Čekanka obecná
Patří k čeledi čekankovitých a dnes již exituje více rozmanitých odrůd. Čekanka se dělí na kořenovou a salátovou. Známé čekankové puky jsou vlastně výhonky listů kořenů, kdy se nejdříve vypěstují kořeny a poté čekankové puky, které dozrávají v zimě. Čekanka je nízkokalorická a nabitá živinami. Je bohatá na vlákninu a minerály jako jsou draslík, vápník, fosfor nebo hořčík, na stopové prvky, kyselinu listovou a vitaminy C, E, K, B1 a B2. Konzumací této zeleniny podpoříte trávení tuků, snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Také vám může pomoci posílit imunitu, krvetvorbu a zajistit dobrý spánek, díky vysokému obsahu hořčin. Čekanku můžete bez problémů skladovat v lednici i týden. Před přípravou listy nejprve omyjte a poté trhejte na kousky, nekrájejte nožem, zničili byste cenné látky. Hodí se na přípravu nejrůznějích salátů včetně ovocných.