Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
česnek

česnek

Přidat na Pinterest

Česnek kuchyňský pochází z Asie. Je to víceletá rostlina z čeledi liliovitých. Palice je složena ze stroužků v počtu 12-20. Zralý česnek se sklízí po 5 měsících, nechává se sušit na slunci a poté se váže do copů. Čeneku je samozřejmě více odrůd. U nás je obvyklý bílý s tenoučkou slupkou nebo druh se slupkou zbarvenou do nachova, který má velké masivní stroužky.  Má široké využití nejen jako zelenina v kuchyni, ale také jako léčivá rostlina. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, mezi nimiž je nejdůležitější alicin, přírodní antibiotikum. Díky léčivému složení je česnek výborný proti nachlazení, snižuje cholesterol v krvi, působí proti kornatění cév a blahodárně působí na celý trávicí trakt. Diabetici si ho v kuchyni pochvalují pro jeho schopnost snižovat cukr v krvi. Nejzdravější je v syrovém stavu, ale jeho aroma je natolik výrazné, že mnozí z nás dají přednost jeho tepelnému zpracování. Pokud chcete podpořit tvorbu cenných látek, tak česnek nakrájejte a nechte 10 minut na vzduchu oxidovat. Stane-li se vám, že to s ním přeženete, přidejte do pokrmu petrželku, ta totiž česnekovou chuť stahuje. Také si dejte pozor, aby jste česnek nepřipálili, zhořkl by. Narazíte-li na dobrý domácí česnek, neváhejte a nakupte do zásoby. Nedávejte jej však do lednice, ve vlhku hnije nebo vyraší. Raději jej naložte do olivového oleje, soli nebo prolisovaný do 100% tuku. Při dobrém skladování v chladu a temnu vydrží opravdu velmi dlouho, klidně do další sklizně.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Pikantní fazole s mletým masem, zeleninou a klobásou

Pikantní fazole s mletým masem, zeleninou a klobásou

Den předem namočené fazole (nejlépe becoky) uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme do zlatova nakrájenou cib...

Baranie-jahňacie Kung-pao

Baranie-jahňacie Kung-pao

Mäso nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a každý plátok naklepeme rúčkou noža tak, aby bol čo najtenší. Poto...

Dračí dech

Dračí dech

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, koření dračí dech a olej. Promíc...

Pomazánka z avokáda

Pomazánka z avokáda

Zralé avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vnitřek lžičkou vyškrábeme. Dáme do misky, vidličkou nebo šťouchad...

Zdravé škvarky z hlívy

Zdravé škvarky z hlívy

Hlívu opláchneme, osušíme a nakrájíme na čtverečky. Tuhé nožičky odřízneme a schováme do polévky. Na pánvi ...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí česnek Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře