Vanilkový cukr
V obchodní síti naleznete celou řadu této kořenící směsi od různých výrobců, ať už tradičních či pod značkou potravinových řetězců. Zpravidla se jedná o cukr vanilinový, což je směs bílého cukru a umělých aromat. Tato chemie nemá nic společného s pravou vanilkou. Tepelnou úpravou ztrácí chuť i vůni. Proto se hodí spíše na pocukrování sladkostí před podáváním. Při důkladnějším pátrání, najdete v regálech i pravý vanilkový cukr a to i v BIO kvalitě. Ten je vyroben semletím přírodní vanilky s krystalovým bílým cukrem. Je vhodný na pečení moučníků, sušenek, cukroví i na obalení těchto výrobků, dále do pudinků, nákypů i k oslazení čaje, kávy nebo mléčných koktejlů. Pokud jednou vyzkoušíte pravý vanilkový cukr, už se nebudete k umělému vracet. Jestli vás odradí jeho cena, která může být až 6x vyšší, vyrobte si ho sami. Kupte vanilkový lusk a vložte jej do nádoby s moučkovým cukrem. Po 3 týdnech máte hotovo.