Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Zelenina

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ačokča

Ačokča

Nazývaná také jako mexická okurka. Její plody jsou vhodné k zavařování, z listů lze uvařit špenát, lze ji plnit masem, zapékat, dusit, přidávat do polévek a salátů. Plody ačokčy obsahují horčiny, které jsou pro lidský organismus velmi zdravé. Je z...

Artyčok

Artyčok

Bylina podobná bodláku pocházející ze Středomoří je pěstována především v teplejších oblastech, ve kterých je půda vhodná i pro pěstování vinné révy. V kuchyni se zpracovává do dušené podoby jako jiné druhy zeleniny. Artyčok obsahuje inulin, organ...

Batáty - sladké brambory

Batáty - sladké brambory

Plody povíjnice jedlé (Ipomomea batatas), původem z tropické Ameriky. Hlízy podobné bramborům mohou mít žlutou, bílou nebo oranžovou barvu. Vynikají násladlou chutí a jemnou dužinou. Mají vysokou nutriční hodnotu a používají se podobně jako klas...

Bílé zelí

Bílé zelí

Bílé zelí má svůj původ ve Středomoří. Obsahuje velké množství vody a vlákniny. Je to velmi zdravá, nízkokalorická zelenina vhodná do salátů i k tepelné úpravě. Obsahuje velké množství kyseliny listové, která je důležitá pro těhotné ženy nebo pro ...

Brambory

Brambory

Pocházejí z Jižní Ameriky, z pohoří Andy a jsou jednou z nejdůležitějších plodin na světě.  V Čechách jsou známé od 17. století a říkalo se jim zemské jablko. I dnes mají brambory spoustu různých názvů, pro zajímavost například erteple, grumb...

Brokolice

Brokolice

Druh kapusty velmi blízká květáku. tato zelenina pochází ze Středomoří. Je to velmi zdravá a ceněná zelenina zejména pro svůj obsah vitaminu C a B2, betakarotenu, antioxidantů a kyseliny listové. Je bohatá na vlákninu, čímž zajišťuje správnou funk...

Brukev

Brukev

Celým jménem Brukev řepka neboli Tuřín je kořenová zelenina s výraznou chutí. Přidává se do dušených pokrmů nebo se může použít do omáček na těstoviny. Brukev řepka olejka neboli Čoi sum se může narozdíl od své příbuzné konzumovat celá včetně žlu...

Bulvový celer

Bulvový celer

Celer bulvový se pěstuje pro svůj kořen (bulvu), skládající se z hrubé slupky a bílé dužiny, a pro svou typickou celerovou chuť. U nás se nejčastěji přidává do polévek a dušených či gratiovaných pokrmů. Ve Francii se z něj dělá tzv. remoulade, což...

Celer

Celer

Zelenina, zpracovávají se listy i podzemní části, tzv. bulvy. Vhodný k přípravě nejrůznějších jídel, je typický svým nezaměnitelným aroma, které mu dodává obsah různých éterických olejů. Pro organismus jsou tyto látky přínosem ve střevech, ledviná...

Celerová nať

Celerová nať

Zelené listy bulvového celeru, hojně užívané v naší kuchyni i lidovém léčitelství. Vysoký obsah vitamínu C, A, K a E, draslíku, hořčíku, chrómu, sodíku, vápníku, železa, jódu, zinku zaručují blahodárné účinky na lidský organismus a především pak m...

Cibule

Cibule

Cibule hladká, kuichyňská. Cibulovitá zelenina, původem ze západní Asie. Dříve se vyskytovala jako divoce rostoucí, až později se její chuť začala využívat v kuchyni. Obsahuje velké množství důležitých látek, jako jsou vitaminy, karoteny, draslík,...

Cibulová nať

Cibulová nať

Zelená část cibulové zeleniny, obsahující podobné zdraví prospěšné látky jako samotná dužina cibule, především silice, organické kyseliny, vitamíny a minerály. K užití v kuchyni jsou nejvhodnější mladé výhonky, ještě než začínají schnout či žloutn...

Cuketa

Cuketa

Zelenina, pravým jménem tykev obecná. Tuto plodinu seženeme téměř v kterékoliv roční době v našich supermarketech. Stává se stále oblíbenější součástí našich kuchyní a to nejen proto, že se dá upravovat na stovku různých způsobů. Cuketa je totiž v...

