Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Big_thumb

čekanka obecná

Patří k čeledi čekankovitých a dnes již exituje více rozmanitých odrůd. Čekanka se dělí na kořenovou a salátovou. Známé čekankové puky jsou vlastně výhonky listů kořenů, kdy se nejdříve vypěstují kořeny a poté čekankové puky, které dozrávají v zimě. Čekanka je nízkokalorická a nabitá živinami. Je bohatá na vlákninu a minerály jako jsou draslík, vápník, fosfor nebo hořčík, na stopové prvky, kyselinu listovou a vitaminy C, E, K, B1 a B2. Konzumací této zeleniny podpoříte trávení tuků, snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Také vám může pomoci posílit imunitu, krvetvorbu a zajistit dobrý spánek, díky vysokému obsahu hořčin. Čekanku můžete bez problémů skladovat v lednici i týden. Před přípravou listy nejprve omyjte a poté trhejte na kousky, nekrájejte nožem, zničili byste cenné látky. Hodí se na přípravu nejrůznějích salátů včetně ovocných.

 

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Provensálská čekanka

Provensálská čekanka

Rozdělte čekanku na jednotlivé "puky", ozdobte je kostičkami vykrájeného pomeranče. Mezi ně dejte sýr Tarta...

Těstovinový salát s paprikou a čekankou

Těstovinový salát s paprikou a čekankou

Červenou papriku pečeme 15 minut na 200 °C, poté ji dáme do mikrotenového sáčku zapařit. Mezitím si uvaří...

Salát s modrým sýrem

Salát s modrým sýrem

Připravíme si dresink – smícháme šťávu a kůru z citrónu, nasekaný estragon, olivový olej, nasekanou šalotku...

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Čočku uvaříme podle návodu (do vody přidáme citrónovou šťávu). Mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli na plá...

Bagna cauda

Bagna cauda

Nejprve si nakrájíme a oloupeme brambory a červenou řepu. Paličkám česneku seřízneme vršky a vše dáme do pe...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí čekanka obecná Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře