Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Tvrdé sýry

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
čedar (cheddar)

čedar (cheddar)

Tvrdý anglický sýr vyráběný již od začátku 12. století. Jeho tradiční výroba je z kravského mléka (popř. kozího). Jeho konzistence je tvrdá a nedrolivá a chuť závisí na jeho stáří. Mladší čedar má výrazně sladkou ořechovou až slanou chuť. Starý če...

Gouda

Gouda

Tvrdý sýr původem z Nizozemí vyráběný z plnotučného kravského mléka. Jeho barva je nažloutlá, konzistence tvrdá s vnitřními póry. Má poměrně vysoký obsah tuku (48%), jeho těsto je tedy krémovitější.  Kůra je žlutá, balená do voskového obalu. Chuťo...

Grana padano

Grana padano

Sýr pocházející ze Severní Itálie, Grana je označení pro velmi tvrdé sýry se zrnitou strukurou těsta. Grana Padano se vyrábí ve 27 provinciích Itálie, hlavně v oblasti Pádu. Bochník sýra se pohybuje o hmotnosti až 40kg, jeho kůra je zlatavá a tenk...

Gruyère

Gruyère

Sýr, původem ze Švýcarska. Poznáme jej podle světle hnědé kůrky, která lemuje slámově žlutý vnitřek sýra. Jedná se o středně měkký sýr. Povrch je zvrásněný a po rozkrojení můžeme místy vidět malé otvory, které vznikají při zrání. Doba zrání se poh...

Madeland

Madeland

Jemný plnotučný sýr holandského typu vyráběný z kravského mléka, ve smetanovožluté barvě s vláčnou a pružnou konzistenci. Jeho chuť nese stopy oříšků a mandlí. Zvláště výrazně jeho chuť i vůně vynikne při pokojové teplotě. Obsahuje až 45% tuku, k ...

Ovčí sýr

Ovčí sýr

Sýr vyráběný z ovčího mléka. Nejznámější ovčí sýr běžně dostupný také u nás je FETA. Svůj původ má v Řecku, kde je vyráběn již více než 6000 let. Jedná se o slaný sýr tvarohové typu, bílé barvy, pevné konzistence. K dostání je ve dvou podobách: tv...

Parmazán/parmezán

Parmazán/parmezán

Sýr, původem z Itálie. Obsahuje více než 30% tuku a bývá označován jako jeden z nejtvrdších sýrů. Charakteristickým znakem je dlouhá doba zrání – dva až tři roky. Kuchyni jej využijeme nastrouhaný na pizze, v zeleninových omáčkách na těstoviny chu...

Plátkový sýr

Plátkový sýr

Stejně jako u blokových sýrů lze tyto sýry zakoupit s různým obsahem tuku v sušině, od 20 % do 45 %. Může jít o polotvrdé nebo tvrdé, zrající nebo nezrají sýry. Plátkový sýr se hodí k zejména k zapečení, k obložení chleba, rohlíků, sandwichů či to...

Strouhaný sýr

Strouhaný sýr

Stejně jako u blokových sýrů lze tyto sýry zakoupit s různým obsahem tuku v sušině, od 20 % do 45 %. Vhodný sýr ke strouhání je především parmezán, výborný k posypání těstovin nebo salátů. Strouhaný sýr se hodí také k zapékání. Jako ostatní sýry j...

Tvrdý sýr

Tvrdý sýr

Tvrdý sýr nemá měkké jádro, všechny tvrdé sýry zrají ve sklepích obvykle po dobu 3 až 24 měsíců. Délka zrání se odvíjí od druhu sýra. Pokud jde o kvalitní tvrdý sýr, tak ani po dlouhém zrání není uvnitř vysušený. Některé druhy tvrdých sýrů se hodí...

Uzený sýr

Uzený sýr

Sýr je mlékárenský výrobek, který se v podstatě vyrábí odstředěním vody nebo syrovátky z ošetřeného mléka s upravenou tučností a následným kysáním mléčné hmoty nebo sýřeniny. Sýřenina se dále upravuje zahušťováním, krájením, zahříváním a vysolován...