čekanka obecná

čekanka obecná

Patří k čeledi čekankovitých a dnes již exituje více rozmanitých odrůd. Čekanka se dělí na kořenovou a salátovou. Známé čekankové puky jsou vlastně výhonky listů kořenů, kdy se nejdříve vypěstují kořeny a poté čekankové puky, které dozrávají v zim...

čekanka štěrbák (endivie)

čekanka štěrbák (endivie)

Stejně jako Čekanka obecná, má i Čekanka štěrbák mírně nahořklou chuť a i ona se může využít jak vařená, tak syrová do salátů. Pokud se rozhodnete Čekanku štěrbák zpracovat, využijte tmavé listy jako tepelně upravenou přílohu a světlé lístky do sa...

černý kořen

černý kořen

Kořenová mrazuvzdorná zelenina, čeleď hvězdicovítá. Jeho odborný název je hadí mord španělský. U nás stále málo známá zelenina.Lze jej konzumovat s syrovém stavu, ale také tepelně zpracovávat smažením, vařením, dušením a zapékáním. Zpracovává se p...

červená cibule

červená cibule

Odrůda cibule, červenobílé barvy. Její štiplavost a chuť je jemnější v porovnání s bílou kuchyňskou cibulí, kterou obvykle ze zvyku upřednostňujeme. Červená cibule je velmi oblíbená ve středozemních státech. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů, pomá...

červené zelí

červené zelí

Jedná se vlastně o barevnou variantu nejznámější košťálové zeleniny, hlávkového zelí. V Evropě hojně využíváno už od 8. století. Za svou svou fialovou barvu vděčí látce zvané antocyan. Těch v něm vědci objevili velké množství. Antocyany jsou zdrav...

česnek

česnek

Česnek kuchyňský pochází z Asie. Je to víceletá rostlina z čeledi liliovitých. Palice je složena ze stroužků v počtu 12-20. Zralý česnek se sklízí po 5 měsících, nechává se sušit na slunci a poté se váže do copů. Čeneku je samozřejmě více odrůd. U...

čínská zeleninová směs

čínská zeleninová směs

Obsahuje nejrůznější druhy zeleniny, které dohromady vytvářejí jedinečnou kombinaci, kterou oceníme především při přípravě jídel vycházejících z asijských receptur. Nejčastěji v ní nalezneme na kousky nakrájenou červenou a zelenou papriku, mrkev, ...

čínské zelí

čínské zelí

Zelenina, původem z Asie. V supermarketech je k dostání zelí pekingské, které se nesprávně označuje jako čínské zelí. Je ale třeba tyto dva druhy odlišit. Čínské zelí netvoří pevnou hlávku, jedná se o volné, někdy i mírně svěšené listy s výrazným ...

Dýně

Dýně

Tato obrovská zelenina pochází z Ameriky, kde se dodnes hojně pěstuje. Daří se jí  ve středomoří, východní Evropě a v Asii. Velká většina dýní je okrasná, ke konzumaci jsou určeny jen odrudy Gigant, Hokkaido a dýně zahradní. Sklízí ...

Dýně hokkaidó

Dýně hokkaidó

Vzrůstem menší dýně původně pěstovaná na ostrově Hokkaidó na sopečné půdě. Její barva je sytě žlutá až oranžová nebo bělavá až tmavě zelená. Dužina je tvrdá a oranžová. Má nasládlou chuť podobnou chuti brambor či jedlých kaštanů. Proto ji lze dopo...

Fazole

Fazole

Luštěnina. Obsahuje množství bílkovin, cukrů a také látky, které jsou stravitelné pro bakterie žijící ve střevech našeho organismu (způsobují nadýmání). Pěstuje se mnoho odrůd, které se liší barvou i tvarem (kulatý, ledvinkový). Využití v kuchyni ...

Fazolky (zelené fazolové lusky)

Fazolky (zelené fazolové lusky)

Zelenina, původem z Ameriky, Číny a Indie. Jedná se o středně dlouhé, duté, sytě zelené válečky. Při jejich konzumaci se do našeho těla dostane hned několik důležitých a prospěšných látek. Pravidelným zařazením do jídelníčku budeme pozorovat zlepš...

stránka: