, pokud jste totiž koupili kvalitní kousek, vydrží vám i na pár let. Stačí jen dosypávat cukr. Chcete-li jej použít na vaření krémů a pudinků, spařte ho v mléce na jejich přípravu a nechte v něm vychladnout. Vyjměte, opláchněte, pár dní sušte a opět uchovejte do nádoby s cukrem. Takto je možné lusk použít opakovaně. Opravdu plnou chuť získáte, když spařený lusk rozříznete, vyškrábete černá semínka a přidáte je do díla. Prázdný lusk zase omyjte, usušte a uchovejte.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Malinová marmeláda s vanilkou

Malinová marmeláda s vanilkou

Maliny dáme do hrnce a vaříme je. Šťouchadlem je rozšťoucháme. Vaříme asi tak dvě minuty. Vanilkový lusk ...

Nepečený cheesecake

Nepečený cheesecake

Menší dortovou formu vyložíme pečícím papírem a na dno a po obvodu naklademe piškoty. Namočíme plátky želat...

Třešňový cheesecake

Třešňový cheesecake

Sušenky kakaové rozdrtíme, smícháme s máslem a namačkáme na dno formy. Smetanu vyšleháme, smícháme s lučino...

Krtkův dort na plech

Krtkův dort na plech

Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink, který po vychladnutí smícháme s tvarohem, zakysanou sme...

Chřestové vanilkové cappuccino s kokosovou šlehačkou

Chřestové vanilkové cappuccino s kokosovou šlehačkou

Nakrájený chřest svaříme spolu s vanilkovým cukrem a vanilkovým luskem ve smetaně, dokud nebude chřest měkk...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Vanilka Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře