Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Polotvrdé sýry

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Balkánský sýr

Balkánský sýr

Mléčný výrobek, získává se zpracováním kozího, ovčího i kravského mléka, ale převážně z posledně jmenovaného. Charakteristickým znakem je barva a chuť. Jedná se o bílý sýr bez kůrky, který se mírně láme a rozpadá, při konzumaci je výrazně slaný. O...

Brie

Brie

Jeden z několika "královských sýrů", který bývá velice často napodobován. Originál je francouzský měkký kravský sýr slámové barvy s bílou, narůžovělebéžovou kropenatou kúrou a mírně pikantní chutí. Doba zrání se pohybuje přibližně m...

Camembert

Camembert

Jeden z nejznámějších sýrů na světě. Pochází z Normandie, ale v dnešní době se vyrábí téměř všude, kde se produkují sýry. Original normandský Camembert se vyrábí ručně z nepasterizovaného mléka a je chráněný francouzským zákonem na ...

Eidam

Eidam

Sýr, původem z Nizozemska. Jeho jméno je odvozeno od přístavního města Edam, v češtině se ujal název Eidam. Vyrábí se z kravského mléka, má plně žlutou barvu, tuhou konzistenci, na řezu je měkký. Překvapí méně slanou chutí než je běžné u ostatních...

Emental

Emental

Sýr, původem ze Švýcarska. Tento druh sýra poznáme velmi snadno. Má sytě žlutou barvu, specifické aroma a obsahuje různě velká oka a dutiny. Ty vznikají při zrání sýru pomocí mléčných bakterií, kdy se tvoří oxid uhličitý, a vznikají otvory. Využív...

Gorgonzola

Gorgonzola

Plísňový sýr, původem z Itálie. Název je odvozen od místa vzniku, města Gorgonzoly. Jeho barva se podle zralosti pohybuje od světle po sytě žlutou s modrými žilkami plísně. Vyrábí se z plnotučného kravského mléka, plíseň, která dříve v přirozených...

Hermelín

Hermelín

Plísňový sýr, původem z Francie. Je charakteristický svým kulatým tvarem a bílou ušlechtilou plísní na povrchu. Po rozkrojení se objeví smetanová až nažloutlá barva sýra. Vyznačuje se charakteristickým aroma a chutí, kterou ocení každý labužník. V...

Jadel

Jadel

Pletený pařený ovčí sýr. Barva mléčná, bílá. Má tuhou konzistenci, nedrolí se, při zahřátí na vyšší teplotu se neroztéká. Uchovává se ve slaném nálevu, aby nedošlo k vysušení a ztrátě jedninečné chuti (slaná, mírně nakyslá). K dostání je i sýr jad...

Kozí sýr

Kozí sýr

Mléčný výrobek, vyrábí se z kozího mléka. Největším výrobcem je dnes Francie. Kozí mléko se od kravského mléka se odlišuje obsahem některých látek, a tak kozí mléko působí na náš organismus rozdílně. Neobsahuje kasein (bílkovina vyskytující se v k...

Niva

Niva

Sýr, charakteristickým znakem je zelená plíseň, viditelná na řezu. Podobá se sýru pocházejícímu z Francie. Madeta – původní výrobce pro Českou republiku dal sýru název Niva, který dnes používají všichni výrobci. Obsahuje 50% tuku, jeho barva je b...

Oštěpek /slovenský oštiepok/

Oštěpek /slovenský oštiepok/

Oštěpek je polotvrdý polotučný sýr, který může být pařený, nepařený či uzený. Základem pro výrobu je ovčí mléko či jeho směs s kravským. Charakteristickým znakem je elipsovitý tvar s ornamentem. Má zlatožlutou až zlatohnědou (uzený) barvu, s obsah...

Plísňový sýr

Plísňový sýr

Označení pro určité druhy sýra, které mají na povrchu nebo uvnitř přírodní plíseň. Ve výrobním procesu se používá mléko kozí, kravské, ale i ovčí, což se projeví na následné chuti a aroma. Rozlišujeme sýry camembertské a roquefortské. První typy m...

Raclette

Raclette

Sýrový pokrm, původem ze Švýcarska. Jedná se o tavící se sýr, který se v polotekutém stavu pokládá na horké brambory, které zaručují, že i při konzumaci bude sýr stále rozteklý. Pokud si ale chceme raclette připravit doma, tak si musíme pořídit d...

Roquefort (rokfór)

Roquefort (rokfór)

Sýr, původem z Francie. Jedná se o druh plísňového sýra, bez svrchní kůrky. Charakteristickým znakem je modrá plíseň, která vytváří v sýru žilky. Barva je bílá, při krájení je měkký, chuť je mírně slaná. Obsahuje velké množství tuku, bílkovin a v...

Tvarůžky

Tvarůžky

Měkký odtučněný sýr, zrající pod mazem z netučného kyselého tvarohu. Jejich chuť i vůně je typicky pikantní a charakteristická pouze pro tvarůžky. Na povrchu je nažloutlý maz. Konzistence tvarůžků je soudržná poloměkká až měkká, jádro je světlejší...