Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene F

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Fazole

Fazole

Luštěnina. Obsahuje množství bílkovin, cukrů a také látky, které jsou stravitelné pro bakterie žijící ve střevech našeho organismu (způsobují nadýmání). Pěstuje se mnoho odrůd, které se liší barvou i tvarem (kulatý, ledvinkový). Využití v kuchyni ...

Fazole v tomatě - konzerva

Fazole v tomatě - konzerva

Fazole v tomatové omáčce v konzervě.

Fazolky (zelené fazolové lusky)

Fazolky (zelené fazolové lusky)

Zelenina, původem z Ameriky, Číny a Indie. Jedná se o středně dlouhé, duté, sytě zelené válečky. Při jejich konzumaci se do našeho těla dostane hned několik důležitých a prospěšných látek. Pravidelným zařazením do jídelníčku budeme pozorovat zlepš...

Fazolové klíčky

Fazolové klíčky

K dostání běžně v našich obchodech. Semena si můžeme nechat naklíčit i sami doma. Klíčky jsou zásobárnou železa, bílkovin, vápníku, fosforu, a také vitamínů (např. vitaminu E, který pozitivně ovlivňuje stav pleti). Ačkoliv se klíčky běžně konzumuj...

Feferonka

Feferonka

Zelenina, která je původem z Ameriky. Její využití se pohybuje od zeleniny, přes koření až k léčivé formě (obsažené látky stimulují srdeční chod a tiší bolest). Obsahuje pálivou látku, tzv. kapsaicin (ale v menší míře než chilli papričky), kt...

Fenykl

Fenykl

Fenykl je znám především ve francouzské a italské kuchyni. Jako koření se používá hlavně do pokmů z tučnějších ryb jako je makrela nebo losos, rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, do salátů, k dušeným masům, zejména vepřovému  jehněčímu. Semena se používají  při konzervaci zelenin (červená řepa nebo okurky), při výrobě likérů aj. Jeho sladká chuť, podobná anýzu, je oblíbená pro dochucení chleba, sladkého pečiva a cukrovinek. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.

Fernet

Fernet

Alkoholický nápoj, původem z Itálie. Byl vyroben jako žaludeční likér z více než třiceti bylin. Obsahuje mimo jiné zeměžluč, hořec a heřmánek římský. Řadíme jej mezi tzv. bittery – hořké nápoje. Aroma je výrazné, chuť silně hořká, v ústech dlouho ...

Feta

Feta

Sýr, původem z Řecka. Vyrábí se z mléka ovcí nebo koz, barva je bílá. Nechává se po dobu dvou měsíců uzrát ve slaném nálevu a tak získává své chuťové vlastnosti. V závislosti na použitém mléku se mění i aroma a chuť sýra. Ovčí mléko mu dodává plně...

Fík

Fík

Fíkovník je prastará rostlina, patřící do čeledi morušovitých. Pěstovala se v Egyptě, na Krétě nebo v Řecku a dnes se k nám dováží převážně z Turecka. Plody mohou mít různou barvu, od zelené, růžové, žluté, fialové až po purpurovou nebo hnědou a d...

Fíkový džem

Fíkový džem

Džem typický pro jižní oblasti (Itálie, Řecko), vyráběný z fíků.

Filo těsto

Filo těsto

Těsto podobné listovému s tenoučkými plátky těsta, která vrstvíme na sebe.

Fines herbes

Fines herbes

Stejně jako bouquet garni, také bylinky fines herbes se dají použít buď čerstvé nebo sušené. Kombinace bylin může být opravdu bohatá. Tato směs se může skládat z kerblíku, petrželky, estragonu, pažitky, ale lze ji také obohatit o takové bylinky jako šalvěj, tymián, saturejku nebo rozmarýn či bazalku. Některé směsi fines herbes obsahují dokonce i pomerančovou kůru nebo bobkový list. Touto rozmanitou směsí můžeme kořenit saláty, zeleninové, ale i vaječné a tvarohové pokrmy. Lze ji přidat do omelety, masa (hlavně ryb a mořských plodů).

Flora

Flora

Rostlinný margarín vyrobený z kvalitních olejů a tuků, který obsahuje vícenenasycené mastné kyseliny Omega 3 a 6 prospěšné hlavně srdci. Dále kyselinu listovou důležitou pro těhotné ženy, protože chrání plod proti vrozeným vadám - například rozště...

Francouzská hořčice

Francouzská hořčice

Obsahuje hořčičnou moučku, skořici, hřebíček, nové koření, majoránku, bobkový list, tymián, česnek, estragon, cukr a ocet. Netradiční aroma ji dodává také bílé víno, které se při výrobě přidává. Množství a složení koření poukazuje na výslednou pln...

Frankfurtské párky

Frankfurtské párky

Masný výrobek, který je původem z Německa, se vyrábí z hovězího, vepřového, nebo i telecího masa. Frankfurtské párky navíc obsahují i bílý pepř a muškátový oříšek. Ke konzumaci jsou vhodné samotné, tepelně upravené (vaříme ve vroucí...